Influencer marketing günden güne popülerliğini arttırmaya devam ediyor. Son birkaç yıla baktığımızda influencer pazarlamanın markaların önemli bir parçası haline geldiğini görebiliyoruz.
Bugün neredeyse her marka tarafından kullanılıyor. Çünkü hedef kitlenize benzersiz ve otantik bir şekilde ulaşmanızı sağlıyor. Bununla beraber daha fazla satış yapmanıza yardımcı oluyor.
Influencer marketing avantajları elbette sadece bunlarla sınırlı kalmıyor. O halde influencer pazarlamayı yakından inceleyelim.
Influencer Nedir?
Şöhretini internet aracılığı ile edinen veya geliştiren kişidir. Sosyal medyanın yükselişi ile beraber influencer sayısı artmıştır. Genellikle bu kişilerin kitleleri fikirlerine güvenir. Yani bir influencer, sosyal medya üzerinden takipçilerini yönlendirir ve onlara önerilerde bulunur.
Ayrıca influencer kelime anlamıyla “etkileyen kişi” demektir. Paylaşımları ile binlerce kişiye ulaşmanızı sağlarlar. Sosyal medyayı etkili bir şekilde kullanabilen hemen herkes influencer olabilir.
Influencer Marketing Nedir?
Influencer marketing nedir sorusu birçok kişi tarafından merak ediliyor. Markaların ürün veya hizmetlerini tanıtmak için fenomen sosyal medya kullanıcıları ile çalışmasına influencer pazarlama denir. Bu, sosyal medyanın doğuşundan beri devam eder.
Fenomenlerin yetkisi, bilgisi, konumu veya hedef kitlesiyle olan ilişkisinden dolayı başkalarının kararlarını etkileme gücü vardır. Geleneksel medyanın yaptığı en büyük yanlışlardan biri, ünlüler ile fenomenler arasındaki farkı görememesinden kaynaklanır. Yani her sektörde etkili insanlar bulunur. Onları bulmanız gerekir.
Influencer Marketing İşletmeniz için Neden Önemli?
Influencer pazarlama markanız için inanılmaz derecede güçlü bir strateji olabilir. Ayrıca influencer günümüzde ana akım haline gelmeyi başardı. Fenomenlerin gücü takipçilerinin güveninde yatmaktadır. Böylece işletmeler; alakalı, güvenilir ve ilişkilendirilebilir bir pazarlama ile ilerleyebilir.
Yani markanın itibarı ve güvenirliği güçlenir. Bir etkileyici markanızı önerdiğinde ve desteklediğinde, takipçilerinin bunu fark etmesi muhtemeldir. Öte yandan, güvenilir bir fenomenden gelen bu tür tavsiyeler genellikle orijinal kabul edilir. Doğru kitleyi hedeflemek zorlu süreçleri yönetmenizi gerektirir. Ancak influencer marketing bu süreci kolaylaştırıyor.
Influencer Pazarlama için Popüler Platformlar Hangileridir?
Influencer pazarlama için genellikle Instagram kullanılıyor. Aynı zamanda TikTok platformu da ivme kazanmaya devam ediyor. 2023 yılında yapılan 2 binden fazla küresel markanın katıldığı ankette katılımcı markaların %56’sı TikTok platformunu influencer pazarlama için kullandığını aktardı.
Influencer marketing için en popüler platformlar Instagram ve TikTok olsa da markaların diğer alternatifleri de göz ardı etmemesi gerekiyor. Ayrıca hedef kitleniz en çok hangi platformda vakit geçiriyorsa orada aktif olmanız tavsiye ediliyor.
Influencer Marketing Çalışması Nasıl Yapılır?
Her platformun kendine özgü fenomenleri bulunuyor. TikTok, YouTube, Snapchat gibi platformların farklı demografik özelliklere sahip kitlesi var. Yani influencer pazarlama planlama ve hedefleme gerektiriyor.
Dolayısıyla influencer pazarlamanın nasıl yapıldığını iyi bilmeniz lazım. O halde influencer pazarlama çalışmanızı nasıl yapmanız gerektiğini keşfedelim!
