Pazarlama, markalaşma ve satış; nitelikli müşteri adaylarını elinizde tutmanızı gerektiriyor. Müşteriyi elde tutma, herhangi bir satıcı için oldukça değerli. Sadakat programları, müşteri ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılayarak mevcut müşterileri elde tutmanıza olanak tanıyor.

Dolayısıyla güçlü müşteri sadakat programı olan şirketler, pazar payını büyütüyor ve sürdürüyor. Ayrıca etkili müşteri sadakat programı, ürünlerinizin genel değerini arttırıyor.

Aynı zamanda istikrarlı gelir akışı elde etmenize olanak tanıyor. Yani mevcut müşterilerinizi mutlu etmek işletmenizin büyümesine yardımcı oluyor. Mevcut müşterilerinize satış yapma olasılığınız %60 ila %70’tir.

Yeni bir müşteriye satış yapma olasılığınız ise, %5 ila %20’dir. Yöneticilerin %32’si mevcut müşterileri elde tutmanın bir öncelik olduğunu dile getiriyor. Ayrıca ilerideki kârınızın %80’i mevcut müşterilerinizin %20’sinden geliyor.

Bu sebeple müşteri sadakat programının önemi bilinmesi gerekiyor. O halde müşteri sadakat programı ile ilgili bilinmesi gereken detayları inceleyelim!

Sadakat Programı Nedir?

Sadakat programı nedir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından merak ediliyor. Perakendeciler ve işletmeler tarafından desteklenen sadakat programı, müşterileri çekmenize ve elde tutmanıza yardımcı olan teşviklerdir. İnsanlara müşteri sadakati için ödül sunmaktır da diyebiliriz.

Tipik olarak bir müşteri ne kadar çok mağazanızdan alışveriş yaparsa o kadar ödül sunmanız gerekir. Ödüller, indirimler ve özel teşvikler sunmanızı gerektirir. İşletmelerin mevcut satışlarını arttırmasına yardımcı olur.

Sadakat Programı Nedir?

Sadakat Programının Amacı

Sadakat programları, iki temel işlev sunar. Müşterileri tekrarlanan alışverişleri için ödüllendirir. Aynı zamanda şirketinize müşteri verileri sağlar. Yani sadakat programının kullanılması ile birlikte şirketler, ürün türlerinin ve belirli teşviklerin etkili olup olmadığı hakkında bilgi elde eder.

Sadakat programları özellikle geri dönen müşterilerle başarılı olan ve öne çıkan işletmeler için geçerlidir. Ayrıca sadık bir müşteri yaratma ihtimali, markanıza değer katmanıza olanak tanır. Bu program uygun şekilde oluşturulursa yeni müşteriler daha az maliyetle kazanılıyor.

Dolayısıyla sadakat programları, müşterinin günlük rutinine entegre edildiğinde gerçek marka sadakatini arttırıyor. Çünkü çoğu zaman müşteriler, sadakat programlarına ödül ve indirim kazanmak için yatırım yapabiliyor.

Sadakat Programı Oluşturmanın Önemi

Müşteriler genelde sadakat programı sunan bir işletmeyi seçiyor. Yani bir işletme müşterilerine değer verirse müşteriler daha mutlu olur ve markanızda kalmaya devam eder. Sadık müşteriler daha fazla ürün satın alabiliyor. Bu da işletmenizin gelirini ve kârını arttırabiliyor. Yani ürün satışlarında ve müşteri yaşam boyu değerinde gözle görülür olumlu değişikler yaşayabiliyorsunuz.

Bu durumların çoğunluğu, doğru bir şekilde yürütülen ödül programı ile mümkün oluyor. Ayrıca bu program, müşteri ilişkilerini geliştirmenizi sağlıyor. Marka şeffaflığını ve güvenini arttırabiliyorsunuz.

Sadakat Programı Oluşturmanın Önemi

Sadakat Programının 5 Faydası

Sadakat programlarının işletmelere sağladığı birçok fayda var. İşte, bu faydalardan bazıları.

1. Mevcut müşterilerinizi ödüllendirirsiniz

Mevcut müşterilerinizin markanızı desteklemesini istiyorsanız sadakat programına ihtiyacınız var. Örneğin, Sephora Beauty Insider puana dayalı sadakat programı sunuyor. Müşteriler harcadıkları para miktarı kadar puan kazanıyor.

Sadakat Programının 5 Faydası
Sephora markasının sadakat programı örneğini görüntülüyorsunuz.

