İşletmeler için markalaşma tutarlılık gerektiriyor. Çünkü markalaşma kavramı pazarlamanın önemli bileşenlerinden biri. Tüm büyük markalar bir fikirle yola çıktı. İlk başta hepsi küçük bir işletme olarak başladı.

Dolayısıyla işletmenizin mevcut durumu ne olursa olsun, bir gün çok büyük markalarla yarışacak seviyeye gelmeniz mümkün. Peki, markalaşma nedir? Markalaşmanın önemi nedir? Şimdi gelin, markalaşma ile ilgili bilmeniz gereken detayları inceleyelim.

Marka Nedir?

Pazarlama uzmanlarına göre marka, tüketicilerin algısında farklı bir kimliğe sahip olan iştir. Bir marka; tasarım, paketleme ve reklam unsurları aracılığı ile yaratılıyor. Böylece her bir marka, rakiplerinden bir bütün olarak ayrılabiliyor.

Ürünler, ürünleri üreten firmanın marka değerine katkıda bulunur. Yani her bakımdan başarı ile üretilen bir marka, şirket değerine muazzam bir değer sağlar. Böylece aynı sektördeki markalarla rekabet avantajı elde edilebiliyor. Hem kârlılığı hem halka açık şirketlerin hissedar değerini etkiler.

Marka Nedir?

Marka Yönetimi Nedir?

Marka yönetimi, bir ürün grubunun veya markanın zaman içinde algılanan değerini arttırmak için analiz ve planlama yapmaktır. Bu yüzden marka oluşturma stratejileri ile ilerlerken yönetim konusuna da önem vermek gerekir. Etkili marka yönetimi, ürün fiyatlarının yükselmesine yardımcı olur ve olumlu marka imajı ile sadık müşteriler yaratır.

Marka itibarını korumak için stratejik bir plan geliştirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Ancak ilk başta markanın, şirketin ve hedef pazarın genel vizyonunu kapsamlı bir şekilde bilmek gerekir. Stratejik marka yönetimi, rekabette öne çıkmanıza olanak tanır.

Markalaşma nedir?

Markalaşma nedir kısaca sorusu birçok işletmeci tarafından merak edilen bir konu. Bunun yanında markalaşma denilince çoğu kişinin aklına logo tasarımı geliyor. Halbuki markalaşma, logo tasarımından ibaret değil.

Yani sadece logo tasarlamakla iş bitmiyor. Marka kimliğinizi doğru bir şekilde oluşturmalısınız. Dolayısıyla markalaşma, görsel kimliğinizi ve markanızla ilgili genel algıyı içeriyor.

Markalaşma süreci ile insanların şirketinizi nasıl gördüğünü ve algıladığını anlayabiliyorsunuz. Marka ise kendine ait sesi ve kişiliği olan şirket, ürün, hizmet ya da kişi olarak tanımlanabiliyor. Kısacası markalaşma sanıldığı kadar zor değil. Sadece şu sorulara yanıt aramakla işe başlamalısınız:

  • Temel değerleriniz neler?
  • Ürünlerinizi benzersiz kılan şey ne?
  • Tam olarak neyi temsil ediyorsunuz?
  • Hedef müşterileriniz kim?
  • Müşteri deneyimleri ve beklentileri neler?
Markalaşma Nedir?

Markalaşmanın Önemi

Markalaşma küresel bir ekonomide tanınmalarını sağlıyor. Çünkü milyarlarca tüketicinin akıllı telefonlarından erişebildiği bir sistem var. Aynı zamanda organize kalmanıza ve tutarlı olmanıza yardımcı oluyor.

Çikolata seven bir arkadaşınıza hediye almak istediğinizi varsayalım. Markası olan bir yerden mi alırdınız? Yoksa hiç adını sanını duymadığınız bir yerden mi? Bu soruyu kendinize sormalısınız.

Yani marka şirketinizin kalbi ve ruhu demek. Müşteri algısını etkiler, insanları kuruluşunuza yönlendirir ve işletmenizi rakiplerinizden farklı kılar. Ancak çoğu e-ticaret girişimcisi ne yazık ki insanları etkileyen bir markayı nasıl oluşturacağını bilmiyor.

