E-ticaret girişimleri, pazarlama uzmanları tarafından profesyonel şekilde yürütülür. Elektronik ortamda her türlü mal ve hizmetin pazarlandığı e-ticaret sistemi, mekandan muaf şekilde çalışmalarını devam ettirir.

E-ticaret faaliyetlerinin gerçekleştirildiği konumun binlerce km uzaklığındaki bir noktadan müşteri bulma ayrıcalığı sunan bu sistem, tamamen internet ortamında devam ettirilir.

Akla gelebilecek her türlü ürün ve hizmetin online şekilde pazarlanmasını sağlayan e-ticaret çalışmaları, masaüstü ve mobil uygulama seçenekleriyle daha da ulaşılır hâle gelir.

Son yılların en popüler pazarlama türü hakkında bilgi almak için e ticaret nedir ve nasıl yapılır gibi soruların cevabını siz de yazımızı okuyarak tüm detaylarıyla öğrenebilirsiniz.

e ticaret nedir

E-Ticaret Nedir?

E-ticaret çalışmaları, internet bağlantısının bulunduğu tüm ortamlarda yürütülebilen online pazarlama sistemidir. Yıllık büyüme hacmi her yıl artan e-ticaret sistemi, tüketici ve üretici arasındaki mesafenin ortadan kalkmasını sağlar.

Özellikle mal ve hizmetlerde öne çıkan ulaşım sorununun giderilmesine yardımcı olan e-ticaret, masaüstü ve mobil cihazlar üzerinden kolaylıkla yürütülür. 

Ürünlerin pazarlanması, satışı ve dağıtımı için donanımlı bir sistemden destek alan e-ticaret çalışmaları, online ödeme seçenekleriyle desteklenir. Müşteri ve satıcı arasında herhangi bir pürüz oluşmasını engelleyen ve her iki tarafın da haklarını saklı tutan e-ticaret sistemi, yeni dönemin en popüler pazarlama aracı sayılır.

Geleneksel ticaret çalışmaları ve pazarlama sistemlerinin internet ortamına taşınmasını sağlayan e-ticaret sistemi, herkes tarafından rahatlıkla kullanılabilir. 

e ticaret sitesi nedir

E-Ticaret Sitesi Nedir?

E ticaret sitesi nedir türündeki sorulara verilebilecek en açık cevap, ürün ve hizmetlerin müşteriyle buluşmasını sağlayan online mağaza şeklinde olabilir. Online satış ve pazarlama çalışmalarında güveni ön planda tutan e-ticaret siteleri, bireysel ya da kurumsal olarak farklı kategorilere ayrılır. 

Bireysel e-ticaret sitelerinde doğrudan ürün ve hizmete dair detaylara yer verilirken kurumsal çalışmalarda farklı ürünlerle karşılaştırma yapma şansı ortaya çıkar. Satıcının kendine ait bir site hazırlayıp şahsi domain adresi üzerinden e-ticaret çalışmalarını devam ettirme fırsatı her zaman değerlendirmeye açıktır.

Ancak daha geniş kitlelere ulaşmak ve mevcut sistemde satışlara devam etmek isteyen kişilere hâlihazırda bu sistemi devam ettiren online mağazalar altında çalışma şansı da sunulur. 

E-Ticaret Türleri Nelerdir?

E-Ticaret Türleri Nelerdir?

Satışı yapılan ürün ve hizmete göre çeşitlilik gösteren e-ticaret çalışmaları, doğrudan ve dolaylı olarak iki başlık altında ele alınır. Doğrudan e-ticaret sisteminde alınan ürün ve hizmetler sadece online ortam aracılığıyla iletilebilir.

Yurt içi ve dışına satışı yapılan mobil uygulamalar, oyunlar ve müzik programları doğrudan e-ticaret çalışmaları altında değerlendirilir. Sanal ortamda hazırlanan ve yine online şekilde öne çıkarılan ürün ve hizmetlerin tamamı, doğrudan e-ticaret çalışmalarının çatısı altında toplanır.

Online satış çalışmalarında yoğun şekilde kullanılan dolaylı e-ticaret modeli ise geleneksel pazarlama tekniklerinin sanal ortama taşınmış hali olarak tabir edilebilir. Herhangi bir ürün ya da hizmetin online ortamda müşteriye sunulmasının ardından ödemeler de sanal ortamda gerçekleştirilir.

Ödeme yönteminin belirlenmesi ve tamamlanmasının ardından satış işlemi tamamlanır ve müşterinin belirttiği adrese gönderim sağlanır. Hizmet ya da ürünlerin kurye aracılığıyla müşteriye ulaştırılması bu işlemin dolaylı hâle gelmesine yol açar. 