Ardından müşteriler bu puanlarını kullanarak ürünleri indirimli bir şekilde alabiliyor. Böylece Sephora müşterilerini ödüllendiriyor. Aynı zamanda müşterilerine her satın alımlarında deneme boy ürünler hediye ediyor.

Starbucks da müşteri sadakat programı ile mevcut müşterilerini ödüllendiriyor. Müşteriler Starbucks uygulamasını indirir. Bu uygulamaya para yüklerler. Ardından uygulamadan harcama yaptıkça yıldız kazanırlar. Belirli bir yıldızı toplayan kullanıcıya içecek veya yiyecek hediye edilir.

Mevcut müşterilerinizi ödüllendirirsiniz
Starbucks markasının sadakat programı örneğini görüntülüyorsunuz.

Ayrıca müşterilerini doğum günlerinde içecek veya yiyecekle ödüllendirir. Bu tarz müşteri sadakat programı örnekleri incelenebilir. En iyi sadakat programları hakkında bilgi sahibi olarak markanızı geliştirme şansınız olur.

Markanızı büyütmek için mevcut müşterilerinizi ödüllendirmesini bilmelisiniz. Bu sayede, müşterilerinizin işletmenizi desteklemesini sağlarsınız.

2. Müşteriniz ile anlamlı ilişkiler kurarsınız

Kitleniz her gün 4.000 ila 10.000 arasında reklam görüyor. Öne çıkmak için farklı düşünmeniz gerekiyor. Aynı zamanda farkınızı ortaya koymanız şart. Yani odağı satıştan sadakate çevirmelisiniz. Müşterilerinizi pazarlama stratejilerinizin merkezine koymalısınız.

Elbette ilk başta müşteri sadakat programı nedir sorusunun yanıtını detaylıca araştırmalısınız. Ardından sadakat programlarından yararlanarak müşterilerinizle anlamlı ilişkiler kurmalısınız.

Ancak indirimlerin ve teşviklerin ötesine geçen katılımlar oluşturmaya çalışmalısınız. Bu sayede müşterilerinizin dikkatini çekmek için yarışan rakiplerinizden farklı olacaksınız. Örneğin, sürdürülebilir moda hareketine önem veren müşterileriniz var diyelim.

Bu müşterilerinizin değerleriyle uyuşan ödüller sunmalısınız. Her satın alımlarında bir ağaç dikeceğinizi söylemek müşterilerinizi mutlu edebiliyor. Doğayı koruyan her türlü ödüle yer vermeye çalışmalısınız. Aynı zamanda müşterilerinizin alışveriş yapabileceği markalarla iş birliği yapmalısınız. Bu sayede müşterilerinizle daha derin bağlantılar kurabiliyorsunuz.

3. Kâr hanenizi büyütürsünüz

Kâr hanenizi büyütmeniz de müşteri sadakat programlarının faydaları arasında yer alır. Çünkü geri dönen müşteriler değer üretir. Yani tekrar eden ziyaretlerle kâr hanenizi büyütürler. Olumlu ağızdan ağıza iletişim ile reklamınızı yaparlar. Sattığınız ürünlerin veya hizmetlerin insanlara nasıl değer sağladığının canlı örneği olurlar.

Elbette müşteri sadakati oluşturmak kolay bir başarı değil. Dolayısıyla bunu yapan bir sadakat programı oluşturmak müşterilerinizi tekrar tekrar satın almaya teşvik eder. Bu da işletmenize birçok avantajı sunar.

Aynı zamanda sadık müşterilerinizden bir topluluk oluşturma şansınız artar. Bu topluluğu sosyal medyaya kadar genişletebiliyorsunuz. Sadık müşterilerinizi markanıza bağlı tutmak için kullanabileceğiniz birçok teknik var. Böylece kâr hanenizi durmadan büyütme şansınız artıyor.

4. Marka savunucuları ile yeni müşterilerinize ulaşırsınız

Müşteri sadakati üzerinde çalıştığınızda yeni müşterilerinize ulaşmanız kolaylaşıyor. Aynı zamanda bu yeni müşterileriniz, arkadaşlarını ve ailelerini de yanlarında getiriyorlar. Ayrıca sadakat programı üyeleriniz markanızı sevdiklerine önerirse onlara ödüller sunmalısınız.

Örneğin, müşterilerinize olumlu deneyimler yaşatmalısınız. Ardından müşterileriniz ağızdan ağıza pazarlama yoluyla markanızı tanıtırlar. İnsanlar çevrimiçi yorumlardan çok arkadaşlarının ve ailelerinin tavsiyelerine güveniyor.

