Yurt dışı satış siteleri e-ihracat yapmak, dünya çapında müşterilere ulaşma ve ürünlerinizi daha geniş bir pazar oluşturma imkanı sunar. Ancak, hangi yurt dışı satış sitelerinin size en iyi fırsatları sunacağı konusunda karar vermek zordur. Yurt dışına satış yapma gibi bir düşünceniz varsa bu rehber ile birlikte size uygun satış sitesini keşfedebilirsiniz.
Yurt Dışında Hangi Platformdan Satış Yapmalısınız?
Dünyanın en popüler ve çok kullanılan sanal pazar yerlerinde mağaza açarak, yeni ve geniş hedef kitlelere ulaşma şansınızı önemli ölçüde artırabilirsiniz. Satıcılar, daha fazla müşteriye ulaşabilmek için çeşitli e-ticaret platformlarına yönelmektedir.
Milyonlarca kişi, e-ticaret pazar yerlerini düzenli olarak ziyaret ederek güvenle alışveriş gerçekleştirmektedir. Bu durum, satıcılar için büyük bir avantaj sağlamaktadır. Etsy, Amazon, Shopify ve eBay gibi önemli online pazar yerlerinde, ya da kendi web sitenizi kurarak satış yapabilirsiniz.
E-ticaret satıcılarının çoğu, online pazar yerlerinde satış yapmayı tercih etmektedir, çünkü kendi web sitesi kurmak, pazar yerlerine göre daha zahmetli ve başlangıç aşamasında daha maliyetlidir. Bu nedenle, süreci kolaylaştırmak adına profesyonel desteğe başvurabilirsiniz.
En Popüler Yurt Dışı Satış Siteleri Hangileridir?
En fazla müşteriye sahip, popüler ve geleceğin parlak yıldızı olma niteliği içeren birçok pazaryeri var. Cazibesini sürdüren pazaryerleri şu şekilde sıralanabilir;
Amazon
E – Ticaret pazar yerleri arasında yer alan Amazon, dünya çapında yaklaşık 400 milyon kullanıcıya sahiptir. Ana odak noktası tüketiciler olan platform, kendi ürünlerinin yanı sıra çevrimiçi bir pazarda ürün yapmaya da olanak tanır. Amazon’da kayıt ücreti ve teminat gibi ek masraflar bulunmaz.
Amazon Satış Modelleri
Amazon FBA: Direkt olarak Amazon depolarına gönderim yapıp tüm süreçleri Amazon’ un yönettiği modeldir.
Amazon FBM: Ürünlerin direkt müşteriye gönderildiği ve süreçleri satıcının yönettiği modeldir.
Amazon satış modeli seçimi, işlemler için belirgin adımları oluşturacaktır.
eBay
Kendi pazarı aracılığıyla işletmeden tüketiciye ve tüketiciden tüketiciye satışları kolaylaştıran eBay, ABD merkezlidir. Popüler yurt dışı satış siteleri arasında yer alan eBay’ın dünya genelindeki kullanıcı sayısı yaklaşık 110 milyondur. İlgili platformda satıcılar, kendi işlerini kendileri yapmakla yükümlüdür.
Etsy
Son dönemlerde viral hâline gelmiş Etsy, satıcılar ve alıcıları buluşturan çevrimiçi bir pazar platformudur. Yurt dışı satış siteleri için ilk 5’te yer alan platform, yeni ürünlerin yanı sıra 2.el ürünleri de satma imkânı sunar. Self servis olan Etsy’de açık artırmaya dayalı bir fiyatlandırma modeli bulunur. Aylık kullanıcı sayısının 56 milyon olduğu site, sabit fiyatlı sisteme de sahiptir.
Etsy için Dikkat Edilmesi Gerekenler
Etsy’de siparişe özel üretim yapılır ve stoklu çalışılmaz. Bu hazırlık süresinin kısa sürmesi gerektiğine, müşterilerin hıza karşı olumlu dönütler vereceğine işarettir. Etsy’ de ürünler fabrikasyon ürünleri olmadığı için ürünlerin kırılma ihtimali olacaktır.
Ürünlerin çok iyi paketlendiği konusunda müşterinizi ikna etmeniz gerekir bunun için de ürünlerinizin kargolanmış halini de görsellere eklemeniz çok yararlı olacaktır. Ürün paketleme hakkında detaylı bilgi edinmek için ilgili yazıyı okuyabilirsiniz.
Ayrıca Etsy’deki ürünlerinizi Pinterest ve Facebook üzerinden yapacağınız reklamlar ile arttırmanız daha mümkün olacaktır çünkü genel kitle bu ağlar üzerinde aktif olmaktadır.
Etsy mağazanızı Navlungo’ya entegre ederek gelen bütün siparişlerinizi kargo planlamasını saniyeler içinde yapabilirsiniz.
AliExpress
Yurt dışı e-ticaret siteleri arasında yer alan AliExpress, ayda 723 milyon ziyaret alan bir platform. Hemen hemen dünyanın tüm ülkelerine satış yapmayı sağlayan platform, aylık 65 milyon kullanıcı sayısına sahiptir. Sabit fiyatlı olarak satış yapılan bu e-ticaret sitesi üzerinden satış yaptığınızda size özel destek sunan müşteri hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Allegro
Yurt dışı satış siteleri arasında bulunan Allegro, aylık kullanıcı sayısı 17 milyona varan bir platform. Polonya’da etkin olan E ticaret sitesi, satıcılar için emsallerine göre daha gelişmiş bir çağrı merkezi hizmeti verir. Platformda self servis satış modeli mevcuttur. Bunun yanı sıra Allegro, depolama ve nakliye gibi masrafların olmadığı bir satış sitesidir.
