Instagram’da 200 milyonu aşkın işletme hesabı var. Platforma göre insanların %90’ı bir işletme hesabını takip ediyor. Dolayısıyla Instagram hikayeleri ile takipçilerinizi arttırmanız mümkün. Ayrıca yapımı saatlerce uğraştırmayan içerikleri yaratma şansınız oluyor.

Ancak markalar için Instagram içerik fikirleri sıklıkla değişebiliyor. Çünkü içerik taleplerine ayak uydurmak ve yaratıcı olmak zor. Giderek daha fazla marka veya işletme, Instagram story ile başarıyı yakalıyor.

Markaların Instagram kullanımı birçok faydayı beraberinde getiriyor. Çünkü markaların hedef kitleleri ile etkileşim kurmasını sağlıyor. Fakat ilk başta markaların Instagram hikayelerini etkili bir şekilde kullanmasını biliyor olması gerekiyor. Peki, Instagram hikaye özelliği nasıl kullanılır?

Markalar Instagram hikayelerini etkili bir şekilde kullanmak için ne yapmalı? O halde markaların Instagram hikaye özelliğini kullanırken yaratıcı olmasını sağlayacak detaylara yakından bakalım.

Instagram Hikayesi Nedir?

Instagram hikayesi nedir diyorsanız, dikey görüntülerin veya videoların slayt gösterisi demek. Hikaye öne çıkanlara eklenmediği takdirde, 24 saat içerisinde kayboluyor. Kişiler Instagram hikaye özelliğini tatil, iş ve günlük yaşamlarından kesitler sunmak için kullanıyor.

Ancak herhangi bir işletme, sektörü ile ilgili konular paylaşabiliyor. Dolayısıyla markalar için Instagram kullanımı daha profesyonel paylaşımlar yapılmasını gerektiriyor. Bu nedenle markanız için Instagram hikayelerini kullanmayı düşünüyorsanız, takipçilerinizi eğlendirmeli ve onlara farkındalık kazandırmalısınız. Ayrıca Instagram hikayesi ne demek sorusunun yanıtını detaylıca bilmeniz gerekir.

Bir hikaye paylaştığınızda profil resminizin etrafında renkli bir halka beliriyor. Böylece takipçileriniz profil resminize tıklayarak hikayeyi izleyebiliyor. Çevresindeki renkli halka ile beraber hikayeniz takipçilerinizin ana sayfasının üst kısmında görünüyor.

Instagram hikayeleri, marka tanıtımı için etkili yollar sağlıyor. Bu sebeple dikkat çekici Instagram hikayeleri paylaşmaya özen göstermelisiniz. Instagram hikayeleri oluşturmak için ünlü markaların uyguladığı fikirlerden yardım almalısınız.

Instagram Hikayesi Nedir?

Instagram Hikayesi İşletmeniz için Neden Önemli?

Instagram hikaye paylaşma özelliği, hedef kitlenizle hızlı ve kolay bir şekilde etkileşime geçmenize olanak tanır. Bir şirket hesabını büyütmek için Instagram hikayesi ile ilerlenmesi gerekir. Çünkü Instagram’da hikaye paylaştığınızda takipçilerinizin akışlarında gözükürsünüz. Bu da dikkat çekmenize yardımcı oluyor.

Düzenli olarak Instagram hikaye paylaşımları yaparsanız, çoğu zaman müşterilerinizin aklında olursunuz. Instagram hikaye atma özelliği, markanızın sesini ve kişiliğini yansıtmanızı sağlar. Özellikle Instagram hikayesindeki anket, hashtag ve test gibi detaylar takipçilerinizle eğlenmenize olanak tanır. Dolayısıyla etkileşim için sonsuz fırsatlar sunabilir.

Instagram Hikayelerinin Önemi
Instagram hikayesinin sunduğu fırsatları görüntülüyorsunuz.

Instagram Hikaye Paylaşımının İşletmenize Faydaları

Instagram hikaye atma özelliği ile markalara veya işletmelere çeşitli avantajlar sunuyor. Bu avantajları geniş çaplı bir şekilde ele alalım istedik.

1. Marka görünürlüğünüzü arttırıyor

Instagram hikaye kullanımı, marka görünürlüğünüzü arttırıyor. Aynı zamanda müşterilerinizi elde tutmanıza yardımcı oluyor. Böylece marka sadakati elde edebiliyorsunuz.

