Amazon satıcıları hangi programları kullanır? Bu blog içeriğimizde Amazon’da mağazanızı geliştirmek için kullanmanız gereken programları inceledik.

Dünya’nın en büyük pazar yeri olan Amazon, tüm dünyada popülerliği hızla yayılmakla beraber, özellikle Covid-19 pandemisi süresince pazar payını rakiplerine kıyasla büyük bir biçimde arttırdı. Amazon’dan alışveriş yapan tüketicilerin dışında, Amazon’da satış yapan oldukça büyük bir kitle de gelirlerini kısa zaman içerisinde misli ile katladı. Peki bu nasıl oldu? Detaylı bilgi almak için, “Amazon’da Nasıl Satış Yapılır” bloğumuzu okuyabilir, Amazon platformu üzerinde satış yapmanın bütün detaylarını öğrenebilirsiniz.

Başarılı Amazon satıcılarının bu denli başarı elde etmesinin birden çok sebebi olabilir. Belki spesifik bir ürün trendi yakaladılar, belki de ciddi kâr marjı olan bir ürünü fazla bir biçimde satmayı başarıp, kârlılıklarını arttırdılar ve bunlar tabi ki şans eseri olmadı. Satıcılar, Amazon üzerinde bazı programları kullanıp, hangi ürünü hangi bölgeye ya da hangi ülkeye satacaklarını, hangi üründen ne kadar kâr edebileceklerini, hangi ürünün popülerlik kazanıp, hangi ürünün popülerliğini yitirebileceğini öngörebilen belli başlı sistemler üzerinden hareket etmektedirler.

Eğer Amazon üzerinde satış yapıyorsanız, bu blog yazımızda sizlerin mutlaka bilmeniz gereken belli başlı programları sizlerle paylaşıp satışlarınızı ve kârlılığınızı arttırmanız için bazı bilgiler vereceğiz.

1

Amazon Mağazamı Yardımcı Programlarla Nasıl Geliştirebilirim?

Amazon platformunda satış yapmaya karar veren bir satıcının ürün bulma aşaması, olabilecek en önemli aşamadır. Yanlış veya pazar payı düşük bir ürün satmaya karar verirseniz, atılabilecek bütün adımları ne kadar doğru atarsanız atın, başarılı ve kârlı bir satış gerçekleştirmenin pek de mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Ürün arama ve bulma aşamasında, eski usül “ara-bul-sat” yöntemlerinin haricinde erişebileceğiniz çok daha fazla bilgiyi sağlayan ürün analiz programlarını kullanmak, maksimum fayda sağlayacaktır. Örnek vermek gerekirse:

Kolay bir şekilde üretebileceğiniz, ürettirebileceğiniz veya tedarik edebileceğiniz spesifik bir ürün buldunuz. Bu ürünün aylık satış miktarı, pazar payı, rakipleri ve potansiyel rakipleri, ürünün kaç yorum aldığı ve bu yorumları ne kadar sürede aldığı, ürünün hangi kelimelerde çıktığı, fiyatlandırması gibi pazar ve satış stratejileri gözden geçirilmelidir.

Yukarıda söz edilen analizler yapılmazsa, başarılı olma olasılığınız sadece şansa dayalı olur ve bütün bu analizleri eski usüllerle gerçekleştirmenin pratik olarak imkansıza yakın olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bahsetmek istediğimiz şey ise, eğer Amazon’da başarılı bir satıcı olmanın birinci şartı, ürün analiz araçlarını doğru ve sık kullanmaktan geçmektedir.

Amazon Satıcıları Hangi Yardımcı Programları Kullanır?

Amazon satıcılarının, satışlarını yükseltmek ve kârlılığı arttırmak adına belli başlı analiz programlarını kullandığını belirtmiştik. Spesifik olarak 1-2 programdan ziyade, her bir metriği ölçen farklı bir program olduğunu söyleyebiliriz. Bu programlardan bazılarını kullanmak için ücret ödemekle birlikte, bazı programlar ise tamamen ücretsizdir.

