Avrupa’ya açılmış bir işletmenin olmazsa olmazlarından olan VAT number, şirketlere ticari faaliyet özgürlüğü sunar. Sunulan bu özgürlüğü en doğru şekilde kullanabilmek için de detayların öğrenilmesi gerekir.
Siz de sayfayı aşağı doğru kaydırarak vat numarası nedir, nasıl alınır gibi sorularınızın cevaplarını öğrenerek Avrupa ülkelerinde satışlarınıza gönül rahatlığıyla devam edebilirsiniz.
VAT Numarası (VAT Number) Nedir?
Açılımı Value Added Tax olan VAT; çeşitli harflerden ve rakamlardan oluşan, ticari faaliyet için izin hakkı doğuran bir sayıdır. VAT number Türkiye bazlı değerlendirildiğinde katma değer vergisi olarak kullanılır.
Avrupa Birliği yasalarının kapsamında her devlet bir kimlik numarasıyla birlikte VAT vergi prosedürüne sahiptir. Dolayısıyla Avrupa Birliği üyesi olan veya AB ile ticaret anlaşmaları bulunan ülkelerdeki şirketlerin ticari varlıklarını devam ettirebilmesi için VAT numarasına sahip olması gerekir.
Tüketiciler için belirlenmiş bir vergi kalemi olan VAT, son tüketim vergisidir. Bir işletmenin satmış olduğu her ürün için belirlenmiş olan bir KDV miktarı vardır. Belirlenen bu miktara bağlı olarak firmalar satış yaptıkları ürünler için vergi ödemek zorundadır. Aksi takdirde işletmenin satış izinleri iptal olabilir.
VAT Numarası Nasıl Alınır?
VAT numarası, yerel vergi makamlarına gerekli belgelerin iletilmesiyle yapılan başvurunu sonrasında alınır. Yapılan bu başvuruda, işinizle ilgili belgelerin yanı sıra şirketin yasal temsilcisinin yetkisini belirten kanıtlar ve yaptığınız/yapmayı planladığınız faaliyetlerle ilgili ayrıntılı bilgiler sunmanız gerekir.
Başvurunun tamamlanmasının ardından yerel vergi makamından yanıt beklenir. Bu esnada başvurunun yakından takip edilmesi oldukça önemlidir. Böylece çıkabilecek ek sorular anında cevaplanır. Ayrıca başvuru sürecinde belgelerin eksiksiz bir şekilde tamamlanabilmesi ve herhangi bir sorunla karşılaşılmaması için uzmanlarla birlikte çalışmak tavsiye edilir.
VAT Number için Hangi Belgelere İhtiyaç Duyulur?
VAT number almak için gerekli olan belgeler ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de başvuruya başlamadan önce her işletmenin mutlaka edinmesi gereken evraklar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Şirketin kurulduğu ülkeye ait vergi levhası,
- Şirketin kuruluşuyla ilgi detayların belirtildiği kuruluş belgesi (Türkiye için Ticaret Sicil),
- Şirketin kuruluş süreciyle bağlantı olarak ortaklarını, türünü, kapsamını belirten sözleşme (Articles of Association)
- Kayıt formunu doldurup imzalayacak olan kişinin, şirketi temsil için yetkili olduğuna dair kanıt
VAT Numarası Nasıl Öğrenilir?
VAT numarasını öğrenmek için işletmelerin vermiş olduğu herhangi bir fatura üzerinden kontrol edilerek öğrenilebilir. Çünkü fatura kesebilen bir işletmenin VAT kaydının olması gerekir. Ayrıca Google üzerinden yapacağınız “VAT number check” sorgusu ile karşınıza gelecek olan siteler aracılığıyla da sorgulama işlemini gerçekleştirerek hızlı bir şekilde ihtiyacınız olan numarayı öğrenebilirsiniz.
VAT Numarası Nasıl Geri Alınır?
VAT numarası geri alma işlemleri için uyulması gereken bir prosedür vardır. Öncelikle orijinal belgeler KDV geri iadesini takip etmek isteyen kişiye veya firmaya gönderilir. Faturalarda yer alan numara üzerinden gerekli kontroller sağlanır. Bunun ardından devlet tarafından istenen belgeler tamamlanır. Bu işlemlerin ardından bütün belgeler ilgili vergi kurumuna gönderilir.
Vergi kurumundaki görevlilerin incelemesi sonucunda belgeler ve VAT numarası geri iade edilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta iade ücretinin dilekçeyi veren şirkete yapılacağıdır. Dilekçeyi veren şirketinin gelen iade ücretini ilgili firmaya iletmesi sonucunda geri alınır.
VAT Numarası Örnekleri Nelerdir?
Belirli harflerden ve sayılardan oluşan VAT numarası örneği AB237543749 şeklinde verilebilir. VAT numarasının ilk iki hanesinde yer alan harfler ülkeyi temsil eder. Dolayısıyla Türkiye bazlı işletmeler için TR harfleriyle başlar.
VAT Numarası Neden Önemlidir?
Vergi denetimlerinin oldukça sıkı yönetildiği Avrupa’da VAT numarası olmadan satış yapıldığı tespit edildiğinde satış faaliyetleri tamamen durdurulduğu için vergi numarasına sahip olmak önemlidir.
Bunun yanı sıra marka imajını iyileştirici bir etkiye sahiptir. Çünkü fatura keserek büyük firmalarla işbirliği yapılabilir. VAT numarası sayesinde siz de büyük işletmelerle çalışarak, kendi markanızı büyütmeyi başarabilirsiniz.
Diğer ve ekonomik anlamdaki en önemli nokta ise vergi iadesi alabilecek olmanızdır. İster geriye dönük ister anlık olarak prosedürleri yerine getirerek siz de vergi iadelerinizi alabilirsiniz.