Apple markasını ele alalım. Apple denilince aklımıza yenilik, basitlik, modernlik geliyor. Şirket, web sitesinden fiziksel mağazalarına kadar estetiğe önem veriyor. Ayrıca müşterinin hayatını kolaylaştırmak için adımlar atıyor.

Yaratıcılığını vurgulamak için farkını tüketicilere gösteriyor. Yani ileri görüşlülüğü ve yaratıcılığı ile sektörde tanınmaya devam ediyor. Dolayısıyla markanız, şirketiniz hakkında birçok şeyi söyleme potansiyeline sahip.

Markalaşmanın İşletmenize Faydaları Nelerdir?

Markalaşmanın işletmenize birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalarını detaylıca inceleyelim!

1. Doymuş bir pazarda öne çıkabiliyorsunuz

Küçük bir işletme veya yaratıcı bir girişimciyseniz rekabette öne çıkmanız gerekiyor. Çünkü pazarda işletmenizle aynı işi yapan birçok kuruluş var. Dolayısıyla markalaşmanın faydaları ile doymuş bir pazarda öne çıkmanız kolaylaşıyor. Ancak markalaşma stratejileri ile ilerlemeniz gerekiyor.

İyi bir markanın her zaman hedefleri olur. Diğer mağazalarla sunduğunuz ürünler veya hizmetler aynı olabilir. Fakat markanızın farkını ortaya çıkarmalısınız. Böylece müşterilerinizde iyi bir izlenim bırakarak ilerleme şansı elde edersiniz.

Basitçe söylersek tüketicilerinizde marka değeri ve bilinirliği oluşturmanız gerekiyor. Farklı yanlarınızı müşterilerinize gösterdiğinizde satışlarınız ve geliriniz artabiliyor.

2. Güvenilirlik kazanabiliyorsunuz

Yerleşik ve net bir markaya sahip olmak, profesyonel görünmenizi sağlıyor. Böylece insanların mağazanızdan alışveriş yapma olasılığı daha yüksek oluyor. Örneğin, sosyal medyada veya internette gezinirken bir kuruluş ile ilk defa karşılaştığınızı varsayalım. Bu kuruluştan alışveriş yapmak ister miydiniz?

Yapmak isteseniz bile tedirgin olmaz mıydınız? Markanın yararları burada devreye giriyor. Çünkü yerleşik ve net bir marka kimliği olan girişimler veya işletmeler, her zaman güvenilir bulunuyor. Yani yerleşik bir marka her zaman adı sanı olmayan bir markadan daha fazla güven veriyor.

3. Müşteri sadakatini arttırabiliyorsunuz

Müşterilerinize güven verdiğinizde bağlılık duygularını geliştirebiliyorsunuz. Bu nedenle ilk başta marka kimliği nedir sorusunun yanıtını etraflıca araştırmalısınız. Çünkü marka kimliğiniz güçlü olduğunda müşterilerinizi kolayca cezbedebiliyorsunuz.

Markanın fonksiyonları ile stratejilerinizi birleştirerek hareket etmelisiniz. Ayrıca tüketicileriniz ile duygusal bağ kurmak en önemli önceliğiniz olmalı. Nike, Amazon, Apple gibi büyük markaları düşünün.

Bu markaların sadık alıcıları mevcut. Çünkü bu markalar, müşterileri ile duygusal bağ kurarak ilerliyor. Müşteriler kendileri ile benzer değerleri paylaşan markalara ilgi duyuyor. Böylece müşteri ile uzun vadeli ilişkiler kurabiliyorsunuz.

4. Ağızdan ağıza pazarlamayı teşvik edebiliyorsunuz

Marka ne işe yarar diyorsanız ağızdan ağıza pazarlamayı teşvik ediyor. Aynı zamanda tutarlı bir şekilde hareket etmenizi sağlıyor. Böylece tutarlı bir markaya sahip olursunuz. Bu da müşterilerinizin ağızdan ağıza pazarlama yapma olasılığını arttırıyor.

Ağızdan ağıza pazarlama, müşterilerinizin markanızı sevdiklerine tanıtması demek. Dolayısıyla ücretsiz bir şekilde işletmenizin reklamını yapmış oluyorsunuz. Aynı zamanda geliriniz ve satışlarınız artıyor.

