İşletme sahibi olarak piyasada öne çıkmak ve kalıcı bir izlenim bırakmak gerekiyor. Markalaşma söz konusu olduğunda tüketicilerin dikkatini çekecek detaylara önem vermek şart.
İyi ve dikkat çekici bir logo, marka tanınırlığınızı arttırıyor. Markanızın ürünleri veya hizmetleri ile ilişkili sembolik anlamlar içeren bir logo tasarlamalısınız. Dolayısıyla logo; markanızın amacını, tarihini veya kültürünü yansıtmalı.
Marka logosu pazarlamanın en belirgin ve istikrarlı unsurlarından biri. Bunun yanında insanlar olayları gördüklerine ve algıladıklarına göre değerlendiriyor. Bu sebeple sıfırdan bir logo oluşturmak için bazı noktalara dikkat etmelisiniz. İşte, marka logosu hakkında bilmeniz gereken detaylar.
Marka Logosu Nedir?
Marka logosu ne demek sorusunun yanıtı işletmeler tarafından bilinmesi gerekiyor. İşletmenin veya markanın kimliğini temsil eden benzersiz sembole marka logosu denir. Logo nasıl olmalı diyorsanız logolar metin, grafik veya bunların kombinasyonu şeklinde olur. Yani logo yapma sürecinde bu detaylara dikkat etmek gerekir.
Logo, markanın hedef kitlesine güçlü bir görsel izlenim sunar. Bunun yanında markanın renklerini, kişiliğini, misyonunu ve değerlerini yansıtan önemli bir tasarım unsuru olarak karşımıza çıkar. Dolayısıyla marka logosu, işletmenin görünürlüğünü, marka imajını ve marka sadakatini arttırır. Yani marka logosunun tasarımı ve seçimi, pazarlama stratejilerinizin önemli bir parçasıdır.
Marka Logosu Nasıl Oluşturulur?
Logosu olmayan bir marka düşünebiliyor musunuz? Düşünemezsiniz çünkü her markanın mutlaka logosu vardır. Logonuz müşterilerinizin markanızı nasıl algılayacağını belirlemenizi sağlar. Bu nedenle logo nasıl yapılır veya logo nasıl tasarlanır sorularının yanıtlarını iyi bilmeniz gerekir.
Doğal olarak logonuzun harika olmasını istiyorsunuz. Bunun için güzel logo nasıl yapılır ve iyi bir logo nasıl olmalı sorularının yanıtını da bilmeniz lazım. Peki, harika bir logo nasıl oluşturulur? İşte, marka logosunun nasıl oluşturulacağına dair detaylar.
1. Logoya neden ihtiyaç duyduğunuzu iyice anlayın
Doğru müşterileri çekmek için markalaşma sürecinizin kusursuza yakın olması gerekiyor. Logonuz insanların markanızla daha fazla ilgilenmesine sağlayacak nitelikte olmalı. Yani logonuz markanızın çok önemli bir parçasıdır. Ayrıca rekabette öne çıkmanızı yardımcı olur.
2. Marka kişiliğinizi tanımlayın
Logonuz marka kişiliğinizi iletir. Bunu yapmak için ilk önce marka kişiliğinizi tanımlamalısınız. Markanızı neyin benzersiz kıldığına ve markanızın neyle ilgili olduğuna dair net bir fikriniz olmalı. Bu sayede kolayca logo tasarımı yapabilirsiniz.
3. Tasarımınız için ilham alın
Logo tasarımında diğer markalardan ilham almalısınız. İlk başta beyin fırtınası seansı ile ilerlemelisiniz. Markanızı tanımlayan kelimeleri ekibinizle beraber düşünmelisiniz. Alışılmışın dışında düşünmekten çekinmemelisiniz. Ayrıca işletmenizin logonuzda nasıl görselleşebileceğini düşünmelisiniz.
4. Tasarım estetiğini seçin
Markanız hakkında net bir fikriniz olduğuna göre tasarım stilinizi seçmelisiniz. Renk, şekil, tipografi ve grafik gibi unsurlar burada devreye giriyor. Her bir unsuru adım adım gerçekleştirmenizde fayda var. Herkes için doğru bir stil yoktur. Markanıza yakışan stil, doğru olanıdır.
