Dijital çağın yükselişiyle birlikte pazarlama dünyası evrim geçirmeye devam ediyor. Giderek daha fazla işletme, dikkat çekmek için sosyal medya pazarlama stratejilerine yatırım yapıyor.

Viral pazarlama ile markalar; tüketicilerin dikkatini çekebiliyor, potansiyel dönüşümü tetikleyebiliyor ve sosyal medya içeriklerinin hızlı bir şekilde yayılmasını sağlayabiliyor. Bu sebeple pek çok işletme viral pazarlamayı sosyal medya popülerliğine giden bir yol olarak görüyor.

Viral pazarlamayı kullanmak bir şirketin müşterisini, satışlarını ve gelirini arttırabiliyor. Peki, viral pazarlama nedir ve işletmeler için neden gereklidir? İşte, viral pazarlama ile ilgili bilmeniz gereken detaylar.

Viral Pazarlama Nedir?

Viral pazarlama ne demek sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından merak ediliyor. Viral marketing, internette bir ürünün veya hizmetin tanıtılması amacıyla ilgi çekici içeriklerin oluşturulmasını içeriyor. En iyi pazarlama stratejileri arasında yer alıyor. Viral marketing, bir ürünün veya hizmetin mesajını organik olarak oluşturmanızı ve iletmenizi sağlıyor.

İçerikleriniz genel olarak insanlar tarafından birleştirici bir etkiyle paylaşıldığında “viral” kabul ediliyor. Böylece vermek istediğiniz mesajlar herkesin sosyal medya akışında görünüyor. Dolayısıyla sosyal medya, viral pazarlamanın doğal yaşam alanlarından biri.

TikTok, YouTube, Instagram, Twitter ve Facebook gibi sosyal ağların yükselişiyle herkes ve her şey popüler olabiliyor. Örneğin, kedi videoları ve Gigi Hadid ‘in makarnası bir anda internette viral oldu.

Bu tür viral reklamcılık kampanyalarında kontrolün büyük bir kısmı kullanıcıların eline geçiyor. Dolayısıyla mesajınızın yanlış yorumlanma riskinin bulunduğunu unutmamalısınız.

Öte yandan, başarılı bir viral kampanya markanız için mucizeler yaratabiliyor. Bu sayede satışlarınız ve marka bilinirliğiniz artabiliyor. Çünkü ağızdan ağıza pazarlama stratejisini teşvik ediyor.

Viral Pazarlama Nedir?

Viral Pazarlamanın Önemi Nedir?

Viral pazarlama, markanızı büyük bir potansiyel pazarın önüne hızla getirmesi açısından önemli. Yeni bir ürünün piyasa getirilmesinde kullanılması gerekir. Yani anında farkındalık sağlar.

İnsanlarda viral pazarlama kampanyası ile kahkaha, şaşkınlık ve şok gibi tepkileri oluşturmalısınız. Böylece dikkat çekme şansınız artar. Kontrol faktörü her zaman tüketicilerde olur. Çünkü tüketici, içeriklerinizi başkalarına kendi doğrularına göre aktarır.

Viral Pazarlama Özellikleri

Başarılı bir viral pazarlama kampanyası oluşturmak için çaba harcanması gerekiyor. Viral içerik işletmeden işletmeye farklılık gösterse de çoğu kampanyanın belirgin özellikleri bulunuyor. Dolayısıyla bir kampanyanın yankı uyandırma potansiyeline sahip olup olmadığını değerlendirirken bu özellikleri aklınızda bulundurmalısınız. İşte, viral pazarlamanın özellikleri.

  • Viral pazarlama organiktir. Çoğu zaman doğru zamanda doğru şeyi söylemek gerekir. Böylece içerik organik olarak yayılabiliyor. Ayrıca işletmelerin sosyal trendleri yakından takip etmesi lazım.
  • Tekrara gelemez. İnsanların sıcak konular ve trendler için dikkat süreleri kısa. Bu nedenle markalar, viral kampanyaları tekrarlamaktan ve popüler bir trendi tüketmekten kaçınmalı. Şu anda popüler olan bir trend yıllarca popülerliğini koruyamaz. Örneğin, markalar “Gangnam Style” trendini günümüzde yapmıyor.
  • Dikkat çekici olma eğilimindedir. Viral pazarlama cesurca olmalı. Ancak yanlış nedenlerle viral olmamaya özen göstermelisiniz.
Viral Pazarlama Özellikleri

Viral Pazarlama Avantajları

Viral pazarlama işletmeniz için neden gereklidir sorusuna yanıt olabilecek detayları incelemekte yarar var. İyi hazırlanmış bir viral pazarlama stratejisinin işletmenize birçok faydası olabiliyor. O halde viral pazarlamanın avantajlarına yakından bakalım.

