K1 ve K2 belgesi, kara taşımacılığı sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için önemli bir gerekliliktir. Bu belgeler, taşımacılık hizmetlerinin düzenli ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla devlet tarafından düzenlenir.

İster sektöre yeni adım atmış bir işletme sahibi olun, ister bu konuda daha fazla bilgi edinmek isteyen bir profesyonel, K1 ve K2 belgeleriyle ilgili merak ettiğiniz her şeyi sizin için yazdık.

K1 Belgesi Nedir?

K1 Belgesi, ticari maksatla yurt içi eşya taşımacılığı yapacak olan gerçek ve tüzel vergi mükelleflerinin sahip olması gereken bir belgedir. K1 belgesi örneği incelendiğinde belge üzerinde; veriliş ve geçerlilik tarihi, yetki belgesine sahip kişi ya da şirketlerin ünvanı ve adres bilgileri, vergi dairesi ve ticaret sicil numaralarının yer aldığı görülür.

K1 Belgesi Nedir?

K1 Belgesi Nasıl Alınır?

K1 belgesi, eşya taşımacılığını ticari amaçla yapan gerçek ya da tüzel kişilere verilen bir belge türüdür. Başvuruda bulunmak isteyen kişi ya da firmalar istenen belgelerle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na fiziksel olarak başvuru yapabilir. 

K1 belgesi için başvurular bakanlığın ilgili birimleri dışında e-Devlet üzerinden de yapılabilir. e-Devlet üzerinden başvuru işlemleriniz daha hızlı tamamlanabilir. K1 belgesi başvurularında şahısların kendisi başvururken firma için başvurularda şirket ortaklarından birinin bulunması yeterlidir.

K1 Belgesi Almak için Hangi Belgeler ve Şartlar Gereklidir?

K1 belgesi almak için çeşitli şartlar ve belgeler gereklidir. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

  • K1 belgesi almak için başvuru yapacak kişilerin kayıt işlemleri için yanında en az 3 tane birim taşıtı olması gerekir. Eğer sayısı üçten az ise belgeye başvurudan önce taşıt sayısının istenen şarta göre düzenlenmesi gerekir. 
  • Kamyon, çekici veya kamyonetlerin ağırlıklarının toplamı 110 tondan az olmaması belge alırken aranan şartlardan bir diğeridir. 
  • Sahibi olunan şirketin en az 10 bin TL sermayesi olmalıdır. 
  • Başvurusu yapılan araçlar 20 yaşından büyük olmamalıdır.

Kayıt için gerekli evraklar ise aşağıdaki gibidir:

  • Ticaret veya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Faaliyet Belgesi
  • Nace Koduna Sahip Faaliyet Belgesi
  • Ticaret Sicil Gazetesi
  • Sahip, ortaklar ve yöneticilere ait T.C. Kimlik Numaraları, kimlik fotokopileri
  • Sahip, ortak ve yöneticilere ait adli sicil kaydı
  • Temsil edenlerin noter onaylı imza sirküsü
  • Merkez şubenin kira sözleşmesi veya tapu fotokopisi
  • Mükellefiyet yazısı
  • Ticari araçlar için ada kayıtlı, muayenesi yapılmış taşıt yada taşıtların Motorlu Araç Trafik ve Tescil Belgesi Örnekleri
image 70

K1 Belgesi Ne İşe Yarar?

Eşya taşımacılığı yapan tüm firmaların ve kişilerin K1 belgesine sahip olması gerekir. Bu yasal bir zorunluluk olduğu için belge olmadan ticari anlamda taşımacılık yapılamaz. K1 belgesine sahip firmalara 75 tona kadar eşya taşıma hakkı sunulur.  Firma dışında kişi olarak K1 belgesine sahip kişinin taşıma hakkı ise 25 tondur.

K1 belgesi, taşınacak eşyaların yada malların güvenliğini de kapsar. Oluşabilecek olumsuz durumlarda eşyasını taşıtan taraf hak iddia edebilir.

Çünkü yetki belgesi sahipleri, kargo ya da eşyaları teslim aldıktan sonra teslim edecekleri ana kadar kargonun yada eşyanın başına gelebilecek her türlü olumsuz durumdan, kaybolmasından, çalınmasından, korunmasından ve güvenliğin sağlanmasından sorumludur.

K1 Belgesi Fiyatı

K1 belgesi fiyatı, yapılan başvurunun detayına göre farklılık gösterir. 2023 yılı itibarı ile ilk kez başvuru yapacak firma ya da kişiler için ödeme yapılması gereken miktar 5 bin TL ile 18 bin TL arasındadır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın aldığı pay ve ek ücretler de bu miktarın içindedir. Kaydı gerçekleşen araçlara eklenen her araç için yaklaşık bin TL ile 2 bin TL arası bir kayıt ücreti ödenmesi gerekir.

K1 Belgesi Kim Tarafından Verilir?

K1 Belgesi Kim Tarafından Verilir?