2. Potansiyel müşteriler yaratmanızı sağlıyor

Instagram hikayesi görüntü kalitesi oldukça iyidir. Bu nedenle rahatça hikaye özelliğini kullanabiliyorsunuz. Böylece potansiyel müşteriler yaratabilirsiniz. Çünkü müşterileriniz hikayelerinizi beğendiğinde ağızdan ağıza pazarlama yapıyor. Bu da işletmenizin potansiyel müşteriler yaratmasını sağlıyor.

3. Yeni ürünler veya hizmetler için anında geri bildirim alma şansınız oluyor

Yeni bir ürünün lansmanından önce bile Instagram hikaye özelliğini kullanarak kitlenizden anında geri bildirim alabilirsiniz. Belirli bir ürünün kullanışlılığı, görünümü ve hissi konusunda güvensiz olduğunuzu düşünelim. Bu durumda tek yapmanız gereken hikaye özelliğine gidip takipçilerinizden fikir almak. Konuşmayı başlatmak için anketi ve testi kullanabiliyorsunuz.

4. Marka şeffaflığını arttırıyor

Marka şeffaflığı takipçilerinize güven verir. Dolayısıyla takipçilerinize ne kadar şeffaf süreçler yürüttüğünüzü hikayelerinizde göstermelisiniz. Aynı zamanda molalarınızda ekibinizle bir fotoğraf paylaşabilirsiniz.

5. Web sitesi trafiğini arttırmanıza olanak tanıyor

Web sitenize trafik çeken içerikler ekleyerek trafiğinizi arttırmanıza yardımcı oluyor. Bir perakende veya e-ticaret işletmeniz varsa takipçilerinizi web sitenizden ürün almaya yönlendirebilirsiniz.

Instagram Hikaye Paylaşımının İşletmenize Faydaları
Instagram hikayesinde takipçilerinizi web sitenize nasıl yönlendirebileceğinizi görüntülüyorsunuz.

Instagram Hikayesi Nasıl Oluşturulur?

Instagram hikayesi nasıl atılır diyorsanız, oldukça kolaydır. Burada önemli olan hedef kitlenizin ilgisini çekmenizdir.

Yani bazı stratejilerle veya taktiklerle ilerlemeniz gerekir. Ancak ilk başta Instagram hikayesi oluşturmanın adımlarına detaylıca bakalım.

1. Instagram ana sayfanıza gidin

Instagram hikayesi yaratmak için ana sayfanıza gitmelisiniz. Sol üst köşedeki profil resminize dokunmalısınız.

2. Yeni bir hikaye oluşturmaya başlayın

Yeni bir hikaye oluşturmaya başlamak için “hikaye ekle” penceresindeki “kamera” butonuna dokunmalısınız. Aynı zamanda hikayenize eklemek için galerinizden fotoğraf seçebilirsiniz. Buradan anında video ve fotoğraf oluşturup yayınlayabiliyorsunuz.

3. Fotoğraf veya video için bir çekim modu seçin

Yeni bir fotoğraf veya video çekiyorsanız ekranın alt kısmındaki filtreyi seçme şansınız var. Fotoğraf veya video için bir çekim moduna da karar verebiliyorsunuz. Seçeneklerinizi genişletmek için paneldeki oka dokunabilirsiniz. Ardından kullanmak istediğinizi seçmelisiniz. “Oluştur” düğmesi hikaye oluşturmanıza olanak sağlar.

4. Hikayenize metin eklemek için üstteki harf simgesine dokunun

Fotoğrafı veya videoyu çektikten sonra hikayenize metin eklemek için üstteki harf simgesine dokunmalısınız. Mesajınızı yazmalısınız. Mesajınızın net görünmesi için rengini ve yazı tipini değiştirebiliyorsunuz.

5. Ardından hikayenizi paylaşın

Hikayenizi düzenlemeyi ve gerekli çıkartmaları ekledikten sonra “paylaş” düğmesine basmalısınız. Bu düğmeye dokunduğunuzda hikayeniz anında yayına girer.

Instagram Öne Çıkanlar Kapakları Nasıl Yapılır?

Markanızı, stil anlayışınızı ve renk paletinizi takipçilerinize göstermek için “Instagram öne çıkanlar” harika bir fırsat. Örneğin, önemli bilgileri Instagram hikayesinde paylaşıp öne çıkanlarda sergileyebilirsiniz. Estetik açıdan öne çıkan kapaklar, dikkat çekmenize yardımcı olur.

Ayrıca Instagram hikayesinin süresi 24 saattir. Hikayelerinizi kalıcılaştırmak için öne çıkanlar bölümü kullanılabilir. O halde öne çıkanlar kapaklarının nasıl yapıldığını detaylıca keşfedelim.

