Pazarlama, potansiyel müşterilerinizin ürününüzle veya hizmetinizle ilgilenmesine yardımcı oluyor. Ancak bunu sürece yayarak yapıyor. Yani ürünlerinizin satılması, dağıtılması ve tanıtılması için zaman gerekir.
Pazarın ve tüketicilerin detaylı bir şekilde incelenmesi lazımdır. Böylece marka sadakati elde etmeniz kolaylaşıyor. Peki, pazarlama nedir ve nasıl yapılır? İşte, pazarlama ilgili bilmeniz gereken detaylar.
Pazarlama Nedir?
Pazarlama ne demek sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından merak ediliyor. Şirketi ve tüketicileri bir araya getiren yönetim sürecine pazarlama denir.
Bir markanın ürünlerini veya hizmetlerini nerede, nasıl ve ne zaman tanıtacağına dair spesifik hedeflerin ana hatlarını çiziyor. Dolayısıyla hangi sosyal medya kanallarını kullanacağınıza ve potansiyel kitlenize nasıl ulaşacağınıza bakıyor.
Aynı zamanda satışlarınızı nasıl arttıracağınızla ilgileniyor. Ayrıca pazarlama, markanızın temel değerlerini destekliyor. Müşterilerinizle bağlantı kurmak için yaptığınız işlemler de pazarlamaya giriyor.
Aynı zamanda pazarlama, tüketici için ihtiyaç yaratmanıza olanak tanıyor. Markanızın etkili bir şekilde büyümesi için pazarlama taktiklerinden yararlanmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Pazarlamacı Nedir?
Bir şirketin ürünlerini veya hizmetlerini tanıtan kişiye pazarlamacı denir. Satışları ve geliri arttırabilecek stratejileri belirler. Aynı zamanda bu stratejilerin hedef kitle ve pazar talebi ile uyumlu olmasını sağlar. Böylece marka bilinirliğini ve itibarını arttırabilir. Ancak tutarlı ve şeffaf bir şekilde ilerlemesinde yarar vardır.
Pazarlamanın Amacı
Pazarlamanın tanımı için insanların ürün veya hizmetlerinizle ilgilenmesini sağlama sürecidir demiştik. Yani pazarlamanın temel amacı, tüketicileri markanıza çekmektir. Hedef kitleniz için faydalı ve eğitici olmanızı sağlar. Ancak pazarlama tanımı bilinmeden amaçlarını elde etmek zordur. Bu nedenle pazarlamanın tanımını iyi bilmeniz gerekir.
Ayrıca pazarlamanın amacı; pazar araştırması, analiz ve ideal müşterilerinizin çıkarlarını anlama yoluyla gerçekleşir. Dolayısıyla pazarlama; ürün geliştirme, dağıtım yöntemleri, satış ve reklam dahil olmak üzere bir işletmenin tüm yönlerini kapsar.
Pazarlamanın Tarihi
Marketing tarihi çoğu insanın düşündüğünden çok daha önce başlamaktadır. Nasıl başladığına dair belli başlı tartışmalar var. Ancak birçok tarihçi kavramın Mezopotamya toplumlarının kalite kontrol gerektiren malların seri üretimine başladığı M.Ö. 1500’lü yıllarda ortaya çıktığını düşünüyor.
İlk reklam uygulamalarından biri antik Mezopotamya’da çivi yazılı kil tabletlerde görülmüştür. Bu çivi yazısında yanlış kalitede bakır cevheri teslim edildiğinden bahsedilir. Yani müşteri şikayet mektubudur. Günümüzde pazarlama, teknolojiyle birlikte gelişmeye devam ediyor.
Pazarlama ve Markalaşma Arasındaki Farklar
Pazarlama ve markalaşma kavramları bazen karıştırılabiliyor. Şimdi gelin, bu iki kavramın farklarına yakından bakalım!
1. Markalaşma sadakat oluştururken pazarlama eylem üretiyor
Markalaşma ve pazarlama arasındaki fark işletmeler tarafından bilinmesi gerekiyor. Bu farklardan biri, markalaşma sadakat oluştururken pazarlama eylem üretiyor. Diyelim ki günde 100 km koşmak isteyen bir x kişisi var.
