B2B ve B2C gibi C2C de en yaygın iş modellerinden biridir. Yoğunlukla e-ticaret sektöründe tercih edilen C2C modeli, alıcı ile satıcıyı bir araya getirir.

C2C nedir, nasıl yapılır gibi sorularınızın yanı sıra avantaj ve dezavantajları, diğer iş modelleri ile farklı gibi pek çok cevap yazımızın devamında sizi bekliyor!

C2C Nedir?

C2C, tüketiciden tüketiciye yapılan bir satış modelidir. C2C’nin açılımı customer to customer‘dir. Bu iş modelinin diğerlerinden farkı satıcının da alıcının da tüketici olmasıdır. C2C iş modelinin öne çıkan tarafları ise şunlardır:

  • Müşteriden müşteriye (C2C), müşterilerin sıklıkla çevrimiçi ortamda birbirleriyle ticaret yapmalarını sağlayan bir iş modelidir. 
  • C2C işletmeleri, e-ticaret teknolojisi ve paylaşım ekonomisi ile ortaya çıkan bir iş modeli türüdür.
  • Çevrimiçi C2C şirket siteleri, sınıflandırılmış veya açık artırma sistemi aracılığıyla ürün veya hizmet satan şirketlerden oluşur. Sahibinden, Letgo, Etsy gibi şirketler örnek gösterilebilir.
  • Bazı C2C şirketlerinde kalite kontrol eksikliği ve ödeme garantileri gibi sorunlar yaşanmaktadır.
C2C Nedir?

C2C Nasıl Çalışır?

C2C, bir müşterinin işlemi kolaylaştırmak için üçüncü taraf bir işletme veya platform kullanarak başka bir müşteriden mal satın aldığı bir pazar ortamını temsil eder. C2C şirketleri, e-ticaret teknolojisi ve paylaşım ekonomisi ile ortaya çıkan bir iş modeli türüdür.

Müşteriler, ürünler için rekabetten yararlanır ve genellikle başka yerlerde bulunması zor olan ürünler bulur. Ayrıca, satıcılar için marjlar, geleneksel fiyatlandırma yöntemlerinden daha yüksek olabilir.

Çünkü perakendecilerin veya toptancıların olmaması nedeniyle maliyetler düşüktür. Gerçek mekanda faaliyet gösteren bir mağazayı ziyaret etmeye gerek olmadığı için C2C siteleri uygundur.

C2C'ye Nasıl Başlanır?

C2C’ye Nasıl Başlanır?

C2C, ticaret yapmak isteyen her kullanıcı için geçerli olan bir modeldir. Peki C2C’ye nasıl başlanır? İşte uygulamanız gereken adımlar:

1. İşinizin amacını düşünün.

İlk olarak C2C işinizle neyi başarmayı hedeflediğinizi düşünün. T-shirt, mücevher, telefon kılıfı, sanat eseri veya başka ürünler yaratırsanız, amacınız el yapımı ürünlerinizi onlarla ilgilenen tüketicilere satmaktır.

Buna karşılık, antika kitaplar, mobilyalar veya plaklar toplarsanız ve bunları satmak istiyorsanız, işinizin amacı tüketicileri bulduğunuz ve kâr için satmak istediğiniz nadir ürünlerle buluşturmaktır.

2. Bir Platform Seçin

C2C işinizin amacını belirledikten sonra, işiniz için hangi C2C platformunun en iyi şekilde çalışacağını daha iyi belirleyebilirsiniz. Çok sayıda eski yenilik öğeniz varsa, bir açık artırma platformunda çevrimiçi bir profil oluşturmayı düşünebilirsiniz. Buna karşılık, kendi ürünlerinizi yapıyorsanız, bunları Etsy gibi el yapımı ürünlerin popüler olduğu platformlarda satmayı düşünebilirsiniz.

3. Tüketici Ağınızı Oluşturun

Çevrimiçi mağazanızı veya profilinizi oluşturduktan sonra tüketici ağınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz. Ürünlerinizi başkalarına önerebilecek, olumlu yorumlar bırakabilecek ve hatta işletmenizin C2C platformundaki meşruiyetini artırmak için ürün satın alabilecek yakınlarınızdan yardım alarak başlayın.

4. Organik Reklamcılık Yöntemlerini Kullanın

Sosyal medya, çevrimiçi mağazanıza organik trafik sağlamanın harika bir yoludur. İşletmenizi kişisel profilinizde geliştirebilir veya çevrimiçi görünürlüğünü artırmaya yardımcı olmak için ayrı bir işletme hesabı oluşturabilirsiniz.

Bu yönteme ek olarak, işletmenizden, amacından ve çevrimiçi mağazanızda sattığınız ürünleri nasıl ürettiğinizden veya elde ettiğinizden bahseden blog veya video içeriği de oluşturabilirsiniz.

