Amerika’da şirket kurmak ihtiyacı son zamanlarda sıkça duyduğumuz bir konu haline geldi. Çoğunluk Amazon’da satış yaptığı için Amerika’da şirket sahibi olmak istiyor. Amerika’da şirket kurarak satış yapanların ticareti daha kârlı ve sürdürülebilir olmaktadır.

Amerika’da şirket açmak için bazı detaylara dikkat edilmelidir. Hangi şirketin en uygun olacağına karar verilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda Amerika’da şirket kurma maliyeti de detay bilgi gerektirir. Bu içeriğimizde Amerika’da şirket kurmak için bilmeniz gereken detayları ele alacağız. Hazırsanız, başlayalım!

Amerika’da Şirket Kurmanın Önemi

Amerika şirket kurmak isteyenlere çeşitli fırsatlar sunar. Yani Amerika’da iş kurmak çeşitli nedenlerden dolayı cazip bir seçenek olabilir. Amerika Birleşik Devletleri hem yerli hem yabancı girişimcilere fırsatlar sunan canlı ve çeşitli iş ortamları ile bilinir.

Ayrıca ABD, dünyanın en büyük ve dinamik ekonomilerinden birine sahiptir. Önemli satın alma gücüne sahip geniş tüketici pazarı ile dikkat çeker. Bu nedenle Amerika’da yapılacak işler sayısız fırsatları ile gelirinizi arttırmanıza yardımcı olabilir.

Çeşitli finansman seçeneklerine erişim Amerika’da oldukça kolaydır. Yenilik ve teknolojinin merkezi olan Amerika, yasal koruma gerektiren durumlarda güvenilirlik sağlar. Amerika’da ticaret yapmak da oldukça yararlıdır. Çünkü ABD’de nitelikli ve becerikli çalışanları kolayca bulabilirsiniz.

Amerika'da Şirket Kurmanın Önemi

Amerika’da Şirket Kurmak için Hangi Eyaletler Tercih Edilmeli?

ABD iş kurmak için birçok fırsatı sunuyor. Ancak yine de şirket kuracağınız lokasyonu da iyi seçmeniz gerekiyor. Fiziksel olarak şirketinizin lokasyonu, tüketicilerin sık sık uğradığı yerlerde bulunmalı.

Eyaletlerin çeşitli olanakları vardır. Kararınızı verirken bu faktörleri dikkate almanız kritik bir öneme sahiptir. Kurallar ve düzenlemeler eyaletten eyalete farklılık gösterir. Ayrıca girişimciler, rakip Amerika şirketleri hakkında bilgi sahibi olmalı. Yani hangi şirketlerle rekabet edeceğinizi iyi bilmelisiniz.

İş operasyonlarının başarısı ve sürdürülebilirliği üzerinde etkili eyaletler var. O halde Amerika Birleşik Devletleri’nde işinizi başlatmak için tercih edebileceğiniz eyaletleri inceleyelim.

  • Teksas
  • Kaliforniya
  • Florida
  • Kolorado
  • Kuzey Carolina
  • New York
  • Nebraska
  • Wyoming
  • Montana
  • Oklahoma

Amerika’da Şirket Kurmanın Faydaları

Amerika’da ticaret ve pazarlama açısından öne çıkmak için rekabetçi olmanız gerekiyor. Bunun yanında Amerika e-ticaret siteleri ile de rekabeti körükler. Ancak Amerika’da şirket kurmanın sayısız faydası vardır. İşte, Amerika’da şirket açmanın avantajları.

  • Küresel bir marka yaratmanıza yardımcı olur.
  • Elverişli ekonomik ortamı ile gelirinizi artar.
  • Federal, yönetim, eyalet destekli teşvikler sunar.
  • Herkese eşit fırsatlar sağlar.
  • Profesyonel çalışanları kolaylıkla bulmanıza olanak tanır.
  • Fikri mülkiyetiniz korunur.
  • Marka bilinirliğinizi arttırmanıza olanak sağlar.
  • Teknoloji ve yenilik dostu ülke olmasıyla öne çıkmanıza yardımcı olur.