Taraflarına göre e-ticaret türleri ise B2B, B2C, C2C, B2G, B2E ve M2M şeklinde ayrılır. E-ticaret ile ilgilenen bütün şirketler bu modellerden birini kullanır. Business to Business şeklinde açılımı olan B2B, işletmeler arası yapılan e-ticaret türüdür. B2C e-ticaret türünde ise işletmeden tüketiciye işlem yapılır. C2C şeklinde adlandırılan e-ticaret türü de direkt tüketiciden tüketiciye yapılır.

Business to Goverment anlamına gelen B2G ise işletmeler ve devlet arasında gerçekleşir. B2E türündeyse işletmelerin çalışanlarına sağlamış olduğu çevrimiçi ürün satışları baz alınır. M2M yani Machine to Machine şeklinde adlandırılan e-ticaret türü, endrüstri 4.0 ile yaygınlaşarak makineler arası ticareti baz alır.

E-Ticaret Altyapıları Nelerdir?

E-Ticaret Altyapıları Nelerdir?

E-ticaret sisteminde öne çıkan altyapılar, sürecin sorunsuz şekilde işletilmesini sağlayan yazılım ve uygulamalardan meydana gelir. Mobil uygulama ve web sitelerdeki tüm işleyişi kontrol eden yazılımlar sayesinde, üretimden tedarik aşamasına kadar ilerleyen tüm süreç kontrol altında tutulur.

Özellikle e ticaret nasıl yapılır gibi sorulara karşı kolay çözümler üreten altyapılar, hazır tasarımların kullanımıyla web sitesi ve uygulama gibi aşamaların kolaylıkla hazırlanmasını sağlar. 

Mal veya hizmetlerin üretiminden tedarik edilmesine pazarlamadan müşteriye ulaşımına kadar devam eden bütün süreçler, e-ticaret altyapı çalışmaları sayesinde kolaylıkla kontrol edilir. CRM envanter yöntemleri, mobil ticaret çalışmaları ve web tasarım uygulamalarının tamamı, E-ticaretin altyapıları arasında yerini alır. 

E-Ticaret Nasıl Yapılır?

E-ticaret çalışmalarına sıfırdan başlamayı düşünen kişilerin belirli kural ve adımlara dikkat etmesi gerekir. Özellikle online pazarlama stratejileri hakkında donanımlı bilgi edinmek ve bu alanda çok fazla kaynak araştırmak sürecin işleyişi hakkında detaylı bilgi verir.

E-ticaret çalışmalarında tercih edilen kanala ve yapılmak istenen pazarlama türüne bağlı olarak uygulamaların çeşitliliği artar. Satıcının kendine ait yeni bir marka hazırlaması ya da mevcuttaki isimlerle online ortamda işlemlerin gerçekleştirilmesi e-ticaret sürecinin ilk adımı olarak değerlendirilir. E-ticaret sürecine başlarken yapılması gereken ilk işlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sektörün Belirlenmesi
  • En Çok Satışı Yapılan Ürünlerin Seçilmesi
  • E-Ticaret İstatistiklerinin Takibi
  • E-Ticaret Türünün Seçilmesi
  • Pazaryeri İstatistiklerinin İncelenmesi

Yukarıda sıralanan verileri inceleyerek e-ticaret sürecinin nasıl işleyeceğini belirlemek mümkündür. Markanın belirlenmesi ve domain adresinin satın alınmasının ardından işlem yapılacak e-ticaret sitesinin kuruluş aşamasına geçilebilir. 

brand

Marka Seçimi

Bu noktada e-ticaret sürecinin ilk adımı olan ve mutlaka dikkat edilmesi gereken marka seçimi aşamasında özgün bir logo tercih edilmelidir. Marka adı seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken temel kurallar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kısa ve akılda kalıcı olması
  • Özgün olması
  • Satışı yapılan ürün ve hizmetlerle alakalı olması
  • Dikkat çekici olması

Müşterilerde merak duygusunun ve güvenin ortaya çıkmasını sağlayan marka ismi, satışlardaki artışın en temel faktörlerinden biridir. Özellikle reklam kampanyalarında öne çıkan isimlerin akılda kalıcı olması marka kimliğinin oluşturulmasına yardım eder.

