Navlungo olarak Türkiye’den yapılan global ticaretin corona etkilerini incelemeye devam ediyoruz. Sahada bizzat çalışan 100+ Lojistik partnerimiz ile birlikte sizlere doğru bilgiler ve öneriler ulaştırmaya devam ediyoruz:

Krizin sağlık alanındaki etkilerini uzmanlara bırakarak iş dünyasındaki etkilerine değinelim. İlk etapta sadece Çin’i, ve Çin ile ticaret yapan firmaları etkileyeceği düşünülen Coronavirus, şu anda çok boyutlu ve global bir krize sebep olmuş durumda.

Çin hükümetinin aldığı karar ile tatilin uzatılması, Çin’deki bir çok firmanın hala üretime başlamamış olması, stokta olan ürünlere olan yoğun talep dolayısıyla fiyatlarda ani bir artışa sebep oldu. Bu da tabi gerek hammadde, gerekse ara mamul fiyatlarını etkiledi.

Bu durum, Çin’den ithal edilen bazı mallara ikame ürün üreten Türk üreticiler için bir fırsat. Fırsatı değerlendirmeye çalışan Türk firmaları, bu safhada dünyanın çeşitli yerlerinden talepler alıyor ve imkanları var ise yeni pazarlara bu vesileyle giriş yapmaya çalışıyorlar.

Tam da burada, ucu bizlere de dokunan bir sorun baş gösteriyor: gemide yer ve ekipman yetersizliği.

Ağırlıklı olarak Çin’den ve diğer uzak Asya ülkelerinden gelen ithalat konteynerlerinin boş dönüşlerini ihracata kullanan global armatörler; Çin’den gelmesi gereken konteyner adetlerinin Corona etkileri ile düşmesi ile birlikte ihracata konteyner bulamamaya başladılar.

Şu anda hem Türkiye’de; hem de tüm dünyada aynı problem hem armatörleri; hem de ihracatçıları ve freight forwarderları ciddi şekilde etkilemekte. Konteyner / yer bulamayan ihracatçılar; bulabilme umuduyla ellerindeki işi neredeyse tüm sektöre talep olarak göndererek sanal bir yoğunluk yaratmakta. Tabi bu yoğunluk, konteyner tedarik eden ya da edemeyen armatörlere de dokunuyor.

Bu durumdan en fazla etkilenen armatörler; haliyle uzakdoğulu armatörler oldu. Konteyner tedariği büyük ölçüde uzakdoğu ithalat konteynerlerine bağlı olan bu armatörler şu anda ihracata neredeyse konteyner veremez duruma geldiler.

Haliyle, normal sezonda bu armatörler ile çıkan ihracat yükleri ise; ekipman yönetimini daha iyi ayarlayan Avrupalı armatörlere kaymış durumda. Bu periyodda, bu avurpalı armatörlerin tonaj / TEU olarak gemilerini ne kadar hızlı doldurdukları tüm sektörün malumu.

Bu durumdan en az etkilenenler ise; uzakdoğu servisi olmayan, dolayısıyla konteyner tedariği buraya bağlı olmayan “short sea” olarak servis veren ve daha butik çalışan armatörler.

Onlar da yine yukarıda bahsettiğim Avrupalı armatörler gibi, global devlerden ve uzak doğulu armatörlerden seken yüklerin reboundlarını toplayarak haliyle krizi fırsata çevirmeye çalışıyorlar.

Bizim freight forwarder olarak ise yapmamız gereken; öncelikle müşterilerimize konuyu basit bir şekilde izah ederek beklentilerini doğru yönetmek. Daha sonrasında ise; her tradelane için değiştiğini de göze alarak, yer ve ekipman bakımından doğru armatörü gitmek.

Tıpkı müşterilerin yaptığı gibi, bize gelen her talebi tekrar tekrar tüm armatörlere geçmek, hem bu yoğunluğa katkı sağlar hem de kendimiz açımızdan da zaman kaybına sebep olur. Bu durumdan özenle sakınmamız önemli.

Stein Freight Lojistik hizmetleri ticari müdürü Kağan Kurt, Navlungo müşterileri için kaleme almıştır.

Yorum Yaz