1. Fenomenleri bulun ve ödeme yapılarını anlayın
Markanıza uygun fenomenleri araştırarak işe başlamalısınız. Odaklanmak istediğiniz platformu seçmelisiniz. Daha sonra dilediğiniz platformlara doğru genişleyebilirsiniz. Ancak yeni başlıyorsanız, ilk başta bir tanesi ile ilerlemeniz tavsiye ediliyor.
Influencer pazarlama için sektörünüz de önemlidir. Örneğin, güzellik ve moda markaları YouTube veya Instagram’da parlamayı başarıyor. Video oyunu endüstrisi ise Twitch platformuna hâkim. Ayrıca ücretler değişken. Bu nedenle çalışmak istediğiniz fenomenlerin ücretleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
2. Bütçe ve yönetim stratejisi belirleyerek ilerleyin
Bütçe planlaması yapmalısınız. Fenomen için de bir yönetim stratejisi belirlemelisiniz. Başarılı bir influencer stratejisi yönetmek yap ve unut türünde bir çalışma değildir. Dikkatli ve özenli olmanızı gerektirir.
Daha fazla fenomene ihtiyaç duyan markalar influencer ajansı ile çalışmalıdır. Ancak en iyi influencer ajansı araştırması yapmalıdır. Böylece işletmeniz için araştırma ve koordinasyonu yapan bir ajansla çalışmış olursunuz.
3. Kampanyanın hedeflerini ve mesajlarını netleştirin
Influencer marketing marka bilinirliğini ve satışları arttırmayı hedefler. Ancak ilk başta markanızın ihtiyaçlarına odaklanmalısınız. Çünkü fenomenler çok spesifik kitlelere ulaşma yeteneğine sahip. Binlerce kişi yerine ürününüz veya hizmetinizle ilgilenen kişilere ulaşmanızı sağlar.
Mesajınız da hedefiniz kadar önem arz eder. Bir fenomenin yeteneğini bastırmak istemeseniz de kampanyanıza uymayan mesajı iletmesini istemezsiniz.
4. Fenomenlere erişim sağlayın
Influencer ürünleriniz veya hizmetleriniz hakkında halihazırda paylaşım yapmış mı? Bu sorunun yanıtı oldukça önemli. Daha sonra ona nasıl ulaşacağınızı belirlemelisiniz.
Örneğin, mikro fenomenlere kullandığı platform üzerinden özel mesajla ulaşmanız mümkün. Aynı zamanda e-mail atmak da profesyonel bir iletişim kurmanıza olanak tanır.
5. İyileştirmeler ve düzenlemeler yapın
Influencer marketing çalışmanız devam ediyor olsa bile ilerlemesi için geliştirmeler yapmalısınız. Sonuçlarınızı takip ederek gerekli iyileştirmeleri ve düzenlemeleri yapmalısınız.
Influencer Marketing Ekonomisinin Değeri Nedir?
Küresel influencer pazarlama ekonomisinin değeri 2023 yılında 21,1 milyar dolardı. Bu sebeple çevrimiçi pazarlamanın en popüler ve etkili biçimlerinden biri oldu. Milyonlarca insan her gün eğlence, ilham ve öneri için sosyal medya kanallarını dolaşıyor. Yani işletmelerin influencer pazarlama stratejilerinden yararlanmasına şaşırmamak gerekiyor.
Küresel influencer pazarlama ekonomisinin değeri 2019 yılından beri artışta. Influencer pazarlama platformlarının değerinin ve boyutunun her yıl büyümeye devam edeceği düşünülüyor.
Influencer Marketing Çalışmalarında Kaçınmanız Gereken 6 Hata
Influencer marketing stratejisinde dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir sorusu işletmeler tarafından araştırılıyor. Aynı zamanda influencer marketing çalışmalarında kaçınmanız gereken hataları bilmeniz rekabette öne çıkmanızı sağlıyor. Pek çok marka, bu hataları bilmeden influencer çabalarına dahil oluyor.
Halbuki markaların influencer marketing hatalarını bilmesi, paradan ve zamandan tasarruf etmelerine imkân tanıyor. O halde yaygın şekilde yapılan ve kaçınmanız gereken influencer marketing hatalarını keşfedelim.