5. Doğru logo türünü bulun
Logonuzu oluştururken şirketinizin genel estetiğine uygun olanı seçmelisiniz. Böylece benzersiz bir logo yaratabiliyorsunuz. Şirketinize yakışacak logo türünü seçerken ekibinizin de fikrini almaya çalışmalısınız.
6. Renk anlamlarına dikkat edin
Renklerin tonlarca farklı anlamı olabiliyor. Yani rengin arkasındaki psikoloji farklıdır. Örneğin, kırmızı rengi heyecan ve tutku anlamlarına gelir. Mavi, çok klasik ve yaygın bir seçimdir. Güvenilirliği ve olgunluğu temsil eder. Logo renklerini ve anlamlarını iyice araştırmalısınız. Ayrıca birçok farklı rengin kombinasyonunu kullanabilirsiniz.
7. Doğru tipografiyi seçin
Logonuzu tamamlayan bir yazı rengi seçebiliyorsunuz. Örneğin, isminizi logoda kullanmak isteyebiliyorsunuz. Bunun için isim logosu nasıl yapılır sorusunun yanıtını iyi bilmelisiniz. Yazı tiplerinden markanıza uygun olanı seçmelisiniz. Ayrıca farklı yazı tiplerini birleştirerek ilerleyebilirsiniz.
8. Tasarımcınızla iletişime geçin
Tüm stil noktalarını değerlendirdikten sonra tasarlamaya başlamaya hazırsınız. Tasarımcınıza güvenmelisiniz. Ancak önerilere de açık kalmalısınız. Tasarımcınız bir uzmandır. Tasarımcınızla beraber çalışmaya özen göstermelisiniz. Seçeneklerinizi iyi değerlendirmeyi unutmamalısınız.
İyi Bir Logo Nasıl Olmalı?
İyi bir logo hemen tanınır. Markanızın mesajını yansıtmanızı sağlar. Aynı zamanda markanızı öne çıkarır. Etkili bir logo profesyonel görünür. Bir markanın kimliği ile profesyonel bir şekilde uyum gösterir. Ayrıca iyi bir logo, çok yönlüdür. Peki, iyi bir logo nasıl tasarlanır? İşte, iyi bir logo için kendinize sormanız gereken sorular:
- Logonuzun 2 saniye içerisinde ne olduğunu söyleyebilir misiniz?
- İnsanlar logonuzla işletmenizin ne işe yaradığını anlayabilir mi?
- Basit ve akılda kalıcı mı? Müşterileriniz logonuzu hatırlayabilir mi?
- Çok yönlü mü? Markanızın bütün ihtiyaçlarına uygulanabilir mi?
- Hedef kitlenize uygun mu? Sizi rakiplerinizden ayırır mı?
Marka Logosu Oluştururken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar
Harika bir logo tasarlamak, güçlü bir izlenim bırakmanıza yardımcı olabiliyor. Bu nedenle marka kişiliğinizi iyi ilettiğinizden emin olmalısınız. Markanızı nasıl yansıtmak istediğinizi enine boyuna düşünmelisiniz. Hedef kitlenizin ilgisini çekebilmelisiniz. Şimdi gelin, logo tasarımında dikkat edilecek hususlar hakkında derinlemesine bilgi edinelim!
1. Sadeliğe önem vermelisiniz
Tarihteki etkili ve başarılı logolarda sadeliğe önem verildiği açıkça görülebiliyor. Örneğin, Nike logosunda yer alan “swoosh” sembolü tanıdık ve sade bir görünüm sunuyor.
Coca-Cola markasının logosu da geleneksel yazı tipini yansıtıyor. Bu markaların logolarını hatırlamak ve tanımak çok kolay. Çoğu tüketici bir logoya kısa süreliğine odaklanıyor.
Bu sebeple logo tasarımı yaparken sadelik önemli bir bileşen olması gerekiyor. Yani sade bir tasarım, markanızın kişiliğini başarılı ve etkili bir şekilde ifade edebiliyor. Ayrıca harfler ile logo tasarlama taktiğini de kullanabilirsiniz.
