Etkili marka ismi bulma ipuçları işiniz üzerinde büyük bir etki yaratabiliyor. Ürününüz, hizmetiniz ve işletmeniz için marka ismi bulma sürecinde gerekli çabayı göstermelisiniz. Çünkü marka isminiz, sağladığınız değeri pekiştirmenizi sağlıyor.

Küçük bir işletme sahibiyseniz markalaşmanın başarınızı arttırdığını net bir şekilde bilirsiniz. Elbette ilk başta akılda kalıcı marka ismi bulma ipuçları ile ilerlemeniz gerekiyor. Peki, etkili bir marka ismi nasıl seçilir? Bu içerikte marka adını nasıl seçeceğinizi ipuçları ile beraber anlatacağız. Hadi, başlayalım.

Marka İsmi Nedir?

Bir marka ismi veya ticari ad, üretici veya kuruluş tarafından belirlenir. Genellikle özel bir ad olarak karşımıza çıkar. Bazen şirketler, kurucunun adını marka ismi olarak seçer. Marka ismi bulurken stratejik ilerlemek gerekir.

Tüketici farkındalığı oluşturmaya ve marka sadakati geliştirmeye yönelik ilerlenmeli. Marka ismi bulma sürecinde dikkatli olunmalı. Çünkü marka ismi bulma süreci çok fazla araştırma gerektiriyor.

Marka İsmi Nedir?

Marka İsminin Önemi

Marka ismi oldukça önemli. Çünkü şirketiniz için bir kimlik oluşturuyor. Rekabette öne çıkmanıza yardımcı oluyor. Şirketinizin gidişatını belirlemenize olanak tanıyor. Müşterilerin ne bekleyeceğini bilmelerini sağlıyor. Ayrıca marka isimleri ile müşteride güven oluşturabiliyorsunuz. Bu da şirketinizin profesyonelce görünmesine imkân tanıyor.

İyi Bir Marka İsminin Özellikleri Nelerdir?

İyi bir marka ismi bazı özelliklere sahip olması gerekiyor. Yani marka ismi bulma sürecinde bu özellikleri iyi bilmeniz şart. Bu özellikler:

  • Eşsiz, ayırt edici, esnek ve uzatılabilir olmalı.
  • Telaffuzu kolay olmalı ve kolayca hatırlanmalı.
  • Ürününüzü nitelemeli ve ürününüzün faydaları hakkında fikir vermeli.
  • Kolayca farklı dillere çevrilebilmeli.
  • Yasal korumaya ve tescile uygun olmalı.
  • Somut nitelikleri belirtmeli.
  • Kötü ve yanlış anlamlar yansıtmamalı.

Marka İsmi Nasıl Bulunur?

Bir işletme veya ürünün tanıtımında en temel ve etkili adımlardan biri, doğru bir marka ismi bulma sürecidir. Marka ismi işletmenizin veya ürününüzün kimliğini yansıtır. Hatırlanabilir ve etkileyici şekilde yazılması gerekir. Ancak bu zaman zaman zorlayıcı bir görev haline gelebilir.

Marka İsmi Nasıl Bulunur?

İşletmenizi veya ürününüzü düşündüğünüzde sizi en iyi yansıtan ve akılda kalıcı bir marka ismi bulmak oldukça önemli. Marka ismi, kimliğinizin ve değerlerinizin yansımasını verir. Doğru marka ismi bulma ipuçları ile işletmenizi veya ürününüzü unutulmaz kılabiliyorsunuz. İşte, adım adım marka ismi nasıl bulunur sorusunun yanıtı.

1. İşletmenizin türünü dikkate alın

Girişimciyseniz veya içerik oluşturup blog yazıları paylaşıyorsanız kişisel adınızı marka ismi olarak düşünebilirsiniz. Bu işiniz için yaratıcı marka isimleri arasında yer alıyor. Kolayca hatırlanıyor ve benzersiz marka isimleri yaratmanızı sağlıyor.

Örneğin, ürünlerinizi değiştirmek istediğinizde marka adınızı değiştirmek zorunda kalmazsınız. Çünkü neredeyse her mağazaya uyum sağlıyor.

Öte yandan, e-ticaret işiyle uğraşacaksanız herhangi bir kişiye bağlı olmayan marka ismi seçmelisiniz. Bu sayede işletmeniz büyüdükçe marka isminiz esneklik kazanabiliyor.

