EXW teslim şekli, özellikle satıcıların tercihleri arasında bulunan bir yöntemdir. Uluslarası taşımacılık anlamında Incoterms ile sınırları çizilmiştir.

Peki ExWork teslim şekli nedir, nasıl uygulanır? Konu ile alakalı tüm detaylara yazının devamında ulaşabilirsiniz!

EXW Teslim Şekli Nedir?

EXW teslim şekli, satıcının malları yalnızca önceden belirlenmiş bir yerde teslim etmesi gereken ve alıcının nakliye masraflarından sorumlu olduğu nakliye düzenlemelerinde kullanılan bir terimdir. EXW ya da ExWork, işyerinde teslim anlamına gelir.

Alıcı, gümrük düzenlemelerinden yükleme ve diğer gemilere aktarmaya kadar her şeyi içerebilecek malların ilgili risklerinin sorumluluğunu üstlenir. 

ExWork teslim şekli, çeşitli ticari sözleşmelere açıklık getirmek için tasarlanmış 11 terimden oluşan standart bir çerçeve olan Incoterms (Uluslararası Ticari Terimler) grubuna girer.

EXW Teslim Şekli Nedir?

EXW Teslim Şeklinin Öne Çıkan Yanları Nelerdir?

  • EXW teslim şekli, bir satıcının bir ürünü belirli bir yerde kullanıma sunduğu, ancak nakliye masraflarını alıcının ödemek zorunda olduğu bir nakliye düzenlemesidir.
  • Alıcılar mallarını aldıktan sonra, malları kamyonlara yüklemek, gemiye veya uçağa aktarmak ve gümrük düzenlemelerini karşılamak gibi diğer risklerden sorumludur.

ExWorks Teslim Şekli Nasıl Çalışır?

Bir sözleşme seçeneği olarak ExWorks teslim şekli, satıcı için özellikle iyidir ve alıcı için o kadar iyi değildir. Satıcının yalnızca malları güvenli bir şekilde paketlemesi, uygun şekilde etiketlemesi ve satıcının en yakın limanı gibi önceden kararlaştırılan bir yere teslim etmesi gerekir. Satıcı ayrıca, alıcının belgeler için gerçek ücretleri ödemesi gerekse de, alıcının ihracat lisanslarını veya diğer gerekli evrakları almasına yardımcı olmalıdır.

Alıcı malları aldıktan sonra, tüm masrafları karşılamak ve mallarla ilgili riskleri hesaba katmak alıcıya kalmıştır. Riskler, ürünlerin bir kamyona yüklenmesini, bir gemiye veya uçağa aktarılmasını, gümrük memurlarıyla muhatap olunmasını, varış noktasında boşaltılmasını ve depolanmasını veya yeniden satılmasını içerebilir. Satıcı, örneğin ürünü bir gemiye yükleyerek alıcıya yardım etse bile, yükleme sırasında herhangi bir terslik olursa, bunun bedelini ödemek yine alıcıya aittir.

exw fiyatlandirma

EXW Teslim Şekli Fiyatlandırma Nasıl Yapılır?

ExWorks maliyetleri, nakliye için sözde satıcının katma değerini kaldırarak maliyetleri azaltmak isteyen işletmeler tarafından hesaplanır. Örneğin, A şirketinin B şirketinden bir çift yazıcıyı fabrika teslim nakliye maliyeti 200 $ olmak üzere 4.000 $ olarak fiyatlandırdığını varsayalım.

A şirketi paradan tasarruf etmek için yazıcıları 170$’a teslim edecek üçüncü taraf bir nakliyeci bulur. Bu yüzden nakliye masraflarından 30 dolardan tasarruf etmek için, fabrika çıkışı olan B şirketiyle bir anlaşma yaparlar.

Fabrika teslim sözleşmesi, satıcının malları bir nakliye terminaline götürme masraflarını karşıladığı ve malları gemiye almak için tüm gümrük masraflarını ödediği FOB teslim şeklinden farklıdır. Bu arada, alıcı hala nakliye şirketini bulmak, sözleşme yapmak ve nakliye şirketini ve ayrıca mallar varış ülkesine ulaştığında oluşan gümrük masraflarını ödemek zorundadır. Alıcı ayrıca sigorta masraflarını da öder.

Uygulamada, bazı yargı bölgelerinin gümrük kuralları nedeniyle fabrika çıkışı bazen kötü bir seçimdir. Örneğin Avrupa Birliği’nde yerleşik olmayan bir kişi veya kuruluş, ihracat beyannamesi belgelerini tamamlayamadığı için alıcı zor durumda kalabilir. Bu gibi durumlarda, FCA tercih edilir.

EXW Taşıma Şeklinin Artıları ve Eksileri Nelerdir?

EXW ile satıcı, sevkiyat terminalinde teslim edildikten, paketlendikten ve etiketlendikten sonra hasarlı mallar için sorumluluk ile birlikte nakliye ve gümrük maliyetlerinden tasarruf eder. Bu bazen satıcılar için ideal olsa da, belirli yetki alanlarındaki gümrük gereklilikleri nedeniyle her zaman mümkün değildir.

Örneğin, yerleşik olmayan şirketlerin ihracat beyannamesi formlarını doldurmasını kısıtlayan Avrupa Birliği’ni ele alalım. Bu durumda fabrika teslimi bir sözleşme hem satıcı hem de alıcı için zararlı olurken, nakliye sorumluluğu satıcıya ait olan ücretsiz taşıma sözleşmesi daha uygun bir alternatif sunabilir.

EXW Taşıma Şeklinin FOB’dan Farkları Nelerdir?

Sevkiyat düzenlemelerinde FOB ile EXW arasındaki fark, malın sorumluluğunun alıcı ile satıcı arasında devrine bağlıdır. Gemide teslim sözleşmelerinde satıcı, gümrük masraflarına ek olarak malları bir terminale getirme ve malları gemiye yükleme sorumluluğunu üstlenir. Bu arada alıcı, nihai varış noktasında nakliye masrafları, sigorta ve gümrük masraflarından sorumludur.

Başka bir deyişle, mallar sevk edildikten sonra alıcı, “FOB Origin” veya “FOB Destination” olarak bilinen malların sorumluluğunu ve mülkiyetini üstlenir. Bunun aksine, bir EXW sözleşmesinde, satıcı yalnızca malların üzerinde anlaşılan bir yere tesliminden sorumludur.

Yorum Yaz