Amerika’da Şirket Kurmanın Dezavantajları

ABD’de şirket açmanın bazı dezavantajları da bulunuyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • ABD’de şirket tescil ettirmek bazı karmaşık süreçleri içerebilir.
  • Yasal sorumluluklar almanızı gerektirir.
  • Pazar oldukça fazla rekabetçi.
  • Dil ve kültür uyuşmazlığı yaşanır.
  • Mesafe ve zaman dilimleri bazı zorlukları beraberinde getirebilir.

Amerika’da Şirket Nasıl Kurulur?

Amerika’da şirket kurmak için karmaşık bazı süreçlerle uğraşmanız gerekir. Ancak oldukça heyecan verici bir deneyim yaşamanıza olanak tanır.

Amerika'da Şirket Nasıl Kurulur?

Bunun yanında Amerika’da şirket kurmak için atmanız gereken adımları iyi bilmeniz lazım. O halde gelin, Amerika’da şirket açmanıza yardımcı olacak adımları keşfedelim!

1. Kuracağınız şirket türünü belirleyin

Şirketinizi şahıs, anonim veya limited olarak kurabiliyorsunuz. Her şirketin vergi yükümlülükleri farklılık gösterebilir. Yani kuracağınız şirket türünü seçmeden önce detaylı bir araştırma yapmalısınız.

2. Şirketinizi kuracağınız lokasyonu seçin

Şirketinizi hangi eyalette kuracağınızı etraflıca araştırmanız gerekir. Aynı zamanda şirketinizin fiziksel mi online mı olacağına karar vermelisiniz.

3. İşveren Kimlik Numarası (EIN) edinin

İşletmeniz için Gelirler İdaresi’nden (IRS) İşveren Kimlik Numarası almanız gerekir. EIN posta yoluyla veya internet aracılığı ile alınabilir. Çünkü şirketinizde çalışanlarınızı istihdam etmek ve şirketin banka hesabını açmak için EIN almanız gerekir.

4. Şirketinizin kaydını oluşturun

Şirketinizin işletmeyi planladığınız eyalete kaydının yapılması lazım. Bunun için gereken belgeleri düzenlemelisiniz. Anonim şirket kurmayı düşünüyorsanız, “Articles of Incorporation” sağlamanız gereken belgelerin adıdır. Şirket adını, kurucuların adlarını ve adresini içerir.

Limited şirket kuruyorsanız, “Articles of Organization” sağlamanız gereken belgelerin adıdır. Bu belgeleri sağladığınız zaman “Kuruluş Sertifikası” edinmiş olursunuz.

5. Gerekli lisans ve izinleri alın

İşletmenizin özelliğine bağlı olarak çeşitli lisanslar ve izinler almanız gerekir. İşletme lisanları, mesleki lisanslar, bölgeleme izinleri ve sağlık düzenlemeleri ile ilgili bilgiler gerekebilir.

6. Şirketin banka hesabını açın

Kişisel ve şirket mali hesabınızı ayrı tutmalısınız. Banka hesabı açmak için kimlik, tescil belgesi, Vergi Kimlik Numarası gerekir. Bazı bankalar finansal belge ve işletme planı talep edebilir.

7. Çalışanlarınızı işe almaya başlayın

Çalışan ihtiyacınız varsa maaş, iş ve promosyon hukuku konularını araştırmalısınız. Türkiye’den çalışan çalıştırmak istiyorsanız, vize işlemleri ile ilgilenmelisiniz.

8. Finansal işlemleri kaydetmeyi unutmayın

Muhasebe kayıtlarınızı düzenli olarak tutmalısınız. İşletmenizin tüm finansal işlemleri için makbuzları ve faturaları saklamalısınız. Bir muhasebe uzmanı ile çalışmak mantıklı ilerlemenizi sağlayacaktır.

Amerika’daki Şirket Yapıları

Amerika’da 5 farklı şirket yapısı vardır:

  • Sole Proprietorship (Şahıs şirketi)
  • Partnership (Ortaklık şirketi)
  • C Corporation (Anonim Şirket)
  • S Corporation (Küçük İşletme Seçimi Yapılmış Anonim Şirket)
  • Limited Liability Company (LLC / Sınırlı Sorumlu Şirket)

1.Şahıs şirketi ve ortaklık şirketleri

Ortak ve pozitif yönleri; kurulumlarının kolay ve problemsiz olmasıdır. Daha az evrak işlemleriyle uğraşarak bir şahıs üzerinden hızlıca Şahıs şirketi veya Ortaklık şirketi kurabilirsiniz.