2. Neyi başarmaya çalıştığınızı anlayın

Güzel marka isim önerileri arasından seçim yapmanız mümkün. Ancak ilk başka kim olduğunuzu ve neyi başarmaya çalıştığınızı iyi bilmelisiniz. Amacınız, vizyonunuz, misyonunuz ve değerleriniz ışığında hareket etmelisiniz.

Örneğin, davranışlarınıza hangi ilkeler rehberlik ediyor? Neden varsınız? Nasıl bir gelecek inşa etmek istiyorsunuz? Bu soruların yanıtlarını düşünerek ilerlemelisiniz.

Böylece başarılı bir marka adı bulursunuz. Basitçe söylememiz gerekirse işletmenize tam anlamıyla uyan marka isim önerileri arasından seçim yapmalısınız.

3. Markanızı neyin benzersiz kıldığını bilin

İşletmenizi neyin benzersiz kıldığını anlamak marka adı bulma sürecinizi kolaylaştırıyor. Amacınız, değerleriniz, vizyonunuz ve misyonunuz işletmenizi benzersiz kılıyor. Ancak kuruluşunuzu öne çıkaran özellikleri mutlaka bilmelisiniz.

Marka ismi bulma sürecinizde ilerlerken bu özelliklerinizi göz önünde bulundurmalısınız. Rakiplerinizden ayrılan yönlerinizi iyice araştırmalısınız. Yani markanızı neyin benzersiz kıldığını bulmalısınız.

Örneğin, markanıza benzeyen bir işletmeyi incelemekle işe başlamalısınız. Böylece farkınızı ortaya çıkarabiliyorsunuz.

4. Yapılandırılmış bir beyin fırtınasına ev sahipliği yapın

Ortaklarınızı ve ekibinizi toplayıp beyin fırtınası yapmalısınız. Yapılandırılmış bir beyin fırtınası, markanıza etkili isimler bulmanıza yardımcı oluyor. Fakat beyin fırtınası yaparken bazı kısıtlamalara ve kurallara uymalısınız.

İlk başta ürününüzü tanımlayıp tüm özelliklerini not etmelisiniz. Aynı zamanda şu soruya yanıt aramalısınız: Müşterileriniz ürününüzü kullanırken ne hissetmeli? Yanıtınızı ekibiniz ve ortaklarınız ile tartışmalısınız. 

5. Net ve hatırlaması kolay isimler bulmaya çalışın

Pazarda yeniyseniz müşterilerinizin marka isminizi kolayca hatırlamasını istersiniz. Bu nedenle net ve kolay marka isimleri kullanmalısınız. Fakat dikkat çekmek için tuhaf kelimeler kullanmaktan kaçınmalısınız.

Örneğin, marka adınız tuhaf çağrışımlar içermemeli ve insanları ayrıştırmamalı. Dolayısıyla hatırlanması kolay marka isimleri seçmelisiniz. Ayrıca büyük markaların isimlerini nasıl bulduğunu araştırmanızı tavsiye ediyoruz.

6. Zamana duyarlı isimler seçin

Marka adında modaya uygun kelimeler seçmek elbette mantıklı. Bu sayede unutulmaz olabilirsiniz. Ancak bu tür isimlerin zamanla modası geçebiliyor. Bugün Y ve Z kuşağı için trend olan bir kelime, zamanla anlamsızlaşabiliyor.

Bu da markanızın ismiyle alaka düzeyinin azalmasına yol açıyor. Dolayısıyla zamana duyarlı marka adları tanımlamaya çalışmalısınız. Modaya uygun dili, pazarlama kampanyalarınıza saklamalısınız. Bu sayede sektörde tanınan bir marka olma yolunda ilerlersiniz.

7. Hibrit kelimelerin gücünden yararlanın

İki veya daha fazla kelimenin bir araya gelmesiyle oluşturulan birçok ünlü marka adı var. Bu işletmeler, kelimeleri birleştirerek ortaya eşsiz bir marka ismi çıkardı.

Örneğin, Facebook, YouTube, Microsoft gibi marka isimlerinden ilham alabilirsiniz. Bu hem pazarda benzersiz olmanıza hem dikkat çekmenize yardımcı oluyor.