5. Paradan ve zamandan tasarruf edebiliyorsunuz

İşletmelerin finansmanını ve zamanını doğru yönetmesi gerekiyor. İşletmeniz için bir plan yapmalısınız. Önceliklerinizi iyi bilmelisiniz. Markalaşma ile işletmenizi profesyonel bir şekilde yönetmeniz daha da kolaylaşıyor.

Çünkü markalaşmadığınızda sürekli işletmenizde veya girişiminizde değişiklik yapmak isteyebiliyorsunuz. Uzun vadede bu para ve zaman kaybına yol açabiliyor. Ancak bir markanız olduğunda işleriniz çoğu zaman yolunda gittiği için değişiklik yapma ihtiyacı hissetmiyorsunuz. Bu sayede de paradan ve zamandan tasarruf etmeniz kolaylaşıyor.

6. Potansiyel yatırımcıları çekebiliyorsunuz

Bir işletme iyi bir durumda olduğunda potansiyel yatırımcıları çekiyor. Markalaşma, büyük bir şirketin sahip olduğu sermayeye anında sahip olmanızı sağlamayabiliyor. Ancak yatırımcılar sayesinde büyük bir yol katetmenize olanak tanıyabiliyor.

Ayrıca yatırımcılar hiçbir zaman sermayenize bakmıyor. Potansiyel marka değerinize bakıyorlar. İşletmenizin güçlü bir marka değeri ve sadık müşterileri olmalı. Böylece yatırımcılar markanızın değerini yüksek görüyor. İşinizi büyütmek istiyorsanız yatırımcılarla ilerlemeniz faydalı olabiliyor. 

7. Yetenekli çalışanları cezbedebiliyorsunuz

İşletmeniz etkili bir markalaşmaya sahip olduğunda insanlar tarafından fark edilmeye başlıyorsunuz. Bu sayede influencer, içerik yazarı, sosyal medya pazarlamacısı ve diğer meslek grupları markanızda çalışmak için can atıyor.

Dolayısıyla yaratıcı güçleriniz artıyor. Doğru ve yetenekli kişilerle çalışmak markanızın itibarını arttırmanızı sağlayabiliyor. Böylece daha geniş bir kitleye ulaşıyorsunuz. Aynı zamanda markalaşma, işletmenizi saygın bir konuma getirmenizi kolaylaştırıyor.

Bu da çalışanlarınızın markanızı ve işletmenizi temsil etmekten gurur duymasına yardımcı oluyor. Müşterilerinizi memnun etmek için daha fazla çaba harcıyorlar.

8. Yeni ürünlerinizi kolayca tanıtabiliyorsunuz

Marka bilincini oluşturduğunuzda pazarda yeni ürünlerinizi kolayca tanıtabiliyorsunuz. Bu da satışlarınızı arttırmanızı sağlıyor. Çünkü tutarlı bir markanız var. Yani ürünlerinizi pazarlamak için çok fazla çaba harcamanıza gerek kalmıyor.

Saatlerce ürünlerinizin işletmenizle nasıl uyum sağlayacağını düşünmek zorunda kalmıyorsunuz. Yeni ürünleri piyasa sürdüğünüzde sadık müşterileriniz satışlarınızı ve gelirinizi arttırmanızı kolaylaştırıyor.

Markalaşmanın İşletmenize Faydaları Nelerdir?

İşletmenizi Sıfırdan Nasıl Markalaştırırsınız?

Pazarlama ve markalaşma stratejinizde emin adımlarla ilerlemeniz gerekiyor. Marka kimliği geliştirmek için çok fazla planlama yapmalısınız. Dolayısıyla marka kimliğinizi şekillendirirken her detayı göz önünde bulundurmalısınız.

O zaman gelin, işletmenizi sıfırdan markalaştırmak için yapmanız gereken detayları yakından inceleyelim.

1. İlk olarak hedef kitlenizi belirlemelisiniz

Uluslararası markalaşma stratejileri ile ilerlemek istiyorsanız ilk olarak hedef kitlenizi belirlemelisiniz. Çünkü markalaşma stratejileri ile ilerlemeniz, zamanınızı iyi değerlendirmenizi sağlayabiliyor.

Marka oluşturmaya gelince kime ulaşmaya çalıştığınızı bilmek önemli bir detay. Hedef kitlenizi belirlerken ürünlerinizin türünü düşünmelisiniz. Ayrıca müşteri seçiminizde spesifik olmaya özen göstermelisiniz.

