Günümüzün rekabetçi pazarında tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılayan ürünlere sahip olmak yeterli değil. Çünkü internet; bilgi, rekabet ve seçenek ile dolup taştı. Bu nedenle markanızın öne çıkmasını sağlamalısınız.

Yani markanızın orijinalliğine önem vermelisiniz. Elbette kaliteli bir ürüne sahip olmak markalar için çok önemli. Ancak kaliteli bir ürün tek başına yeterli değil. Modern tüketiciler teknolojiden anlıyor, araştırma odaklı oluyor ve akıllıca hareket ediyor.

Markanızın her hareketi tüketiciler tarafından gözlemleniyor. Tüketicilerin çoğunluğu, hangi markaları sevdiklerine ve desteklediklerine karar verirken özgünlüğün önemli olduğunu dile getiriyor.

Günümüzün Z kuşağının da marka kimliği ve özgünlük talepleri giderek artıyor. Ayrıca Canto Blog araştırması bir şirketin dürüstlüğünün ve samimiyetinin marka imajını etkilediğini ortaya çıkardı.

Bu sebeple biz marka özgünlüğü (brand authenticity) nedir ve neden önemlidir sorularının yanıtlarını buraya derlemeye karar verdik. İşte, marka özgünlüğünün pazardaki otoritenizi nasıl arttıracağına dair detaylar.

Marka Özgünlüğü Nedir?

Markada özgünlük ne demek sorusu birçok kişi tarafından araştırılıyor. Marka özgünlüğü, orijinal ve gerçek olmakla ilgili bir kavram. Yani firmanızın markalaşması sürecinde ayırt edici özellikleriniz olmalı.

Marka isminiz ve logunuz ile fark yaratmalısınız. Ayrıca otantik bir şirket olduğunuzda misyonunuz ve değerleriniz konusunda dürüst davranırsınız. Böylece politikalarınız şeffaf olur. Aynı zamanda müşterilerinizle duygusal bir bağ kurarsınız.

Markalaşmada özgünlük; süreklilik, güvenilirlik, dürüstlük ve sembolizm gibi birçok unsur gerektiriyor. Otantik bir marka yaratmak için güvenilir kabul edilmelisiniz. Müşteriyle iletişiminizde tutarlı olmalısınız.

Bununla beraber şeffaf ve özgün olmaya çalışmalısınız. Markada özgünlük pazarda daha çabuk yankı uyandırmanıza yardımcı oluyor. Bu sebeple marka özgünlüğü nasıl elde edilir sorusu etraflıca araştırılması gerekiyor. Dolayısıyla pazarda öne çıkmak isteyen işletmeler, marka özgünlüğü elde etme sürecine önem vermeli.

Marka Özgünlüğü Nedir?

Marka Özgünlüğü Neden Önemli?

Marka özgünlüğü neden önemlidir sorusu da işletme sahipleri tarafından bilinmesi gerekiyor. Çünkü marka özgünlüğünün önemi bilinmediğinde başarısız olma riskiniz artıyor. Günümüzde tüketiciler, bir markanın söylediği kişi olup olmadığını anında anlayabiliyor.

Güven, müşteri kazanmak ve elde tutmak için oldukça önemli bir detay. Markada özgünlük, tüketicilerin şirketlere güvenmesinde büyük bir rol oynuyor. Bu sebeple tüketiciler ne yaptığınızı bilmeli ve söylediğiniz kişi olduğunuzdan emin olmalı.

Böylece müşterileriniz sunduğunuz ürünlere zaman ve para harcamaya daha istekli oluyor. Özgünlük, çağdaş pazarlamanın mihenk taşlarından biri. Şimdi gelin, markada özgünlük neden bu kadar önemli sorusunun yanıtını detaylıca inceleyelim.

