Bünyesinde milyonlarca ürünü bulunduran Amazon’un çoğu kişi tarafından alışveriş için tercih edildiğini biliyoruz. Son yıllarda sayısı epey artan, önemli bir gelir kalemi olan Amazon üzerinden satış yapmak için şirket gerekli mi? Satıcı profili nasıl oluşturulur? Nasıl mağaza açarım? gibi soruların cevaplarını sizler için blog yazımızda derledik.

Amazon satışı için bilinmesi gereken programları ve Amazon’da yurt dışı kargo gönderimini ise ilgili sayfalarımızı takip edebilirsiniz.

Amazon’da Satıcı Olmak İçin Şirket Gerekli Mi?

Özellikle son yıllarda alışverişte memnuniyet ve güvenlik açısından Amazon’un adının sıkça anıldığını biliyoruz. Bu güvenliğin ve memnuniyetin sürdürülebilirliği için Amazon, satıcısı olacak kişileri/firmaları belirli süreçlerden geçirerek bazı belgeler talep ediyor. Amazon’da satış yapabilmek için gereken belgeleri eksiksiz şekilde hazırlamalısınız. Bu belgeleri temin etmek ve satış yapmak için şirket gerekliliği konusunda iki kırılım var. Satışınızı Türkiye’de mi yoksa farklı ülkelerde mi gerçekleştireceksiniz? Bu sorunun cevabına göre şirket gerekliliği değişebiliyor. Detaylıca inceleyelim.

Amazon Türkiye’de Satış Yapmak

3-4 sene öncesine kadar Amazon üzerinden satış yapmak için şirket zorunlu tutulmazken artık Türkiye’de satış yapmanız için en az şahıs şirketine sahip olmanız gerekiyor. Çünkü Türkiye’de satış yaptıktan sonra 1₺ bile kazancınız olsa fatura kesmek ve vergisini ödemekle mükellefsiniz. Bu gereklilikleri yerine getirebilmek için de en az şahıs şirketine sahip olmak şart gözüküyor. Şirket sahibi olmadan herhangi bir kazanç elde etmek şu anda legal gözükmüyor.

Ek olarak Türkiye dışı, Avrupa Birliği Ülkelerinde de VAT (Katma Değer Vergisi) ödenmeden yani şirket açmadan satış yapılamayacağını belirtelim.

Hangi Ülkelerde Şirket Açmadan Satış Yapabilirim?

Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinde durum böyleyken bazı ülkelerde belirlenen limit tutarına gelmediyseniz şirket açmanıza gerek görülmüyor.

Aşağıda şirket açmadan satış yapabileceğiniz ülkeleri ve yine o ülkelerin belirlediği limitleri listeledik.

  • Avustralya AUD $75.000
  • Kanada C $30.000
  • Japonya JPY 10 million
  • Singapur S $ 100.000

Amerika Birleşik Devletlerinde ise eyaletten eyalete limitler ve KDV oranları değişiklik gösteriyor. Özetle, aşağıdaki listede bulunan ülkelerde, ülkenin belirlediği limitte satış yapmadıysanız KDV ödemenize yani şirket açmanıza gerek yok. Ama bu limitlere geldiyseniz açmanız zorunlu.

Amazon’da Satıcı Profili Nasıl Oluşturulur?

Amazon tarafından aktarılan son gelişmelerle birlikte Türk vatandaşları direkt olarak Amazon.com üzerinden şahıs veya şirket olarak hesap açamamaktadır. Amazon Amerika’da hesap açabilmek için ilk olarak Amazon Türkiye üzerinden hesap açmalısınız. Amazon Türkiye’deki hesabınızı açtıktan sonra Amazon Amerika’da hesap açabilirsiniz. Güncellemelerle birlikte Amerika’da hesap açmanın tek yolu önce Amazon Türkiye üzerinden hesap açmak ve sonrasında bu kısımdan ilerlemektir.

1. Seller Agreement

Amazon Türkiye hesabınıza girin ardından Envanter bölümündeki “Global Satış” seçeneğine tıklayın. Kıta seçeneklerine buradan erişebilirsiniz. (Amerika, Avrupa, Asya Pasifik, Ortadoğu ve Afrika olarak görüntüleyebilirsiniz.)