Marka savunucuları, pazarlama erişiminizin dışındaki alıcıları bile çekmenize yardımcı olabiliyor. Sadık üyelerin markanız hakkında gündelik sohbetlere girme olasılığı yüksek. Ailelerini ve arkadaşlarını olumlu yönde etkileyen marka savunucuları, müşteri tabanınızı durmadan genişletmenize olanak tanıyor.

5. Değerli içgörüler elde edersiniz

Küçük işletmeniz için içgörülere önem vermeniz gerekiyor. Müşterilerinizin satın alma kararları ve alışkanlıkları hakkında bilgilere sahip olmalısınız. Bu sayede kişiselleştirilmiş teklifler, göz ardı edilmesi zor teşvikler ve iyi zamanlanmış hatırlatmalar ile gelirlerinizi arttırabiliyorsunuz.

Yani müşteri sadakat programının yarattığı verilerle birçok avantaj elde etmeniz mümkün. Ayrıca müşteri sadakat programları eyleme dönüştürülebilen geri bildirimler almanızı da kolaylaştırıyor.

Örneğin, Starbucks müşteri verilerinden elde ettiği bilgilerle mevsimlik içeceklere özel erken erişim ve ücretsiz doğum günü içecekleri sunuyor. Bu da en çok tercih edilen markalar arasında yer almasına yardımcı oluyor. Yani sadık müşterilerinizden topladığınız bilgilerle yeni müşterilerinize teklif, indirim ve avantaj sunabiliyorsunuz.

Sadakat Programı Türleri Nelerdir?

Müşteri sadakat programları birçok farklı türe sahiptir. Bazı şirketler tek bir türü kullanırken bazı şirketler birkaçını birleştirebilir. İşte, sadakat programı türlerinden bazıları.

1. Kademeli sadakat programları

Kademeli sadakat programlarında faydalar farklı seviyelere ayrılır. Yüksek program kademelerindeki müşterilere daha fazla ödül sunulur. Bazı programlar müşterileri daha fazla harcamaya ve yüksek ödüller sunmaya odaklanır. Yani müşteriler ne kadar çok alışveriş yaparsa o kadar çok ödül kazanır ve kademe atlar.

2. Aboneliğe dayalı sadakat programları

Aboneliğe dayalı bir sadakat programı, müşterilerin katılmak için peşin, haftalık, aylık veya yıllık bir ücret ödemesini gerektirir. Dolayısıyla belirli bir süre müşterilerini elde tutmak isteyen işletmeler için uygundur. Örneğin, Amazon Prime abonelere ücretsiz kargo ve hizmet sunan ücretli bir abonelik hizmeti sağlar.

Aboneliğe dayalı sadakat programları
Amazon Prime fırsatlarını görüntülüyorsunuz.

3. Değere dayalı sadakat programları

Değere dayalı sadakat programı, diğerlerinden farklıdır. Çünkü müşterilere açıkça ödül ve indirim sunmaz. Bunun yerine kuruluşun değerleri müşterilerinin değerleriyle uyuşur. Bu programda bir kuruluş, gelirinin birazını müşterilerinin değerleriyle uyuşan bir kuruma bağışlayacağını taahhüt eder.

4. Puana dayalı sadakat programı

Puana dayalı sadakat programları, müşterileri her satın alma işlemlerinde puanla ödüllendirir. Müşteriler belirli bir puana geldiğinde ürün veya indirim kazanır.

Sadakat Programı Oluşturmadan Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Müşterilerinizi ikna etmek ve onlarla etkileşime geçmek için bir sadakat programı oluşturmaya karar verdiğinizi düşünelim. Oluşturmaya başlamadan önce bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. O zaman gelin, dikkat etmeniz gereken noktaları detaylıca inceleyelim.

  • Müşteri odaklı sorular sormalısınız.
  • Müşterilerinizi motive etmelisiniz.
  • İş hedeflerinizi belirlemelisiniz.
  • Konu hakkında ayrıntılı araştırma yapmalısınız

Sadakat Programı Nasıl Oluşturulur?

Günümüzde müşterilerin alışveriş yapabileceği pek çok mağaza var. Bu nedenle müşterilerinize her zaman rakiplerinizden daha iyi fırsatlar sunmaya çalışmalısınız.

Sadakat Programı Nasıl Oluşturulur?