  • Kalabalıklar arasından sıyrılmanızı sağlar. Z ve Y kuşağı teknolojiden anlıyor. Neye veya kime inanacağını çok iyi biliyor. Özgün bir marka değilseniz bunu hissedebiliyorlar. Samimi olduğunuzda pazarda öne çıkabiliyorsunuz. Yaptığınız ve söylediğiniz her şeyde özgün olmalısınız. Böylece müşterileriniz reklamınızı yapıyor. Yani markanızı sosyal medya, ağızdan ağıza ve diğer pazarlama yolları ile tanıtıyorlar.
  • Kârınızı ve gelirinizi arttırmanıza yardımcı olur. İnsanlar orijinal markaları seviyor. Satın alma isteklerini markaların orijinal olmasına dayandırıyorlar. Şeffaflık talep ediyorlar. Dolayısıyla marka özgünlüğünüz yüksek olduğunda daha fazla müşteriyi çekme şansı elde ediyorsunuz.
  • Müşteri sadakati yaratmanıza olanak tanır. İnsanların kalplerinde bir etki yaratmanıza yardımcı olur. Böylece müşterilerinizle duygusal bir bağ kurarsınız. Yani duygusal pazarlama çabalarınızı arttırırsınız. Gerçek mesajlar ve fikirler, tüketicilerde daha yoğun yankı uyandırıyor.
  • Müşteri ihtiyaçlarını kolayca anlarsınız. Pek çok marka, kendi ihtiyaçlarını odaklanarak hata yapıyor. Otantik bir marka olmak için müşteri ihtiyaçlarını dinlemesini bilmelisiniz. Bu sayede hedef kitleniz markanıza kolayca ulaşıyor. Özgün bir marka olduğunuzda müşteri ihtiyaçlarını anlamlandırmanız kolaylaşıyor.
  • Müşteri deneyimini iyileştirir. Müşterinin deneyimini tetiklemek ve karar vermesinde etkilemek için sembolizmden yararlanılır. Sembolizm, markanızın görsel kimliğinden dijital deneyimine kadar tüm etkileşimlerinin doğasında var. Böylece marka özgünlüğü, müşteri deneyimini iyileştirerek satışlarınızı arttırır.
Marka Özgünlüğü Neden Önemli?

Otoritenizi Nasıl Arttırırsınız?

Günümüzün rekabet dolu iş dünyasında bireyler ve işletmeler için otorite, başarı ve etkileyicilik açısından oldukça önemli. Ancak otorite inşa etmek kolay değildir. Stratejik yaklaşım, çaba ve değer sağlamayı gerektirir. Şimdi gelin, otoritenizi arttırmanızı sağlayacak detaylara yakından bakalım.

  1. Marka mesajlarınızda net ve tutarlı olmalısınız. Üslubunuz, kişiliğiniz ve görselleriniz müşterilerinizin markanızı anlamasına yardımcı olur. Marka bilinci oluşturmak için mesajlarınızın güvenilir olması gerekir.
  2. Müşterilerinizle ilişkilerinizi geliştirmelisiniz. Potansiyel müşterilerinizle ilişkilerinizi iyileştirmenin yollarını bulmalısınız. Yani müşterilerinizi dinlemesini bilmelisiniz. Örneğin, müşterilerinizin her zaman hatırlayacağı olağanüstü müşteri hizmeti sunmalısınız. Toplumsal değerlere sadık olmalısınız. Şeffaf ve özgün olmalısınız.
  3. Markanızı insanlaştırmalısınız. Yani sosyal medyada müşterilerinizle etkili konuşmalar yapmalısınız. Örneğin, olumlu veya olumsuz yorum aldığınızda cevap vermelisiniz. Aynı zamanda müşterilerinizi hikayenizle iletişim halinde tutmalısınız. Böylece marka özgünlüğü büyüsünün ortaya çıkmasını sağlarsınız.
  4. Alanınızda güvenilir bir uzman olmalısınız. Otantik marka olmak için bildiklerinizi dünya ile paylaşmalısınız. Blog ve sosyal medya gibi kanallarınızı güçlendirmelisiniz. Böylece potansiyel müşterilerinizle daha hızlı bir şekilde bağlantı kurarsınız.
  5. Sektörünüzdeki trendleri takip etmelisiniz. Yüksek kalite standartlarına bağlı kalmalısınız. Aynı zamanda yeni olan her şeye açık olmalısınız. 2017 yılında en çok oy alan orijinal markalar arasında Amazon ve PayPal vardı. Dürüstlüğe ve yeniliğe açık olmalarından dolayı ilk sıralarda bu markalar yer aldı.

Hangi sektörde olursanız olun, marka özgünlüğü işletmenizin başarısını etkiler. Ayrıca markanızda özgünlüğü tek seferlik bir etkinlik olarak görmemelisiniz. Markanızın tüketiciler için ne anlama geldiğini sürekli olarak keşfetmeye çalışmalısınız. Bol Şanslar Diliyoruz!

Yorum Yaz