K1 belgesi almak isteyen kişiler belgelerini Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı onayıyla alabilir. Bakanlık başvuruları 15 iş günü içerisinde tamamlar. K1 belgesi için kişiler, bakanlığın il yada ilçe müdürlüklerine istenilen belgeler ile giderek gerekli evraklarla başvuru yapabilir.

K2 Belgesi Nedir?

K2 belgesi, kamyonlar ya da kamyonetler ile yurt içinde ticari bir amacı olmadan hususi taşıma yapacak şahıslara, gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen belgedir. K1 belgesinden farkı da ticari amaçlı taşımacılık yapılmamasıdır. Ticari bir taşıma yapmadığı için nakliye faturası düzenlenmez ve üçüncü kişilerin malı taşınmaz. Firma kendi işleri kapsamında kullanacağı taşımacılık faaliyetleri için K2 belgesi alır.

K2 Belgesi Nasıl Alınır?

K2 Belgesi Nasıl Alınır?

K2 belgesi için kişilerin, gerekli evraklar tamamlaması ve belirlenen şartları yerine getirmesi halinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ilgili il veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapması zorunludur. Teslim edilen evraklarda bir eksiklik görülmez ise yaklaşık 15 iş günü içinde sonuca varılır. 

Bakanlığın ilgili müdürlüklerine fiziki olarak başvurunun dışında e-Devlet ile de başvuru yapılabilir. e-Devlet sistemindeki ‘Kurumlar’ kısmından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın sayfasına giderek adım adım başvuru işlemi tamamlanır. K belgesi çıkarma başvuruları gibi sorgulama işlemleri de e-Devlet üzerinden yapılabilir.

K2 Belgesi Almak için Neler Gereklidir?

K2 belgesi almak için gerekli olan noktalar K1 belgesi için istenilenler ile hemen hemen aynıdır. K2 belgesi için gerekli evraklar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Taşıt Kartı İşlem Başvuru Formu
  • Yetki Belgesi Başvuru Formu
  • Noter onaylı imza sirküsü
  • Ticaret Sicil Gazetesinin onaylı örneği ve aslı
  • İşyerinin merkez Şubesinin kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisi
  • İşyeri sahibi ya da ortaklara ait T.C. kimlik numaraları ve kimlik fotokopileri
  • Mükellefiyet yazısı
  • Şirketin sermayesini gösteren evraklar
  • Ticaret Odası ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası faaliyet belgeleri
  • Kayıt edilen araca ait muayene, tescil ve trafik belgesi

K2 belgesi önceden alınan ve süresi dolmuş araçlar için yeniden belge alınması veya süresinin uzatılması gerekir. Belge yenileme ve uzatma işlemleri için ise ödenmesi gereken miktar değişiklik gösterir. Minimum bir araca sahip olunması gerekir. 

K2 belgesi almanın şartları K1 belgesi ile aynı olmakla birlikte aralarındaki farklardan biri, taşınan yükün araç sahibinin kendi malı olmasıdır. Bir diğeri ise minimum bir araca sahip olması gerektiğidir. Araç şahsi amaçlar dışında kullanılacaksa K2 belgesi alması yasal zorunluluktur. Aracın ruhsatında minibüs kaydı varsa K2 belgesi alınmasına gerek yoktur.

K2 Belgesi Ne İşe Yarar?

K2 Belgesi Ne İşe Yarar?

Firmalar kendi işleri için yaptığı tüm taşımacılık faaliyetlerini K2 belgesi ile yürüterek başka bir nakliye firmasına ücret ödemez. Bu durum maliyeti azaltır. Sadece hususi taşımalarda kullanıldığı için yaşanılacak olumsuz durumların hızlı çözülmesi sağlanabilir. 

K2 Belgesi Fiyatı

K2 belgesi fiyatı başvuruda bulunulan aracın durumuna göre değişiklik gösterebilir. Belge fiyatı yaklaşık olarak 5 bin TL ile 20 bin TL arasındadır. Kamyonet ile taşımacılık için ise %75 indirim uygulanır. 

image 74

K1 ve K2 Belgesi Gümrük İşlemlerinde Hangi Amaçlarla Kullanılır?

K belgesi alma şartlarında K1 ve K2 belgesi büyük farklar içermediği için gümrük işlemlerinde de amaçları benzerdir. Bu belgelere sahip olmak, bir ülkeden diğerine girerken taşınan eşya ya da malların kontrol altında ve güvenilir olduğunu gösterir. Transit işlemlerin gümrük kurallarına uygun olduğu da belgeler sayesinde teyit edilir.

Dolayısıyla gümrük işlemleri daha hızlı ve kolay tamamlanır. Ancak küçük işletmeler için bu süreç özellikle yurt dışı kargo gönderimi söz konusu olduğunda oldukça karmaşık olabilir.

Siz de bu süreç ile uğraşmadan yurt dışı kargo işlemlerinizi halletmek isterseniz Navlungo ile hemen iletişime geçebilirsiniz. Navlungo ile yurt dışı kargo işlemleriniz kolay, hızlı ve güvenilir şekilde gerçekleşir.

Yorum Yaz