Ayrıca hibrit kelime oluştururken karmaşık bir isim yaratmamalısınız. Çünkü karmaşık marka adı ile müşteride yankı uyandırmanız zorlaşıyor. Yani bir üst basamağa çıkmak istiyorsanız akılda kalıcılık önemli bir detay.

8. Bulduğunuz isimleri test etmeyi unutmayın

İşin en heyecan verici kısmına geldik. Marka isminizi her bakımdan test etmelisiniz. Örneğin, telefonda kulağa hoş geliyor mu? Yanlış telaffuzlara mahal veriyor mu? Kafa karıştırıcı mı? İstediğiniz marka kişiliğini taşıyor mu?
Bu soruların yanıtlarını detaylıca araştırmalısınız.

Ayrıca markanızın bütünlüğünü korumak adına geri bildirim almayı unutmamalısınız. Geri bildirimi; müşterilerden, ekibinizden ve marka profesyonellerinden almalısınız.

Marka isim bulma uzmanlarından da yardım almaya çalışmalısınız. Bu sayede marka isminizi başarılı bir şekilde oluşturma fırsatınız oluyor.

Marka İsmi Bulma Yöntemleri

Marka ismi bulma yöntemleri, markanızın geleceğine hizmet etmenize yardımcı olur. Stratejik bir yaklaşım benimsediğinizden emin olmanız gerekir. Seçtiğiniz ismin tüm olası anlamlarını, faydalarını ve zorluklarını etraflıca araştırmalısınız. Başarılı bir markalaşmanın ilk adımı, marka ismi bulma yöntemleri konusunda kendinizi eğitmektir. İşte, marka ismi bulma yöntemleri.

Marka İsmi Bulma Yöntemleri

1. Kurucunun adı

Kurucunun adını kullanmak en basit adlandırma yöntemlerinden biri. Ancak doğru şekilde kullanılması gerekiyor. Yani marka ismi oluşturma süreçlerine önem vermeniz lazım. Bunun en ünlü örneklerinden biri, adını kurucusu Walt Disney’den alan Disney’dir.

2. Coğrafi isim

Marka ismi yaratma sürecinde coğrafi isimler de kullanılır. Bir ürün veya hizmet ile bağlantılı marka adında yer işareti veya coğrafi referans kullanılır. Örneğin, Amazon ve New York Life gibi.

3. Tanımlayıcı isim

Marka adı oluşturma konusunda başka bir yöntem olan tanımlayıcı isim, birçok şirket tarafından kullanılır. Küçük bir ürünü tanımlıyor gibi marka adları seçilir. Örneğin, fotokopi makineleri için Xerox kullanılır.

4. Çağrışım yapan isimler

Çağrışım yapan marka isimleri, yaratıcı isimler bulmanızı sağlar. Markanın konumunu veya deneyimini hatırlatmak için öneri ve sembolizm kullanılır. Eşsiz, güçlü ve farklı olmanıza yardımcı olur.

5. İcat edilmiş isimler

Bir marka için isim yaratmak oldukça eğlenceli. Çünkü bu isimler bir markaya yaratıcı serbestliği sağlar. Genellikle Latince, Yunanca ve diğer yabancı kök ifadelerden oluşturup markanın karakterini en iyi şekilde temsil eder.

6. Kısaltılmış isimler

Genellikle kısaltmalar farklı marka isimleri ile ilerlemek isteyen şirketler tarafından kullanılır. UPS ve KFC gibi markalar, kısaltmalardan yararlanmışlar.

7. Hibrit isim

İki veya daha fazla kelimenin bir araya gelmesiyle oluşturulur. Örneğin, YouTube, Facebook ve Microsoft gibi. Hibrit isimlerde geniş çaplı araştırma yapmanız gerekir.

8. Kurgu karakter isimleri

Hikayeler, romanlar ve filmler kurgu karakter isimleri ile ilerlemenize yardımcı olur. Örneğin, Starbucks Moby Dick romanından esinlenilmiş bir marka ismi. Bu tarz isimlerden de ilham alabilirsiniz.

Marka İsmi Neye Göre Belirlenmeli?

