Commercial invoice bilinen diğer adıyla Ticari Fatura, lojistik süreçlerinde alıcı ve gönderici arasındaki bir tür satış sözleşmesidir. Yurt dışına satış yaparken ürünlerinizin gümrükten kolayca geçebilmesi için ilgili sözleşmeyi yapmanız gerekir. Bu fatura ile birlikte masraflar ve gümrük vergisi gibi giderler belirlenir. Bu içerik ile commercial invoice ne demek ve özellikleri ne gibi soruların cevaplarını hızlıca öğrenebilirsiniz.

Commercial Invoice Neden Kullanılır ve Ne İşe Yarar?

Commercial invoice uluslararası ticaret uygulamalarına en fazla konu olan belgelerden biridir. Dilimize “ticari fatura” ve “yabancı fatura” şeklinde çevrilen bu belge, kullanım amacı itibarıyla ticari belgeler sınıfında yer alır. Bu faturanın proforma faturadan farkı, ithalat ve ihracat uygulamalarında satıştan sonra düzenleniyor olmasıdır.

Commercial Invoice ve Uluslararası Ticaret: Neden Kullanılır ve Ne İşe Yarar?

Commercial Invoice (Ticari Fatura) Nasıl Doldurulur? Hangi Bilgileri İçermelidir?

Commercial invoice nedir sorusuna en basit şekliyle ticari fatura şeklinde cevap verilebilir. Bu noktada en ayırıcı nüans ise faturadaki bilgilerin İngilizce olmasıdır. Adres, iletişim bilgileri ve vergi numarası gibi bilgiler mutlaka İngilizce yazılmalıdır. Bunun yanı sıra alıcı ve gönderici gibi bilgiler de faturanın uygun bir noktasına eklenmelidir. Ek olarak belirtilmesi gereken bilgiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Ürün tanıtımı
  • İhracat edilme nedeni
  • Gönderi tarihi ve sipariş numarası
  • Ürünlerin her birinin miktarı
  • Incoterms
  • GTIP kodu
  • Sigorta maliyetleri
  • Ağırlık
  • Menşe ülke
  • Ürünlerin beyan edilen değerleri

Ticari fatura doldurma uygulaması için son aşamada belgeyi imzalamanız gerekir. Ayrıca bu faturayı imzalayan kişinin şirketteki pozisyonunu da faturada belirtmesi oldukça önemlidir.

Commercial Invoice için Hangi Belgeler Gereklidir?

Commercial Invoice için Hangi Belgeler Gereklidir?

Dış ticaret uygulamalarında iki tarafın gerçekleştirdiği ticaret ve taşıma anlaşmalarının resmi hâle gelmesi önemlidir. Bu amaç için birçok evrak kullanılır. Aynı şekilde taşıma işleminin gümrükler tarafından onay alması için de birtakım evraklar mevcuttur. Commercial invoice için hazırlanan belgeler, alıcı ve satıcı arasındaki alım satım işlemlerinin başarılı, doğru ve eksiksiz şekilde gerçekleşmesi noktasında önemlidir. Ticari fatura için gereken belgeler şunlardır: 

  • Gümrük Beyannamesi
  • Proforma Fatura
  • Navlun Faturası
  • Taşıma ve Dolaşım Belgeleri
  • Konsolosluk Faturası

Yukarıda belirttiğimiz belgelerin bir kısmının tüm dış ticaret uygulamalarında düzenlenmek zorunda olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ayrıca navlun faturası yalnızca ihracatçı tarafın ödemeyi üstlendiği durumlarda düzenlenir.

Commercial Invoice’nin Gümrük İşlemlerindeki Rolü Nedir?

Commercial Invoice’nin Gümrük İşlemlerindeki Rolü Nedir?