Hata 1: Hedefi açıkça tanımlamamak
Influencer pazarlama kampanyaları, hedefinizi açıkça tanımlamanızı gerektiriyor. Yani her pazarlama kampanyasının bir hedefi olmalı. Çünkü influencer marketing; ağızdan ağıza pazarlamayı teşvik ediyor, marka bilinirliğini ve satışları arttırıyor. Ancak hepsi aynı anda olmuyor.
Örneğin, bir influencer aynı anda takipçilerini bir web sitesine çekmeye, Instagram sayfasını takip etmeye ve çekilişe katılmaya yönlendirirse kafa karışıklığına yol açar.
Dolayısıyla bir hedef belirlenmezse işler karmaşıklaşıyor. Influencer marketing kampanyalarının başarısız olmasının nedenleri arasında belirli bir amacınızın olmaması yatıyor. Hedefi net bir şekilde belirlemekle işe başlamanız gerekiyor.
Hata 2: Yanlış influencer seçimi yapmak
Doğru influencer seçmek, çoğu durumda kampanyanızın sonuçlarını belirliyor. Influencer pazarlama hatası yapmamak için seçimlerinize dikkat etmeniz lazım. Ne yazık ki markaların çoğunluğu influencer seçimini rastgele yapıyor.
Çalışacağınız fenomenin değerini, önceki deneyimlerini ve hedef kitlesinin kim olduğunu iyice araştırmalısınız. Örneğin, tek kullanımlık kahve fincanı reklamı yapan fenomene çevre dostu bir markanın reklamını yapmaya teşvik etmemelisiniz. Influencer ve marka değerlerinin uyuşması gerekiyor.
Hata 3: Mikro ve nano fenomenleri dışlamak
Markalar influencer seçerken kitlesinin büyüklüğüne bakıyor. Halbuki mikro ve nano fenomenler de markanıza fayda sağlayabiliyor. 5 farklı influencer türü var. Yani fenomenleri şu şekilde ayırmalısınız:
- Nano influencer: Genellikle müşterileriniz arasında bulunur. Sosyal medyada 1 bin ila 10 bin takipçisi olan kişilere denir.
- Mikro influencer: 1o bin ila 50 bin takipçisi olan kişilere deniyor.
- Mid-Tier influencer: 50 bin ila 500 bin takipçisi olan hesaplara deniyor.
- Makro influencer: Makro fenomen nedir diyorsanız, 500 bin ila 1 milyon takipçisi olan hesaplara deniyor.
- Ünlüler (Mega influencer): 1 milyondan fazla takipçisi olan kişilere deniyor.
Hata 4: Sadece satışa odaklanmak
Influencer marketing çalışmalarında sadece satışa odaklanılıyor. Elbette satış yapma hedefiniz olmalı. Ancak diğer hedeflerinizi asla ikinci plana atmamalısınız. Öncelikle iyi bir marka kimliği oluşturmaya özen göstermelisiniz.
Hata 5: Influencer ile etkili iletişim kurmamak
İletişim eksikliği karşılıklı yanlış anlaşılmalara neden olabiliyor. Influencer ile ilişkinizin güçlü olması gerekiyor. Yani çalışacağınız fenomene ne istediğinizi açıkça belirtmelisiniz. Ayrıca proaktif olmalısınız.
Influencer ile uzun vadeli ilişkiler kurmak ve sürdürmek, zamandan tasarruf etmenizi sağlıyor. Çünkü karşınızda markanızı tanıyan ve ne istediğinizi bilen bir influencer var. Her kampanya sonucunda çalıştığınız fenomenlere teşekkür etmeyi ve hak ettikleri değeri vermeyi unutmamalısınız.
Markaların %56’sı yıllardır aynı influencer ile çalışmaya devam ediyor. Dolayısıyla markanızı çalışacağınız fenomene doğru bir şekilde anlattığınızda uzun vadeli ilişkiler kurabiliyorsunuz.
Hata 6: Yanlış ödeme modelini seçmek
Influencer marketing çalışmalarında sık yapılan yanlışlar arasında uygun ödeme modelinin seçilmemesi de yer alıyor. Hedeflerinize ve bütçenize uymayan birini seçmek büyük kayıplar yaşamanıza neden olabiliyor.
