Uluslararası taşımacılıkta pek çok farklı belgeye ihtiyaç duyulmaktadır. Çeki listesi, en önemli belgeler arasında yer alır. Bu sebeple çeki listesinin ne olduğunun ve nasıl hazırlandığının bilinmesi ticari konular için oldukça önemlidir. Peki, çeki listesi nedir ve nasıl hazırlanır? Bu içeriğimizde çeki listesi ile ilgili bilmeniz gereken detayları inceleyeceğiz. O halde başlayalım!

Çeki Listesi (Packing List) Nedir?

Uluslararası taşımacılıkta kullanılan “çeki listesi” ticari öneme sahip bir belgedir. Bu kelime İngilizce dilinde packing list olarak bilinmektedir. İthalat ve ihracat işlemlerinde gönderiye ilişkin bilgiler çeki listesinde beyan edilir.

Ürünün sayısı, koli adedi gibi ürün hakkında detay bilgi veren çeki list gümrük işlemlerinde de sıklıkla kullanılır. Sevkiyat ve depo süreçlerini oldukça kolaylaştırır. Gönderim süreçlerinde herhangi bir sorun yaşanmaması için bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde girildiğinden emin olmanız gerekir.

Bu liste aslında hem gönderici hem alıcı için bir kontrol listesi görevi görür. Dolayısıyla her şeyin uygun şekilde muhasebeleştirilmesini ve belgelenmesini sağlar. Çeki listesine aynı zamanda koli faturası, teslimat belgesi, ambalaj açma notu, sevk irsaliyesi, teslimat listesi ve müşteri açma notu gibi adlarla da atıfta bulunulur.

Çeki Listesi Nedir?

Çeki Listesinde Hangi Bilgilerin Yer Alması Gerekir?

Çeki listesi oluştururken gönderi ile ilgili ayrıntılara yer vermeniz tavsiye edilir. İşte, çeki listesinde yer alması gereken önemli bilgiler.

  • Satıcı (seller) firma iletişim bilgileri
  • Alıcı (buyer) firma iletişim bilgileri
  • Mal cinsi, GTIP kodu
  • Ambalaj bilgileri (koli adedi, içerik miktarı ve özellikleri)
  • Ağırlık bilgileri (net, brüt olarak belirtilmelidir)
  • Çeki listesinin düzenlendiği tarih
  • Kargonun menşe adresi
  • Kargonun varış adresi

Not: Çeki listesi taşıma şekline uygun olarak düzenlenmelidir. Örneğin, deniz yolu taşıma modu kullanılacaksa konteyner no, yükleme-boşaltma liman bilgisi, gemi adı belirtilmesi gerekir.

Çeki Listesi/ Packing List Nasıl Hazırlanır?

Çeki listesi hazırlamak için örnek tablo aşağıdaki gibidir:

Çeki Listesi/Packing List
Satıcı/Seller

 

Address:

Phone number:

E-mail                            

Alıcı/Buyer

 

Address:

Phone number:

E-mail                            

  
 

No

 

Ürün Tanımı

Descriptions Of Goods

 

 

Miktar

Quantity

  

 Ağırlık

Weight

 Brüt Ağırlık

Gross Weight

 

Kutu Sayısı

Number of Boxes

 

1     
2     
3     
4     
 Toplam Ağırlık:

Total Weight:

Ek Notlar /Additional Notes

 

For example, container number

 

Çeki Listesi Örneği

Buradan Packing list örneği indirebilirsiniz.

Çeki Listesi Oluştururken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Bir çeki listesi oluştururken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

Çeki Listesi Oluştururken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
  • Sevk edilen tüm öğelerin çeki listesine dahil edildiğinden emin olmalısınız.
  • Tüm öğeler adınız, adresiniz ve iletişim bilgileriniz ile beraber açıkça etiketlenmesi gerekir. Böylece gönderiniz güvenli bir şekilde alıcıya ulaştırılır.
  • Her zaman gönderileriniz için uygun ambalajlar kullanmaya özen göstermelisiniz. Aynı zamanda ürünlerin zarar görmemesi için gereken önlemleri almalısınız.
  • Saygın bir nakliye şirketi ile çalışmalısınız. Bu belki en çok dikkat etmeniz gereken konulardan biridir. Eşyaları güvenli ve zamanında gönderen nakliye şirketi kullandığınızdan emin olmalısınız.

Çeki Listesi Hazırlamanın Faydaları Nelerdir?