Bu değerli organik reklam yöntemleri, yalnızca organik trafik oluşturmaya yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda arama motorlarında görünürlüğünüzü artırmaya yardımcı olan geri bağlantıları ve anahtar kelimeleri de içerebilir.

C2C İşletme Türleri

C2C İşletme Türleri

C2C iş modelinde kullanıcıların birbirini bulması için çeşitli platformlar bulunur. Göz önünde bulundurulması gereken birkaç tipik C2C işletmesi türü şunlardır:

  • Çevrimiçi açık artırmalar
  • C2C e-ticaret siteleri
  • Para transfer platformları
  • Sosyal medya siteleri

1. Çevrimiçi Açık Artırmalar

Çevrimiçi açık artırmalar, tüketicilerin diğer tüketicilerin satmak istediği ürünleri aramasına ve teklif vermesine olanak tanıyan bir tür C2C işletme türüdür. 

Genellikle, her iki tüketicinin de profilleri veya üyelikleri olduğu bir üçüncü taraf web sitesinde gerçekleşir. Üçüncü taraf siteler, en yüksek teklifi veren olmak için teklif vermeleri gereken para miktarını belirleyerek teklif sahiplerine yardımcı olur.

Tüketiciler tek seferlik satışlar için çevrimiçi açık artırmaları kullanabilir. Bunun yanı sıra antikaları, yeni ürünleri veya kullanılmış marka ürünlerini satmak için bu yöntemi kullanır.

2. C2C E-Ticaret Siteleri

C2C E-ticaret siteleri, tüketicilerin kendi çevrimiçi mağazalarını oluşturmalarına olanak sağlayan web siteleri veya e-ticaret platformları da dahil olmak üzere birkaç farklı sektörden oluşmaktadır. 

Kendi C2C işini kurmayı düşünenler, bu e-ticaret sitelerini daha geniş bir kitleyi veya belirli ürünleri arayan tüketiciler için niş bir kitleyi hedeflemek için kullanabilirler.

Örneğin, organik cilt bakımı için çevrimiçi bir mağaza açarsanız, ev yapımı lavanta cilt bakım ürünleri isteyen tüketicileri çekebilirsiniz. Bunun nedeni, özellikle bu öğeleri aramaları ve sonuç olarak çevrimiçi mağazanızı bulmalarıdır. 

Buna karşılık, organik cilt bakım ürünleri satan bir fiziksel mağazanız varsa, ürünlerinize ilgi duyan veya duymayan sınırlı bir tüketici havuzuna güvenirsiniz.

C2C satış yapabileceğiniz web siteleri arasında Etsy, Sahibinden, Letgo, Craiglist gibi platformlar bulunur.

3. Para Transfer Platformları

Para transfer platformları, C2C işinin bir başka popüler şeklidir. Bunun nedeni, tüketiciden tüketiciye birçok işletmenin kendi satış veya muhasebe departmanlarına sahip olmamasıdır. 

Para transfer platformları, C2C’lerin kontrollü bir ortamda bir tüketiciden ödeme kabul etmesine izin verir. Bunlar ayrıca işletme sahiplerinin kazançlarını takip etmelerine ve hatta hangi ürünlerin en popüler olduğunu belirlemelerine yardımcı olabilir.

4. Sosyal Medya Siteleri

Sosyal medya siteleri, üyelerin kullanılmış ürünlerini satabilecekleri veya orijinal ürünlerini tanıtabilecekleri çevrimiçi mağaza özelliklerini de içermeye başladı. 

Sosyal medya platformları ayrıca, sosyal medya kullanıcılarını sayfanızı ziyaret etmeye teşvik etmeye yardımcı olabilecek hashtag’ler ve sponsorlu reklamlar aracılığıyla benzersiz pazarlama teknikleri sunar.

Bu satış modeline Facebook Marketplace ya da Instagram mağazası örnek verilebilir. Bu kanallardan C2C satışlar gerçekleştirilir.

shopping 1

C2C’nin E-ticaretteki Yeri Nedir?

C2C web siteleri ve benzeri platformlar, satılık öğeleri listelemek, promosyon özellikleri eklemek ve kredi kartı işlemlerini kolaylaştırmak için satıcılardan alınan ücretlerden para kazanır. Bu C2C işlemleri tipik olarak sınıflandırılmış veya açık artırma sistemi aracılığıyla satılan kullanılmış ürünleri içerir.

C2C pazarının maliyet etkinliği nedeniyle gelecekte büyümesi öngörülmektedir. Üçüncü şahısları kullanmanın maliyeti düşüyor ve tüketiciler tarafından satılan ürünlerin sayısı istikrarlı bir şekilde artıyor.

