Yurtdışına kargo gönderimi yaparken problem yaşamamak için dikkat edilmesi gerekenleri blog yazımızda sizin için derledik. Okumaya devam edin!

E-ticarete atılıp ürünlerinin dünya pazarıyla buluşmasını sağlamak ve bu şekilde döviz ile bir gelir kapısı oluşturmak pek çok bireysel işletmenin aklında olan, ancak yurt dışına kargo süreçleri hakkında duyduğu endişeden dolayı bir türlü cesaret edemediği bir konu. Bireyler gibi şirketler de yurt dışına kargo operasyon süreçlerinin pürüzsüz ilerlemeyeceğinden kaygılandığı için yurt dışındaki pazarlara uzanmaya yanaşmayabiliyor. Bu durum online ticarette ciddi bir fırsatın ve kazanç opsiyonunun hiç değerlendirilmeden rafa kaldırılması anlamına geliyor.

Online pazar yerlerindeki mağazaları veya farklı e-ticaret altyapıları ile kendi siteleri üzerinden satış yapan işletmelerin yurt dışı kargo gönderimi esnasında yaşayabilecekleri problemleri, bunların çözümü için yapılabilecekleri ve en başında bu sorunların hiç yaşanmaması için alınabilecek önlemleri bu blog içeriğimizde sizinle paylaşacağız.

Yurt Dışı Kargo Gönderiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Büyük özen ve çabayla hazırladığınız ürünlerinizin sahibine ulaşması için şimdi sırada kargo aşaması var. Her ne kadar göz korkutucu olsa da belli konulara ekstra özen ve dikkat verdikten sonra yurt dışına kargonuzu göndermek bir baş ağrısı olmaktan çıkabilir. Aşağıda dikkat etmeniz gerekenleri derledik:

Ürününüzü doğru paketleyin.

Her türlü taşıma esnasında paketler titreme, baskı, sallantı, ezilme gibi zarar verici bazı durumlara maruz kalır. Bu olumsuzlukları tamamen önlemek mümkün değil ancak ürünlerinizi doğru paketleyerek onları taşımalara karşı daha korunaklı hale getirmek mümkün. Ürünlerinizin ağırlığına uygun, çift oluklu, kaliteli koliler kullanarak paketlemeniz ve koliler içinde kalan boşlukları hava yastığı veya naylon gibi malzemelerle doldurmanız paketinizin yaşayabileceği zararı minimuma indirmenizi sağlar.

Ürününüzün hacimsel ağırlığını (desi) doğru hesapladığınızdan emin olun.

Ürünlerinizin hacimsel ağırlığını diğer bir deyişle desisini, hatasız ve son paketlemesini yaptıktan sonra hesaplamanız gerekir. Çünkü ürününüzü saracağınız kalın patpatlı naylonlar hacimsel olarak kapladığı alanı değiştireceği için desi değerinde de oynamalar ve doğal olarak fiyatlandırmada artışa sebebiyet verebilir. Kargo şirketi tarafından yapılan ölçümde bir farklılık ve sorunla karşılaşmamak için yurt dışı kargo ağırlığını hesaplarken bu hususa da dikkat etmenizi öneririz.

Hasarlara karşı paketlerinizi sigortalatın.

Uluslararası kargo gönderiminde paketlerin hasarlara ve kazalara maruz kalması oldukça büyük bir olasılık. Özellikle mali değeri yüksek olan gönderileriniz için sigorta yaptırmak, paketinizi finansal olarak güvenceye alacağı gibi sonrasında yol açabilecek masraf ve ek giderlerden kaçınmanızı sağlar.

Kargo şirketleri sigortalı gönderinizin hasar görmesi neticesinde ürün bedelinin iadesini belirlerken ürünün mal bedeli, ürün ağırlığının SDR ile çarpılması sonucu bulunan değer ve 100 dolar seçenekleri arasından en uygun olanın ödemesini sigortalıya gerçekleştirir.

Yurt dışına kargo gönderirken dikkat etmeniz gerekenler

Gıda, ilaç gibi ürünlerin ve bozulabilir malların gönderimi için sevkiyat kurallarını okuyun.