Marka adına uygun olarak hazırlanan akılda kalıcı bir logo tasarımıyla sunulan e-ticaret hizmetinin daha bilinir hâle getirilmesi mümkündür. Logo tasarımında renklerin uyumlu şekilde seçilmesi, farklı markalarla benzerlik göstermemesi, hizmet yapılan sektöre uyum sağlaması ve özgün olması gibi kriterler ön planda tutulmalıdır. 

domain registration

Domain Satın Almak

Markaya uyumlu olan bir alan adının satın alınması e-ticaret çalışmasının gerçekleştirileceği sitenin kurulmasına yardımcı olur. Alan adı ve domain bilgilerinin alınması sırasında aşağıdaki kriterlere uyum sağlamak gerekir:

  • Akılda kalıcı bir domain seçilmesi
  • Karmaşık ifadelerin kullanılmaması
  • Türkçe karakterlerin yer almaması
  • Özgün olması

Resmi Olarak Şirket Kurmak

Domain alımının hemen ardından markaya ait yeni bir e-ticaret şirketinin kurulması gerekir. Şahıs, limited ya da anonim şirketler arasında tercih yaptıktan sonra vergi levhası çıkarılmalı ve e-ticaret işlemleri yasal hâle getirilmelidir. 

Müşterilerin satın aldığı her ürün için fatura kesilmesi gerektiğinden şirket adına vergi levhasının bulunması ve ödeme yöntemlerinin bu levha üzerinden gerçekleştirilmesi en önemli kriterler arasındadır.

E ticaret vergisi ne kadar gibi soruların yanıtı ise sektöre ve satışı yapılan ürüne bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Bu konuda bir muhasebeciyle anlaşarak işlerinizi daha güvenli bir şekilde yürütebilirsiniz.

Satış Yapılacak Ürünleri Belirlemek

Şirketin kuruluş süreci tamamlandıktan sonra satışı yapılmak istenen ürün ya da hizmetler belirlenmelidir. Piyasada çok fazla talep gören ve satışı hızlı şekilde tamamlanan ürünleri incelemek e-ticaret çalışmalarının daha verimli şekilde gerçekleştirilmesine katkı sağlar. 

Yurtiçi ve yurtdışı satış hacimlerinin de dikkate alınması e-ticaret sürecinin daha geniş kitlelere hitap etmesine fırsat tanır. Mal ve hizmetlerin belirlenmesinin hemen ardından tedarikçi firmalarla iletişime geçmek gerekir. Tedarikçinin belirlenmesi ve anlaşma süreçlerinde dikkate alınması gereken temel kriterler şu şekilde sıralanabilir:

  • Tedarikçinin elinde bulunan ürünlerin türü ve özellikleri
  • Tedarikçinin deposundaki stok durumu
  • Talep edilen ürünler için istenen toptan fiyatlar
  • E-ticaret trendleriyle ürünlerin uyumluluğu
  • Tedarikçinin teknolojiyi kullanma becerisi ve hâkimiyeti

E-ticaret için altyapı ve site tasarımı seçimleri yapıldıktan sonra satış için ürünlerin sayfalara yüklenmesi gerekir. Fiyat bilgisi ve ödeme yöntemi gibi detaylar da dikkate alınarak kategorilere göre ürünlerin yüklemesi gerçekleştirilebilir.

Ürünlere ait fotoğraf ve açıklamaların şefaf şekilde sunulması müşterinin güveninin artmasını ağlar. Ödeme yöntemlerinde sanal POS sisteminin daha fazla tercih edilmesi siparişlerin hızlı ve güvenli şekilde verilmesini sağlar. Ödeme yöntemlerinde havale, EFT ve mobil cüzdan seçeneklerinin belirlenmesinin ardından kargo ve lojistik firması belirlenmelidir. 

list

E-ticaret Yapmak İçin Neler Gerekir?

E-ticaret çalışmaları için ürün ve hizmetin belirlenmesi en temel şarttır. Satışı yapılmak istenen ürün ve hizmetleri müşteriye ulaştırmak için lokasyon sorununu ortadan kaldırmak adına e-ticaret çalışmalarına girilebilir.

Marka adı, vergi levhası, ürün tedariği ve ödeme yöntemleri gibi aşamaların tamamlanmasının ardından e-ticaret sistemine dahil olmak mümkündür. Üretici ya da satıcıların doğrudan müşteriyle iletişime geçmesini sağlayan e-ticaret uygulamaları, pazarlama ve reklam stratejileri sayesinde daha verimli hâle gelir. Dijital pazarlama süreci için Google ve diğer algoritmalar üzerinden reklam kampanyalarının başlatılması müşteriye ulaşma sürecini hızlandırır. 

sermayesiz e ticaret

Sermayesiz E-ticaret Yapılır mı?

