Ro-ro taşımacılığı, özel gemiler ile yapılan bir tür deniz taşımacılığıdır. Kendi içinde sayısız avantajı barındıran bu yöntem, ülkemizde de bir hayli gelişmiştir. Bu içerikte lojistik süreçlerinde önemli bir yeri olan bu taşımacılık türünden bahsedeceğiz. Ro-ro taşımacılık nedir ve nasıl yapılır gibi sorulara yanıt bulmak üzere yazının devamını okuyabilirsiniz.

Ro-Ro Gemisi Nedir? 

Roro gemisi nedir sorusunun cevabı ilgili taşımacılık türünün gerçekleştiği araç şeklinde verilebilir. Ro-ro taşımacılık kapsamındaki ürünler, özel gemiler yardımıyla taşınır. Bu taşımacılık yöntemi sayesinde kara yolu taşımacılığındaki trafik azalmış olur. Normalde kara yolunda taşınacak ürünler, Ro-ro gemisiyle taşınır. Böylece kara yollarındaki yoğunluk rahatlar. Bu amaç için kullanılan özel gemilere yarı römorklar yüklenir. Ro-ro gemisi çeşitleri ise şu şekildedir;

  • CONRO: Araç ve konteyner taşıyan gemiler
  • PTCT: Yük araçlarını taşıyan gemiler
  • ROPAX: Araç ve yolcu taşıyan gemiler
  • PCC: Yalnızca araç taşıyan gemiler
Ro-Ro Taşımacılığı Nedir?

Ro-Ro Taşımacılığı Nedir?

Ro ro nedir sorusu kelime anlamı açısından bakıldığında Roll on ve Roll off kelimelerinin kısaltması şeklindedir. Bu açılımın kısaltması olan Ro ro, taşımacılık türlerinin en başında gelir. Lojistik araçlarının gidiş noktasından varış noktasına deniz yoluyla taşınmasını ifade eden bu kavram, feribotların etkisiyle ortaya çıkmıştır. Ro-ro gemisi üzerine ekipmanlar yüklenir ve boşaltılırsa ilgili taşımacılıktan söz edilebilir. Ro ro ne demek sorusuna yanıt verdikten sonra söz konusu taşımacılığın detaylarına inmekte fayda var.

Ro-Ro Taşımacılığı Nasıl Yapılır?

Ro-Ro Taşımacılığı Nasıl Yapılır?

Roro taşımacılığı tanımı itibarıyla yalnızca özel gemiler yardımıyla yapılabilir. Özel gemiler aracılığıyla yapılan bu taşımacılığın viral hâle gelmesinde feribotların payının büyük olduğunu söylemiştik.

İlgili uygulama, taşımanın gerçekleştiği araçların da dâhil olduğu bir nakliye yöntemidir. Yani Ro ro taşımacılığı kapsamında kamyon, tır, otomobil ve tren gibi çekilebilen yükler bulunur.

Söz konusu taşımacılığın gelişme kaydetmesinin altında artan kullanıcı talepleri gelir. Navlungo gibi alanında öncü olan firmalar, ilgili taşımacılık yönteminden yararlanarak bu kullanıcı taleplerine hızlıca yanıt verirler. 

Ro-Ro Gemilerinin Araç Kapasitesi Nedir?

Ro-ro gemisi araç kapasiteleri birbirinden farklıdır. Bu özel gemiler, üretilen tekerlekli araçların bir noktadan diğerine transferinde de kullanılır. Bu da söz konusu gemilerin standart gemilerden daha büyük boyuta ve taşıma kapasitesine sahip olduğunu gösterir. Bu gemiler, diğer feribot türlerinden daha büyük olmakla birlikte ro-ro gemisi türleri de mevcuttur. Bunu farklı lojistik firmaları belirler. 

Ro-ro gemisi kapasitelerine bakacak olursak bu gemilere standart binek araçların 300-500 tanesinin alınabileceğini görürüz. Binek araçlardan daha geniş hacme sahip olan tırların ise yaklaşık 80-100 tanesi bu özel gemilere rahatlıkla taşınabilir. Araç yükleme kapasiteleri ve taşınma amaçları, Ro-ro gemilerinin özelliğini belirler. Ro ro taşımacılığı ile ilgili detaylı bilgi almak için Navlungo ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.

image 47

Ro-Ro Gemilerine Araç Nasıl Yüklenir?