1. Marka bilinirliğinizi arttırıyor

Viral pazarlamanın satış üzerindeki etkisi çok büyük. Bu nedenle marka bilinirliğini arttırmanızı sağlıyor. Her büyüklükteki firma tarafından kullanılabiliyor. Maliyeti düşük pazarlama yöntemleri arasında yer almasından dolayı özellikle küçük işletmeler için uygun.

Marka bilinirliğinizi arttırdığınızda potansiyel olarak binlerce yeni hayran veya müşteri kazanabiliyorsunuz. Büyük bir takipçi kitlesine ulaşma şansı elde ediyorsunuz.

2. Reklam giderlerinizi azaltıyor

İyi planlanan bir viral pazarlama, mesajınızı potansiyel kitlenize yaymanızı kolaylaştırıyor. Böylece reklam giderlerinizi azaltmanızı sağlıyor. Özellikle geleneksel reklamcılık maliyetleri ile karşılaştırıldığında maliyetleri çok daha düşük.

Viral pazarlama örnekleri incelendiğinde de bu rahatça görülebiliyor. Ayrıca ağızdan ağıza pazarlamayı teşvik etmesinden dolayı düşük bir maliyetle müşteri sayınızı arttırmanıza yardımcı olabiliyor.

Viral pazarlama kampanyalarınız sayesinde gelecekteki girişimlerinizin daha geniş kitlelere ulaşma olasılığı var. İstikrarlı ve tutarlı bir büyüme elde etmenizi sağlıyor.

Reklam giderlerinizi azaltıyor

3. Özgün ve güvenilir görünmenizi sağlıyor

Viral marketing, markanızın veya işletmenizin özgün ve güvenilir görünmesini sağlıyor. Çünkü mahremiyet ihlali riski olmadığından tüketiciler tarafından güvenilir bulunuyor. Bunun yanında viral marketing yoluyla yayılan içerik, marka özgünlüğünü arttırıyor.

Markanızın istilacı ve sinir bozucu görülme olasılığını azaltıyor. Aynı zamanda markanızın verdiği mesajı kabul edip etmemek alıcının inisiyatifine kalıyor. Yani mahremiyet ihlali riski taşımıyor. Yalnızca ilgi uyandırıyor ve satın alma kararını alıcıya bırakıyor.

Bu tür pazarlama kampanyalarında güçlü bir etki görülüyor. Çünkü viral marketing yapan markanın içeriğini tüketicinin sevdiği bir arkadaşı paylaşabiliyor. Tüketiciler tanıdık birinin paylaştığı içerikten önemli ölçüde etkileniyor.

Viral Pazarlama Dezavantajları

Viral pazarlama, büyük etki yaratan bir strateji olsa da bazı dezavantajları var. Bu dezavantajları işletmeler tarafından dikkate alınması gerekir. Böylece işletmeler daha dengeli ve sürdürülebilir bir yaklaşım sergileyebiliyor. Şimdi gelin, viral pazarlamanın dezavantajlarına yakından bakalım.

Viral Pazarlama Dezavantajları

1. Mesajınızın olumsuz olarak algılanma olasılığı var

İnsanlar içeriğinizi olumlu bir şekilde paylaşıyorsa markanız kısa sürede viral oluyor. Ancak insanların mesajınızı olumsuz algılama olasılığı da var. Bu da markanızın istenmeyen bir şekilde ünlü olmasına neden oluyor. Yani olumsuz ağızdan ağıza stratejisi, herhangi bir marka için olumsuz sonuçlar doğurabiliyor.

2. Kampanyaların başarısını ölçmek oldukça zor

Viral pazarlama kampanyasının başarısını ölçmek oldukça zor. Çünkü başarıyı ölçmek için bir ölçüt yok. Bir işletmenin viral pazarlama kampanyası nedeniyle satış hacmindeki artışı ölçmesi imkânsız.

3. Gelecekteki kampanyalar önceki başarısız girişimlerden etkilenir

Müşteriler viral kampanyaların mahremiyetlerini ve güvenliklerini tehlikeye atacağına inanmaması gerekiyor. Çünkü inanırlarsa kampanyalarınızın yayılmasına izin vermezler. Bu da şirketinizin pazarlama misyonunun başarısız olmasına neden olur. Aynı zamanda marka itibarınız zedelenebilir. Yani gelecekteki viral pazarlama kampanyalarınız, önceki başarısız girişimlerinizden olumsuz etkilenebiliyor.