Bazı durumlarda gereğinden fazla veya az ödeme yapmak durumunda kalabiliyorsunuz. Bu nedenle ödeme modellerini iyice araştırmakla işe başlamalısınız. Ödeme modellerine aşina değilseniz, birlikte göz atalım:
- Gönderi başına ödeme: Sosyal medya kanallarında fenomene gönderi başına sabit bir ücret ödersiniz. Yani performansa dayalı ödeme yapmazsınız.
- Etkileşim başına maliyet: Fenomenlere etkileşim başına yapılan ödeme çeşidi. Bunda performans oldukça önemli. Çünkü kazan-kazan anlaşması gerektiriyor.
- Tıklama başına maliyet: Influencer içeriği paylaşır. Hedef kitlesi içeriği görür. Daha sonra harekete geçen kişi sayısına göre ödeme yaparsınız. Bu satışlarınızın sayısını göstermez. Sadece kaç kişinin ürünlerinizle ilgilendiğini anlamanızı sağlar.
- Ücretsiz ürün veya deneyim: Bu ödeme modelinde ücretsiz ürün veya deneyim hediye ediyorsunuz. Ancak fenomenin markanızın hayranı olması gerekiyor. Aksi takdirde, fenomenin ek talepleri olabiliyor.
- Edinme başına maliyet: En az kullanılan ödeme modeli. Çünkü influencer emeğinin karşılığını almak ister. Edinme başına maliyet, fenomenin sağlayabileceği satışlar ve abonelikler karşılığında ödeme yapmanız demek.
Influencer Marketing Faydaları Nelerdir?
Influencer marketing markalara birçok fayda sağlıyor. O halde influencer pazarlama stratejilerinin markanıza veya işletmenize faydalarını detaylıca inceleyelim!
1. Yüksek yatırım getirisi sağlıyor
TikTok, Instagram, YouTube ve Facebook gibi platformlardaki kısa video formatlarının popülaritesi sayesinde influencer sektörünün büyümeye devam edeceği düşünülüyor. Bununla beraber işletmelerin influencer pazarlamaya harcadığı her 1 ABD doları için yaklaşık 18 ABD doları kazandığını unutmamalısınız.
Birçok marka için bu sayı çok daha yüksek. Kesin bir rakam söyleyebilmeniz için influencer pazarlamaya ne kadar yatırım yaptığınıza ve her bir kampanyadan ne kadar başarılı olduğunuza bakmalısınız.
2. Sosyal kanıt oluşturmanıza yardımcı oluyor
Influencer marketing faydaları saymakla bitmez. Ancak sosyal kanıt oluşturmanıza yardımcı olması, en önemli faydalarından biri. Mikro ve nano fenomenler takipçi sayısı az olsa bile yüksek düzeyde sosyal kanıt sağlıyor.
3. Kitlenizle doğrudan bağlantı kurmanıza olanak tanıyor
Influencer marketing ajansları veya fenomenler, kitlenizle doğrudan bağlantı kurmanıza olanak tanıyor. Ayrıca influencer pazarlama organik olduğundan insanları daha çabuk etkilemenize yardımcı oluyor. Bir influencer, parlak tavsiyesiyle ürünlerinizi hedef kitlenizin önüne çıkarıyor.
4. Ağızdan ağıza pazarlama etkisi yaratıyor
Influencer marketing avantajları içerisinde ağızdan ağıza pazarlama etkisi yaratması da yer alıyor. Ağızdan ağıza pazarlamaya çok benzediğinden markanızı öne çıkarmanıza yardımcı oluyor.
5. Marka güvenirliğinizi arttırıyor
Markanız hakkında olumlu konuşan fenomenler, marka güvenirliğini arttırmanızı sağlıyor. Bu da itibar kazanmanıza yardımcı oluyor. Çünkü influencer markanız hakkında olumlu konuştukça ve ürünlerinizi onayladıkça, hedef kitlenizde yavaş yavaş güven inşa edebiliyorsunuz.