Marka ismi bulma genellikle birçok faktörü içerebiliyor. Yani marka isminin belirlenmesinde etkili olabilecek bazı faktörler var. Bu faktörler:

  • Ürün veya hizmetle ilgili olması gerekir. Marka ismi, ürün veya hizmetin neyle ilgili olduğunu yansıtmalı. Bu tüketicilerin ne bekleyeceğini anlamalarına yardımcı olur.
  • Benzerlerinden eşsiz olmalı. Rakiplerinizden ayrılmak için benzersiz marka ismi seçmelisiniz. Böylece markanız daha hatırlanabilir olur.
  • Kolay telaffuz edilebilmeli. Zor telaffuz edilen veya karmaşık olan isimler, marka bilinirliğini azaltır.
  • Tüketicilerde olumlu duygusal tepki uyandırmalı. Bu da markanın sadık bir müşteri kitlesi oluşturmasına yardımcı olur.
  • Uzun süreli kullanılabilecek nitelikte olmalı. Yani marka ismi uzun vadeli bir yatırım olarak düşünülmeli.
  • Hukuki açıdan tescil edilebilir olmalı. Başka bir markanın adıyla benzememeli.
Marka İsmi Neye Göre Belirlenmeli?

Marka İsmi Bulma Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Marka ismi, şirketinizin bel kemiğidir. Dolayısıyla marka ismi bulma sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bunlar:

  1. Kolayca yazılabilen bir isim bulmalısınız. Yazım hatalarına mahal veren isimler markanızın tanınırlığını azaltır.
  2. Açıklayıcı marka isimlerine odaklanmalısınız. Tarzınızı yansıtan isimlerle ilerlemelisiniz.
  3. Belirlediğiniz ismi yüksek sesle okumalısınız. Seslendirdiğinizde kulağa hoş gelmeli.
  4. Uzun bir isim bulduysanız kısaltmayı düşünmelisiniz. Böylece hatırlanabilirliği arttırırsınız.
  5. Marka olarak hedeflerinize ulaşacağınız bir isim seçmelisiniz. Ne iletmek istediğinizi açıkça tanımlaması gerekir.
  6. Marka isimlerinde yasaklı olan kelimeleri kullanmamalısınız. Bu nedenle geniş çaplı araştırma yapmalısınız.
  7. Hedef kitlenize uygun isimler oluşturmalısınız. Hedef kitlenizin yaşam tarzına, değerlerine ve ilgi alanlarına uygun olmasını sağlamalısınız.

Marka İsim Önerileri

Bir iş kurarken veya ürünlerinizi pazarlarken doğru marka ismini seçmelisiniz. Böylece markanızın kimliğini ve itibarını oluşturabilirsiniz. O halde yaratıcı ve etkili marka isim önerilerine yakından bakalım.

1. Yaratıcı marka isim önerileri

Yaratıcı marka ismi bulma çaba harcamanızı gerektirir. Bir de hayal gücünüzü kullanmanız lazım. İşte, yaratıcı marka isimleri.

  • LuminaCraft (Aydınlatma, Ev dekorasyonu, Sanat)
  • CrestaNova (Sağlık, Medikal, Yenilik)
  • ZenSpark (Yoga, Kişisel Gelişim, Sağlık)
  • EvolveFusion (Eğitim, Gelişim, İnovasyon)
  • Innovixa (Teknoloji, Yazılım, Yenilikçilik)
  • EnigmaVibe (Gizemli ürünler, Teknoloji)

2. Güzel marka isim önerileri

Sektörünüz ne olursa olsun, markanızı en etkili şekilde temsil edecek bir isim oluşturmalısınız. Şimdi güzel marka isim önerilerinden bazılarına yakından bakalım.

  • BellaCura (Spa ve Wellness, Kozmetik, Güzellik ve Bakım)
  • NaturiBlend (Organik Gıda, Sağlıklı Yaşam, Beslenme)
  • ChicHaven (Moda, Giyim, Aksesuar)
  • VividVoyage (Seyahat, Turizm ve Keşif)
  • MindfulBites (Sağlıklı Atıştırmalıklar, Beslenme, Sağlıklı Yaşam)

Marka İsmi Bulma Araçları

Marka ismi bulurken zorlanabiliyorsunuz. Bunun için marka ismi bulma araçlarından destek almalısınız. Marka adınızı bulmak için burada belirttiğimiz bazı araçlardan destek alabilirsiniz. Bu araçlar:

Marka İsmi Bulma Araçları

1. Anlam ve ilişkilendirme araçları

  • Thesaurus: Kelimelerin eş anlamlarını bulmanızı sağlar.
  • Wordoid: Yeni kelimeler türetmek için kullanışlıdır.

