Marka hikayesi, başarılı işletmeler tarafından sıkça kullanılıyor. Çünkü en güçlü pazarlama tekniklerinden biri olarak görülüyor. Kaliteli bir hikaye, işletmenizin başarısı üzerinde büyük etkilere sahip olabilir. İnsanlarla bağlantı kurmanıza, pazarda öne çıkmanıza, dikkat çekmenize, ilham vermenize ve güven oluşturmanıza olanak tanıyor.
Dolayısıyla güçlü bir hikaye ile insanları işletmenize çekmeniz kolaylaşır. Bu sayede işinizde başarıyı yakalayabiliyorsunuz. Çünkü hikaye anlatımı insanlarda güçlü bir nörolojik tepki uyandırır. İnsan beyninin duyusal ve motor korteksini hikayeler derinden etkiliyor.
Yani hikaye okuduğunuzda beynininiz simülasyonlar üretiyor ve anlatılanları hissetmeye başlıyor. Biz de etkili bir marka hikayesi yazmanızı kolaylaştıracak detayları buraya derledik. İşte, markanız için harika bir hikaye yazmanızı sağlayacak ipuçları.
Marka Hikayesi Nedir?
Marka hikayesi nedir sorusunun yanıtı işletme sahipleri tarafından bilinmesi gerekiyor. Hedef kitlede duygusal tepkiler uyandıran ve müşterilerin markayla bağ kurmasını sağlayan anlatılara marka hikayesi denir. Bu anlatı, misyonunuzu nasıl yönlendirdiğinizi ifade eder. Aynı zamanda bu hikaye, marka kimliğinizin bir parçasıdır.
Duygu kısmı marka hikayesinde devreye girer. Çünkü insanlar her zaman mantığı ile hareket ederek markanızı tercih etmiyor. Bazen duygulara da hitap etmek gerekir. Dolayısıyla kalıplarınızın dışında düşünmelisiniz ve yaratıcılığınızı devreye sokmalısınız.
Hikayeniz; misyon beyanınız, marka geliştirme stiliniz ve pazarlama kampanyalarınız arasında köprü kurmanızı sağlar. Ayrıca hikayenizi değiştirmek zorunda kalmamalısınız. Her çağa ayak uydurabilecek bir şekilde hikaye yaratmalısınız.
Marka Hikayesinin Önemi
Tüketiciler, kim olduğunuzu ve işletmenizin niçin var olduğunu bilmek ister. Böylece markanızla bağ kurma şansları artar. İşletmenizden keyif alan tüketicilerin sadık müşterilere dönüşme olasılıkları yüksektir.
Öte yandan, hikayeler insan iletişiminde güçlü bir araçtır. Hikaye okumak hikayenin konusu ile zihninizi senkronize etmenizi sağlar. Bununla beraber hikayeler güven üretiyor. Ancak doğru özelliklere sahip hikaye anlatmanız gerektiğini unutmamalısınız.
İyi Bir Marka Hikayesinin Özellikleri Nelerdir?
İyi bir marka hikayesi, planlama gerektirir. Ayrıca güçlü bir marka hikayesi şu özelliklere sahiptir:
- Otantik ve benzersizdir.
- Sorunların çözümlerini açıklamaya çalışır.
- Hedef kitleyi iyi tanımaktadır. Değerlerini ve ihtiyaçlarını bilmektedir.
- Başlangıcı, ortası ve sonu bulunur.
- Sonuç bölümü okuyucuyu tatmin eder.
- Tüketiciler hikayenin ana kahramanıdır.
- Hikaye basit ve ilgi çekicidir.
Marka Hikayesinin Ana Unsurları Nelerdir?
Marka hikayesinin ana unsurlarını bilmeden güçlü bir hikaye oluşturmanız zordur. O halde marka hikayesinin ana unsurlarını da inceleyelim!
- Markanın vizyonu ve misyonu
- Otantik ve gerçek duygusal bağlantı
- Markanın ürün veya hizmetlerinin kısaca sunumu
- Markanın değerlerinin özgünce anlatımı
- Markanın kişiliğinin unsurları
- Markayı insanlaştırma yeteneği
- Tutarlılık ve benzersizlik
- Karakterler, olay örgüsü ve tema
Güçlü Bir Marka Hikayesine Sahip Olmanın Faydaları
İnsanlar karşılıklı güven ve saygıya dayalı özgün marka ilişkileri istiyor. Markalarla uyum sağlamak ve güvenilir bir ilişki kurmak istiyorlar. Bu nedenle marka hikaye anlatımının pazarda rekabet etmenin en güçlü yollarından biri haline gelmesine şaşmamak gerekir. O halde güçlü bir hikayeye sahip olmanın faydalarını keşfedelim!
- Rekabette öne çıkmanıza yardımcı olur.