Influencer Pazarlama Kullanan Başarılı Markalardan Tavsiyeler
Markaların influencer pazarlamaya farklı yaklaşımları var. Bazı markalar tek seferlik projeleri hedefliyor. Bazıları da uzun vadeli organik işlerle ilerlemeyi tercih ediyor. Yani markaların büyük çoğunluğu influencer marketing ile ilgilendiklerini kabul ediyor.
Çünkü influencer marketing diğer pazarlama stratejilerinden daha iyi yatırım getirisi sunuyor. O halde en iyi markaların neden influencer pazarlamaya güvendiğine yakından bakalım.
1. Influencer kanallarınızı hedef kitlenize göre seçmelisiniz
Influencer marketing için kanallarınızı seçerken hedef kitlenizi göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, Z kuşağına mı ulaşmak istiyorsunuz? TikTok ve Instagram bunun için mükemmel bir yer.
2. Influencerları elinizde tutmaya odaklanmalısınız
Influencer ile çalışmaya başladığınızda uzun vadeli ilişkiler geliştirmeye odaklanmalısınız. Her ay markanızla ilgili içerik paylaşmalarını sağlamalısınız. Uzun vadede influencerlarınızı elde tutmanın yolları var. Bunlar:
- Influencerları tamamen anladığınızı göstermelisiniz. Karşılıklı saygı çerçevesinde işlerinizi yürütmelisiniz.
- Her iki taraf da iş birliğinden kazan-kazan anlaşması elde ettiğini hissetmeli. Aksi takdirde, bir yere varamazsınız.
- Aşırı talepkâr olmaktan kaçınmalısınız. Influencerlara belirli bir özgürlük alanını sunmanız gerekiyor.
Markanız için Doğru Influencer Nasıl Bulunur?
Bugün dünya çapında herhangi bir sektörde çalışan herkes influencer pazarlamanın ne olduğunu biliyor. Influencer marketing, özellikle sosyal medyanın satın alma kararları veya yaşam tarzı seçimleri üzerinde etkili oluyor.
Ancak markanız için doğru influencer seçimi yapmadığınızda hedeflerinize ulaşmakta zorluk yaşayabiliyorsunuz. Çünkü influencer marketing markalar için büyük fırsatlar yaratabilme gücüne sahip.
Bu fırsatları lehinize çevirmek için doğru influencer seçimi yapmaya çalışmalısınız. Peki, markanız için doğru influencer nasıl bulunur? İşte, markanız veya ürünleriniz için doğru influencer bulmanızı sağlayacak ipuçları ve detaylar.
Influencer metriklerine önem vermelisiniz
Influencer marketing çalışmalarınızda güven çok önemli bir unsur. Bir marka ile influencer arasında uyumsuzluk olmaması gerekiyor. Çünkü bu influencer ile marka arasındaki güvenin kırılmasına neden olabiliyor.
Güveni kırmadan ilerlemek için influencer metriklerine önem vermelisiniz. Örneğin, çalışacağınız fenomenlerin etkileşim oranına, takipçi sayısına, dönüşümüne ve yatırım getirisine iyice bakmalısınız.
Müşteri veri tabanınıza göz atmalısınız
Markalar müşteri veri tabanlarına bakmıyor. Halbuki müşteri veri tabanlarınızda nano ve mikro fenomenler olabiliyor. Eğer nano ve mikro fenomen müşteriniz varsa direkt olarak onunla iletişime geçmelisiniz.
Başarılı Influencing Yönetimi için 7 İpucu
Başarılı influencing yönetimi için ayrıntılara bakmanın zamanı geldi. Burada bahsedeceğimiz ipuçları, şirketinizi geliştirmenize yardımcı olabiliyor. Yani influencing yönetimi ipuçlarını takip ederek ilerlemeye özen göstermelisiniz. İşte, influencing yönetimi kalitesini arttıracak ipuçları.
1. Stratejinizi iş hedefleriniz ile uyumlu hale getirmelisiniz
Her markanın farklı öncelikleri var. Influencer marketing stratejilerinizin hangi hedeflere uyması gerektiğini iyi belirlemeniz gerekiyor. Elbette saniyeler içerisinde birçok müşteriyi markanıza çekmek önemli. Ancak stratejileriniz hedeflerinizle uyumlu olmalı. Başka bir deyişle amacınız saniyeler içerisinde pek çok müşteriyi markanıza çekmekse influencing stratejinizin bunu yansıtması gerekiyor.