Yurt dışına gönderimi yapılan standart ürünlerin dışında kalan gıda, ilaç, toksik veya kimyasal madde, bozulabilir ürünler gibi malların gönderimi için anlaşmış olduğunuz kargo firmasıyla konuşarak ilgili prosedüre hakim olmanız ve sizden istenen belgeleri eksiksiz bir şekilde kargo firmasına iletmeniz gerekir. Bu konuyu bir sonraki başlıklarda detaylı bir şekilde açıklayacağız.

Yurt Dışına Hangi Ürünler Gönderilebilir?

Paket, koli, sandık gibi belirli bir dış forma kavuşturulan ve uluslararası taşıma tüzüğü kurallarına uyan her türlü ürünün Türkiye’den yurt dışına gönderimi gerçekleştirilebilir. Ancak çevreye tehlike arz eden, resmi belgelerin veya bozulabilecek birtakım ürünlerin sorunsuz bir şekilde yurt dışına gönderiminin yapılabilmesi için birtakım özel izinler alınması ve belgelerin hazır bulundurulması gerekir. Bu ürünleri ve taşımalarının yapılabilmesi için gereken belgeleri aşağıda madde madde sizinle paylaşıyoruz.

Yurt Dışına Gıda Göndermek

Yurt dışına gıda malzemesi gönderirken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta; gönderilecek gıdanın herhangi bir hastalık, mikrop veya sağlığa zararlı bir madde içermediğini, saklama koşullarını ve bozulma süresini belgeleyen bir rapor temin etmeniz ve bu raporu ilgili kargo firmasına ve kurumlara iletmenizdir. Böylelikle gıda içeren kargonuzun gümrükten ve diğer süreçlerden geçerken herhangi bir aksaklık yaşanmasının da önüne geçmiş olursunuz.

Eğer ABD pazarına gıda gönderimi gerçekleştiriyorsanız ABD’de Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir büro olarak hizmet veren Food and Drug Administration’ın FDA belgesini temin etmeniz ve ürünlerle birlikte gönderimini sağlamanız gerekir. FDA belgesini temin etmek uzun ve çok yönlü bir süreç olduğu için bu konuda danışmanlık hizmeti sunan firmalar ile ilerleyerek işinizi daha kolay bir şekilde halledebilirsiniz.

Yurt Dışına İlaç Göndermek

İnsan sağlığını doğrudan etkilediği için ilaçların ülkeler arasında dolaşımı ilgili ülkelerin gümrükleri tarafından sıkı bir şekilde takip edilmektedir. Yurt dışına sorunsuz bir şekilde ilaç gönderebilmeniz için ilgili ilacın reçetesine, prospektüsüne ve kişiye ait sağlık raporuna ihtiyaç duyulur. Bu belgeleri eksiksiz şekilde hazırladığınız takdirde kolaylıkla kargo yoluyla ilaç gönderimi yapabilirsiniz.

Yurt Dışına Evrak Göndermek

Şirket içi yazışmaları, öğrenci belgesi, pasaport, vize dokümanları, fatura ve diğer önemli belgelerin yurt dışına gönderimini hem express hem de ekonomi kargo yoluyla yapabilirsiniz. Kısa sürede önemli belgelerin iletilebilmesi için çoğunlukla uçak kargo tercih edilir. Önemli belgelerinizin gönderimi için Navlungo paneli üzerinde yer alan yük opsiyonlarından “zarf”ı seçip adet ve ağırlık bilgilerinizi girerek hem express hem de ekonomi gönderimi için farklı kargo firmalarından yurt dışı taşıma teklifi alabilirsiniz.

Yurt Dışı Kargo Gönderiminde Navlungo Hizmetleri

Onlarca farklı pazar yeri ile olan entegrasyonu, uzman ekibi ve çözüm odaklı yaklaşımıyla Navlungo, siz e-ticaretinizi geliştirirken yurt dışı kargo gönderimlerinizde size destek olmaya devam ediyor. Saniyeler içinde mağazanızı bağlayıp birbirinden farklı kargo teklifleri arasından sizin için en uygun olanı seçerek yurt dışı kargo operasyonlarını tamamen dijital kanallar üzerinden optimize edebilirsiniz.

Yorum Yaz