  1. Instagram hesabınızı açın.
  2. Biyografinizin altındaki öne çıkanlar bölümünde “Yeni” seçeneğine tıklayın.
  3. Hikaye arşivinize gidin.
  4. Öne çıkanlara dahil etmek istediğiniz hikayeleri seçin.
  5. Ekranın sağ alt köşesindeki “ileri” butonuna tıklayın.
  6. Vurguladığınız hikayelerin adını yazın.
  7. Instagram tarafından seçilen kapağı düzenlemek için “kapağı düzenle” düğmesine basın.
  8. Ekranın sağ üst kapağından “ekle” düğmesine dokunun.

10 Yaratıcı Instagram Hikayesi Fikri

Instagram hikayesi markalar tarafından nasıl kullanılmalı diyorsanız, oldukça etkileyici fikirleri buraya derledik. Aynı zamanda markalar için mükemmel olan Instagram hikaye özelliklerine yer verdik. Hazırsanız başlayalım!

10 Yaratıcı Instagram Hikayesi Fikri

1. Bir anketle hayranlarınızın ilgisini çekin

Açık uçlu sorular yerine anket özelliğinden yararlanabilirsiniz. Elbette bunu markaya özel hikaye tasarımları ile süslemelisiniz. Bunun için ünlü markaların Instagram hikaye örnekleri ile ilerlemeniz doğru olabiliyor. Çünkü küçük bir işletmeyseniz Instagram story hazırlama konusunda bilgi sahibi olmayabiliyorsunuz. Bu sebeple dikkat çekmek için daha fazla çaba harcamanız gerekiyor.

Örneğin, Sephora markası müşterilerine kozmetik seçimleri ve favori markaları hakkında düzenli anketler yapıyor. Bu sayede ücretsiz kullanıcı araştırması yapabiliyor. Aynı zamanda müşterilerde marka bilinci yaratıyor.

Ancak Sephora bunları yaparken makyajın ön planda olmasına özen gösteriyor. Emojilere ağırlık veriyor ve söz konusu markayı etiketliyor. Yani anketleri ile sosyal ve eğlenceli hissettiriyor.

2. Yaklaşan etkinliklerinizi tanıtın

Bir ürün lansmanı, indirim ve Instagram canlı yayını için duyurular paylaşmalısınız. Bu etkinlikleriniz için geri sayım özelliğini kullanmalısınız. Böylece takipçileriniz zamanlayıcıya tıklayarak hatırlatma ayarlar.

Sonrasında etkinlikleriniz için bildirim alabilirler. Yani markanız yılın en büyük etkinliğini yönetecek olsa bile pazarlama konusunda asla tembellik yapmamalısınız. 

Dünyaca ünlü markaların çoğunluğu bu Instagram hikaye stratejisini kullanıyor. Bu sayede takipçilerinizin gelecek gelişmeler için heyecanlanmasını sağlayabiliyorsunuz. Bazı takipçileriniz haberleri iyi takip etmeyebiliyor. Aynı zamanda web sitenizi düzenli olarak ziyaret etmeyebiliyor. Bu sebeple onlara hatırlatmalar göndermeye özen göstermelisiniz.

Yaklaşan etkinliklerinizi tanıtın
Sephora markasının Instagram hikayesinde yaklaşan etkinliği tanıttığını görüyorsunuz.

3. Ekibinizin fotoğraflarını paylaşın

Instagram hikayeleri samimi yapısı ile markalar için fırsat sağlıyor. Çünkü müşterilerinizle yakın bir bağ kurmanıza yardımcı oluyor. İşinizin arkasındaki insanlar için dikkat çekici olmanıza olanak tanıyor.

Bazen yeni ekip üyelerinizi tanıtmak için de Instagram hikaye özelliğini kullanmalısınız. Müşterilerinize ekibinizi gösterdiğinizde sıcak ve samimi markalar arasında yer alabiliyorsunuz.

Örneğin, takipçilerinizi ofisinizde sıcak bir tura çıkarabilirsiniz. Bunu Instagram’ın canlı yayın özelliğini kullanarak yapmanız daha sıcak bir ortam yaratmanızı sağlıyor. Çünkü çalışanlarınız işletmenizin yüzünü yansıtıyor. Markanızı insanlaştırmak için mutlaka ekibinizi kitleniz ile tanıştırmalısınız.