Daha sonra bu kısımda seçerek satıcı hesabı oluşturabilirsiniz. İlerleyen sayfada Amazon Türkiye e-mail, şirket adı ve şifre bilgilerinizi girebilirsiniz. Burada mail kısmının çok önemli olduğunu belirtelim. Amazon Türkiye’de kullandığınız e-mailinizi kullanmalısınız. Eğer maili aynı şekilde girmezseniz diğer bilgileri görüntüleyemeyeceksiniz.

2. Seller Information

Bu adımda Amazon Türkiye hesabınızla ilgili tüm bilgilerin, global hesabınızda da aynı olmasına dikkat etmemiz gerektiğini aktaralım. Bu adımdan sonraki adım ödeme yöntemleridir.

3. Billing/Deposit Method

Amazon’un hesap açılışı için gerekli 47 dolarlık ücreti sizden temin etmesi gerekiyor. Bu adımda kredi kartı bilgilerinizi girerek hesap açılış ücretinizi gerçekleştirebilir ve ödeme yönteminizi belirleyebilirsiniz. Ardından, Amazon’un kazanacağınız parayı yatırabilmesi için ABD banka hesabınızı tanımlamanız gerekiyor.

Eğer ABD’de tanımlı bir banka hesabınız yoksa Amazon Amerika hesabı açmadan önce bir PAYOONER hesabı açabilirsiniz.

İsteğinize bağlı olarak Amazon’un yönlendirmesi ile beklemeden Hyperwallet ile banka hesabı da oluşturabilirsiniz.

Banka hesap açma işlemi çok önemlidir. Açacağınız banka hesap bilgilerinizin Amazon hesabınızdaki bilgilerle çelişmemesi gerekir. Çeliştiği takdirde hesabınız açıldıktan sonra askıya alınır. (Suspend)

4. Tax Information

Bu aşamada vergi bilgilendirmesi yapmanız gerekiyor. Vergiyi nerede vereceğinizi seçmeniz, vergi beyanını e-imza ile onaylamanız gerekecektir.

Bu aşamada önce sizin şirket ya da şahıs olduğunuz sorulmaktadır. Eğer şahıs şirketi iseniz “individual”, limited veya anonim ise şirketiniz “business” seçeneğini seçerek ilerleyebilirsiniz.

5. Product Information

Son adımda ise satmayı düşündüğünüz ürünler ile ilgili anketi doldurup işlemleri tamamlayabilirsiniz.

Son olarak yapmanız gereken işlem ise işletme sahibi veya yetkilisine ait pasaport veya yeni tip ehliyetinizin arkalı-önlü taranmış halini yüklemek, Amerikan banka hesap ekstresi (payoneer-hyperwallet) veya kredi kartı ekstrenizi Amazon’a yükleyerek onay vermektir.

Amazon’da Mağaza Açmak için Neler Gerekir?

Amazon, tüm süreçlerini özenle yürütür. Bu nedenle mağaza açma sürecinde bazı bilgiler ve belgeleri sisteme yüklemenizi ister. Satıcı hesabı sürecinde dikkat edilmesi gereken detaylara buradan ulaşabilirsiniz. İstenen belgeler aşağıdaki şekildedir.

Amazon’da Satıcı Olmak için Hangi Belgeler Gerekir?

Amazon’da başarılı bir şekilde satıç yapabilmek için aşağıdaki belgelere sahip olmanız önemlidir:

  • İşletmeye ait bir e-posta adresi. (Tüm süreçteki iletişim için gereklidir.)
  • Telefon numarası. (İletişim buradan da sağlanabileceği için numaranın aktif olması önemlidir.)
  • Birincil irtibat kişisinin kimlik bilgileri
  • Şirketin sicil numarası
  • Geçerli kredi kartı (Şahsa ya da şirkete ait olmalıdır.)
  • Banka hesap bilgileri (Amazon’dan yapılan satışlardan elde edilen kazancın aktarılacağı banka hesabının bilgileri.

Bu yazımızda, Amazon’da şirket açmadan nasıl satış yapabileceğinizden, nasıl satıcı hesabı oluşturabileceğinizden ve mağaza açmak için nelerin gerektiğinden bahsettik.

Yorum Yaz