Mağaza, depo ve sermaye gibi faktörlere ihtiyaç duymadan satış yapmak isteyen kişiler, stoksuz e ticaret nasıl yapılır türündeki soruları öne çıkarır. Dropshipping olarak adlandırılan ve doğrudan üreticiden tedarik edilen e-ticaret çalışmalarında stoğa ihtiyaç duyulmaz.

Sermaye kullanarak ya da sadece satışa göre sipariş oluşturarak ürünlerin tedarikçiden müşteriye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Biraz daha ağır işleyen ve müşteri odaklı olan stoksuz e-ticaret çalışmalarında genellikle Çin gibi büyük ülkelerden ve yabancı pazarlama sitelerinden ithal edilen ürünler pazarlanır.

Müşteri ve satıcı arasında kanal görevini üstlenen dropshipping çalışmaları, depo ve mağaza ihtiyacını ortadan kaldırırken sermayeyi minimuma düşürür. 

E-Ticaret Sektörleri Nelerdir?

E-ticaret çalışmalarında öne çıkan sektörler, sunulan mal ve hizmetlere bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Giyim alanında satış yapan firmaların yanı sıra ev eşyaları, yaşam materyalleri, hırdavat ürünleri ve teknolojik cihazlar gibi sayısız kategoride hizmet sunulur.

Geniş açıdan bakıldığında gerçek bir dükkan ya da üretim hanenin sanal ortama taşınması olarak değerlendirilebilen e-ticaret siteleri, müşteri kitlesine ve pazarlama fırsatlarına göre sektörlere ayrılır. Doğrudan ürün satışı yapılan e-ticaret sitelerinin yanı sıra herhangi bir hizmet için ön talep alan ve belirtilen çalışmayı müşteriye sunan şirketler de mevcuttur. 

E-Ticaret İş Fikirleri Nelerdir?

E-Ticaret İş Fikirleri Nelerdir?

E-ticaret çalışmalarından faydalanarak birbirinden farklı alanlarda iş kurmak mümkündür. Online pazaryeri hâline gelen e-ticaret sistemi üzerinden giyim ve kozmetik ürünlerine olan talep oldukça fazladır. E-ticaret sitelerinde öne çıkan kadın, erkek ve çocuk giyim seçenekleri arasından tercih yaparak bu alanda pazarlama stratejileri geliştirilebilir. 

Giyim, ayakkabı, çanta ve aksesuar seçeneklerinin yanı sıra, online ortamda kozmetik ürünlerinin de satışı yapılabilir. Markaların lisanslı ürünlerini temin ederek doğrudan hedef kitleye hitap eden pazarlama teknikleriyle kozmetik ürünlerinin satışı gerçekleştirilebilir. 

Ev eşyalarına da yoğun şekilde ilgi gösterilmesi e-ticaret faaliyetlerinde bu alanın yoğunlaşmasını sağlar. Ev eşyası ve aksesuarları temin ederek web sitelerinde e-ticaret faaliyetlerini yürütmek kar marjının yükseltilmesini sağlar.

E-ticaret çalışmalarında en fazla rağbet gören bir diğer alan da elektronik ürünlerin satışıdır. Telefondan bilgisayara ve küçük ev aletlerine kadar sayısız alanda kullanılan elektronik ürünler, kullanıcıların ilgisini çeker.

business

E-Ticaret için Hangi Şirket Türünü Kurmalıyım?

Şahıs, anonim ve limited olarak üç ana grupta ele alınan şirketler, ticari faaliyetlerin detaylarına ve marka değerine bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Düşük sermayeyle başlanmak istenen e-ticaret çalışmaları için genellikle şahıs şirketleri tercih edilirken daha kapsamlı ve donanımlı çalışmalarda limited ve anonim seçenekleri öne çıkar. Küçük işletmeleri dijital pazarlama stratejilerine uygun hâle getirmek ve online pazar seçeneklerini kullanmak için şahıs şirketleri yeterli olur. 