4. Müşteri içeriklerini ön plana çıkarın

Markalar hedef kitlesi ile bağlantı kurmaya çalışmalı. Müşterilerinizin gönderilerini Instagram hikayelerinizde kullandığınızda müşteri sadakati kazanabiliyorsunuz. Yani müşterilerinizden gelen övgü dolu yorumları, gönderileri ve hikayeleri paylaşmalısınız. Kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikleri paylaşmanız onları memnun etmenizi sağlıyor.

Aynı zamanda potansiyel müşterilerinizin güvenini kazanmak için sosyal kanıt sunuyor. Örneğin, Drunk Elephant markası ürünlerini paylaşan müşterilerini hikayelerinde paylaşıyor.

Her gönderide müşterilerini etiketliyor ve alışveriş bağlantısı paylaşıyor. Nike markası da müşterisi olan ünlü sporcularla röportaj yapıyor. Röportaj sırasında sporcular kariyerlerinden bahsediyor. Çünkü Nike sporcuları motive etmek istiyor.

Müşteri içeriklerini ön plana çıkarın
Tommy Hilfiger markası Instagram Hikayesinde ürünlerin bağlantılarına yer veriyor ve müşterilerini etiketliyor.

5. Kitlenizin önemsediği olaylara odaklanın

Takipçilerinizin önemsediği olaylara odaklanmak onlarla bağınızı güçlendiriyor. Örneğin, hayvanları seven kitleye sahipseniz hikayelerinizde hayvanlarla ilgili önemli günleri paylaşmalısınız.

Bununla beraber trend olan bir konu marka değerlerinize uyuyorsa hikayelerinizde yer vermelisiniz. Böylece yeni müşteri kitlesine ulaşabiliyorsunuz. Aynı zamanda takipçilerinizi büyütmeniz kolaylaşıyor.

Web sitenize, blog sayfanıza ve sosyal medya hesaplarınıza bu konularla alakalı bağlantılar eklemelisiniz. Bu sayede görünürlüğünüz ve erişiminiz artıyor. Aynı fikirdeki insanlarla bağlantı kurma şansınız oluyor.

6. Ürünlerinizin nasıl yapıldığını gösterin

İnsanlar şeffaflığı seviyor. Bu sebeple Instagram hikayelerinizde ürünlerinizin nasıl yapıldığını göstermeye çalışmalısınız. Nelerden ilham aldığınızı ve hangi malzemeleri kullandığınızı takipçilerinizle paylaşmalısınız. Örneğin, Dior markası ürünlerinin nasıl yapıldığına dair videoları hikayelerinde paylaşıyor.

Takipçilerinize markanızın yolculuğuna eşlik etme imkânı tanıdığınızda satışlarınız ve geliriniz artıyor. Çünkü müşterinizde güven duygusunu yaratıyorsunuz. Tüketiciler güven duydukları markalardan daha fazla alışveriş yapmayı tercih ediyor.

Küçük bir işletme sahibiyseniz müşterilerinizle kuvvetli ilişkiler kurmak için güven duygusunu yaratmasını bilmelisiniz. Bu sayede müşterilerinizi elde tutabiliyorsunuz.

7. Bir soru-cevap etkinliği yapın

Instagram hikayeleri kitlenizle etkileşim kurmanızı sağlayacak birçok özelliği içerir. Hayranlarınızdan soru toplayarak etkileşimi arttırmanız mümkün. Bu sayede eğlenceli ve bilgilendirici etkinlikler ile ilerlersiniz.

Soru çıkartması kullanarak bir hikaye paylaşmalısınız. Ardından sorulan soruları cevaplayarak hikayelerinizde paylaşmalısınız. Soruları metin biçiminde yanıtlayabiliyorsunuz. Fakat video biçiminde de yanıtlamalısınız. Böylece soru-cevap etkinliğini ilgi çekici hale getirebiliyorsunuz.

Önce tüm soruları toplamalısınız. Daha sonra bu soruları toplu bir şekilde videoda yanıtlamalısınız. Bu videoyu Instagram hikayenizde paylaşmalısınız. Dolayısıyla Instagram’ın görsel doğasından yararlanmalısınız. Görseller markanızı rekabette öne çıkarmanıza yardımcı olur.

8. Test özelliği ile eğlence yaratın

Etkileşimi teşvik etmek için test özelliğini de kullanmalısınız. Müşterilerinize markanızla alakalı testler yapabilirsiniz. Yani test yapma özelliğini müşterilerinize markanız, ürünleriniz ve sektörünüz hakkında bilgi vermek için kullanmalısınız.

