SRC belgesi, taşımacılık alanında gerek şoförler gerekse de şoförlerin bağlı olduğu kurumlar açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Taşıma işlemlerinin sorunsuz ve güvenli bir şekilde yapılabilmesi için her sürücünün edinmesi gereken bu belge, belli prosedür ve kurallar çerçevesinde alınabiliyor.

SRC belgesi, taşıma işlemleri söz konusu olduğunda akla ilk gelen belgedir. Kullanılması ve bulundurulması zorunlu olan bu belge, yenilenme tarihi gelene kadar mevcut sürücü tarafından sorunsuz bir şekilde kullanılabiliyor.

Peki, SRC belgesi nasıl alınır? Bu yazımızda, SRC belgesi ile ilgili bilmeniz gerekenleri detaylı bir şekilde ele alacağız. Hazırsanız SRC belgesinin detaylarına birlikte dalalım! 🥽🏊‍♀️

SRC Belgesi Nedir?

SRC belgesi nedir sorusuna verilebilecek en doğru cevap, ticari araçları kullanan kişilerin mesleki yeterliliklerini kanıtlayan önemli belgelerden biri şeklindedir. Bu belgeyi bulundurmayan kişiler ticari araç kullanamaz.

Dolayısıyla sürücülerin genel olarak belirlenen eğitimlerden geçmesi, sınava tabii tutulması ve sınavdan başarılı olması gerekir. Sınavdan sonra belli bir dereceye ulaşan sürücüler, belgelerini almaya hak kazanır. 🥳🙌

SRC Belgesi Nedir?

SRC Belgesi Ne İşe Yarar?

SRC açılımı, ‘Sürücü’ şeklindedir. Genel anlamda bakıldığında mesleki yeterlilik belgesi olarak da bilinen bu belge, ticari amaçla yapılan yolculuklarda sürücülerin edinmesi gereken en önemli belgelerden biridir.

Farklı kategorilere ayrılan bu belgeler, kullanılacak aracın tipine ve taşıdığı yüke göre değişiklik gösterir. Belgenin alınabilmesi için öncelikli olarak ehliyetin bulunması gerekir.

Bundan sonraki süreçte yeterlilik sınavına girmek şarttır. Sınav sonucunda 100 puan üzerinden 60 tam puan alma şartı aranır. Bu belgeye sahip olduktan sonra belgenin yenilenme süresine kadar ticari araç kullanmak mümkündür. 

Kimler SRC Belgesi Alabilir?

SRC belgesini 21 yaşını doldurmuş, en az 2 yıllık B sınıfı ve üzeri ehliyete sahip kişiler gerekli şartları sağlayarak alabilir. Kullanım amacına göre farklı SRC sınıfları olduğunu söylemek mümkündür.

Bu kapsamda SRC belgesini alabilmek için başvuru aşamasında kurs ya da muafiyet durumlarına göre farklı işlemler yapılır. 

Belirlenen kriterlere göre, 25 Şubat 2003 tarihinden önce ehliyet alan kişilerin, herhangi bir sınava tabii tutulmadan SRC belgesi alması mümkündür. Fakat bu tarihten sonra ehliyet alan kişilerin önce eğitim alması ardından sınava girmesi zorunludur. 

25 Şubat 2003 tarihinden önce ehliyet sahibi olan kişilerden B sınıfı ehliyeti olanlar SRC 2 ve SRC 4, ehliyet sınıfı C-D olan kişiler SRC 2, SRC 3 ve SRC 4 belgeleri için başvurabilir. Aynı zamanda E sınıfı ehliyeti olan kişiler de bu belgeler arasından istediklerini alabilir. 🙌👈

Kimler SRC Belgesi Alabilir?

SRC Belgesi Alma Şartları Nelerdir?

SRC belgesi alma şartları, kullanacak olan kişi ve araca göre değişebilir. Ulaştırma Bakanlığı tarafından sağlanan belgeleri almak isteyen bütün sürücülerin öncelikli olarak eğitim alması ve bunun için de belirlenen kurslara katılması gerekir.

Bu eğitimler kapsamında, yurt içi yapılan taşımacılıklar için 36, yurt dışı için ise 41 saat eğitim almak gerekir. SRC 1-2-3-4 belgeleri için verilen derslerden sonra adayların 50 soruluk sınava girmesi gerekir.

Uluslararası taşımacılık belgeleri genellikle yurt içi belgeleri de kapsar. Bu durum, SRC belgeleri için de geçerlidir. Örneğin, bir kişi eğer SRC 1 belgesine sahipse, yurt içi taşımacılık için gerekli olan SRC belgesine de sahip kabul edilir. Aynı şekilde, SRC 2 belgesine sahip olanlar da SRC 4 belgesine sahip kabul edilir. 

Ancak tehlikeli ve kritik madde taşımacılığı yapan sürücüler için durum biraz daha farklıdır. Sürücülerin hem tehlikeli maddelerin taşınması için gereken SRC 5 belgesine hem de yurt içi (SRC 3) ve uluslararası (SRC 4) taşımacılık belgelerine sahip olmaları gerekir. Bu, tehlikeli maddelerin taşınması sırasında karşılaşılabilecek potansiyel riskleri minimize etmek için tasarlanmış bir önlemdir. 👈

SRC Belgesi Nasıl Alınır?