Negatif yönü ise mahkemelik olduğunda mal varlığınızın koruma altına alınmayacak olmasıdır. Firma değil firmayı kuran kişi mahkemeye verilir. Karşı taraf tüm mal varlıklarına müdahale edebilmektedir. Vergilendirme boyutunda ise vergi beyannamesinde şahıs bilgileri, şirket gelir ve giderleri bildirilir.

2. Anonim şirket (c corporation) ve küçük işletme seçimi yapılmış anonim şirket (s corporation)

İlk önce bütün şirketler anonim şirket olarak kurulur. Daha sonra Internal Revenue Service kuruluşuna (Amerika Birleşik Devletleri’nde gelir idaresi alanında faaliyet gösteren devlet dairesi) bir belge verilir. O belge ile S Corporation olarak kabul edilir. 

S Corporation modelinde kişi ve firma ayrı tutulur. Muhtemel mahkemeye verilme durumunda firma üzerinden işlem yapılır.

Vergilendirilme kısmında ise firmanın vergisi ayrı şekilde incelenir. Vergi indirimlerinden yararlanılır. S Corporationlarda maximum 100 ortak olunur ve hisse senedi satarak para kazanılır.

Ayrıca C Corporationlar, S Corporationlar her sene en az bir tane genel kurul yapmak zorundadır. Genel kurulda alınan tüm kararlar dosyalanmalı ve takip edilmelidir.

Şahıs kredileri, kredi raporları ve firmanın kredileri birbirinden ayrı olur. S Corporation firmalarının dezavantajı evrak işlemlerinin fazla olmasıdır. Bu işlemlerin belli rutinlerle yapılması gerekir yoksa takibi zorlaşır ve maliyeti artar.

Bu durumda bir muhasebeciyle çalışmak gerekir. Ortak sayıları sınırsız olmakla birlikte çift vergilendirme işlemi uygulanır. İlk olarak firma kendi karı için vergi öder. Eğer kâr payı dağıtıyorsa verdiği kâr payı da vergilendirilir. Son olarak bu firmaları kuran kişilerin Amerika vatandaşı olma zorunluluğu vardır.

3. Limited liability company (LLC / sınırlı sorumlu şirket)

Türkiye’de yaşayan birçok insanın ilgilendiği şirket modelidir. En uygun modelin bu olduğu bilinir. Tek kişi veya iki ortak olarak şirketi kurmak en uygunudur. Beyanname sunulurken çift taraflı sunulur ve vergilendirme konusunda seçim yapılır.

Şirketin kurulması, incelenmesi, vergilenmesi kompleks değildir. Şirket dünyanın her yerinde kurabilir. Malınıza müdahale edilmez. Amazon’da satış yapmak isteyen kişilerin kurması gereken şirket budur. 

Amerika dışında yaşayanlar için Bireysel Vergi Mükellefi Kimlik Numarası (ITIN) üzerinden firmalar kurulur. Bu numarayı almak için Internal Revenue kuruluşuna (Amerika Birleşik Devletleri’nde gelir idaresi alanında faaliyet gösteren devlet dairesi) başvuru yapılır. Firmanın kurulduğu zaman bir de EIN (ABD İşveren Kimlik Numarası) alınır. Bu da firmanın vergi numarası olur.

Amerika’daki Şirket Yapılarının Özellikleri

Amerika’daki şirket yapılarının özellikleri şu şekildedir:

  • Kazandığınız parayı devlete belgelemek
  • Vergi konusundaki bazı detaylardan yararlanmak
  • Hisse senedi satarak firmanızı geliştirmek
  • Herhangi bir mahkemeye verilme durumunda kendi mal varlığınızı koruma altına almak
  • Şahıs kredinizi ve şirket kredisini ayrı tutmak
Amerika'daki Şirket Yapılarının Özellikleri

Amerika’da Şirket Kurmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Amerika’da şirket kurmak için bazı belgeler gerekiyor. Bunlar şu şekildedir:

  • Kimlik veya Pasaport
  • İkamet adresinizi kanıtlayan bir fatura
  • Şirket kurulum sertifikası
  • Şirketin Vergi Kimlik Numarası (EIN)

Amerika’da Şirket Kurmak için Hangi Vizeler Gerekli?