- Markanızı insanlaştırmanıza olanak tanır.
- Doğru insanları markanıza çekmenizi sağlar.
- Değerinizi iletmenize imkân tanır.
- Daha fazla etkinlik kazandırır.
- Satışları ve geliri arttırır.
Marka Hikayesi Nasıl Yazılır?
Hikaye anlatımı öğretilebilir. Aynı zamanda kurallara hakim olmak için ilgi çekici anlatılar yaratmanıza yardımcı olabilir.
Ayrıca işinizi olumlu anlamda değiştirmenize olanak tanır. Peki, marka hikayesi nasıl yazılır?
1. Hedef kitlenizi belirlemelisiniz
İdeal müşterinizin temel demografik özelliklerini listelemelisiniz. Hikayenizi hedef kitlenizin değerlerine odaklamalısınız. Onların ihtiyaçlarını ve sorunlarını çözeceğinizi belirtmeniz gerekir.
2. Beyin fırtınası yapmalısınız
Hikaye anlatma çerçevesini kullanarak beyin fırtınası yapmaya başlamalısınız. Başlangıcı büyüleyici, ortası gerilimli ve sonu çözümcü olmalı. İdeal müşterinizi hikayenin kahramanı olarak düşünmelisiniz.
3. Hikayenizi yapılandırmalısınız
Hikayenin ana hatlarını çizdikten sonra yazma ve geliştirme aşamasına geçebilirsiniz. Markanızla tutarlı bir şekilde ilerlemeye özen göstermelisiniz. Yazım kurallarına dikkat etmeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Ayrıca hikayeniz; ilişkilendirilebilir, akılda kalıcı, orijinal ve paylaşılabilir olmalı.
4. Geri bildirim almalısınız
Dışarıdan geri bildirim almalısınız. Marka hikayenizi sevdiğiniz bir arkadaşınız veya meslektaşınızla paylaşabilirsiniz. Onlara hikayenin nasıl hissettirdiğini sorabilirsiniz. Ardından geri bildirimlere göre düzenlemeler yapmalısınız.
5. Hikayenizi paylaşmalısınız
Hikayenizi ilgili tüm kanallarda paylaşmalısınız. Yani her kanala göre uyarlamalısınız. Geri bildirim aldıkça hikayenizi geliştirmeye devam etmeniz gerekir. Ayrıca müşterilerinizi hikayenizi paylaşması için teşvik etmelisiniz.
Marka Hikayesi Yazmak için 7 Basit İpucu
Hikaye yazarken stratejik ilerlemeniz gerekir. Çünkü günümüzün rekabetçi ortamında öne çıkmak için bazı unsurlara önem vermelisiniz. Şimdi gelin, marka hikayesi yazmak için dikkat etmeniz gereken noktalara yakından bakalım!
1. Basit ve anlaşılır olmaya özen gösterin
Basit hikayeler daha etkili sonuçlar çıkarıyor. Potansiyel müşterilerinizin zihninde kolayca yer edinebiliyor. Hikayenizin kavramsal olarak basit olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca bu sorunun yanıtını detaylıca araştırmalısınız: Marka hikayesi ne anlama gelir?
Bununla beraber şu soruya da yanıt aramalısınız: Marka hikayesi nasıl yaratılır? Hikayenizde ilk başta çözmeyi hedeflediğiniz sorunlara odaklanmalısınız. Problemleri nasıl çözdüğünüzden bahsetmelisiniz.
Ardından başarı hakkında konuşmalısınız. Ayrıca hikayenizin sonu müşterilerinize yeni bir başlangıç gibi gelmeli. Yani devam duygusunu yaratması gerekiyor.
2. Misyonunuzu ve marka kişiliğinizi tanımlayın
İlginç ve etkili hikaye anlatımı sağlamak için misyonunuzu net bir şekilde tanımlamanız gerekiyor. Yani hikayeniz; misyonunuzu ve marka kişiliğinizi tanımlamalı. Aynı zamanda büyük markaların hikayelerini incelemeniz işe yarayabilir.
Dolayısıyla marka hikayesi örnekleri ile ilerlemelisiniz. Örneğin, Apple marka hikayesi ile yeniliği ve yaratıcılığı ön plana çıkarıyor. Ayrıca yaratıcı hikaye örnekleri için Nike ve Coca-Cola gibi şirketlere de bakmalısınız. Online alışverişte sağlam bir temel atmak istiyorsanız Beymen marka hikayesi ile ilerlemelisiniz.
Çünkü markalar, kişiliklerini ve değerlerini tanımlayarak hikayelerini yazıyor. Pazarda işletmenizi neyin benzersiz kıldığını etraflıca düşünerek hareket etmelisiniz.
Yani hikayede işletmenizin değerlerini aktarırken marka kimliğinizi ve misyonunuzu göz önünde bulundurmalısınız. Böylece dünyaca ünlü markalar arasında yer alma şansı elde edersiniz.
