İnternetin gelişimi ile beraber hayatlarımızdaki birçok alışkanlık ve gündelik işlerimiz gibi alışveriş davranışı da çevrimiçi ortama taşındı. Pandeminin de ivmelendirici etkisiyle insanlar gıdadan giyime, elektronik eşyadan ev dekorasyon ürünlerine kadar pek çok ihtiyacını e-ticaret dediğimiz devasa ekosistemin içinde yer alan sanal mağazalardan karşılamaya başladı.

E-ticaretin bu denli gelişmesi, hem satıcıların işine yarayacak, hem de tüketicilerin beklentileri doğrultusunda hayatını kolaylaştıracak yeni satış modellerinin ve iş yapış şekillerinin ortaya çıkmasına vesile oldu. Hızla gelişen ve büyüyen e-ticaretin sunduğu gittikçe popülerleşen iş modellerinden bir tanesi de dropshipping olarak da bilinen stoksuz e-ticaret modeli.

Bu kapsamlı rehberimizde stoksuz e-ticaretin ne olduğunu, nasıl yapıldığını, eksilerini ve artılarını, Amazon, Etsy gibi pazaryerlerinde ve Shopify, WooCommerce altyapılı e-ticaret sitelerinde nasıl stoksuz e-ticaret yapılacağına yönelik bilgiler paylaşacağız.

Stoksuz E-Ticaret Nedir?

Birçok online satıcı arasında popülerleşen stoksuz e-ticaret, adından da anlaşılabileceği gibi stok tutmadan yapılan satış anlamına gelir. İnternette ürün satmanın alternatif bir yöntemi olan stoksuz satış modelinde satıcılar, anlaştıkları tedarikçilerin ürünlerini kendi e-ticaret sitelerinde veya online pazar yerlerinde satışa sunar. Listelenen ürünlere sipariş geldiği anda paketleme ve kargolama sürecini satıcı değil, tedarikçi halleder ve ürünü son müşteriye ulaştırır.

Satıcının, tedarikçi ve son müşteri arasında yalnızca bir köprü görevi gördüğü stoksuz e-ticaret modeli; pek çok küçük işletme, fiziksel bir işletmesi olmayan ve evden satış yapanlar açısından oldukça avantajlıdır. Herhangi bir stok tutmayı gerektirmediği gibi yurt dışı kargo ve lojistik süreçlerinden de satıcıyı muaf tutar.

Stoksuz e-ticaret, aslında Çin merkezli e-ticaret altyapısı AliExpress’in alıcılar arasında popüler olmasıyla adını duyurmaya ve pek çok işletme arasında yaygınlaşmaya başlamıştır. AliExpress’te farklı ülkelere satış yapan satıcıların hiçbiri ürünleri kendisi üretmediği gibi, stoğunu da tutmaz. AliExpress’te satıcılar Çin’den veya Uzak Doğu’dan tedarikçilerle anlaşır ve satışına yalnızca aracı oldukları ürünler, tedarikçiler tarafından son müşterilere ulaştırılır.

AliExpress’teki satıcılar sayesinde önemli bir ivme kazanan stoksuz e-ticaret modeli, pek çok uluslararası pazar yerinin bu hizmeti kendi bünyesinde satıcılarına sunmasına da vesile olmuştur. Üzerinden satış yapan online mağazalara stoksuz e-ticaret satış seçeneğini sunan pazar yerleri ve e-ticaret altyapıları arasında Amazon, Etsy, Shopify ve WooCommerce yer alır.

