Amazon’da Buy Box nedir? Amazon’da Buy Box kazanmak için yapılması gerekenleri blog yazımızda sizin için derledik! Detaylı bilgi edinmek için bloğumuzu okumaya devam edin!

E-ticaretin ve pazar yerlerinin dünya çapında tüketim alışkanlığı ve satıcılar üzerindeki etkisini hepiniz biliyorsunuz. Özellikle mağaza sahipleri oluşturulan algoritmaları iyi anlayıp satışlarının artması yönünde aksiyon almalılar.

Dünyanın lider pazar yerlerinden olan Amazon’da görüntülediğiniz ürünün kenarında “Hemen Satın Al” ya da “Sepete Ekle” butonları dikkatinizi çekmiştir. Bu blog yazımızın konusu olan bu butonlar, Buy Box olarak adlandırılıyor. Müşteriler bu butonu kullandığı zaman, listelenen satıcılar arasında en yüksek Buy Box puanlı satıcının ürünleri seçilmekte.

Amazon Buy Box Neden Önemlidir?

Yukarıda tanımını yapmış olduğumuz Amazon Buy Box, mağaza sahipleri ve bu mağazaları bünyesinde barındıran pazar yerleri için oldukça önemli. Burada diğer satıcılarla girmiş olduğunuz rekabet sonucunda aldığınız puan sizleri ön sıraya taşıyarak pazar yerinin desteğini arkanıza almış oluyorsunuz. İlk sıraya yerleştiğiniz durumda rakiplerinize karşı ciddi bir avantaj elde etmektesiniz.

Müşteriler kişiselleştirilmiş ürünler dışındaki arayışlarında mağaza sahibinin kim olduğuna dikkat etmeme eğilimindeler. Bu konuda pazar yerlerinin ilk sırada sunduğu satıcıları inceleyerek alışverişlerine devam ederler. Buradan hareketle üst sıralarda olmanın potansiyel müşterilerinize ulaşmanızda ve nihayetinde satışlarınızın artmasındaki katkısını anlayabiliriz. Amazon satış yapmak için en ideal yöntemlerden birinin buy box olduğunu söylemek mümkün. Çünkü platformun satışlarının %80’i buy box üzerinden gelmekte.

Pazar yerlerinin müşteri memnuniyetine verdiği hassasiyet satıcılar arasında bilinen bir gerçek. Hizmet sağlayıcısı olarak pazar yerleri potansiyel satıcılarla üyelerini buluştururken müşteri deneyimini ön planda tutacaktır. Eğer müşteri satın alma deneyiminden memnun kalırsa, sonraki ihtiyaçları için aynı yerden alışveriş yapmaya daha eğilimlidir.

Bir müşterinin deneyimini etkileyen faktörler birçoğunuzun bildiği gibi hızlı ve hasarsız teslimat, sorularına hızlı ve faydalı yanıtlar ve uygun fiyat. Müşterilerin memnun kalması adına pazar yerleri için Buy Box uygulamaları önem arz etmektedir. Pazar yerleri koştukları şartlardan en optimum seviyeye ulaşan satıcıyı daha çok müşteriye göstererek müşteri memnuniyetini artırma hedefindedir. Dolayısıyla bir satıcı Buy Box kazanarak hem rakiplerine karşı önemli bir avantajla daha fazla müşteriye ulaşabilir, hem de pazar yeri ve mağazasına katkı sağlayabilir.

Kısacası, Buy Box satışlarınızı hızla yükselmesi için oldukça garanti bir yöntem. Ancak hatırlamakta fayda var ki bazı listemelerde Buy Box bulunmayabiliyor.

Amazon’da Buy Box’a Nasıl Sahip Olunur?

Profesyonel Amazon satıcı hesabınızı oluşturduktan sonra, Buy Box’a sahip olmanın yöntemi başarılı bir müşteri deneyimi oluşturmaktan geçiyor. Az önce söylediğimiz gibi, müşteri memnuniyeti Amazon’un hassas yaklaştığı bir konu ve satıcıların da bu anlayışı benimsemesi gerekiyor.

Buy Box’ta yer almak ve birinci sıraya yerleşmek için satış performansınız başarılı olarak kabul edilmelidir.

Gerçek ve rekabetçi fiyatlar: Doğru fiyatlandırma birçok pazar yerinin önem verdiği bir konu. Nakliye gibi tüm ek masraflarla rekabetçi fiyatlar sağlıyor olmak Buy Box’ta size avantaj olarak dönmektedir.

Rekabetçi fiyatların en düşük fiyat anlamına gelmediğini unutmayın, Amazon’un en düşük fiyatların BuyBox garantilemediği konusunda bir uyarısı mevcut.

Envanter bilgisi: Ürününüzün talepleri karşılayacağına dair Amazon’u ikna etmeniz gerekmektedir. Bu sebeple stok bilginiz güncel ve kuvvetli olmalı ki, Amazon bu talepleri karşılayacağınızı bilerek size Buy Box’ta yer alma imkanı tanıyabilsin.