Ücretsiz olan programlar içerisinde:

Camelcamelcamel, AMZ base, Keepa, Keyword tool, Sonar tool, Answer the public, FBA calculator vb. birçok program bulabilirsiniz.Ücretli olan programlar ise:
Viral launch, Jungle scout, AMZ scout, Sellics, Egrow, Amazeowl, Fbatoolkit vb. programlar ile çalışabilirsiniz.

2

Amazon Satıcılarının Kullandığı Programlar Hangi Analizleri Yapar?

Amazon satıcılarının kullandığı her program farklı farklı özellikler taşımaktadır. Tek bir program üzerinden ihtiyacınız olan her bilgiyi alabilmenizin imkanı yoktur. Ondan dolayı, satacağınız ürünün analizini yapmak için veya Amazon üzerinde belli başlı bir ürünü satıp başarı ile kâr edebilmek için, ücretli veya ücretsiz birden fazla programın yapacak olduğu analize ihtiyacınız olacaktır. Sizler için, bazı programların ne gibi özelliklere sahip olduğunu kısaca derledik:

CamelCamelCamel

Bu program potansiyel Amazon satıcılarına hangi ürünün ne kadar popüler olduğu, ürünlerin fiyat geçmişini ve fiyat endeksini, ve “best seller rank” denilen, en iyi satıcı sıralamasını ürün bazında sizlerle paylaşır.

Amazon Keepa

Bu program, kullanıcılarına fiyat trendleri ve buy box değişimleri üzerine bilgiler verir. Bir ürün kategorisinin fiyatlandırmasını, fiyat iniş ve çıkışlarını bu program üzerinden kolaylıkla takip edebilirsiniz.

Amzbase

Bu program ASIN (Amazon Standard Identification Number), yani Amazon kimliği numarası, ürün listeleri, ve FBA (Fulfillment by Amazon) ücretleri bilgilerini kullanıcılarına sunar.

Amazon, bilindiği üzere ürün bazında en çok trafiği olan arama motoru olduğu için, ürünün kendisinden ziyade, ürünü tasvir eden kelimelerle çıkmaktadır. Bundan dolayı da, bazı “keyword” yani anahtar kelime hacimlerini ve alternatif kelime olasılıkları hakkında detaylı bilgiler veren bazı programlar kullanılmaktadır. Bunların içerisinde:

Keyword tool ve Sonar tool

Yukarıda belirttiğimiz bu iki program, aşağı yukarı aynı amaca hizmet etmekle birlikte, kelimelerin aranma hacimleri ve herhangi bir spesifik ürünün hangi alternatif kelimeler üzerinde arandığını gösterip analiz eden programlardır. Satıcılar olarak, ürünlerinizi listelemeden önce, satacağınız ürün veya ürünlerin kelime trafiğini ve bu kelimelerin alternatiflerini detaylı olarak satıcılara veya potansiyel satıcılara gösterecektir.

Amazon’daki En İyi Ürün Listeleme Programı Hangisidir?

Amazon satıcıları, belli başlı sabit bir program kullanmamakla birlikte, her programın farklı özelliklerinin olduğunu geçtiğimiz cümlelerde sözünü etmiştik. Bu vesileyle, birden çok Amazon ürün listeleme programı mevcuttur. Ama aktif kullanıcı sayısı ve kayıtlı olan kişi bazında baktığımızda, bu programların içinde en eskisi olan Helium 10programını söyleyebilmek mümkündür. Helium 10, güncel olarak veritabanında 450 milyonu aşkın ürün ile öne çıkmaktadır.

Lakin, bu programlar içerisinde en iyi ya da en kötü olarak ayrım yapmak oldukça mantıksızdır. Amazon içerisinde birden çok satış yöntemi ve bağımsız satış metodu bulundurduğu için satıcı, kendisine hangi programı uygun görüyorsa ve aynı zamanda bu programların bazılarının ücretli olduğu düşünüldüğünde, bu programa veya programlara ayırabileceği bütçe nezdinde kendisi için hangisi uygunsa onu seçmelidir. Verim alındığı takdirde, bütün Amazon ürün analiz programları, aşağı yukarı aynı amaca hizmet etmektedir.

Amazon’daki En iyi Ürün Analiz Programı Hangisidir?