Stoksuz E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Stoksuz e-ticarette ürünü satan sitenin, üreten veya stoğu tutan site olmak zorunda olmadığını söyledik. Satış yaptığınız kitlenin ilgisini çekeceğini düşündüğünüz yeni ürünleri, herhangi bir depo kiralamadan veya ürünleri toptan bir şekilde satın almak durumunda kalmadan stoksuz e-ticaret yoluyla satmak istiyorsanız izlemeniz gereken adımlar basit. Bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  1. Stoksuz e-ticarete başlamak için ilk yapmanız gereken, güvenilir bir tedarikçiyle anlaşmak olmalı. Satışını yapmak istediğiniz ürünleri depolarında barındıran ve stoksuz e-ticaret konusunda deneyimli tedarikçiler bulun ve aralarından uygun bulduğunuzla anlaşın.
  2. Tedarikçi seçimini yaptıktan sonra satışa sunmayı kararlaştırdığınız ürünleri pazar yeriniz veya kendi e-ticaret siteniz üzerinde listelemeye başlayabilirsiniz.
  3. Akabinde satışını gerçekleştireceğiniz ürünlerin ödemesini tedarikçiye iletmeniz gerekir. Tedarikçi ile anlaştığınız fiyatın üzerine ürün başına kârınızı koyarak satış fiyatını sitede gösterebilirsiniz.
  4. Bu aşamadan sonra siteniz veya pazar yeriniz üzerinden satılan her ürün, tedarikçinin deposundan çıkıp doğrudan müşteriye iletilecek.
Stoksuz e-ticaret nedir?

Stoksuz E-Ticaretin Eksileri ve Artıları Nelerdir?

Her satış modelinde olduğu gibi stoksuz e-ticaret modelini uygulamanın hem olumlu hem de olumsuz yanları bulunur. Olumlu yanlarından başlayarak hepsini ele alalım.

Stoksuz E-Ticaretin Artıları

  • Stoksuz e-ticarette herhangi bir deponuzun olması gerekmediği için depo kirası ödemez, çalışan masraflarından da muaf olursunuz.
  • Ürünlerinizin paketlenmesi, kargolanması gibi süreçler ve bunların masrafları tedarikçinin sorumluluğunda olduğu için siz satış ve pazarlama süreçlerine daha fazla odaklanabilirsiniz.
  • Ürünleri toplu bir şekilde satın almadığınız için satışı iyi gitmeyen ürünleri portföyünüzden çıkarma ve yeni ürünler ekleme konusunda bu model size esneklik sunar.
  • Birden fazla tedarikçiyle çalışarak geniş bir ürün gamında satış yapabilirsiniz.
  • E-ticaret altyapısı kurmak dışında bir masrafı olmadığı stoksuz e-ticarete başlamak yüksek bir sermaye sahibi olmayı gerektirmez.

Stoksuz E-Ticaretin Eksileri

  • Ürünlerin paketleme ve kargolama kontrolünün sizde olmaması bazı sorunlara yol açabilir. Sürecin dışında yer aldığınız için özensiz paketleme, geç veya hasarlı ürün teslimi gibi riskler mevcuttur.
  • Tedarik zincirinin dışında yer aldığınız için artık stokta bulunmayan bir ürün sayfanızda hala listelenmeye devam edebilir.
  • Farklı tedarikçiler de sizin gibi farklı satıcılarla çalışabileceği için aynı ürünler farklı sayfalarda satışa sunulabilir.
  • Satışlar tedarikçiler üzerinden yapıldığı için fiyatlandırma konusunda tedarikçilere göre hareket etmeniz gerekir. Bu sebeple satışı yapılan ürün başına çok yüksek kârlar elde edemeyebilirsiniz.

Stoksuz E-Ticaret Yapanlara Tavsiyeler

Stoksuz e-ticaret modelinde pek çok süreç satıcıdan bağımsız gerçekleştiği için bu e-ticaret modeliyle satışa başlamadan önce ve satış esnasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcut. Bilmeniz gereken detayları aşağıda sizin için derledik:

Doğru tedarikçi ile anlaşın.

Stoksuz e-ticarette başarı için her şeyden önce iş partnerinizi doğru seçmeniz gerekir. Satışını yapmak istediğiniz ürünü imal eden, teknik alt yapısı kuvvetli ve stoksuz e-ticaretin gerekliliklerine hakim bir tedarikçiyle el sıkışın.

Doğru ürünler seçmeye özen gösterin.

Stoksuz e-ticaretle satışa başlamadan önce seçeceğiniz ürünler konusunda bir araştırma yapmanız ve e-ticarette en çok rağbet gören ürünlerin satışını gerçekleştirmeniz sizin için faydalı olacaktır.

Güvenilir bir e-ticaret altyapısı ile sitenizi kurun.

Ürünlerinizi sergileyeceğiniz e-ticaret sitenizin kurarken XML entegrasyonu olan bir e-ticaret altyapısı ile çalışın. XML bağlantıları, seçtiğiniz ürünleri tedarikçinin web sitesinden sitesinden otomatik bir şekilde kendi e-ticaret sitenize almanızı sağlar. Ayrıca bu entegrasyon sayesinde ürün stokları da sitenizde otomatik olarak güncellenir.