2. Her zaman uzun vadeli ilişkiler kurmaya çalışmalısınız
Tek seferlik ilişkilerinizde güçlü bir bağ kurmanız zorlaşıyor. Bu nedenle çalışacağınız influencer ile uzun vadeli ilişkiler kurmalısınız. Böylece markanızla influencer arasında güçlü bir bağ oluşuyor. Uzun vadeli ilişkiler, çok çeşitli faydaları da beraberinde getiriyor.
3. Influencerlara adil bir şekilde ödeme yapmalısınız
Influencing yönetiminde adil olmayı da bilmelisiniz. Özellikle influencerların maaşlarını adil bir şekilde ödemelisiniz.
4. Etkili bir iletişimin her iki tarafın kazanmasını sağladığını unutmamalısınız
Influencer çalışanlarınıza her koşulda rehberlik etmelisiniz. İletişim kurmadığınızda karşı taraf ne beklediğinizi anlamayabiliyor. Bu da her iki tarafın canının sıkılmasına neden olabiliyor.
5. Her topluluğun değerini ve doğasını iyi bilmelisiniz
Topluluk, influencerların başarılı olmasını sağlar. Ne de olsa influencer unvanını topluluktan alır. Topluluk olmadan dünyanın en iyi içeriğini bile yapsalar etki yaratamazlar. Her influencer farklı bir topluluğun parçası olabilir. Bu nedenle her topluluğun değerini ve doğasını iyi bilmelisiniz.
6. Teknolojiyi markanızın avantajına kullanmayı iyi bilmelisiniz
Günümüzde neredeyse her şey dijitalleşti. Influencer marketing kampanyalarınızı yürütme şeklinizi geliştirmek için teknoloji odaklı ilerlemelisiniz. Teknolojiyi kendi avantajınıza kullanmak için elinizden geleni yapmalısınız.
7. Kararlarınızı ve planlarınızı her zaman verilere dayandırmalısınız
Veri toplamak işletmenizin çalışma şeklini iyileştirmenizi sağlar. Bu sebeple metriklerinizi düzenli olarak ölçmeniz gerekiyor. Influencerların gönderi performanslarınızı nasıl etkilediğini bilmek etkili bir yol izlemenize yardımcı olabiliyor.
Doğru Yapılan Influencer Marketing Örnekleri
Sayısız marka veya işletme, influencer pazarlama stratejileri ile ilerliyor. Ancak çok azı doğru yapılıyor. O zaman gelin, doğru yapılan influencer pazarlama örneklerinden bazılarını inceleyelim.
1. Sony PlayStation
Sony, PlayStation VR için Kanada’da bir influencer pazarlama kampanyası yarattı. Şirket Instagram ve YouTube platformlarında aktif olan Kanadalı mikro ve nano fenomenlerle çalışmayı seçti. Kampanyanın amacı oyuncuların sanal gerçeklik kulaklığı ile eğlendiklerini göstermekti.
2. Calvin Klein
Calvin Klein, influencer pazarlama kampanyalarının öncülerinden biri olmuştur. Marka 2014 yılında #MyCalvins kampanyası için Justin Bieber ile anlaştı. Bu, markanın başarısına başarı katmasına yardımcı oldu.
3. National Geographic ve Microsoft
National Geographic, kadınların bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarına ilgi ve katılımlarına odaklandı. Bunun için Microsoft ile ortaklık kurdu. Kampanya, 150 milyondan fazla sosyal ve dijital gösterim gördü.
Influencer marketing, insanların markalarla etkileşimini değiştiren yeni bir pazarlama stratejisi. Sonuç olarak ticari büyüme potansiyelini arttırıyor. İncelediğimiz veriler ve uzman görüşleri çok canlı bir tablo çiziyor. Influencer marketing avantajları ile markanıza güven katıyor. Umarız, bu bahsettiğimiz avantajlar işinize yarar ve başarınıza başarı katar. Bol Şanslar Diliyoruz!