Belirli bir niş seçmek, rekabetinizi azaltmanıza yardımcı olur. Örneğin, araba aksesuarı satan mağazanız olduğunuzu düşünelim. Tüm araba sahiplerini hedeflememelisiniz. Bunun yerine belirli araba sahiplerini hedefleyebilirsiniz.

Kitlenizi belirlediğinizde potansiyel alıcılarla bağlantı kurmanız kolaylaşıyor. Bunun yanında marka sesinizi, tasarımınızı ve pazarlama stratejinizi belirleyebiliyorsunuz. 

Hedef kitlenizi oluştururken varsa mevcut müşterilerinizi bir incelemelisiniz. Yaş aralıklarını, nerede olduklarını ve neyi sevdiklerini araştırmalısınız.

Yani alıcı profillerinizi oluşturmalısınız. En önemlisi, müşterilerinizin seveceği tarzda içerikler oluşturmaya başlamalısınız. Bu sayede markanıza daha fazla ziyaretçi çekebiliyorsunuz.

2. Markanızın konumu hakkında fikir edinmelisiniz

Hedef kitlenizi belirlediğinizde markanızın konumunu anlamlandırmanız da kolaylaşıyor. Aynı anda hem lüks moda şirketi hem bütçe dostu işletme olmanız zor. Pazara neden gireceğinizi kendinize bir sormalısınız.

Örneğin, “İstanbul Beşiktaş bölgesindeki müşterilere benzersiz araba aksesuarları satan şirketiz” gibi bir tanımlama yapabilirsiniz. Ayrıca markanızın müşterilerinize ne gibi faydaları olacağını düşünmelisiniz.

Sadece fiziksel faydalara odaklanmamalısınız. Aynı zamanda işletmenizin diğer işletmelerden farkını araştırmalısınız. Konumunuzu bildiğiniz zaman, işletmeniz için doğru hedefler ve markalı içerikler oluşturmaya başlarsınız.

Böylece hedefinize uygun pazarlama kampanyaları oluşturabiliyorsunuz. Örneğin, lüks ürünler satan bir işletmeyseniz estetiği ön plana çıkarmalısınız. El yapımı ürünler satıyorsanız samimiyete önem vermelisiniz.

3. Marka adını doğru seçmelisiniz

İşletme sahibi olarak markanızın adı müşterilerinize vereceğiniz taahhütlerden biri. Dolayısıyla taklit edilmesi zor bir ad seçmelisiniz. İşletme için doğru marka adını seçmek işletme sahiplerinin en çok uğraştığı şeylerden biri.

Bu nedenle şirketinize ilgi uyandıracak bir ad vermelisiniz. Heyecan verici ve merak uyandırıcı bir ad, insanlarda yankı uyandırıyor. Dolayısıyla marka adınız ile doğru duygu ve fikirleri iletebilmelisiniz. Marka adı türleri ise şu şekilde:

Duygusal marka isimleri: Çocuklar için oyuncak sattığınızı varsayalım. “Masum Gözler” gibi bir adla piyasada yer almanız mümkün.
Açıklayıcı marka isimleri: Pasta dükkânınız olduğunu düşünelim. “Pastacı Selim” gibi bir isim işinize yarayabiliyor.
Bileşik adlar: Facebook gibi birleşik adları markanızda kullanabiliyorsunuz.
Kısaltmalar: Uzun marka adı kullanacaksanız kısaltma yapabiliyorsunuz. Örneğin, “BMW” markasının yaptığı gibi.

4. Markanızın sloganını oluşturmalısınız

Akılda kalıcı bir slogan oluşturmalısınız. Sosyal medya hesaplarınızda, web sitenizde ve özel kartvizitlerinizde bu sloganı kullanmalısınız. Ancak sloganınız kısa ve açıklayıcı olmalı.

Pazarlama stratejilerinizi geliştirdikçe yeni sloganlar bulabileceğinizi de unutmamalısınız. Örneğin, Pepsi markası bir yıl içerisinde defalarca sloganını değiştirdi. İyi bir slogan kısa ve akılda kalıcı cümlelerle oluşturuluyor.