Ro Ro taşımacılığı için ana özne olan araçlar, büyük bir lojistik çabayla yüklenir. Araç şoförünün liman bölgesinde bulunması, ilgili uygulama için zorunlu bir durumdur. Özel gemiye araçların yüklenebilmesi için limandan izin alınması da önemlidir.

İznin alındığı tarih ve saatte araçların Ro-ro gemisine yükleniyor olması gerekir. Bazı durumlarda gemiye araçlar alınırken yalnızca dorse yüklemesi yapılabilir. Ek olarak çekici ve yarı römork ile beraber gemiye yüklenen tırlar da olabilir. Neticede gemiye hangi aracın nasıl yükleneceği gibi konular gönderici firma ve taşıyıcı firma arasında gerçekleşen anlaşmaya bağlıdır.

Ro-Ro Limanı Nedir?

Ro-Ro Limanı Nedir?

Ro ro limanı nedir sorusuna söz konusu gemilere araçların yüklenmesi ya da bu araçların gemiden indirilmesi için kullanılan limanlar şeklinde cevap verilir. Ro ro limanı standart limanlar kapsamında değildir. Araç taşınması ve indirilmesi gibi uygulamalar için özel alanlara ve ekipmanlara ihtiyaç duyulur.

Bu da Ro Ro limanları için çıkış noktası olmuştur. Söz konusu taşımacılığın gerçekleştiği bu limanlar, birkaç farklı şehirde yer alır. Limandan alınan araçlar belirli ülkelere getirilirken limanların yetersizliği gibi bir durum söz konusu olduğunda  transfere kara yolu ile devam edilir. 

Ro-Ro Taşımacılığı Faydaları

Ro-ro taşımacılığı bünyesinde birçok avantajı barındırır. Bu nakliye türünde araçlar, özel yöntem ve ekipmanlarla taşınır. Bilhassa özel ölçüye ve ağırlığa sahip araçlar söz konusu olduğunda doğrudan bu taşımacılık tercih edilir. Bu kapsamda ro ro taşımacılığının avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Ro ro nakliye türünde öne çıkan avantaj hızdır. Bu yöntem ile birlikte kara yollarının kalabalığı rahatlatılırken zamandan kazanılabilir.
  • Çoğunlukla 4000 ile 5000 araç kapasitelerine sahip olan ro ro gemileri, 8000’e varan kapasite sunabilir. Bu da ülkeler arası taşımacılığı her anlamda mümkün kılar.
  • Bu taşımacılık türünde hemen hemen her araç taşınabilir. Bunların başında; karavanlar, keşif kamyonları, 4×4’ler, arabalar ve motosikletler gelir. Üstelik bu özel gemiler, gerektiği durumlarda tırları dahi taşıyabilir. 
  • Ro ro nakliye taşımacılığı, gemiye araba yükleme kolaylığı olan bir yöntemdir. Bu da her iki taraf için zaman tasarrufu anlamına gelir. 

Tüm bunların yanı sıra Ro ro lojistiğinde normal liman ve gümrük prosedürlerinin karmaşıklığından uzak bir sistem mevcuttur. Bağlama ve nakliye gibi uygulamaların yokluğu, ro ro taşımacılığı gönderici için daha basit bir hâle getirir.

image 49

Türkiye’de Ro-Ro Taşımacılığı

Ülkemiz, birçok liman kentine ev sahipliği yapar. Bu da Türkiye’de Ro-ro taşımacılığının yoğun gerçekleşmesini sağlar. Ro ro taşımacılık ilk olarak 1977 yılında başlar ve günümüzde çok daha gelişmiş hâli kullanılmaya devam eder. Türkiye özelinde birçok şehirde faal olarak bu nakliye uygulamalarını görmek mümkündür. Bazı güzergâhlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Mersin, İzmir ve Trieste Hattı
  • Çeşme Trieste Hattı
  • Taşucu Girne Hattı
  • İskenderun Duba Hattı
  • Haydarpaşa Chornomorsk Hattı
  • Mersin Famagusta Hattı
  • Zonguldak Chornomorsk Hattı
  • Yalova Sete Hattı

Yerli ve yabancı araçların Ro-ro taşımacılığı yaptığı alanların başında Haydarpaşa, Samsun, Pendik, Rize, Mersin, Çeşme ve Ambarlı limanları gelir. Siz de ilgili nakliye türü için profesyonel bir destek arıyorsanız tüm lojistik taleplerinize çözüm olacak Navlungo ekibiyle tanışabilirsiniz.

Yorum Yaz