Viral Pazarlama Nasıl Yapılır?

Günümüzde markalar dikkat çekmek ve geniş kitlelere ulaşmak için çaba harcıyor. Viral pazarlama markaların hedeflerine ulaşmasını kolaylaştırıyor. Ancak bu hedeflere ulaşmak için özenli adımlar atmak gerekiyor. Yani viral pazarlamanın nasıl yapıldığını iyi bilmeleri lazım.

Viral pazarlama nasıl yapılır diyorsanız titiz bir planlama yapmanız gerektiğini bilmekle işe başlamalısınız. Yaratıcı içerikler oluşturmalısınız. O halde gelin, viral pazarlamanın nasıl yapıldığına yakından bakalım.

1. Hedef kitlenizi belirleyin

Kampanyalarınızı yönlendireceğiniz hedef kitlenizi belirlemekle işe başlamalısınız. Kimi etkilemek istediğinizi anlamak içeriğinizi kişiselleştirmenize yardımcı olur. Yani hedef kitlenize hitap etmelisiniz.

Herhangi bir içeriğinizin viral olması için hedef kitlenizde yankı uyandırmasını bilmelisiniz. Hedef kitlenizde neyin yankı uyandırdığını anlamak için verilerinize bakmalısınız.

Böylece viral pazarlama nasıl yapılır sorusunun yanıtını öğrenme şansı elde ediyorsunuz. Örneğin, Spotify Wrapped ile kullanıcılar platformdaki faaliyetlerini inceleyebiliyor. Yani kullanıcılar yıl boyunca hangi şarkıları dinlediklerini görebiliyor.

Bu sayede marka, hedef kitlesine hitap eden bir viral pazarlama kampanyası yürütme şansı elde ediyor. Yani kitlenizin hayallerini, umutlarını ve değerlerini iyice araştırmalısınız.

2. Yaratıcı ve paylaşılabilir bir içerik yaratın

Etkileyici, ilgi çekici ve paylaşılabilir içerik oluşturmalısınız. İçeriğiniz mizah, duygusal bağ kurma veya şaşırtıcı öğeler içermeli. Yani güçlü görsellerden yararlanmaya özen göstermelisiniz.

Örneğin, kampanyanızı kitlenizin umursayacağı şekilde düzenlemelisiniz. Kitlenizin içeriğinizi sosyal medyada paylaşmasını sağlamalısınız. Ayrıca görsellerinizin markanızla uyumlu olması gerekiyor.

3. İçeriğinizi paylaşacağınız platformları seçin

İçeriğinizi paylaşmak istediğiniz platformları seçmelisiniz. Platform seçerken hedef kitlenizin en çok nerelerde vakit geçirdiğine bakmalısınız.

Sosyal medya, video paylaşım siteleri ve bloglar gibi platformlar içeriğinizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlıyor.

4. Fenomenlerle iş birliği yapın

İçeriğinizi paylaşmadan önce fenomenlerle iş birliği yapmalısınız. Aynı zamanda ilgili topluluklarda paylaşım yapmak gibi yöntemleri de kullanmalısınız.

Böylece içerikleriniz daha geniş kitlelere ulaşır ve viral etkiyi arttırabiliyor. Ancak tutarlı stratejilerle ilerlemeniz gerektiğini unutmamalısınız.

5. Paylaşımı ve etkileşimi teşvik edin

İçeriğinizin paylaşımını kolaylaştırmak için paylaşım düğmeleri eklemelisiniz. Ayrıca insanlar içeriğinizi arkadaşlarıyla paylaşmalı. Yani paylaşımı teşvik etmelisiniz. Böylece marka bilinirliğiniz artar ve geniş kitlelere ulaşma şansı elde edersiniz.

Ayrıca kullanıcıları içeriğinizle etkileşime geçmeye teşvik etmelisiniz. Yorumlar, beğeniler, paylaşımlar ve hashtag kullanımı gibi etkileşimler, içeriğinizin daha fazla kişiye ulaşmasını sağlar.

6. Kampanyanızın performansını takip edin

Kampanyanızın performansını izleyip analiz etmelisiniz. Hangi platformlarda en fazla etkileşim aldığınıza bakmalısınız.

Öte yandan, hangi tür içeriğin daha popüler olduğunu gözlemlemelisiniz. İzlediğiniz performans verilerine dayanarak kampanyanızı geliştirmek veya yönlendirmek için anlık tepki vermelisiniz. Etkileşimi arttıran faktörleri vurgulamalısınız.