Marka bilinirliğinizi arttırmak için güçlü sloganlar oluşturmaya özen göstermelisiniz. Örneğin, Nike “Just do it” sloganı gibi bir şey düşünebilirsiniz. Yani sloganınız hem dikkat çekici olmalı hem markanızı tanımlamalı. Bazı fikirler üzerinde ekibinizle beyin fırtınası yaparak çalışmak işinize yarayabiliyor.

5. Marka hikayesini belirlemelisiniz

Markanızın hikayesinde şirketinizin kuruluş amacını anlatmalısınız. Tüm işletmelerin bir kuruluş amacı olur. Dolayısıyla neden bir iş kurduğunuzu enine boyuna düşünmelisiniz. İnsanların hayatlarını nasıl etkileyebileceğinizi bilmelisiniz.

Örneğin, ünlü bir gözlük markanızın olduğunu varsayalım. Markanızın hikayesinde insanlara makul fiyatlarla kaliteli gözlükler sunmak istediğinizi anlatabilirsiniz.

İyi bir hikaye ile müşteri sadakati kazanmanız mümkün. Aynı zamanda müşterilerinizin mutlu olmasını sağlarsınız. Böylece hem marka bilinirliğiniz hem geliriniz artıyor. Öte yandan, marka hikayeleri ile müşterilerinizin markanıza saygı duymasını sağlıyorsunuz.

6. Markanızın görünümünü oluşturmaya başlamalısınız

Markalaşma ipuçları arasında markanızın görünümünü oluşturmak da yer alıyor. Markanızın görünümünü oluşturmak müşterilerin markanızı tanımasını sağlıyor. Çünkü markanızı görsel olarak temsil edecek renkleri ve yazı tiplerini bulmalısınız.

Fakat renkler sadece markanızın görünümünü tanımlamıyor. Aynı zamanda iletmek istediğiniz duyguyu da insanlara yansıtıyor. Yazı tipinizi seçerken basit tutmalısınız. Potansiyel ziyaretçilerinizin kafasını karıştırmamalısınız.

Öte yandan, ürünlerinizin teslimatı için kullanacağınız ambalaj seçimini iyi yapmalısınız. Örneğin, müşterileriniz e-ticaret mağazanızdan ürün siparişi verirse paketlerinizi tanımalı.

Reklamlarınızda, web sitenizde ve ürünlerinizde ne tür görseller kullanacağınızı iyi bilmelisiniz. Dolayısıyla markanıza hitap edecek her noktayı enine boyuna düşünmelisiniz.

7. Unutulmaz bir logo tasarlamalısınız

Akılda kalıcı bir logo, işletmenizin rekabette öne çıkmasını sağlıyor. Marka adınız ve logonuz müşterilerinizin şirketinizi tanımasına yardımcı olur. İdeal olarak markanızı benzersiz, tanımlanabilir ve ölçeklenebilir bir logo tasarımı ile öne çıkarmalısınız.

Ayrıca markanızın logosu; internet sitenizde, sosyal medya profilinizde, ürünlerinizde ve videolu reklamlarınızda bulunması gerekiyor.

İnternet dünyasında markanızı unutulmaz kılacak logoya yatırım yapmalısınız. Örneğin, Walmart logosu gibi bir şey oluşturabilirsiniz. Logoda hem simge hem yazı kullanılmış. Elbette Twitter gibi sadece simge de kullanabilirsiniz.

Çünkü Twitter’ın kuş simgesini bilmeyen neredeyse yok. Dolayısıyla marka logonuzu oluştururken profesyonel bir tasarımcıdan destek almalısınız. Böylece marka itibarınızı arttırmış olursunuz. Bununla beraber piyasada unutulmaz markalar arasına girme şansı elde edersiniz.

8. Markanızın dikkat çekmesini sağlamalısınız

Markanızı oluşturduğunuza göre artık onu her yerde paylaşmanızın zamanı geldi. İşletme olarak ilk başta markanızın akılda kalmasını sağlamalısınız. Ekibiniz markanızın nasıl görünmesi gerektiğini iyi bilmeli.

Ardından çeşitli kanallarda markanızın dikkat çekmesini sağlamalısınız. Örneğin, e-ticaret mağazanızda marka kimliğiniz için mükemmel bir tema seçmelisiniz. Daha sonra şirketinizin renklerini uygulamalısınız. Logonuzu her yerde sergilemeyi unutmamalısınız.