E-Ticaret Yapmanın Avantajları

Pazarlama stratejilerinin en güncel hâlini ortaya çıkaran e-ticaret çalışmaları, satış aşamasında çok fazla olumlu ayrıcalığı öne çıkarır. Dijital pazarlama tekniklerinin kullanımı ve e-ticaret çalışmalarının aktif şekilde uygulanması gibi durumların sağladığı ayrıcalıklar, aşağıda tüm yanlarıyla ele alınır:

  • Dijital pazarlama ve e-ticaret çalışmaları, satıcı ve müşteri arasında mesafenin ortadan kalkmasını sağlar. 
  • Pazarlama sürecinde fizikî bir mağazaya olan ihtiyaç ortadan kalkar. Dijital pazarlama teknikleri, internet bağlantısının bulunduğu tüm ortamlarda uygulanabilir. 
  • Müşteriyle birebir iletişime geçme ayrıcalığı sunan e-ticaret çalışmaları, yurtiçi ve yurtdışı pazar hacmini de genişletir. 
  • Ödeme yöntemlerinde çeşitlilik sağlayan e-ticaret siteleri, güvenli ve hızlı alışveriş için gerekli olan her türlü tedbire sahiptir. 
  • Ürün ve hizmetlerin web sitesi ayrıcalığıyla kolaylıkla tanıtılmasını sağlayan e-ticaret siteleri, 7/24 erişime açık durumdadır. 

Ev ortamından ticaret yapma fırsatı sunan e-ticaret çalışmaları, dükkan kiralama ve fatura gibi problemlerin tamamen ortadan kalkmasını sağlar. Müşteriye her anlamda iletişim kolaylığı sunan ve tüm konularda destek verilmesini sağlayan e-ticaret sistemiyle ürün ve hizmetler hakkında birçok bilgiyi öne çıkarır.

Yerden ve mekândan muaf şekilde dijital pazarlama stratejilerini yürütme fırsatı sunan e-ticaret çalışma sistemi, kurye ayrıcalığıyla binlerce km uzaklıktaki müşterinin hizmet almasını sağlar. 

E-Ticaretin Yapmanın Dezavantajları

E-ticaret teknikleri kullanılarak yapılan pazarlama ve satış çalışmalarında her iki taraf için de belirli dezavantajların ortaya çıkması mümkündür. Dijital pazarlama sürecinde oluşabilen olumsuz durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Satışı yapılan ürün ve hizmete bağlı olarak birbirinden farklı tutarlar üzerinden vergi alınması ve fatura kesme işlemlerinde değişikliklerin meydana gelmesi mümkündür. 
  • Yurtiçi ve yurtdışı satışlarda birbirinden farklı vergilendirme sistemleriyle karşılaşma riski bulunur. 
  • Kırılabilecek hassas ürünlerin kargo aşamasında hasar görmesi riski söz konusudur. 
  • Piyasadaki rekabetin artması e-ticaret çalışmalarındaki satış ve kar oranını doğrudan etkiler. Sürekli güncel fiyatların takibi ve çeşitli kampanyaların yapılması mevcut karın düşmesine sebep olabilir. 
  • Ürün ve hizmetler hakkında yapılan her türlü olumsuz değerlendirme ve düşük müşteri puanı, satıcının güvenilirliğini ve imajını doğrudan etkiler. Satıcı puanlarının her an yüksek tutulması için iletişim kanallarına ve geri dönüşlere dikkat etmek gerekir. 
  • Hatalı ya da kusurlu ürün gönderimi gibi durumlarda müşteri tarafından iade işlemleri başlatılabilir. Ürünlerde herhangi bir kusur bulunmasa da satıcının iade taleplerini koşulsuz şekilde kabul edilmesi zorunludur. 
  • İnternet bağlantısında kopukluk olması durumunda e-ticaret faaliyetleri tamamen duraklar. Online bağlantının kesilmesi çalışmaların aksamasına yol açar. 
  • Kargo firmalarının çalışma prensipleri ve gönderiyi teslim etme süreci, doğrudan satıcıyla ilişkilendirilir. Uzak mesafelere gönderilecek ürünler için teslimat süresinin net şekilde belirtilmesi ve bu zamanın aşılmaması büyük önem taşır. 
  • Müşterilerin satın aldığı ürünlere anında ulaşamaması da e-ticaret sisteminin olumsuz yönleri arasında ele alınır. 
  • Her ürün ve hizmetin online ortamda satışa açılamaması bazı sektörlerin bu alandan faydalanmasını kısıtlı hâle getirir. 

E-ticaret çalışmalarının detaylarına ve işlem yapılan sektöre bağlı olarak olumlu ve olumsuz durumlar çeşitlenebilir. Avantajları ve dezavantajlarıyla her açıdan ele alınması gereken e-ticaret sistemi, satış ve kar marjının artmasına katkı sağlar. E-ticaret çalışmalarına başlamadan önce sektöre ve pazarlama stratejilerine dikkat edilerek tüm sürecin planlanması ve en düşük zararla bu sürecin başlatılması büyük önem taşır.

Yorum Yaz