Antrenman ve beslenme planı yaparak hedefine odaklanması gerekir. Aynı zamanda giyiminin de koşuya uygun olması şart. X kişisiyle yarışmak isteyen bir Y kişisi olduğunu düşünelim. Bu kişi hiçbir antrenman ve beslenme planı yapmamış. Bununla beraber kot pantolon ve pamuklu tişörtle koşacak.
Böyle bir durumda yarışı X kişisi kazanır. Elbette kot pantolon ve pamuklu tişörtle koşulur. Ancak Y kişisi, bu duruma ne kadar dayanır? Markalaşmayan şirketler için de bu durum geçerli olur. Çünkü markalaşma sadakat oluşturmanızı sağlar. Böylece hedeflerinize ulaşmanız kolaylaşır.
Çoğu şirket, markalaşmak istemiyor ve sadece pazarlama taktikleri ile ilerlemenin doğru olacağını düşünüyor. Fakat bu olumsuz bir etki yaratmalarına neden olabiliyor. Daha da önemlisi, hedeflerine ulaşmalarını zorlaştırıyor.
2. Markalaşma pazarlamadan önce geliyor
Marka kimliğiniz, tüm pazarlama planlarınızı içeriyor. Örneğin, logonuz olmadan şirketinizin reklamını anlamlı bir şekilde yapabilir miydiniz? Dolayısıyla henüz tasarlamadığınız bir markayı tam olarak pazarlamanız mümkün değil.
Bu sebeple bir pazarlama stratejisini uygulamaya koymadan önce markanıza odaklanmanız gerekiyor. Pazara ne getirmek istediğinizi ve temel değerlerinizin ne olduğunu belirlemelisiniz.
Marka kimliğiniz, pazarlama ekibinizin amaca bağlı olarak kullandığı bir araç kutusu görevi görüyor. Diyelim ki bir ürün satın alacaksınız ve internette araştırma yapıyorsunuz. Karşınıza aşina olmadığınız bir şirket çıktı. Bu durumda ürünü satın alır mıydınız? Büyük bir ihtimalle satın almazdınız.
Markalaşma bilinmenizi ve sevilmenizi sağlıyor. En önemlisi, güvenilir olmanıza yardımcı oluyor. Markanızı oluşturduktan sonra kim olduğunuzu ve müşterinizle nasıl bağlantı kuracağınızı daha iyi anlıyorsunuz. Böylece etkili pazarlama taktikleri oluşturabiliyorsunuz.
3. Markalaşma uzun vadeliyken pazarlama kısa vadeli oluyor
Markalaşma uzun vadeliyken pazarlama kısa vadeli oluyor. Bu sebeple birçok işletme sahibi markalaşmaya yatırım yapmakla vakit kaybetmek istemiyor. Çünkü herkes kısa sürede sonuç almak istiyor.
Örneğin, çevrimiçi reklam harcamalarına 50.000 TL yatırım yaptığınızı düşünelim. Gelecek ay sonuçları görmek istersiniz. Ancak markalaşma işinizin neresinde olursanız olun, duygusal rezonans yaratmanızla ilgili bir süreç. Dolayısıyla sonsuza kadar sürebiliyor.
Pazarlama stratejileri ise sonsuza kadar sürmüyor. Yani pazarlama ile duygusal bir bağ kurmanız zor. Girişimci olarak pazarlamanın sürdürülebilir bir çaba ve uzun vadeli marka inşası ile ilgili olduğunu bilmelisiniz.
Bu sebeple şirket olarak her zaman kim olduğunuzu tanımlamaya, hedef kitlenizin marka algısını şekillendirmeye ve müşterilerinizle daha derin ilişkiler geliştirmeye çalışmalısınız.
Pazarlama Türleri Nelerdir?
Pazarlama kampanyalarınızı müşterilerinizin veya kitlenizin vakit geçirdiği yerlerde yayınlamalısınız. Yani hangi pazarlama türü ile ilerleyeceğinize kitlenize göre karar vermeniz gerekir. Bunun için bir pazar araştırması yapmanız yararlı olabilir. İşte, zamana yenik düşmeyen bazı pazarlama türleri.