Amerika’da şirket kurmak istiyorsanız, E-1 vizesine başvurmalısınız. Elbette bu vize geçici statüsünde. Ancak vize şartlarını koruduğunuz sürece sınırsız olarak vizenizi uzatmanız mümkündür. Bu sayede uzunca bir süre ABD’de kalma fırsatı elde edersiniz.

E-2 vizesi, sermaye sahibi girişimciler için uygundur. Ancak vizeyi elde edebilmek için vatandaşı olduğunuz ülkenin ABD ile bir anlaşması olması gerekiyor. Türkiye’nin anlaşması var. Bu vize ailenizin de göçmenlik hizmetlerinden yararlanmasına yardımcı oluyor.

EB-5 vizesi, E-2 vizesi ile oldukça benzer. Bunda minimum yatırım tutarı oldukça yüksektir. Bu vize ile Yeşil Kart elde edebilirsiniz. L-1 vizesi, yabancı bir şirketin yöneticisini ABD şirketlerine devretmesine olanak tanır.

İnternet Üzerinden ABD’de Şirket Kurmak Mümkün mü?

İnternet üzerinden Amerika’da şirket kurmak mümkündür. Adınız, soyadınız, telefon numaranız, şirket türünüz ve adresiniz gibi bilgiler talep ediliyor. İlk olarak nasıl bir şirket kuracağınızı ve hangi eyalette yer almak istediğinizi düşünmelisiniz. Her şirket türünün ve eyaletin kuralları veya düzenlemeleri farklılık gösterebiliyor. Bu sebeple etraflıca araştırma yapmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Amerika’da Şirket Kurmanın Maliyetleri

Amerika’da şirket kurmak için bazı yatırımlar yapmanız gerekebilir. Yani Amerika’da şirket kurmak ne kadar sorusunun yanıtını araştırıyorsanız, düzenli bir araştırma yapmanız gerekir. Genel olarak işletmenizi kaydettirmek için 50 ila 2000 dolar arasında ödeme yapabilirsiniz.

Ayrıca Amerika’da şirket kurmak eyaletlere göre fiyatlanıyor. Aynı zamanda açmak istediğiniz şirket türüne göre de fiyatlar değişebiliyor. İhtiyaçlarınıza uygun hızlı ve güvenli şirket kurmak için maliyetleri de hesaplamanız gerektiğini unutmamalısınız.

Amerika’da Şirket Kurmak için Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Amerika vatandaşı olmayanlar için şirket açmayı kolaylaştırdı. Fakat yine de dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Belgeleri doldururken ekstra dikkatli olmaya özen göstermelisiniz.
  • Bir iş planı geliştirmelisiniz ve bütçenizi buna göre şekillendirmelisiniz.
  • İş fikrinizin uygulanabilirliğini mutlaka araştırmalısınız.
  • Amerika’da şirket kurmak için gereken tüm şartları yerine getirdiğinizden emin olmalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Amerika’da şirket kurmak için sıkça sorulan sorular vardır. Bunları şu şekilde yanıtlayabiliriz:

1. Türk vatandaşı Amerika’da şirket kurabilir mi?

Evet, Türk vatandaşı Amerika’da şirket kurabilir.

2. Amerika’da kimler şirket kurabilir?

Amerika’daki yasal koşulları sağlayan hemen herkes ABD’de şirket kurabilir.

3. ABD’de satış yapmak için şirket kurmak şart mı?

Bazı limitleri aşmadığınız sürece Amerika’da satış yapmak için şirket kurmak şart değildir.

4. Amerika’da şirket kurmak ne kadar?

Amerika’da şirket kurmak için ödemeniz gereken maliyet şirket türüne ve eyalete göre farklılık gösterir.

5. Amerika’da iş kurmak için ne yapmak lazım?

Şirket türünüze ve işinizin bulunacağı eyalete karar vermeniz gerekir.

Yorum Yaz