Örneğin, Benefit Cosmetics markası takipçilerinin şirketini ne kadar tanıdığını anlamak için test yapma özelliğini kullandı. Dolayısıyla markanız için test yapma özelliğini kullanarak ilgi çekebiliyorsunuz.

Ayrıca müşterilerinizin Instagram hikayelerindeki testlerle ürün fiyatlarını tahmin etmelerini isteyebiliyorsunuz. Böylece marka ve ürün tanıtımı konusunda ilerleme kaydedebiliyorsunuz.

9. Hikaye trendlerine katılmaya çalışın

Son zamanlarda Instagram’da ünlü olan bir trend var mı? Varsa bu trendlere katılmaya çalışmalısınız. Belki insanlar trend olan bir hashtag etrafında hikaye paylaşıyor. Bu hashtag ile hikaye paylaşmalısınız.

Ancak marka değerlerinize ve tasarımlarınıza uyan paylaşımlar yapmalısınız. Dolayısıyla hikaye trendleri ile ilerlemekten çekinmemelisiniz. Bu hedef kitlenizle bağlantı kurmanın en etkili yollarını sunuyor.

Kitlenizle daha kişisel bağlantılar kurmak istiyorsanız trendlere ayak uydurmalısınız. Bu sayede yeni kitleleri markanıza çekebiliyorsunuz.

10. Emojileri kullanarak geri bildirim toplayın

Yeni ürünlerinizi paylaşmak veya mevcut ürünlerinizi sergilemek için takipçilerinizden geri bildirim almalısınız. Böylece müşterilerinizin ürünlerinizle ne kadar ilgilendiklerini anlayabiliyorsunuz.

Aynı zamanda yeni sürüm hakkında ne kadar heyecanlı olduklarını öğrenebiliyorsunuz. Ürününüzü beğenip beğenmedikleri konusunda da fikir edinebiliyorsunuz. Dolayısıyla müşterilerinizi işinize veya yaratıcı sürecinize dahil etmelisiniz.

Örneğin, ürünlerinizi emoji çıkartmalarını kullanarak hikayede paylaşmalısınız. Ardından müşterilerinizin ürünleriniz hakkındaki fikirlerini öğrenme şansı elde edersiniz.

Dünyaca ünlü markalar sık sık emojileri kullanarak müşterilerinden geri bildirim topluyor. Ürünleriniz ve markanız hakkında geri bildirim almak için bu yola başvurma şansınız var.

Instagram Hikayelerini Ne Sıklıkla Yayınlamalısınız?

Instagram hikayesi oluşturmak etkileşim oranınızı arttırır. Ancak markanızı büyütmek için sağlam bir stratejiye ihtiyacınız var. Paylaşım sıklığı, günün belirli saatlerinde paylaşım yapılması ve uygulama içi özelliklerin kullanılması gibi değişiklikler algoritmik sıralamanıza yardımcı olur.

Instagram profilinizin büyümesini istiyorsanız, günde 2 adet hikaye yapmanız sağlıklı oluyor. Hikayeleri yayınlarken her anlamda tutarlı olmalısınız. Instagram hikayelerini ne zaman paylaşmalısınız sorusuna yanıt arıyorsanız, hikayeyi kitlenizin aktif olduğu zamanlarda yayınlamalısınız. Ara sıra Instagram’da canlı yayın açmalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Instagram hikayesi için kullanıcıların sık sık merak ettiği sorular ve cevapları şu şekildedir:

1. Story çekmek ne demek?

Story kelimesi, “hikaye” anlamına gelmektedir. Yani story çekmek, “hikaye çekmek” demektir.

2. Instagram hikayeyi herkes görebilir mi?

Instagram hikayesini hesabınız herkese açıksa herkes görebilir. Hesabınız gizliyse onayladığınız takipçiler görebilir.

3. Instagram hikaye ne kadar kalır?

Instagram hikayesi yayında 24 saat kalıyor.

4. Instagram story kısmı nerede?

Instagram hikayesi, profilinizin sol üst kısmındaki profil resminize tıklanarak eklenir. Başkalarının Instagram hikayesini görüntülemek için Instagram akışının üst kısmına bakmanız yeterli olur.

Instagram hikayeleri pazarlama stratejilerinizin önemli bir parçası olmalı. Ancak markanızı rekabette öne çıkarmak için içeriklerinizde yaratıcı olmanın yollarını iyi bilmelisiniz. İlham almak için bu fikirlerimizden yararlanabilirsiniz. Bol Şanslar!

Yorum Yaz