Sosyal medyada da markanızı öne çıkaran içerikler paylaşmalısınız. İnsanları markanızı paylaşmaya teşvik edebilirsiniz. Aynı zamanda e-posta bültenleri ve podcast sayesinde müşterilerinizle bağlantı kurmalısınız.

Dolayısıyla markanız her pazarlama kampanyasında açıkça görülmeli. Reklam çabalarınız, marka imajınızı tutarlı bir şekilde göstermeli.

Markalaşırken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Markalaşma her işin önemli parçalarından biridir. Çünkü doğru bir şekilde yapıldığında marka, en önemli satış temsilcinizden biri olur. Böylece ürünlerinizi hedef kitlenize en doğru şekilde aktarırsınız. Profesyonel olmayan ve yanlış yapılan markalama, işletmenizin imajı ve kârı üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor.

Dolayısıyla işletmenizi markalaştırıyorsanız ya da yeniden markalaşma sürecini araştırıyorsanız, başarılı bir süreç için bazı hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. O halde dikkat etmeniz gereken noktaları detaylıca inceleyelim!

  • Markanız neyi beğendiğinizle veya neyi estetik bulduğunuzla ilgili değildir. Tamamen hedef kitlenizin beğendikleri veya neyle etkileşim kuracakları ile ilgili olması gerekir. Örneğin, siyah rengini çok seviyor olabilirsiniz. Ancak bu renk, hedef kitlenizde nasıl bir izlenim bırakacak? Bu sorunun yanıtını düşünmelisiniz.
  • Hedef kitlenizi detaylıca tanımalısınız. Özellikle pazarlarını dikkate almayan işletmeler, başarılı bir markalaşma süreci yürütemiyor. Gerçekçi olmayan geniş bir ağ oluşturmak yerine bir demografiye odaklanmak her zaman daha iyidir.
  • Markanızın pazarın neresinde yer aldığını düşünmelisiniz. Rekabet edeceğiniz şirketleri araştırmalısınız ve sektörün neresinde yer aldığınızı anlamalısınız. Yani ürünlerinizin ve konumlandırmanızın birbiriyle tutarlı olması gerekiyor.
  • Rakiplerinizin ürünlerini incelemelisiniz. Ürünlerinizin rakiplerinizin ürünlerinden ne gibi bir farkı var? Bu sorunun yanıtını da araştırmalısınız. Ayrıca bilinçli tüketiciler günümüzde fiyattan ve ürünlerden daha fazlasına önem veriyor. İnsanlar derinden bağ kurdukları markaya sadık kalıyor.
  • Müşterileriniz markanızla etkileşime geçtiğinde nasıl hissetmeli? Bu sorunun yanıtını bulduğunuzda güçlü bir marka kimliği ile ilerleyebiliyorsunuz. Yani markanızın uyandırdığı duyguları kontrol altına almalısınız.
  • Bu işi tam olarak ne için yaptığınızı düşünmelisiniz. Dolayısıyla vizyonunuzu ve planınızı anlamak çok önemlidir. Atmanız gereken adımları ve kilometre taşlarını değerlendirmek gerekir.
  • Ölçeklenebilir, esnek ve tutarlı olmalısınız. Tüm temas noktalarında markanız için aynı mesajı verdiğinizden emin olmalısınız. Aynı zamanda markanız her türlü soruna göre şekil alabilmeli. Yani ölçeklenebilir ve esnek olmalı.
Markalaşırken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Temel Markalaşma Unsurları Nelerdir?

Her markanın ihtiyaç duyacağı temel markalaşma unsurları vardır. Bu unsurlar, bir marka olarak kim olduğunuzu, neler sunduğunuzu ve kimin için olduğunuzu açıkça ifade etmenize olanak tanır. İşte, temel markalaşma unsurları.

  1. Logo
  2. Renk paleti
  3. Şekil
  4. Slogan
  5. Ses tonu
  6. Yazı tipleri
  7. Görüntüler
  8. Konumlandırma
  9. Marka kimliği
  10. Marka hedefi
  11. Marka vaadi
  12. Marka değeri

Markalaşma Teknikleri

Birçok markalaşma tekniği vardır. Bu teknikleri yakından inceleyelim!

