Ubak Nedir?

Ubak belgesi, sekreterya tarafından üye ülkelere belirlenmiş limitler ve kotalar nezdinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı denetiminde gereksinimleri karşılamış şirketlere sene başında özel olarak ayrılan bir seyir defteridir. Ayrıca üye ülkeler arası taşımalarda kullanılması zorunlu bir izin belgesidir.

Avrupa ülke sınırları boyunca artan taşıma trafiğini karşılayabilme maksadıyla bütün taşımacılık türlerinde işbirlikleri amaçlayan konferans üyeleri 1973 senesinde Ubak belgesi kullanma ve uygulama kararını almıştır. Bu doğrultuda 1974 senesinde 385 tane Ubak belgesini deneme amaçlı yürürlüğe konmuştur.

Ubak Belgesinin nasıl alınacağı ve hangi taşımacılık türlerinde kullanılacağına dair detaylara girmeden önce kamyonlarda istiap haddi ve 2022 istiap haddi cezaları için ilgili blog içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Ubak CEMT ECMT Anlaşması Nedir?

Fransızca kısaltması CEMT, İngilizce kısaltması ECMT olan, Ubak Avrupa Ülkeleri Ulaştırma Bakanları Konferansı altında kurulan Avrupa kıtasındaki serbest ulaşımı ve dolaşımı düzenlemeye yarayan kuruluşa verilen isimdir.

Ubak belgesi nasil alinir Navlungo
Ubak Belgesi Nedir? 2

Ubak Belgesi Çeşitleri Nelerdir?

Taşıma yapacak şirketin, taşıdığı yük çeşidine ve güzergâhına göre verilen belgelerin koşulları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından her sene yayınlanan “Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesi” nezdinde belirlenir ve Ticaret Odası ve Ticaret Borsaları Birliği’nin ilgili odaları tarafından dağıtımı yapılır:

Belge çeşitleri aşağıdaki gibidir:

  1. İkili geçiş belgesi: İki ülke arasında yapılan taşımalarda varış ülkesinde ibraz edilmesi gereken belge çeşididir.
  2. Geçiş belgesi: Varış ülkesine gidişte güzergâh üzerinde geçilen her bir ülke için ibraz edilmesi gereken belge çeşididir.
  3. Üçüncü ülke belgesi: Aracın kayıt ülkesi dışında farklı bir ülkeden yük alıp yine kayıt ülkesi dışında farklı ülkeye taşıması durumunda iki ülke için ibraz edilmesi gereken belge çeşididir.
  4. Dönüş Yükü belgesi: Varış ülkesi dışında herhangi bir ülkeden alınan yük için ibraz edilmesi gereken belge çeşididir.

Ubak Belgesi Hangi Taşımacılık Türlerinde Kullanılabilir?

Ubak izin belgesi geçerli olduğu ülkeler içerisinde, boşaltma ve yükleme noktaları arasında ve Kullanım Kılavuzunda belirtilmiş gerekli belgelerin aracın üstünde bulunması şartıyla iki UBAK üyesi ülke arasında serbest taşımacılığa izin verilmektedir. Örnek vermek gerekirse:

O sene firmasına tahsis edilmiş Ubak belgeli bir Türk aracı, Türkiye’den aldığı yükü aynı şekilde bir Ubak üyesi olan Letonya’ya varış ve transit geçilen topraklarda başka bir geçiş belgesine tabii olmadan taşıyabilmektedir.

Ubak Belgesi Nasıl Alınır?

Bütün üye ülkelerde geçerli olan Ubak belgeleri, Ubak sekreteryası tarafından üye ülkelere belirli sınırlar ve kotalar dahilinde verilir. Üye ülkeler, belgeleri hangi şirketlere vereceklerini belirli kriterlere göre belirler.

Bu belge, yıllık olarak dağıtılmaktadır. 1 Ocak – 31 Aralık arasında ve üzerinde yazan yıl boyunca geçerlidir ve süresi dolduğu zaman Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına geri iade edilmesi gerekmektedir.

Ubak belgeleri taşıma süresince araçlarda bulundurulmak zorundadır. Bir ülkeden öbür ülkeye taşıma tamamlanmadan, yani araç malını boşaltacağı ülkeye ulaşmadan üzerinde yazan şirketin başka bir taşıma yapan aracı tarafından araçta bulundurulamaz ve kullanılamaz.

Ubak belgeleri ülkelerin Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde çalışan personellerce ülkeye girişlerde ve çıkışlarda kontrol edilir.

Ubak Belgesi Hangi Ülkelerde Kullanılır?

Ubak belgeleri üye bütün ülkeler tarafından kullanılmak durumundadır. Üye ülkeler ise şağıdaki gibidir:

Üye ülkeler: Arnavutluk, Ermenistan, Avusturya, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Makedonya, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Rusya Federasyonu, Sırbistan-Karadağ, Slovenya, İspanya, Gürcistan, Letonya, Litvanya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Malta, Moldova, İsveç, İsviçre, Türkiye, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, İngiltere ve Ukrayna.

Navlungo ile yurt dışı taşımacılık çok kolay!

Bütün yurt dışı taşımacılık işlemleriniz için Navlungo’nun uzman ekibi üye olduğu global acente ağına bağlanarak yükünüz için en uygun yurt dışı taşıma tekliflerini listeler. Siz de ihtiyacınız olan teklifi seçip taşıma operasyonunuzu tümden emin ellere devredebilirsiniz. Zamanınızı doğru yöneterek maliyet tasarrufu sağlamak ve aklınızdaki bütün sorular için ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

8 ayrı ülkede fulfillment ve depolama ihtiyaçlarınız için ise ParkPalet’in uzman ekibi en büyük yardımcınız.

Yorum Yaz