3. Yüzeysel olmaktan daima kaçının
Bazı işletmelerin hikayelerini okuduğumuzda yüzeysel olduğunu görebiliyoruz. Kurumsal yolculuğa çok fazla odaklanıyorlar. Yani iş merkezli hikaye oluşturuyorlar. Bu da hikayelerinin yüzeysel olmasına neden oluyor. Marka hikayesi oluşturma sürecinde derinlere inmelisiniz.
Dolayısıyla küçük ayrıntılara yer vermelisiniz. Bu sayede sürdürülebilir bir hikaye anlatabiliyorsunuz. Öte yandan, mükemmel hikaye yazmaya odaklanmamalısınız. Duygusal bir bağ yaratmak için samimi olmaya özen göstermelisiniz. Böylece müşterilerinizde sadakat duygusunu geliştirmeniz mümkün oluyor.
4. Markanızı farklı kılan noktalara odaklanın
Başarılı marka hikayeleri incelendiğinde büyük resme odaklandıkları açıkça görülebiliyor. Yani markanızı diğerlerinden ayıran noktaları bulmalısınız. Marka hikayenizde benzersiz özelliklerinizden bahsetmelisiniz.
Örneğin, markanızın geçmişini ve zaman içerisinde nasıl geliştiğini anlatabilirsiniz. Ayrıca markanızın arkasındaki kişilerden ve neyi temsil ettiklerinden bahsedebilirsiniz. Aynı zamanda markanızın temsil ettiği değerleri net bir şekilde aktarmalısınız. Bunları yaparken ilgi çekmelisiniz ve bilgilendirici olmaya özen göstermelisiniz.
5. Görsellerle süslemeyi unutmayın
Hikayenizi müşterilerinizin zihnine yerleştirmek için görsellerle desteklemelisiniz. Görseller ekleyerek insanların bilgileri hafızasında daha iyi tutmasını sağlarsınız. Yani marka hikayesi yazmak ile yetinmemelisiniz. Bunu görsellerle daha etkileyici hale getirebilmelisiniz.
Böylece müşterilerinizle etkili bir iletişim kurmanız kolaylaşıyor. Örneğin, bir noktayı görsellerle daha iyi anlatacağınızı düşünüyorsanız görsel eklemekten çekinmemelisiniz. Çünkü görseller, iletmek istediğiniz mesajları daha canlı hale getiriyor.
Bu sayede hikayelerinizde vurgulamak istediklerinizi açıkça anlatmanız mümkün oluyor. Görseller eklerken alakalı olduğundan ve metne değer kattığından emin olmalısınız.
6. Çelişkilerden uzak durmaya çalışın
Marka hikayeniz, web sitenizden sosyal medya hesaplarınıza kadar tutarlı olmalı. Aynı dili, tonu ve mesajı kullanmaya çalışmalısınız. Böylece potansiyel müşterileriniz markanızla nerede karşılaşırsa karşılaşsın, şirketinizi tanıyabiliyor.
Yani markanızı diğerlerinden kolayca ayırt edebiliyorlar. Çelişkilerden uzak kalarak müşterilerinizin zihninde güçlü bir marka oluşturabiliyorsunuz. Ayrıca paylaştığınızı iddia ettiğiniz her değerde tutarlı kalmaya çalışmalısınız.
Müşterilerinizin kafasını karıştıracak çelişkilerden uzak durmalısınız. Müşterilerinizin güveni kırıldığında başka markalara yönelebiliyorlar. Bu da rekabette öne çıkmanıza engel olabiliyor.
7. Ürününüzü ve kitlenizi iyice tanıyın
Marka hikayenizi yazarken ürününüzün nasıl ve nerede yer aldığını iyi bilmelisiniz. Ürününüzle ve hedef kitlenizle ilgili olmayan bir hikaye, markanızın büyümesine engel oluyor. Dolayısıyla ürünlerinizi ve hedef kitlenizi iyice tanımadan hikaye yazmaya kalkmamalısınız.
Örneğin, bir Mercedes’i Kia’yı sattığınız gibi satmanız mümkün değil. İki aracın da farklı özellikleri bulunuyor. Yani her markanın farklı özelliklerini öne çıkarmanız gerekiyor. Bu sebeple ürünlerinizin hangi özelliklerini öne çıkaracağınızı iyi bilmelisiniz.
Aynı zamanda marka hikayesini yaratırken kiminle konuştuğunuzu iyi bilmeniz gerekiyor. Marka hikayeniz hedef kitlenizin hayatına uymalı.
Etkili bir marka hikayesi yazmak zaman ve emek gerektiriyor. Umarız bu içeriğimiz, harika bir marka hikayesi yazmanıza olanak tanır. Bol Şanslar Dileriz!