Şirket kurmadan dropshipping’e başlamayın.

Şirket kurmadan stoksuz e-ticaret ile satış yapmak yasal olmadığı için öncesinde mutlaka şirketinizi kurun. Yıllık kazanç beklentiniz 150.000-200.000 TL’nin altındaysa şahıs şirketi, üzerinde ise kurumlar vergisi mükellefi olan limited veya anonim şirket kurmanız gerekir.

Şirket kurmak hakkında detaylı bilgi için ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz.

Pazarlama ve tanıtım çalışmalarınıza önem verin.

E-ticarette kullanıcılar tarafından en çok rağbet gören ürünler elbette farklı pazar yerleri ve e-ticaret sitelerinde de satışta olacağı için kendi ürünlerinizi farklılaştıracak çalışmalar yapmanız önemli. Bu doğrultuda mağazanızın müşterileri çekecek kadar etkileyici, aynı zamanda aradıklarını kolayca bulabilecek kadar kolay bir tasarıma sahip olmasına özen gösterin.

İade sürecinizi belirleyin.

Ürünlerin kargolaması sizden bağımsız olarak gerçekleşeceği için istenmeyen iade durumlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. İadeleri iyi yönetebilmek ve mümkün mertebe minimumda tutabilmek adına bir detaylı iade politikası oluşturun ve sitenizde yerverin. İade süreçlerinin nasıl işleyeceği konusunda tedarikçinizle de anlaşma sağlayarak iade yönetiminde açık nokta bırakmayın.

Yurt dışına satışlarda yasal sorumluluklarınız konusunda destek alın.

Satış yaptığınız ülkelerde gelir vergisi veya gümrük gibi birtakım yasal sorumluluklarınız doğabilir. Bu konularda bilgi ve düzenlemeler için mutlaka bir mali müşavirden veya vergi uzmanından destek alın.

Fulfillment desteği ile kendi tedarik ağınızı kurmayı düşünün.

Stoksuz satışa başladıktan belirli bir süre sonra siparişlerinizin artması ile yurt dışındaki depolarla anlaşıp ürünlerinizi oralardan peyderpey çıkarıp müşterilerinize ulaştırmak sizi rakiplerinizden ayıracağı gibi ticaretinizi daha avantajlı hale getirir. Hedef kitlenizi ve satışlarınızı genişletmek için dünya çapında 250’den fazla deposu bulunan ParkPalet ile fulfillment ve yurt dışı depolama hizmetine başlayabilirsiniz.

Kargo teslim sürelerini araştırın ve müşterinize şeffaf olun.

Özellikle yurt dışına yaptığınız satışlar normalde daha uzun sürede gerçekleşebilir. Farklı ülkelere ne kadar uzun sürede teslimat yapabileceğinizi araştırın ve teslim süreleri konusunda müşterilerinize net olun. Bu sayede sadık müşteriler kazanabilir, satışlarınıza olumlu etki yapabilirsiniz.

Ayrıca tedarikçinizle konuşarak kargo süreçleri konusunda titiz davranmasını rica edebileceğiniz gibi Navlungo’nun dijital altyapısını kullanarak farklı yurt dışı kargo firmalarından teklifler alıp aralarından en uygunuyla ilerlemesi konusunda bilgi verebilirsiniz. Navlungo panelini link üzerinden inceleyebilirsiniz.

Stoksuz e-ticaret veya dropshipping yaparken nelere dikkat edilmeli?

Stoksuz E-Ticaret Tedarikçileri

Stoksuz e-ticaret modelinin yaygınlaşmasıyla birlikte internet üzerinden satış yapan firmalara ürün tedarik etmek üzere B2B olarak hizmet veren çok sayıda tedarikçi firma ortaya çıktı. Satışa sunmak istediğiniz ürün türüne göre hem yerli hem de yabancı stoksuz e-ticaret tedarikçileri ile iş birliği yapabilirsiniz. Burada önemli olan, odaklanmak istediğiniz ürün kategorisine en uygun ürün tedariği yapan firmayı tercih etmektir.