- İçerik pazarlaması: Ürünleriniz, hizmetleriniz, markanız veya sektörünüz hakkında çevrimiçi bilgi sağlarsınız. Müşterileri eğiten ve etkileşime geçiren bir pazarlama türüdür. Bloglar, sosyal medya gönderileri ve videolar içerik pazarlaması yapmanızı sağlar.
- Sosyal medya pazarlaması: Bu pazarlama türü bazen içerik pazarlaması içerisinde yer alır. Ancak bazı durumlarda da tek başına ayrı bir tür olarak kabul ediliyor. Sosyal medya, hedef kitlenizle etkileşimi arttırmanıza yardımcı olur.
- Influencer pazarlama: Dijital pazarlama içerisinde yer alır. Influencer marketing ile işletmeler marka tanınırlığını arttırır. Markanızın daha fazla görünürlük kazanmasına olanak tanır.
- Arama motoru pazarlamacılığı: Google gibi arama motorlarını pazarlama aracı olarak kullanan her türlü pazarlamayı içerir. SEO stratejileri ile markanızın aramalarda üst sıralarda yer almasını sağlayabilirsiniz. Böylece global pazarlama yapma şansı elde edersiniz.
- Basılı pazarlama: Pazarlama çeşitleri arasında yer alan bu tür, dergilere veya gazetelere abone olmanızı gerektirir.
Pazarlama Türleri Nasıl Seçilir?
Sattığınız ürünlerin veya hizmetlerin tanıtılmasına yardımcı olan marketing kampanyaları ile ilerlemelisiniz. Yani seçim yaparken rekabetçi ve esnek bir marketing kampanyası türünü seçtiğinizden emin olmalısınız.
Ayrıca tek bir tanesi ile ilerlemenize gerek yok. Birkaç tanesini seçerek de ilerleme şansınız var. Ancak hedef kitlenizi iyice tanıdığınızdan ve pazar araştırmasını etkili bir şekilde yaptığınızdan emin olmalısınız.
Pazarlama ve Reklamcılık
Pazarlama bir çarktır. Reklamcılık da bu çarkın bir parçasıdır. Marketing bir işletmenin tüm aşamalarında gereklidir. Öte yandan reklam, marketing alanının bir bileşenidir. Yani pazarlamacıların bir ürünü veya hizmeti tanıtmak için kullandıkları bir yöntemdir.
Örneğin, bir işletme yeni bir ürün piyasaya sürüyor diyelim. Bu ürünü müşteri tabanına tanıtmak istiyor. Bunun için kampanyalar oluşturuyor. Kampanyayı sosyal medya hesaplarında paylaşıyor. Böylece hem reklam hem marketing ile ilerlemiş oluyor.
Pazarlamanın Şirketlere Faydaları Nelerdir?
Marketing; markalaşma ve satıştan farklıdır. Çünkü her biri arasındaki fark, şirketlerin çabalarını nereye yönlendirdiğine bağlıdır. İyi bir firma, bu üçünün karışımı ile ilerler. Etkili marketing yaptığınızda işletmeniz birçok fırsat elde eder. İşte, etkili marketing çalışmalarının şirketinize faydaları.
- Müşteri etkileşimini arttırıyor. Aynı zamanda müşteriyi bilgilendirmenizi sağlıyor.
- Sürdürülebilirliğe yardımcı oluyor. Potansiyel müşterinizi anlamanıza olanak tanır.
- Pazarlama karması nedir sorusunun yanıtını anlamanızı sağlar. Kelime sıklıkla dört P ile başlayan standart sınıflandırmayı tamamlar. Yani pazarlamanın 4 P’si işletmeniz için önemli olabilir.
- Kalabalık bir pazarda öne çıkabilirsiniz. Marka itibarınızı arttırmanızı sağlayabilir.
Pazarlama Stratejileri Nelerdir?
Pazarlama stratejileri, işletmelerin değer önerisini, temel marka mesajını ve hedef müşteri demografisine ilişkin verileri içerir. İşletmelerin tüketicilere ulaşması için çeşitli pazarlama stratejileri vardır. Bunları şöyle aktarabiliriz:
- Harekete geçirici mesaj (CTA): Müşterileri satın almaya veya başka bir eylemi gerçekleştirmeyi hedefler.