Fakat markanızın kimliğini yansıtmak için mümkün olduğunca az unsur kullanmaya özen göstermelisiniz. Başka bir deyişle başarılı bir logo yaratmak için sadeliği ön plana çıkarmalısınız.
2. Marka hedefinizi iletmeye odaklanmalısınız
Marka logosu oluşturma adımında şirketinizi yansıtacak renkleri seçmeye özen göstermelisiniz. Profesyonel logo yaratmak için şirketinizin hedeflediği pazarla uyumlu renkler seçmelisiniz.
Çünkü renkler, bir markanın kişiliğini ve kimliğini açıkça ifade ediyor. Bu sebeple marka logosu nasıl olmalı sorusunun yanıtını detaylıca araştırmalısınız. Her bir detaya önem vermelisiniz. Logo tasarım aşamasında farklı duyguları tetikleyen ve marka kişiliğinizi yansıtan renklerin listesini yapmalısınız.
Renklerle uyumlu logo fikri nasıl bulunur diyorsanız büyük markaların logolarını incelemelisiniz. Yani logo tasarım örnekleri üzerinden ilerlemelisiniz. Logo örnekleri üzerinden ilerlediğinizde birçok fikir bulabiliyorsunuz.
Örneğin, Netflix markası kırmızı rengini logosunda kullanmış. Kırmızı rengini kullanmasının sebebi tutkuyu ve pozitif enerjiyi sembolize etmek istemesinden kaynaklanıyor.
Öte yandan, logoda kullanılan yazı tipi seçimine de önem vermelisiniz. Profesyonel logo tasarımı nasıl yapılır diyorsanız yazı tipi seçiminde bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Örneğin, köşeli ve ince yazı tipleri teknoloji alanında ilerleyen bir şirket için ideal olabiliyor.
Yumuşak el yazıları ise kadınlara özel ürün satan şirketler tarafından kullanılabiliyor. Aynı zamanda markanız için doğru sembolü seçmek pazarda önemli yönlerinizi göstermenizi sağlıyor. Markanızın arkasındaki fikirler ve değerler arasında bağlantı kurarken semboller de önem teşkil ediyor.
3. Logonuzun akılda kalıcı olmasına özen göstermelisiniz
Akılda kalıcılığa önem vermek de logo tasarlarken dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır. İlk gördüğünüz andan itibaren akılda kalan logolar, tüketicilerle bağlantı kurar. Bu sebeple tüketicilerin markanızı ve logonuzu kolayca hatırlamasına yardımcı olmalısınız.
Yani marka logosu yaratma sürecinde akılda kalıcılığa ve etkileyiciliğe önem vermelisiniz. Çünkü büyük markaların logo tasarımı püf noktaları arasında akılda kalıcılık yer alır.
En iyi logo tasarımları incelendiğinde bu rahatlıkla görülebilir. Güçlü bir etki yaratan ve akılda kalıcı olan marka logoları, tüketicilerin zihninde yer etmenize olanak tanır. Örneğin; Uber, Airbnb, Apple, Pepsi ve Amazon gibi markalarının logolarını neredeyse çoğu kişi biliyor. Ayrıca logonuzu benzersiz kılmalısınız. Ortak normların ve standartların olduğu sektörlerde bile benzersiz bir logo tasarlamalısınız.
4. Çok yönlülüğünü test etmelisiniz
Marka logosu tasarlama adımında çok yönlü olmasına özen göstermelisiniz. Yani çok yönlü logoyu seçtiğinizden emin olmalısınız. Logonuz çeşitli şekillerde ve durumlarda kullanılabilir olmalı.
Dolayısıyla bir logo, işletmenizi her yerde temsil etmeli. Web sitenizde, sosyal medyada ve ortak girişimlerde markanızı yansıtmalı. Dolayısıyla tüm pazarlama stratejilerinizde kullanılabilmeli.
Yeniden boyutlandırılabilen, yazdırılabilen veya farklı ortamlara yerleştirilebilen bir logo seçmek markanızı önemli ölçüde öne çıkarıyor. Logonuzu ürün paketlemesi için küçültmek zorunda kaldığınız zamanlar olabiliyor.