Yani sadık takipçi kitlesi yaratmak için çaba harcamalısınız. Şimdi gelin, sadakat programını nasıl oluşturmanız gerektiğini adım adım keşfedelim!

1. Mevcut müşterileriniz hakkında araştırma yapın

Doğru program türünü seçmek ve müşterilerinizi memnun etmek için uygun bir ödül seçmeniz lazım. Yani müşterilerinizin istediği ve ihtiyaç duyduğu ödüllere yönelmelisiniz.

Örneğin, müşterileriniz en çok hangi ürünlerinizi satın almış sorusunun yanıtını araştırmalısınız. Her birinin işletmenize sağladığı geliri, işletmenize katıldığı tarihi ve işletmenizden memnun olup olmadığını bilmeniz gerekir.

2. Programa hazırlanmaya başlayın

Müşterilerinizi araştırdıktan sonra programa hazırlanmaya başlamalısınız. Müşteri sadakat programları ile uğraşacak bir ekip toplamanız gerekiyor. Kusursuz deneyimi ve desteği en iyi şekilde karşılamaya çalışmalısınız.

3. Hedefler belirleyin

Herhangi bir işe başlamadan önce hedef belirlemek her zaman iyidir. Bu nedenle ekibinizle iletişim kurarak hedefler belirlemelisiniz. Hedefler doğru ve ulaşabilir olmalı. İlerlemeyi takip etmek için CRM’den yararlanmalısınız.

4. Bütçenizi ayarlayın

Harika bir müşteri sadakat programı için ayırabileceğiniz bütçeyi düşünmelisiniz. Program türleri ve ürünleri büyük ölçüde ayıracağınız bütçeye bağlıdır.

5. Program için müşteriler seçin

Program avantajlarından yararlanmasını istediğiniz müşterilerinizi seçmelisiniz. Büyük miktarda ürünlerinizi satın alan ve markanıza büyük gelir getirecek müşterileri seçmeye özen göstermelisiniz.

6. Müşterilerinizin ilgisini çeken taktikler geliştirin

Bu aşamada müşterilerinizi ödüllendirmek için taktikler geliştirmelisiniz. Müşterilerinizi sadık kalmaya teşvik etmenin birçok yolu vardır. Onlara özel etkinlikler ve davetiyeler sunabilirsiniz. Ücretsiz kargo ve hediye gibi fırsatlar sağlayabilirsiniz.

Sadakat Programlarının Olmazsa Olmazları

Sadakat programları müşterilerinizi elde tutmanıza yardımcı olmalıdır. Aynı zamanda sadık müşteriler yaratmanıza olanak tanımalıdır. O halde sadakat programlarının olmazsa olmazları nelerdir sorusunun yanıtını inceleyelim.

  • Müşterilerinize değer katmalı.
  • Eğlenceli, heyecanlı ve ilginç olmalı.
  • Kolaylık sağlamalı.
  • Sadeliğe önem vermeli.
  • Kazan-kazan stratejisi ile ilerlemeli.

Müşteri Sadakat Programı Örnekleri

Birçok şirket sadakat programları ile ilerliyor. Şimdi gelin, önde gelen bazı şirketlerin müşteri sadakati programı örneklerini inceleyelim!

Müşteri Sadakat Programı Örnekleri

1. Sephora

Sephora Beauty Insider adlı ödül programı sunuyor. Bu program, markanın yıllık satışlarının %80’ini oluşturuyor. Müşteriler geleneksel satın alma sistemine dayalı olarak her satın alma işleminde ödül kazanıyor. Ayrıca müşteriler ödül puanlarını nasıl kullanacaklarını seçebiliyor.

2. Amazon Prime

Amazon Prime üyelik programı, ücretli bir sadakat programıdır. Prime üyeleri, aylık veya yıllık sabit bir ücret karşılığında hızlı teslimat imkânlarından yararlanıyor. Aynı zamanda birçok fırsatı da sunuyor. Prime üyeleri normal Amazon müşterilerinden daha fazla harcama yapıyor.

3. Starbucks

Starbucks müşterilerine ödüller sunan markalar arasında. Müşteriler Starbucks kartları ile yaptıkları her alışverişte yıldız kazanıyor. Belirli bir yıldıza ulaşan müşterilere ücretsiz yiyecek veya içecek sunuluyor.

Müşterilerinizi elde tutmak her zaman kolay bir iş değil. Bu nedenle işletmenize geri dönen kişi sayısını müşteri sadakat programı ile arttırmalısınız. Bol Satışlar Diliyoruz!

Yorum Yaz