Yabancı Stoksuz E-Ticaret Tedarikçileri

E-ticaretin günümüzde hayli yaygınlaşması, aynı ürünlerin onlarca e-ticaret mağazasında satışa sunulması sonucunu doğurdu. Mağazalar arasında oluşan bu rekabetten sıyrılarak satışlarınıza olumlu etki yapabilmek için kitlenize, benzerine sık rastlanmayan ürünleri sunmanız mantıklı olabilir. Bu doğrultuda ürünlerinizi yabancı stoksuz e-ticaret tedarikçilerinden temin ederek pazarda avantaj sağlayabilirsiniz.

Öte yandan, yabancı tedarikçilerden tedarik edilen ürünlerin kargo sevkiyatlarını iyi planlamalısınız. Hem iç pazarda hem de dış pazardan sipariş edilen ürünlerin adreslerine optimum sürelerde ulaştırılması sadık müşteriler edinmenize ve olumlu yorumlar alarak mağaza puanınızın yüksek kalmasına katkı sunar. Bu noktada hem sizin güvenilir ve hızlı bir tedarikçiyle çalışmanız, hem de çalıştığınız tedarikçinin Navlungo gibi akıllı bir teklif paneli kullanması, birden fazla teklif alternatifi içinden seçimini yaparak kargo operasyonunu yürütebilmesi hayati önem taşır.

Yurt dışındaki ürünleri Türkiye’deki veya farklı ülkelerdeki alıcılarla buluşturmak için çalışabileceğiniz yabancı stoksuz e-ticaret tedarikçileri aşağıdaki gibidir:

  • AliExpress

Özellikle Çin pazarından ürün getirtmek için ideal olan Aliexpress’i satış yaptığınız pazarda farklılık yaratmak için kullanabilirsiniz.

  • NordStrom

ABD’de oldukça popüler bir giyim tedarikçisi olan NordStrom üzerinde kozmetik, ayakkabı, tekstil gibi pek çok kategoriden ürün tedarik edebilirsiniz.

  • Spocket.co

Pek çok dropshipping tedarikçisini bünyesinde barındıran, orijinal ABD ve Avrupa ürünlerini tedarik edebileceğiniz Çin merkezli bir stoksuz e-ticaret tedarikçisidir.

  • DHgate

AliExpress’teki kadar geniş bir ürün yelpazesi olmasa da bu Çin merkezli DHgate stoksuz e-ticaret tedarikçisi üzerinden takı, elektronik, giyim, otomotiv gibi pek çok farklı ürünü temin edebilirsiniz.

  • BrandsGateaway

Yüzlerce lüks markanın giyim ve aksesuar kategorilerindeki ürünlerini tedarik edebileceğiniz ABD merkezli stoksuz e-ticaret tedarikçisidir.

  • GdnAtlanta

Hem özel hem de günlük kullanıma yönelik takı ve aksesuar satışı yapmak istiyorsanız pek çok alternatif sunan GdnAtlanta’yı tedarikçi olarak tercih edebilirsiniz.

Yerli Stoksuz E-Ticaret Tedarikçileri

Dropshipping modelinin Türkiye’de de hızla yaygınlaşmasıyla birlikte bu alanda faaliyet gösteren birtakım yerli B2B tedarik firmaları da ortaya çıktı. Özellikle petshop, giyim, ayakkabı tedarikçileri, bu kategorilerde ürün satışı yapan firmalar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Yerli stoksuz e-ticaret tedarikçilerini kullanarak hem yurt içine hem de yurt dışına yaptığınız satışlarda kargo süreçleri konusunda dikkatli olmanız, ürünlerin hızlı bir şekilde müşterilerinize ulaşmasını sağlamaya hassasiyet göstermeniz gerekir.

Yurt içi pazarda hizmet sunan bazı dropshipping tedarikçilerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • YeniStoksuz

Pek çok farklı kategoriden ürünü tedarik edebileceğiniz bir tedarikçidir.

  • ToptancınBurada

Aksesuar, mobilya, spor, oyuncak gibi birbirinden farklı onlarca kategoride çeşitli ürünler bulabileceğiniz bir stoksuz e-ticaret tedarikçisidir.