7. Süreklilik sağlamalısınız

Kampanyanızın başarılı olması için sadece viral içerik yeterli olmayabiliyor. Düzenli içerik üretimi, markanızın uzun vadeli etkisi için gerekli.

Kullanıcıları içeriği paylaşmaya teşvik etmek için ödüllendirme mekanizmalarını da kullanmalısınız. Yarışmalar, indirimler veya ücretsiz ürünler gibi teşvikler, paylaşım sayınızı arttırabiliyor.

Viral Pazarlama Kampanyası Yaratırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Viral pazarlama kampanyası yaratırken dikkat etmeniz gereken birkaç faktör var. Bu faktörlere dikkat ederek ilerlemelisiniz. İşte, viral pazarlama kampanyası yaratırken dikkat etmeniz gereken noktalar.

  1. Hedef kitlenizi iyice anladığınızdan emin olmalısınız. İçeriğinizi onların ilgi alanlarına göre düzenlemelisiniz.
  2. Mesajlarınızı basit ve anlaşılır tutmaya özen göstermelisiniz. Karmaşık mesajlar etkili bir şekilde yayılmaz.
  3. Viral içeriğin doğası öngörülemez. Bu nedenle beklenmedik durumlara hazırlıklı olmalısınız. Hızlıca cevap vermeye hazır bir şekilde ilerlemelisiniz.
  4. Kampanyanız etik kurallara her zaman saygılı olmalı. Takipçilerinizi rahatsız etmediğinden emin olmalısınız.
  5. Uzun vadeli stratejiler geliştirmelisiniz. Yani kampanyanızın genel pazarlama stratejinize nasıl uyduğunu sürdürülebilir bir etki için düşünmelisiniz.
Viral Pazarlama Kampanyası Yaratırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Viral Pazarlama Örnekleri Nelerdir?

Çoğu zaman kimse kampanyasının viral olup olmayacağını belirleyemez. Tüm viral kampanyalar büyük bir pazarlama bütçesi gerektirmez. Bunun için zamanında viral olmuş kampanyaları incelemeniz gerekir. O halde farklı sektörlerden ve zamanlardan ilham verici viral pazarlama örneklerini keşfedelim!

1. Nike- Just do it

Nike, “Just Do It” sloganını ilk kez 1987 yılında kullandı. Sloganının güçlü ve etkili tonu, Nike markasının büyümesinde son derece etkili oldu. Artık bu slogan, tüm dünyada Nike ile ilişkilendiriliyor. Hatta slogan, markanın çoğu ürününe basılıyor.

Just Do It sloganını duyan ve okuyan kişiler sloganı kendi koşullarıyla ilişkilendirebiliyor. Bu da sloganın başarılı olmasına yardımcı oluyor. Just Do It kampanyası yıllarca video üretti.

Nike Just Do It videosu

2. Snickers- “Açken sen, sen değilsin.”

Nike markasına benzer şekilde Snickers, sonsuza kadar markasıyla ilişkilendirilebilecek bir slogan kullandı. Aktörün farklı davrandığı ve aç olduğu için karakter değiştirdiği sayısız komik reklam yapıldı.

Yani sloganı kullanmak ve bunu komediye dönüştürmek dahice. Bu, Snickers markasının yalnızca sloganı ile değil, birçok reklamıyla viral olduğu anlamına geliyor.

Snickers tüm zamanların en iyi Sevgililer Günü reklamlarından birini yaptı.

3. L’Oreal- “Çünkü siz buna değersiniz”

L’Oreal bu sloganı kadınları desteklemek için yarattı. Kadınların sağlığı ve güzelliği için bu sloganı kullanarak 50 yılı aşkın süredir kampanya yürütüyor. Kampanya günümüzde de devam ediyor.

İlk olarak 1971 yılında tasarlanan bu slogan, kadınların gücünü ön saflara taşıyan ilk sloganlardan biriydi. Herkesin kullanması için dünya çapında yaklaşık 40 dile çevrildi.

Viral L’Oreal reklamına buradan göz atabilirsiniz.

SSS

Viral Pazarlamanın Temel Öğeleri Nelerdir?

Doğru insan, doğru mesaj ve uygun koşullar viral pazarlamanın temel öğeleri arasında bulunur. Bu üç öğe birbiriyle ilişkilidir.

Viral Pazarlama için Hangi Dijital Yöntem Kullanılır?

Viral pazarlama için ağızdan ağıza dijital yöntemi kullanılır. Dijital platformlar ile ağızdan ağıza pazarlama stratejisini daha geniş kitlelere taşımanızı sağlar.

Yorum Yaz