Ücretsiz programlar içerisinde CamelCamelCamel ve Keepa Amazon satıcılarının kullanım oranı ve kullanıcı sayısı baz alındığında en çok kullanılan ürün analiz programları olduğunu söylemek doğru olacaktır. Ücretli programlardan da bahsetmek gerekirse, yukarıda da belirttiğimiz Helium 10 programının ürün analizinde önde olduğunu söylemek doğru olacaktır.

CamelCamelCamel’in biraz daha detayına inmek gerekirse, Amazon FBA satıcıları için bulunmaz nimet olarak adlandırılan ve olabilecek en kullanışlı program olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kısa bir üyelik kaydından sonra, bu programı kullanmak tamamen ücretsizdir. Amazon üzerindeki popüler ürünleri, ve Google Chrome uzantıları ile birçok rehberin bulunduğu bir alan mevcuttur.

Keepa programını kullanmak da oldukça basittir ve Google Chrome uzantısı olarak ücretsiz bir şekilde satıcıların bilgisayarlarına kolayca entegre olabilmektedir. Bütün deneyimli Amazon satıcılarının kullandığı yegâne program olmakla birlikte, Keepa sayesinde yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi, ürünlerin geçmişe dönük fiyatlandırmalarını, sıralamalarını, buybox değişimlerini kolayca görüntüleyebilir ve ürünlerin geçmişine baktığınızda kaç kere ve ne zaman “Lightning Deal” yani kısa süreli indirime girdiğini görebilirsiniz.

Amazon Satıcıları İçin Yardımcı Programlar Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Diyelim ki, Amazon üzerinde satış yapmaya karar verdiniz ve az çok tecrübeniz olan bir sektörden spesifik bir ürün seçtiniz. Amazon hakkında, daha doğru bir şekilde açıklamak gerekirse ürünün Amazon pazaryerindeki satışı herhangi bir bilginiz olmadığını varsayarsak, ürünün rekabeti hakkında da pozitif veya negatif bir yorum yapmanızın da söz konusu olmadığını söylemek mümkündür. Kısacası, ürünü satmayı tamamen şansa bırakmış olmakla birlikte, yatırım yaptığınız para ile de Amazon üzerinde kumar oynadığınızı söyleyebiliriz.

Amazon’daki ürün analiz programlarını başlangıç noktası olarak alabiliriz. Amazon pazaryerinde satış yapmadan hemen önce, bu analiz programlarından herhangi birini kullanmaya başlayarak, ürün bazında, ürünün bütün detaylarına ulaşıp, doğru veya yanlış bir ürün ile Amazon’da satış yapacağınızı kolayca analiz edip, adımlarınızı yukarı doğru atabilir ve kâr elde edebilirsiniz.

Gelin Güçlerimizi Birleştirelim

Amazon’da satış yapmak teoride oldukça basit gibi gözükse de ürün analizi yapmadan satış yapmaya kalkışmak satıcılar için büyük riskler oluşturmaktadır. Amazon’da satış yapan deneyimli satıcıların çoğunluğu bu programlardan yararlanmakta ve kârlılıklarını gün geçtikçe arttırmaktadır.

Satış yaparken doğru bir çözüm ortağına ihtiyacınız vardır. Navlungo olarak ürünlerinizi hızlı ve güvenli şekilde Dünya’nın her yerine kargolamanız için size destek sunuyoruz. Doğru analizlerden sonra ürünlerinizi satmaya başlayıp hacimlerinizi arttırdıkça bir yerden sonra Amazon’un depolama sistemini kullanan satıcılar, zamanla Amazon’un depolama fiyatlarından şikayetçi olup 3. parti ara depo hizmetlerini kullanmaya başlıyorlar.

Park Palet by Navlungo olarak da, 18 farklı bölgede, 200’den fazla depoyla Türkiye’nin en büyük depo ağı olarak hizmet veriyoruz. Bütün Amazon satıcılarına ve diğer pazar yerlerinde satış yapan bütün herkese, satış yapma metodu fark etmeksizin, istenilen anda, istenilen yerde, istenildiği kadar depolama hizmeti sunuyoruz.

Yorum Yaz