Amerika’da şirket kurma ihtiyacı son zamanlarda sıkça duyduğumuz bir konu haline geldi. Çoğunluk Amazon’da satış yaptığı için Amerika’da şirket sahibi olmak istemekte. Amerika’da şirket kurarak satış yapanların ticareti daha karlı ve sürdürülebilir olmaktadır.
Amerika’da şirket açmak için bazı detaylara dikkat edilmelidir. Hangi şirketin en uygun olacağına karar verilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda Amerika’da şirket kurma maliyetleri de detay bilgi gerektirir.
- Amerika’da kaç çeşit şirket yapısı var?
- Bu şirket yapılarının aralarındaki farklar neler?
Bunlar gibi sorulara cevap bulabilmeniz için konuyu genel hatlarıyla ele aldık. Okumaya devam edin!
Amerika’daki Şirket Yapıları
Amerika’da 5 farklı şirket yapısı vardır:
- Sole Proprietorship (Şahıs şirketi)
- Partnership (Ortaklık şirketi )
- C Corporation (Anonim Şirket)
- S Corporation (Küçük İşletme Seçimi Yapılmış Anonim Şirket)
- Limited Liability Company (LLC / Sınırlı Sorumlu Şirketi)
Amerika’daki Şirket Yapılarının Özellikleri
- Kazandığınız parayı devlete belgelemek
- Vergi konusundaki bazı detaylardan yararlanmak
- Hisse senedi satarak firmanızı geliştirmek
- Herhangi bir mahkemeye verilme durumunda kendi mal varlığınızı koruma altına almak
- Şahıs kredinizi ve şirket kredisini ayrı tutmak
Şahıs şirketi ve Ortaklık şirketleri
Ortak ve pozitif yönleri; kurulumlarının kolay ve problemsiz olmasıdır. Daha az evrak işlemleriyle uğraşarak bir şahıs üzerinden hızlıca Şahıs şirketi veya Ortaklık şirketi kurabilirsiniz.
Negatif yönü ise, mahkemelik olduğunda mal varlığınızın koruma altına alınmayacak olmasıdır. Firma değil firmayı kuran kişi mahkemeye verilir. Karşı taraf tüm mal varlıklarına müdahale edebilmektedir. Vergilendirme boyutunda ise vergi beyannamesinde şahıs bilgileri, şirket gelir ve giderleri bildirilir.
Anonim Şirket (C Corporation) ve Küçük İşletme Seçimi Yapılmış Anonim Şirket (S Corporation)
İlk önce bütün şirketler anonim şirket olarak kurulur. Daha sonra Internal Revenue Service’e (Amerika Birleşik Devletlerinde gelir idaresi alanında faaliyet gösteren devlet dairesi) bir belge verilir. O belge ile S Corporation olarak kabul edilir.
S Corporation modelinde kişi ve firma ayrı tutulur. Muhtemel mahkemeye verilme durumunda firma üzerinden işlem yapılır.
Vergilendirilme kısmında ise firmanın vergisi ayrı şekilde incelenir. Vergi indirimlerinden yararlanılır. S Corporationlarda maximum 100 ortak olunur ve hisse senedi satarak para kazanılır.
Ayrıca C Corporationlar, S Corporationlar her sene en az bir tane genel kurul yapmak zorundadır. Genel kurulda alınan tüm kararlar dosyalanmalı ve takip edilmelidir.
Şahıs kredileri, kredi raporları ve firmanın kredileri birbirinden ayrı olur. S Corporation firmalarının dezavantajı evrak işlemlerinin fazla olmasıdır. Bu işlemlerin belli rutinlerle yapılması gerekir yoksa takibi zorlaşır ve maliyeti artar.
Bu durumda bir muhasebeciyle çalışmak gerekir. Ortak sayıları sınırsız olmakla birlikte çift vergilendirme işlemi uygulanır. İlk olarak firma kendi karı için vergi öder. Eğer kar payı dağıtıyorsa verdiği kar payı da vergilendirilir. Son olarak bu firmaları kuran kişilerin Amerika vatandaşı olma zorunluluğu vardır.
Limited Liability Company (LLC / Sınırlı Sorumlu Şirketi)
Türkiye’de yaşayan birçok insanın ilgilendiği şirket modelidir. En uygun modelin bu olduğu bilinir. Tek kişi veya iki ortak olarak şirketi kurmak en uygunudur. Beyanname sunulurken çift taraflı sunulur ve vergilendirme konusunda seçim yapılır.
Şirketin kurulması, incelenmesi, vergilenmesi kompleks değildir. Şirket dünyanın her yerinde kurabilir. Malınıza müdahale edilmez. Amazon’da satış yapmak isteyen kişilerin kurması gereken şirket budur.
Amerika dışında yaşayanlar için Bireysel Vergi Mükellefi Kimlik Numarası (ITIN) üzerinden firmalar kurulur. Bu numarayı almak için Internal Revenue (Amerika Birleşik Devletleri’nde gelir idaresi alanında faaliyet gösteren devlet dairesi) ‘den başvuru yapılır. Firmanın kurulduğu zaman bir de EIN (ABD İşveren Kimlik Numarası) alınır. Bu da firmanın vergi numarası olur.
Amerika’da şirket kurmak konulu bu yazımızda sizlere şirket yapılarından ve özelliklerinden söz ettik. Tüm bu detaylar hakkında bilgi sahibi olunduktan sonra geriye kalan tek şey firma kurmak için harekete geçmektir.
Türkiye’deki şirket türleri hakkında detaylı bilgi edinmek için ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.