Commercial invoice daha önce de değindiğimiz gibi ihracat uygulamalarında gerekli olan bir belgedir ve ithalatçının olduğu ülkede kullanılır. Ticari fatura yardımıyla yapılan ithalatta mala gümrük vergisi uygulanıp uygulanmayacağı belirlenir. Aynı şekilde şayet mala gümrük vergisi uygulanacaksa ne kadarlık bir ithalat vergisinin söz konusu olduğu da yine ticari faturaya bakarak anlaşılır. 

Ticari fatura nedir ve ne işe yarar gibi soruların kapsamının geniş olduğu âşikar. İlgili belge sayesinde birçok gümrük işlemi daha kolay yapılır. Üstelik bu belge, ithalatçının ihracatçıya yapacağı ödemeyi de gösterir. Hatta yapılan ödeme de ilgili fatura üzerinde yer alır. Zaman zaman üretici firmanın kimliği ve hangi ülkeden olduğu belirsiz olabilir. Taraflar böyle durumlarda da ticari faturadan gereken bilgileri kısa sürede öğrenebilir.

Commercial Invoice Ödeme Sürecinde Nasıl Kullanılır?

Commercial Invoice Ödeme Sürecinde Nasıl Kullanılır?

Ticari fatura ödeme süreçlerinde farklı kullanım gruplarına ayrılabilir. İlgili belge; mal mukabili, ticari fatura vesaik mukabili ve peşin ödemeli ihracatlarda diğer yöntemlere göre daha pratik bir şekilde hazırlanabilir. Akreditifin haricinde kalan tüm ödeme yöntemlerinde belgeler incelenmez. Bu durum commercial invoice belgesinin daha kolay hazırlanmasını sağlar. Faturaların satıcı tarafın antetli kâğıda basılması ve firmanın yetkili bir ismi tarafından imzalanması uygundur. 

Akreditifli uygulamalarda mevcut olan belgelerin tümü bankalar tarafınca incelenir. Bu da akreditif altında ticari fatura hazırlamanın diğer ödeme türlerine göre daha zor olmasına neden olur. Akreditif altında commercial invoice hazırlanırken birtakım şartlar göz önüne alınır. Yapılması gereken birkaç uygulama sonrasında ise söz konusu fatura, akreditifte söz konusu olan sayı özelinde bankaya ibraz edilir.

Commercial Invoice Örneği

Commercial Invoice Örneği

Commercial invoice örneği ithalat ve ihracatla uğraşanların sık merak ettiği konular arasındadır. Altını çizmekte fayda var ki standart bir ticari fatura hiçbir koşulda mevcut değildir. Uygulayıcılar, her bir uygulama için kendi ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda ticari fatura hazırlar. Hiçbir dış ticaret belge içeriğinin diğer bir belgenin içeriğiyle aynı olma şartı bulunmaz. Bu noktada işlem bazında kendinize ve ihtiyaçlarınıza en çok hitap eden dokümanı hazırlayabilirsiniz. 

Temel Fatura Ticari Fatura Farkı

Temel fatura ticari fatura farkı en merak edilen konuların başında gelir. Ticari fatura, temel faturadan farklı olarak iptal, kabul ve ret hakları bulunan bir türdür. Alıcı ve satıcı commercial invoice ile işlem yapma konusunda anlaşmaya varır. Bunun sonrasında ise hizmet ya da ürün alışverişi gerçekleşir. En son aşamada ise satıcı taraf, alıcı tarafa ticari faturayı keser ve iletir. 

Satıcı taraf, gönderilen ticari faturayı düzenler ve alıcıya gönderir. Bu aşamadan sonra satıcının alıcıdan yanıt bekleme süresi başlar. Alıcı taraf, faturayı kabul edebilir ya da aksi olacak şekilde reddedebilir. Şayet alıcı taraf, ilgili fatura kendine ulaştıktan sonraki 8 gün içinde fatura hakkında işlem yapmazsa ilgili belgeler sistem tarafınca otomatik olarak kabul edilir. Bu anlamda ticari fatura red süresi 8 gündür.

Yorum Yaz