Yurt dışına satış yapabileceğim siteler arasında nasıl seçim yaparım diyorsanız yazının devamını okumaya devam edebilirsiniz. Bu e ticaret siteleri arasında size en uygununu bulabilmek üzere önceliklerinizi ve bu sitelerin sunduğu imkânları bir araya getirmekle işe başlayabilirsiniz. Bazı satış siteleri, hedeflerinize ve prensiplerinize uygun olmayabilir. Bu durumda popüler sitelerin yanı sıra diğer pazaryerlerini de düşünebilirsiniz.
Yurt Dışında Satış Yapabileceğiniz Pazaryerleri Nelerdir?
Yurt dışında satış yapmak isteyen şirketler ve üreticiler için birçok farklı yurt dışı satış sitesi mevcuttur. Bazı satıcıların hedefleri, popüler pazar yerlerinin standartlarına uygun olmayabilir. Bu durumda daha spesifik amaçlar için hizmet veren siteleri tercih edebilirsiniz. Bunlar şöyle sıralanabilir;
- Bol.com: Hollanda ve Belçika pazarlarında yüksek sayıda müşteriye ulaşma imkanı sunan bir yurt dışı satış sitesidir. Satıcılar; elektronik, ev ve bahçe ürünleri, kitap, film ve müzik gibi çeşitli ürün gruplarının satışını yapar.
- Cdiscount: Fransa pazarında yer alan yurt dışı satış sitesinde elektronik, ev ve bahçe ürünleri, moda ve aksesuarlar gibi çeşitli ürün grupları satılır.
- Gmarket: Elektronik, moda, gıda ve ev eşyaları gibi ürün gamını kapsayan Güney Kore yurt dışı satış sitesidir.
- Otto: Almanya pazarında bulunan bu yurt dışı satış sitesi; elektronik, moda, ev ve bahçe ürünleri gibi çeşitli ürün gruplarını kapsar.
- Tmall: Çin pazarına odaklanır. Elektronik, moda, ev ve bahçe ürünleri, gıda ve aksesuarlar gibi çeşitli ürünlerin satışı gerçekleştirilir.
- Shopify: Kendi e-ticaret mağazanızı kurmanıza ve dünya çapında müşterilere ulaşmanıza yardımcı olan bir yurt dışı satış sitesidir.
Yurt Dışı Satış Siteleri Arasında Nasıl Seçim Yapılmalıdır?
Yurt dışı satış siteleri arasında seçim yapmak karmaşık görünüyor olabilir. Onlarca pazar yeri arasında seçim yapmakta kararsız hissediyorsanız şu noktaları göz önüne alabilirsiniz;
- Düşündüğünüz yurt dışı satış siteleri ürün gamınıza uygun mu? Satışlarınız için hedeflediğiniz pazarlara hitap eden bir e-ticaret sitesi bulmanız gerekir. Örneğin ikinci el ürün satmak istiyorsanız mevcut platformun buna uygun olması çok önemlidir.
- Yurt dışı satış siteleri ihtiyaç duyduğunuz hizmetleri içeriyor mu? Bilhassa depo hizmetlerine ihtiyaç duyan satıcıların aracı firma gerektirmeyen platformları tercih etmesi gerekir.
- Sahip olduğunuz iş modelinin söz konusu pazar yerine uygun olması gerekir. Örneğin ürünlerini açık artırma ile satmak isteyenler, Bol.com sitesini tercih etmemelidir. Çünkü bu platformda açık artırma yoktur.
- Düşündüğünüz yurt dışı satış siteleri sahip olduğunuz e-ticaret faaliyetlerini yönetmek üzere gereken kaynaklara sahip mi? Destek hizmetlerinin hızlı ilerlemediği bir sistemde yeterli sayıda elemanınız yoksa işler planladığınız gibi gitmeyebilir.
- Pazaryerinin satıcıdan beklentileriyle sahip olduğunuz bileşenler uygun olmayabilir. Örnek vermek gerekirse; sahip olduğunuz iş modeli, markalı ürünleri toplayıp satmak üzerineyse Tmall platformu bunun için uygun olmayacaktır. Çünkü ilgili platformda yetkili satıcı olma durumu yoktur.
- Yurt dışı satış siteleri arasında seçim yaparken ilgili pazaryerinin hedef pazarlara yönelik operasyon maliyetini dikkate almalısınız.
Tüm bunların yanı sıra yurt dışı satış siteleri üzerinden e-ihracat yaparken marka bilinirliği de son derece önemlidir. İşletmenizin çok daha kolay bir şekilde marka bilinirliği yaratmasını istiyorsanız şu unsurlara da dikkat edebilirsiniz: Yerelleştirme, SEO çalışmaları, kapsamlı müşteri hizmetleri ve reklam uygulamaları.
Navlungo, yurt dışı satış sitelerinde nakliye işlemlerinin daha kolay hale getirilmesini hedefleyen bir teknolojik çözümdür. Bu çözüm, yurt dışı satış sitelerinde sunduğunuz ürünlerinizi, dünya çapındaki müşterilerinize güvenli ve ekonomik bir şekilde teslim etmenize yardımcı olur.
Navlungo, ürünlerinizin güncel takibini yapar, en uygun nakliye seçeneğini bulmanıza yardımcı olur ve müşterilerinize ürünlerin zamanında ulaşmasını sağlar. Bu sayede, yurt dışı satış sitelerinde ürünlerinizin satışını artırabilir ve müşteri memnuniyetini maksimize edebilirsiniz.