Stoğunuzda olmayan ürünler için envanterinizi güncellemeyi unutmayın, ürünü talep edip stoğu olmadığından satın alamayan müşteri bu durumu hoş karşılamayacaktır. Olumsuz bir yorum ile Buy Box ihtimalinizi riske atabilirsiniz.

Güçlü lojistik partneri: Günümüzde teslimat süreleri oldukça önemli rol oynarken hızlı teslimat sağlamanız alıcılar tarafından tercih edilen bir avantajdır. Bu konuda çalıştığınız lokal ve uluslararası lojistik partneriniz çok önemli. Navlungo olarak bunun farkındayız elbette, yurt dışı gönderi organizasyonunuzu dakikalar içinde planlayıp hızlı sürede gönderim sağlıyoruz!

Fulfillment & Ara depolama hizmeti: Türkiye’den FBA ticareti oldukça talep görürken fulfillment hizmeti ile operasyonel yükünüz önemli ölçüde azalırken satışlarınızın yoğun olduğu bölgelerde müşterilerinize teslimat süreniz ciddi oranda kısalır. Ticaretinizi global şekilde yönetirken gelen siparişlerinizi lokal şekilde ilerletebilirsiniz.

Amazon’da Buy Box Kazanmayı Etkileyen Faktörler

Yukarda bahsettiğimiz önemli maddeleri aşağıda ek maddelerle birlikte özet geçmek gerekirse:

Gönderi Yönetimi

Ürününüzün lojistik operasyonu ince bir planlama ile yönetilmelidir. Ticaretinize başlamadan önce gönderim detaylarına hakim olmanızı öneririz. Avantajları yakalamak için Navlungo müşterisi olmanız gerektiğini söylemiyoruz bile ?

Ürünün Nihai Fiyatı

Ürününüzün satış fiyatı, müşterinizin ödemesi gereken toplam fiyat değilse, stratejinizi nihai fiyata göre belirleyin. Kargolama gibi oluşabilecek ek masrafları gözeterek rekabetçi fiyatınızı nihai fiyat olarak müşterinize yansıtın.

Teslimat Süresi

Güvendiğiniz ve hızlı kargo firmalarıyla çalışmaya özen gösterin. Günümüzde kargo bekleme konusunda sabır ölçeği epey düşmüşken müşterinize hızlı sürede ürününü ulaştırmaya gayret gösterin.

Stok Durumu

Doğru ve güncel envanter bilgisi, müşterinizin beklentisini karşılama konusunda sizlere yardımcı olacaktır.

Kusurlu Sipariş Oranı

Tam bir hayal kırıklığı yaşatan eksik / hasarlı teslimat konusunda alabileceğiniz tüm önlemleri alarak müşteriniz karşısında kötü duruma düşmemeniz sizlere avantaj sağlayacaktır. Her sipariş harika gitmeyebilir, mutlaka sorun yaşadığınız siparişler olabilir, ancak sizin taraftaki hata payı ne kadar azalırsa müşterinizin size karşı anlayışı o kadar yüksek olacaktır.

Geçerli Takip Kodu Oranı

Yine lojistik operasyonlarında ürününüzün hızlı şekilde kargoya verilmesi ve takibi için doğru bir takip kodu almanız önemli. Navlungo’da sevkiyatlarınız için otomatik takip numarası alabildiğinizi hatırlatalım!

Zamanında Teslim / Geç Sevkiyat Oranı

Ürünleri zamanında kargoya teslim etmeniz, kargo firmasının da zamanında ürününüzü göndermesi mağaza puanınıza olumlu yansıyacaktır. Ürünlerinizin hazırlık süreci için gerçekçi bir zaman belirtmeniz ve çalıştığınız kargo firmasının express anlaşmaları olması sizlere avantaj sağlayacaktır.

Geri Bildirim Derecesi

Müşterilerinizin yorumları sizin ticaretiniz için sağlıklı geri bildirimler olarak alınabilirken algoritmik açıdan aldığınız yorum ve puanların derecesi sizleri üst sıralara çıkaracaktır.

Müşteriye Yanıt Verme Zamanı

Potansiyel alıcıların ürününüzle alakalı soruları olabilir. Müşteri başka bir satıcıya ulaşmadan onları hızlı ve doğru şekilde bilgilendirin.

Geri Bildirimlerin Sayısı

Aldığınız geri bildirimler müşterilerinizle kurduğunuz bağı da gösterirken yeni mağaza ziyaretçileriniz için harika bir referanstır. Gönderilerinizde müşterinizin olumlu geri bildirim bırakması için paketin içerisine sıcak bir not eklemeniz müşterinizin yorum yazmasında etkili olabilir 🙂

İptal ve İade Oranı

Müşteriler siparişlerinde bir sorun yaşarsa ya da beklentisini karşılamadığı noktada iade hakkına başvuracaktır. Ürününüzü doğru anlatmaya gayret gösterirken güvenli ve zamanında teslimat yapmaya özen gösterin.

Yorum Yaz