Çeki listesi hazırlamak çeşitli faydalar sunmaktadır. Çeki listesinin hiç olmaması veya yanlış bir çeki listesine sahip olmak sorun yaratabiliyor. O halde faydalarına yakından bakalım!

  1. Kargonuzda sevk edilen ürünün adedini belirttiğinden alıcıya yol gösterir.
  2. Menşe Şahadetnamesi için gerekli bilgileri belirtmenizi sağlar.
  3. Tehlikeli madde durumunda Malzeme Güvenlik Formu kanıtı görevi görerek işinizi kolaylaştırır.
  4. Zamandan ve maliyetten tasarruf elde etmenize olanak tanır.
  5. Gümrük komisyoncusu kargoyu ülkesinin ithalat veri dosyalarına kolayca girebilir.
  6. Otomatik ihracat sistemi için gereken tüm detayları sağlar.
  7. Depo süreçlerini kolaylaştırarak işlemlerinizi hızlandırır.

Çeki Listesi Özellikleri Nelerdir?

Lojistikte çeki listelerinde bulunan temel özellikler ve bileşenler vardır. Her bir liste, yapılan sevkiyata atıfta bulunması gerekir. Ayrıca ilgili ticari fatura ile uyumlu olmalıdır. Kayıp kargonun belirlenmesini sağlamalıdır. Bunun yanında gönderilerin denetimini ve haritalandırılmasını kolaylaştırmalıdır.

Gümrükçü çeki listesinin yapılmasını mutlaka istemektedir. Dolayısıyla mutlaka çeki listesi detaylı bir şekilde hazırlanması gerekir.

Çeki Listesi Özellikleri

Çeki Listesini Kimler Kullanmalıdır?

Çeki listesi ticari fatura ile beraber kullanılır. Çünkü ticari faturada bulunmayan bilgileri içerir. Bu bilgiler nakliye çalışanları, ithalatçı firma ve gümrük personelleri tarafından kullanılır. Yani çeki listesi kime verilir diyorsanız, nakliye şirketine ve müşterilere verildiğini söyleyebiliriz. Çeki listesi alıcı, satıcı ya da beyan sahibi tarafından hazırlanır.

Çeki Listesi Yasal Bir Zorunluluk mu?

Teknik olarak paket listesi (packing list) hazırlamak yasal bir zorunluluk değildir. Yani gümrük için gerekli olmasa da ithalat ve ihracat sürecini hem nakliyeciler hem gümrükçüler açısından kolaylaştırır. Dolayısıyla gönderinize bir packing list eklemeniz faydalı olur.

Böylece sorunsuz ve etkili gümrük girişi sağlamanıza yardımcı olur. Siparişlerin eksik olması durumunda kolayca eksiklikleri bulmanıza olanak tanır.

Çeki Listesi Ticari Belge Sayılıyor mu?

Çeki listeleri ve ticari belgeler farklı amaçlara hizmet etmektedir. Bu nedenle çeki listesi ticari belge sayılamamaktadır. Satın alma süreçlerinde farklı rolleri bulunuyor. Paketleme listesi ihracatçıya, uluslararası nakliye komisyoncusuna ve nihai alıcıya gönderi hakkında bilgi verir. Dolayısıyla bu belge daha lojistik bir amaca hizmet eder.

Ceki Listesi Ticari Belge Sayiliyor mu

Çeki Listesi Formatı Nasıl Olmalıdır?

Paketleme listeleri dijital veya fiziksel biçimde olabilir. Yani uyulması gereken belirli bir format bulunmaz. Fiziksel veya elektronik tablo kullanılması uygundur. Ancak ülkeden ülkeye çeki listesi formatlarına ilişkin özel gereksinimler bulunabiliyor. Yani uluslararası bir gönderi için paketleme listesi eklemeden önce varış ülkelerinin kurallarına ve düzenlemelerine uymaya özen göstermelisiniz.

Çeki Listesi ile ilgili Son Sözlerimiz

Paketleme listesi, teslimat adresiniz kadar önem arz etmektedir. Zaman yönetimini geliştirmenize olanak tanır. Bu sayede daha verimli ve etkili bir şekilde çalışabilirsiniz. Aynı zamanda hedeflerinize ulaşmanız kolaylaşır. Doğru bilgi toplama, takip, planlama ve risk yönetimi ile lojistik operasyonlarınızı da verimli hale getirir.

Öte yandan, müşteri memnuniyetini arttırabilir ve maliyetleri azaltabilir. Yani lojistikte başarı için kritik bir araçtır diyebiliriz.

Yorum Yaz