Böyle bir durumda bile görünür olması gerekiyor. Ürün paketlemesi için küçülttüğünüzde okunamaz ve tanınamaz hale gelen bir logo seçimi yapmamalısınız.
Tasarım düzeyinde dağınıklığı minimumda tutmak için çaba harcamalısınız. Ayrıca sade bir tasarımı tercih etmek logonuzu anında çok yönlü hale getirebiliyor. Yani çok fazla çizgiye, süslemeye ve renge yer vermemelisiniz.
Kötü ölçeklenen karmaşık bir tasarım oluşturmamalısınız. Daha azıyla fazlasını söylemeye odaklanmalısınız. Marka logonuz tutarlı ve her koşulda tanınabilir olmalı. Böylece markanızın ve logonuzun akılda kalmasını sağlarsınız.
5. Rakiplerinizin logolarını analiz etmelisiniz
Rakiplerinizin logolarını mutlaka analiz etmelisiniz. Ne tür bir tasarıma, şekle ve düzene sahip olduklarını anlamalısınız. Bunu rakiplerinizin logolarını kopyalamak için yapmamalısınız.
Her zaman eşsiz olmaya özen göstermelisiniz. Yani logonuz kafa karışıklığına mahal vermemeli. Doğrudan insanların zihnine hitap etmeli. Doğru planlama ile küçük işletmeniz için benzersiz bir logo tasarlama fırsatınız var.
Ayrıca rakiplerinizin tasarımlarına çok benzeyen bir logo seçmemelisiniz. Böylece farkınızı ortaya koyarak ilerleme kaydedersiniz. Dolayısıyla marka özgünlüğüne önem vermelisiniz.
6. Modaya uygun tasarım heveslerinden kaçınmalısınız
Marka logosu yaratırken modaya uygun tasarım heveslerinden kaçınmalısınız. Çünkü trendler ve hevesler durmadan değişiyor. Bu sebeple güncelliğini daima koruyan bir logo oluşturmalısınız.
Modası hiçbir zaman geçmemeli ve çekiciliğini korumalı. Büyük markaların çoğunluğu yıllarca aynı logoyu kullanıyor. Örneğin, McDonald’s markasının altın kemeri yıllardır değişmiyor.
Dolayısıyla zamana duyarlı bir logo oluşturmalısınız. Markanızla beraber büyüyen logoya odaklanmalısınız. Yani nicelikten çok niteliğe önem vermelisiniz. Gereksiz fikirleri ortadan kaldırmalısınız.
Bu sebeple markanızın temel fikirlerini ve değerlerini ön plana çıkarmalısınız. Basitçe söylememiz gerekirse sürekli güncellemek zorunda kaldığınız marka logonuzun olmaması gerekiyor.
En İyi Logo Tasarımı Örnekleri
En iyi logolar genellikle zamanın testinden geçer. Benzersiz ve akılda kalıcı olmalarının yanı sıra moda ve teknolojideki değişikliklere direnirler. Burada tüm zamanların en iyi logo örneklerinden bazılarına yer verdik. Hazırsanız başlayalım!
1. Starbucks logosu
Starbucks tasarımı ile benzersizdir. Orijinal logo tasarımcısı Terry Heckler, iki kuyruklu bir deniz kızının İskandinav gravürünü çizdi. Böylece ortaya Starbucks markası ile bütünleşen bir logo ortaya çıktı.
2. Nike logosu
Nike logosu, en basit fikirlerin genellikle en iyi fikirler olduğunun kanıtıdır. Portland öğrencisi Carolyn Davidson tarafından 1971 yılında tasarlandı. Logo pozitifliği yansıtıyor.
3. FedEx logosu
FedEx marka logosu 40’tan fazla tasarım ödülü kazandı. Zekice düşülen tasarım, marka logosunu eşsiz kılıyordu. 1994 yılında piyasaya sürüldü. Günümüzde de modaya ayak uyduran logolar arasında yer almaya devam ediyor.
Logo, markanız hakkında insanlara fikir veriyor. Bu sebeple marka logosu oluşturma sürecine önem vermeniz şart. Ayrıca logo oluştururken burada saydığımız maddelere dikkat etmeniz gerekiyor. Bol Şanslar Diliyoruz!