Perakendeciler, sosyal medyanın ve diğer çevrimiçi kanalların popülaritesi nedeniyle bunu önemli bir iş modeli olarak görüyor. Bu kanallar, tüketicilerin halihazırda sahip olduğu belirli ürünleri sergiliyor ve artan çevrimiçi trafiği C2C platformlarına yönlendiren talebi artırıyor.

Bununla birlikte, C2C’nin kalite kontrol eksikliği veya ödeme garantisi gibi sorunları vardır. Bazı durumlarda kredi kartı işlemleri için çok az destek vardır, ancak yıllar içinde PayPal ve benzeri ödeme sistemlerinin ortaya çıkması C2C platformlarında ödemeleri basitleştirmeye yardımcı olmuştur.

C2C ve P2P'nin Farkı Nedir?

C2C ve P2P’nin Farkı Nedir?

C2C, müşteriden müşteriye anlamına gelir; P2P, eşler arası anlamına gelir. Her iki kavram da birbirleriyle uğraşan tüketicileri veya bireyleri içerir.

Temel fark, C2C ile alıcı ve satıcı arasında bir şirket veya başka bir üçüncü taraf olmasıdır. Bir P2P platformunda, karşı taraflar bu aracı olmadan doğrudan birbirleriyle işlem yapar.

C2C İş Modeli Örnekleri

Halihazırda birkaç farklı sektörde yer alan birçok C2C e-ticaret iş örneği vardır. İşte popüler olan C2C örnekleri:

  • Etsy
  • eBay
  • OLX
  • Sahibinden
  • Letgo
  • Facebook Marketplace
  • Craiglist
advantage

C2C İş Modeli Avantajları

C2C iş modeli, yerleşik bir marka veya işletme varlığı olmayan daha küçük, bireysel satıcılar arasında özellikle tercih edilir. C2C iş modelinin avantajları şunlardır:

  • Artan Kârlılık: C2C e-Ticaret iş modelinde aracılar yoktur. Bu, sunulan ürün veya hizmetin maliyetini düşürür ve bu da kârlılığı artırır. C2C satıcılarının, kira, personel maaşları, web sitesi barındırma, pazarlama veya ürün dağıtımı için üçüncü tarafların kullanımıyla ilgili ekstra maliyetler konusunda endişelenmesine gerek yoktur. Satıcı ve alıcı arasında gizli maliyetler olmadan doğrudan iletişimi ve işlemleri kolaylaştırır.
  • Artan Müşteri Tabanı: Fiziksel veya çevrimiçi bir mağazada, (fiziksel veya elektronik olarak) içeri giren ziyaretçi ve potansiyel müşterilerin sayısı şansa, mağazanın yakınlığına veya uygunluğuna, yeterli promosyona, pazarlamaya ve müşteri sadakatine bağlıdır. 
  • Güvenilirlik: Ürünlerini veya hizmetlerini bir C2C platformunda satmayı seçen satıcılar, 0’dan iş kuranlara oranla çok daha güvenilirdir. Seçtiği platformun itibarını kullanarak çok daha avantajlı bir konumda başlarlar.
no

C2C İş Modeli Dezavantajları

C2C’nin avantajların yanı sıra dezavantajlarını da bilmek önemlidir. Şimdi bu iş modelinin eksilerini birlikte gözden geçirelim.

  • Rekabet: Birçok satıcının benzer bir ürün veya hizmet sunduğu bir pazarda olmak, özellikle daha düşük fiyatlı, daha iyi incelemeler veya daha yüksek kalitedeki ürün ve hizmetlerle rekabet etmeleri gerektiğinde, bazı satıcılar veya işletme sahipleri için göz korkutucu olabilir.
  • Ödeme Sorunları: Pazaryeri platformu sağlayıcısına bağlı olarak, yapılan işlemler için bir ödeme garantisi olabilir veya olmayabilir. C2C satıcılarından, müşterilerin kendilerini dolandırdığına dair şikayetler var ve platformun politikasına bağlı olarak sorunu çözmek zor olabilir.
  • Platform Ücretleri: Bazı platform sağlayıcıları, platformun kullanımı için satıcılardan (ve bazen alıcılardan) standart, yinelenen bir ücret veya kâr yüzdesi ücreti alabilir.

C2C ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

C2C ile ilgili internette pek çok arama yapılıyor. Kullanıcıların en merak ettiği sorulara aşağıdan ulaşabilir ve cevapları inceleyebilirsiniz.

C2C Ne Anlama Gelir?

C2C, customer to customer yani müşteriden müşteriye satış anlamına gelir.

C2C E-ticaret Nedir?

C2C e-ticaret, tüketicilerin kendi aralarında yaptığı ticareti internet üzerinden gerçekleştirmesidir.

C2C Pazaryeri Nedir?

C2C pazaryeri, tüketicilerin aralarındaki alışverişi gerçekleştirmesi için oluşturulan platformlardır.

Yorum Yaz