- Doğrudan pazarlama: Müşterilerle e-posta, el ilanı ve posta gibi araçlarla iletişim kurmaktır. Yani pazarlama iletişimi bu noktada önem verilmesi gereken bir unsurdur.
- İşletmeden işletmeye pazarlama (B2B): Daha fazla işletmeye ulaşmak için marketing çalışmalarına yatırım yapmanızı gerektirir.
- Pazarlama konumlandırma: Benzersiz değer teklifinizi ve markanızın nasıl algılanması gerektiğini belirlemelisiniz. Pazarlama ilkeleri ile hareket etmeyi unutmamalısınız.
Pazarlama Sistemleri Nelerdir?
Her işletme büyümek için marketing sistemlerine ihtiyaç duyar. İşte, tüm işletmelerin büyümek için yatırım yaptığı sistemler.
- Topluluk oluşturma sistemine yatırım yapmalısınız. Örneğin, e-posta listesi oluşturmakla işe başlayabilirsiniz.
- Otorite ve güvenilirlik oluşturmalısınız. Yani müşterileriniz markanıza güvenebilmeli.
- Müşteri yaratma ve yeterlilik sistemi kurmalısınız. Dolayısıyla müşteri çekmek için elinizden geleni yapmalısınız.
- Yeni müşterileri karşılama sistemini hayata geçirmelisiniz. Böylece sadık birer müşteri yaratma şansı elde edebilirsiniz.
Pazarlama Nasıl Yapılır?
Pazarlama süreci zaman ve çaba gerektirir. Yani pazarlama süreci aşamaları vardır. Bu aşamaları zaman ve çaba ile iyileştirme şansı elde edersiniz.
O halde gelin, pazarlama nasıl yapılır sorusunun yanıtını detaylıca incelemeye başlayalım!
1. Hedef belirleyin
Marketing çalışmalarınızda nereye varmak istiyorsunuz? Bu sorunun yanıtını enine boyuna düşünmelisiniz. Hedefinizi bilmeden dilediğiniz noktaya gelmeniz zorlaşır. Ayrıca pazar araştırması da yapmalısınız. Müşterilerinizin düşüncelerini, ihtiyaçlarını ve sorunlarını anlamalısınız. Böylece ilerleme kaydedebilirsiniz.
2. Mesajınızı oluşturun
Hedeflerinizi ve kime satış yaptığınızı bildiğinize göre mesajınızı oluşturabilirsiniz. Ürünlerinizin veya hizmetlerinizin müşterilerinize nasıl fayda sağlayacağını düşünmekle işe başlamalısınız.
3. Bütçenizi tanımlayın
Mesajlarınızı nasıl dağıtacağınız bütçenize bağlı olarak değişebilir. Reklam satın almak veya viral marketing yapmak için bütçe gerekir.
4. Kanallarınızı belirleyin
Mesajlarınızın uygun mekâna ihtiyacı var. Yani içerikleriniz için en uygun kanalları seçmelisiniz. Aynı zamanda kanal seçiminde kitlenizi de hesaba katmalısınız.
5. Başarınızı ölçüp iyileştirmeler yapın
Pazarlamanızın hedef kitlenize ulaşıp ulaşmadığına bakmalısınız. Eğer başarısız olduğunuz noktalar varsa gerekli iyileştirmeleri yapmalısınız. Geliştirmeniz gereken konuları ele almak için düzenli araştırmalara yer vermelisiniz.
Pazarlama Örnekleri
Pazarlama örnekleri nelerdir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından merak ediliyor. Şimdi gelin, birkaç marketing örneğine yakından bakalım!
- Bir şirket hedef kitlesine ulaşmak için Facebook, Instagram, Twitter ve LinkedIn gibi platformlarda içerik paylaşıyor.
- Bir firma TV ve radyo kanalları aracılığı ile ürün veya hizmetlerini tanıtıyor.
- Bir marka hedef kitlesini bilgilendirmek ve eğitmek için blog içerikleri yayınlıyor.
Pazarlama kampanyalarının marka temelleri üzerine inşa edildiğini unutmamalısınız. Aynı zamanda marka sadakatinizi ve satışlarınızı arttırdığını da bilmelisiniz. Ayrıca konuyla alakalı düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz. Bol Satışlar Diliyoruz!