SRC 4 belgesi nasıl alınır sorusuna verilebilecek en net cevap, ehliyette olduğu gibi özel kuruluşlar tarafından verildiği şeklindedir. Bu süreçte en önemli nokta, müfredata ve prosedürlere bağlı kalmaktır.

Söz konusu eğitimlerde başarılı olan adaylar hem SRC belgelerini alır hem de yenileme zamanı gelene kadar olumsuz bir durum yaşamaması halinde kullanabilir.

Buradaki istisnai durum ise büyük otobüs kullanan sürücülerin bu belgeyi alabilmeleri için en az 26 yaşını doldurmuş olmaları gerektiğidir. Ayrıca 66 yaşında olan ya da bu yaşı geçmiş kişiler eğitimlere katılamaz. ⛔

SRC Belgesi için Gerekli Evraklar

  • Diplomanın bir örneği
  • Nüfus cüzdanının bir fotokopisi
  • Ehliyet fotokopisi
  • 3-4 adet vesikalık fotoğraf
SRC Belgesi İçin Gerekli Evraklar

SRC Belgesi Sınıfları Nelerdir?

SRC belgesi 1 2 3 4 nedir sorusunun cevabı, taşınan yüklerin ve kullanılan rotaların şekline göre çeşitlenir şeklindedir. Bu kapsamda SRC belgelerinin önemini ve kullanım alanlarını sizler için detaylı bir şekilde inceledik. 👇🤗

SRC 1 Nedir?

SRC 1, uluslararası arenada taşıma işlemi yapmak isteyen kişilerin alması zorunlu olan yeterlilik belgesine denir. Bu belgenin alınabilmesi için adayların en az 32 saatlik eğitim alması zorunludur. 

SRC 1 Ne İşe Yarar?

SRC 1 genellikle otobüs ve minibüs şoförleri tarafından edinilir. Bu durum aracın satın alınması ya da kiralanması durumunda değişiklik göstermez. 

SRC 1 Hangi Araçları Kullanır?

Kullanımı nispeten daha zahmetsiz olan otobüs ve minibüs gibi araçlarda kullanılır. 

SRC 2 Nedir?

SRC 2 nedir sorusunun cevabı, ülke sınırları içinde yolcu taşıma işlemleri yapan sürücülerin alması gereken belge şeklindedir. 

SRC 2 Ne İşe Yarar?

Kullanıcılar tarafından merak edilen SRC 2 ne işe yarar sorusuna verilebilecek en net cevap ise ülke içinde yapılan dolmuş, otobüs ya da servis şoförlüğü için edinilmesi gereken belge şeklindedir. 

SRC 2 Hangi Araçları Kullanır?

Otobüs, servis veya minibüs gibi şehir içi/ dışı ulaşımlarda sıkça kullanılan araçlar için gerekli olan bir belgedir. 

SRC 3 Nedir?

SRC 3 nedir sorusunun en net cevabı, uluslararası mal ya da kargo taşımacılığı araçların sürücülerin bulundurması gereken belge şeklinde verilebilir

SRC 3 Ne İşe Yarar?

Geniş yelpazeli araçların kullanımı için verilen bu belge, özellikle kargoların taşınması amacıyla kullanılır. 

SRC 3 Hangi Araçları Kullanır?

SRC 3; pikap, kamyonet, kamyon ve tır gibi ağır araçların kullanımında şoförlerin bulundurması gereken bir belgedir. 

SRC 4 Nedir?

SRC 4 belgesi nedir sorusunu merak edenler için ülke içerisinde eşya taşımacılığı yapan araç şoförlerinin alması gereken belgelerden biri cevabı doğru olur. 

SRC 4 Ne İşe Yarar?

SRC 4 belgesi, SRC 3 ile oldukça benzerdir. Bu belge, SRC 3’den farklı olarak yurt içinde eşya taşımacılığı yapan araç sürücülerinin alması zorunlu olan belgedir. 

SRC 4 Hangi Araçları Kullanır?

SRC 4 belgesi, yurt içinde taşımacılık yapan küçük çaplı kamyon veya pikap gibi araçlar için kullanılır. 

Sonuç olarak SRC belgesi, ticari taşımacılık faaliyetlerinde bulunmak isteyen sürücüler için kaçınılmaz bir gerekliliktir. Hem yurt içi hem de uluslararası düzeyde, taşımacılık sektörünün belirli standartlar ve kurallar çerçevesinde işlemesini sağlamak için bu belgelerin alınması zorunlu hale getirilmiştir. 

SRC belgesi almak için 21 yaşını doldurmuş olmalısınız. Aynı zamanda B sınıfı ya da üzeri bir sürücü ehliyetine sahip olmak gerekiyor. Ayrıca sabıka kaydının temiz olması ve sağlık durumunun uygunluğunu belgelemek lazım. Bu şartları karşılayan herkes, belirli bir eğitim sürecinin ardından SRC belgesi alabilir. 

Unutmayın hem sizin hem de taşımacılık yaptığınız kişilerin güvenliği için bu belgelere sahip olmanız oldukça önemlidir. Gerekli şartları sağlayarak bu belgeyi alabilir ve profesyonel bir sürücü olarak kariyerinize güvenle devam edebilirsiniz. 🥳🙌❤️

Yorum Yaz