2. Alan adı araçları

  • GoDaddy: Marka ismi alan adlarını aramanıza olanak tanır.
  • Namecheap: Alan adı araştırması yapmanızı sağlar.

3. Sözcük oyunları

  • Scrabble Word Finder: Sözcük oyunlarıyla iliştirilen akılda kalıcı marka isimleri bulmanızı sağlar.
  • Anagram Solver: Mevcut kelimeleri farklı sıralamalarla yeniden düzenlemenize yardımcı olur.

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Marka tescili, Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Yüz yüze veya online bir şekilde başvurunuzu halledebilirsiniz. Marka tescil başvurusu için ticari bir işletmenizin olması gerekir. Ayrıca başvuru formunun eksiksiz doldurulması lazım.

Verilen marka tescil belgesi 10 yıl boyunca geçerli olur. Geçerliliğini yitirdikten hemen sonra marka isim hakkı tekrardan yenilenmelidir. Yenilemek için de başvuru yapmak ve harç parası yatırmak gerekir.

Marka tescil başvurusu süreçlerinde marka vekilleri ile çalışmanız faydalı olur. Yapılan bir hata, marka tescil başvuru iptalinin yaşanmasına yol açar. Marka tescili sonrasında başvuru yapılan markanın 5 yıl içerisinde kullanması gerekir. Eğer kullanmazsanız marka tescili için iptal kararı alınır.

Başarılı Marka İsmi Örnekleri

Marka tutarlığı büyüme için oldukça önemli. Yani marka isminiz şirketinizle tutarlı olmalı. Kulağa harika gelmeli. Bu ipuçlarını perspektife oturtmak için aşağıdaki marka isimleri örneklerinden ilham alabilirsiniz:

Başarılı Marka İsmi Örnekleri

1. Apple

Apple ismi teknoloji şirketiyle bağlantılı bir isim gibi görünmüyor. Ancak Apple bu isimle dijital teknoloji endüstrisinde öne çıkmayı başardı. “Farklı düşün” sloganı Apple markasının neyi temsil ettiğini yansıtıyor. Marka alışılmışın dışında olmayı seviyor. Ayrıca her yönden yenilikçi bir teknoloji şirketi olduğunu gösteriyor.

2. Pepsi

Pepsi markasının mucidi Caleb Davis Bradham başlangıçta doktor olmak istiyordu. Ancak olamadı. Şeker, su, karamel, limon yağı ve Hindistan cevizi karışımından bir içecek yarattı. İçeceğinin sindirime yardımcı olduğuna inanıyordu. Bu yüzden içeceğine hazımsızlık anlamına gelen “Pepsi-Cola” adını verdi.

3. Google

Google’ın adı, Stanford Üniversitesi’ndeki beyin fırtınası oturumundan ortaya çıktı. Önerilerden “googolplex” kelimesinde karar kılındı. Ancak yüksek lisans öğrencilerinden biri kelimeyi yanlış heceledi. Ortaya “Google” adı çıktı. Daha sonra şirket “Google” ismini kullanmaya karar verdi.

4. Rolex

Rolex markasının kurucusu Hans Wilsdorf, herhangi bir dilde söylenebilen bir isim istiyordu. Alfabedeki harfleri birleştirmeyi denedi ama bir isim bulamadı. Bir sabah yolculuk sırasında bir cin kulağına “Rolex” diye fısıldadı. Böylece marka ismi bulma süreci tamamlandı.

5. IKEA

IKEA, marka ismi bulma sürecinde kendi isminin baş harflerinden yararlandı. Aynı zamanda İsveç’te büyüdüğü çiftlik ve köyün baş harflerini birleştirerek seçti. Böylece “IKEA” adı ortaya çıktı.

Sıkça Sorulan Sorular

Marka İsmi Ne Olmalı?

Bir marka ismi şirketinizi ve ürünlerinizi temsil etmeli. Hedef kitlenizde unutulmaz bir izlenim bırakmalı ve sizinle özdeşleşebilmeli.

Marka İsmi Ne Olamaz?

Marka ismi cins, çeşit, kalite, vasıf, amaç ve değer belirten unsurlardan oluşmaması gerekir.

Yorum Yaz