1. Kişisel markalaşma

Kişisel markalaşma, müşterilerin markanız hakkında duygusal hissetmelerine yardımcı olur. Böylece müşterileriniz markanızla derin bir bağ kurar. Başarılı kişisel markalaşma örneği olarak Coca- Cola markasını örnek verebiliriz. Share a Coke kampanyası başarılı bir kişisel markalaşma örneğidir.

Kişisel markalaşma
Coca- Cola markasının Share a Coke kampanyasını görüntülüyorsunuz.

2. Ortak markalama

Ortak markalama, iki farklı işletmenin markalaşma ve pazarlama güçlerini birleştirmesi demektir. Böylece markalar yeni pazarlara açılma şansı elde eder. Örneğin, Kanye West’in birçok stili var. Bu stili Adidas’a taşıdı. Böylece en popüler ayakkabılarından biri olan Yeezy ortaya çıktı.

3. İçeriden markalaşma

İçeriden markalaşma, şirketinizi farklı ve önemli gruplar içerisinde uzman bir kaynak olarak gösterir. İçeriden markalaşmayı kullanmanın birçok farklı tekniği vardır. Böylece önemli pazarlama kanallarına erişim sağlanır. Bu nedenle dijital ve fiziksel alanlarda önemli gruplara katılım sağlamanız gerekir.

Sosyal medya farklı fenomenleri takip etmelisiniz ve şirketiniz için önemli gruplara katılmalısınız. Çoğu pazarlamacı, kampanyalarını tanıtmak ve stratejilerini belirtmek için sosyal medyayı kullanıyor.

4. Kimlik markalama

Kimlik markalaması, müşterilerinizin markanızı benimsemesini sağlamaktır. Yani müşterileriniz markanıza duydukları sadakat duygusu ile markanızı pazarlamaya başlar. Burada güvenilirlik ve promosyon fırsatları oldukça önemli. Ayrıca kullanıcı tarafından oluşturulan içerikleri sosyal medyanızda paylaşmalısınız.

5. Ürün markalama

Ürün markalaması, bir şirketin yeni şeyler denemesini ve tipik yeni pazarlara girmesini kolaylaştırır. Böylece marka ve şirket arasındaki ayrımı görme şansı elde edersiniz. Bunun yanında negatif çağrışımları önlemiş olursunuz. Bir ürünün pazarını ve özelliklerini belirlemekle işe başlamalısınız. Ürün görsellerine ve açıklamalarına önem vermelisiniz.

Markalaşma Örnekleri

Önde gelen şirketlerden bazılarının markalaşma örneklerine yer verdik. O halde başlayalım!

Markalaşma Örnekleri

1. Tesla

Tesla, dünyanın kaynaklarını korumaya ve seyahat etme şeklinizi dönüştürmeye odaklanmış yenilikçi bir markadır. Şirketin logosu ve görsel kimliği bu düşünce etrafında şekillenmiştir. Şirket bir otorite olarak konuşmaktadır. Markanın adı bile verdiği mesajla uyumludur.

2. Nike

Dünyanın en tanınmış markalarından biri olan Nike, yıllar içerisinde kendisine yeni bir kimlik inşa etmeyi başarmıştır. Şirketin misyonu, dünyadaki sporculara hizmet etmek ve desteklemektir. Şirketin adı Yunan zafer tanrıçasının ismine dayanıyor.

3. Apple

Dünyanın en tanınmış teknoloji şirketlerinden biri olan Apple, müşterilerini desteklemeye ve güçlendirmeye odaklandı. Apple kelimesi ile taze ve canlı şeyler düşündürüyor. Logosu da bu konseptin üzerine inşa ediliyor. Yani yenilikçi firmalar arasında kendini konumlandırmayı başarıyor.

Güçlü bir marka yaratmak günümüzün dijital dünyasında olmazsa olmazlardan biri. Doğru markalaşma olmadan müşterilerinizle duygusal bir bağ kurmanız zorlaşıyor. Yani marka kimliğinizi oluşturmak müşterilerinizle bağlantı kurmanızı sağlıyor. Bu nedenle markalaşmanın önemini asla hafife almamalısınız. Bol Şanslar Dileriz!

Yorum Yaz