  • StokHanem

Çok çeşitli ev gereçleri, bahçe, mutfak ve banyo ürünlerini bulabileceğiniz StokHanem üzerinden bu ürünlerin tedariğini gerçekleştirebilirsiniz.

  • E-Hediyeci

Hediyelik eşya kategorisinde satış yapıyorsanız kişiye özel tasarım hediye ürünleri ve farklı hediyelik eşya alternatiflerini EvHediyeci üzerinde tedarik edebilirsiniz.

  • ModaCar

Belirli bir dikeyde özelleşmiş bir diğer stoksuz e-ticaret tedarikçisi olan ModaCar üzerinden; hırdavat, elektrik elektronik, otomobil, motosiklet, bisiklet aksesuarları gibi ürünleri müşterilerinize sunabilirsiniz.

  • Gumush

Hem takı ürünlerini hem de gümüşten yapılmış ev eşyalarını tedarik edebileceğiniz bir sitedir.

En Uygun Stoksuz E-Ticaret Ürünleri Nelerdir?

Stoksuz e-ticaretle online satışa başlayan kullanıcıların satışını en çok yaptığı dropshipping ürünleri genelde tekstil kategorisinden rahat spor giyim ürünleri, baskılı tişörtler, şapka çeşitleri; sağlık & kozmetik kategorisinden hijyen ürünleri, maskeler, yoga ve spor aksesuarları; ev & bahçe dekorasyon ürünleri, anne & bebek ürünleri, hediyelik eşyalar, evcil hayvan oyuncakları & aksesuarları olarak karşımıza çıkıyor.

Bahsedilen kategorilerdeki ürünler özellikle İngiltere’de, ABD’de ve Avrupa’da sezona göre yoğunlukla tercih edilen ve en çok satışı olan ürünler olduğu için sıklıkla tercih edilen kategoriler.

Etsy ile Stoksuz E-Ticaret Nasıl Yapılır?

El yapımı ve tasarım ürünlerin satışa sunulması yönüyle Etsy, diğer global pazar yerlerinden ayrılır. Stoksuz satış yapabilmek için de Etsy üzerinde yine giyim, aksesuar, takı kategorilerinde el yapımı ürünleri satışa sunabilirsiniz.

Etsy üzerinden dropshipping yapmak diğer platformlara kıyasla daha zorlayıcı olabilir. Çünkü el yapımı ürünlerin yapımı daha uzun sürer ve kitlenize hızlı bir şekilde ürün temini sağlayamayabilirsiniz. Ayrıca diğer platformlarda hemen hemen her kategoride stoksuz ürün satışı yapabiliyorken Etsy’nin, yalnızca belirli dikeylerdeki ürünlere has bir pazar olması sebebiyle ürün seçimi konusunda skalanız daha dardır.
Etsy 2023 Ücretlendirme Rehberi için ilgili içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Gelin, Güçlerimizi Birleştirelim

E-ticarete girişmenin en risksiz yöntemlerinden olan stoksuz e-ticaret, her ne kadar ürün stoklama ve depolama gerektirmese de işlerinizi büyüttükten sonra 3. parti fulfillment firmalarından destek almanız gerekebilir.

Siparişleriniz 10’lu adetleri geçmediğinde sorunsuz bir şekilde kendi tedarik ağınızı kurmaya gerek duymadan işletmenizin yönetimini sağlayabilirsiniz. Ancak sipariş adediniz 100’lü, hatta 1000’li rakamlara ulaştığında fulfillment ihtiyacınız doğuyor demektir. Toplu ürün alımı yaparak ParkPalet’in yurt dışındaki depolarına gönderip ABD’de stok tutabilir, oradan Kanada’ya veya dünyanın herhangi bir bölgesinde yer alan müşterinize siparişlerin teker teker gönderimini sağlayabilirsiniz. Yani dropshipping’le e-ticarette uzmanlaştıktan ve satışlarınızı belirli bir seviyeye getirdikten bir süre sonra kendi tedarik ağınızı kurmanız, yurt dışında depolama ve fulfillment hizmeti almanız, siparişlerinizi ve yurt dışı kargo operasyonlarınızı daha etkili bir şekilde yönetmenizi sağlar. Bu doğrultuda çözüm ortağınız Park Palet’in web sitesini inceleyebilir, her zaman sorularınızı iletebilirsiniz.

Yorum Yaz