Amazon FBM modeli, yeni Amazon’a girmek isteyen bazı satıcılar için iyi bir model olabilir. Dünya e-ticaret ağı devasa rakamlara ulaşan firmanın sunduğu bu alternatif satış modeli hakkında merak ettiğiniz tüm soruları cevapladık.

Amazon FBM nedir sorusundan ücretlerine, faydalarından dezavantajlarına kadar her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin!

Amazon FBM Nedir?

Amazon FBM, satışlarınızla ilgili tüm süreçlerle sizin ilgilendiğiniz bir satış modelidir. Açılımı, Fulfillment By Merchant yani satıcı tarafından gerçekleştirmedir.

FBM modelinde Amazon’da satacağınız ürünlerin listelenmesi, stok takibi, depolama, paketleme kargolama ve müşteri talepleriyle ilgilenme gibi satışın tüm süreçleri size aittir. Yani, Amazon sadece listeleme yerinizdir ve geri kalan her şey sizin tarafınızdan yapılır.

amazon fbm nasil yapilir

Amazon FBM Nasıl Yapılır?

Amazon FBM modeli, tıpkı diğer satış modelleri gibi çalışır. Amazon’a satıcı kaydı oluşturup ürünlerinizi listelerken gönderim seçeneklerinde “ürünü kendim göndereceğim” seçeneğini seçmeniz FBM modelini uygulamak için yeterlidir.

Fakat unutulmamalı ki FBM modeli, tüm lojistik süreçleri kendiniz yapacağınız anlamına gelir. Bu yüzden listelediğiniz ürünlerde FBM’yi seçerken beklentileri karşılayacağınızdan emin olun.

Amazon FBM’yi Ne Zaman Kullanmalısınız?

Herkes Amazon FBM rotasını seçmeye karar verebilir, ancak bir Amazon işletmesini yönetmek asla herkese uygun olmayacaktır. FBM, tümü için değil, yalnızca bazı Amazon satıcıları için uygun olacaktır.

Genel olarak, aşağıdakileri satıyorsanız Amazon FBM dikkate alınmalıdır:

  • Düşük satış sıklığına sahip özel ürünler
  • Küçük hacimli ürünler
  • Düşük karlı ürünler
  • Sevk edilmesi zor ürünler (örn. büyük boy veya kırılgan)
  • FBM’nin FBA’dan daha ucuz olduğu durumlar

Amazon Lojistik ücretleri öncelikle ürünün ağırlığına ve boyutlarına bağlıdır. Satıcılar, teslimat ortakları/ağları aracılığıyla Amazon FBA kullanmaya kıyasla siparişlerini daha makul bir fiyata gönderebiliyorsa, FBM’yi tercih etmeleri daha mantıklıdır.

Amazon FBM

Amazon FBM Ücretleri Nedir?

Pro FBM Amazon satıcısı abonelik ücreti aylık 39,99 ABD dolarıdır.

Profesyonel satıcı değil, bireysel satıcıysanız abonelik ücreti yoktur ancak sattığınız her birim için 0,99 ABD doları ücret ödersiniz. Bu nedenle, ayda 40 birimden fazla satıyorsanız Pro paketine geçmelisiniz.

Amazon ayrıca bir yönlendirme ücreti alır. Bunun nedeni, kendi pazarlarında bir satıcı olmanızdır, bu nedenle müşterileri size yönlendirdiklerini düşünürler.

Yönlendirme ücreti, toplam satış fiyatınızın bir yüzdesidir. Çoğu ürün kategorisinde bu %15’tir, ancak %6 ile %45 arasında değişir. Bu nedenle sattığınız ürüne bağlı olarak önceden kontrol etmelisiniz.

Ayrıca nakliye ücretlerinizi de göz önünde bulundurmanız gerekir. Unutmayın, siparişleri paketleyip müşterilerinize zamanında göndermek sizin sorumluluğunuzdadır. 

Yalnızca paketleme ve nakliye ücretlerini değil, aynı zamanda siparişi toplamak, paketlemek ve göndermek için harcadığınız zamanı da hesaba katmalısınız.

amazon fbm avantajlari

Amazon FBM Avantajları Nelerdir?

Şaşırtıcı bir şekilde, tüm işi sizin yapmanız gerekeceğini düşünürsek, Amazon FBM kullanmanın pek çok avantajı vardır. Bu, özellikle Amazon’da satış yapma konusunda yeniyseniz veya yalnızca minimum envanteriniz varsa geçerlidir.

Amazon FBM avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Satıcı, işin her yönü üzerinde kontrol sahibidir.
  • Satıcının Amazon’a ek ücret ödemesi gerekmediğinden marjlar daha yüksektir.
  • Marka oluşturma daha ulaşılabilirdir.
  • Amazon’daki politika değişikliklerinden kaynaklanan kaçınılmaz kayıplar için endişelenmenize gerek yok.
  • Doğrudan alıcıyla çalışırken satıcının uğraşması gereken daha az evrak işi vardır.
  • Satıcı, işi istediği gibi yürütme özgürlüğüne sahiptir.
  • Satıcı, stoktaki envanter, neyin satıldığı ve daha büyük başarı için hangi değişikliklerin yapılması gerekebileceği konusunda daha iyi bir kavrayışa sahiptir.
  • Beklenmeyen maliyetler yoktur; satıcı, yolun her adımında tüm mali durumların farkındadır.

Amazon FBM Dezavantajları Nelerdir?

Fulfillment By Merchant Amazon satıcısı olmanın hiçbir dezavantajı olmasaydı harika olurdu ama her konseptte olduğu gibi her zaman bazı dezavantajlar da olacaktır.

Amazon FBM dezavantajları şu şekildedir:

  • Toplama, paketleme ve nakliye zaman alır.
  • Amazon i̇şletmenizin günlük i̇şleyişine daha fazla zaman ayırmanız gerekir.
  • Nakliye ücretleri daha yüksek olabilir.
  • Müşteri hizmetleri sizin sorumluluğunuzdur.
  • Amazon Prime’a uygun olamazsınız.
interrogation mark

Amazon FBM ve FBA Birlikte Kullanılabilir mi?

Evet! Birçok Amazon satıcısının fark etmediği şey, FBM ve FBA’nın aynı anda kullanılabileceğidir.

Çok sayıda farklı fiyat noktası ve kar marjına sahip ürün yelpazesine sahip geniş bir envanteriniz varsa, ürün özelinde farklı yöntemler kullanmak avantajlıdır.

Özetle envanterinizi FBA ve FBM arasında bölebilirsiniz. Böylece marjı yüksek hızlı satılan ürünleriniz FBA tarafından, marjı düşük, yavaş satılan ürünleriniz ise FBM tarafından yönetebilirsiniz.

Ayrıca Amazon satış konusu ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için linke tıklayarak blog yazımıza gidebilirsiniz.

Amazon FBM Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kullanıcıların Amazon FBM hakkında sıklıkla merak ettiği soruları ve cevapları aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Amazon FBM FBA’dan Daha mı İyi?

Amazon FBM, sattığınız ürüne ve lojistik ağınıza göre FBA’dan daha iyi olabilir. Bu durum elinizdeki ürünlere ve süreç yönetiminize göre değişkenlik gösterir.

Amazon FBM ücretleri nedir?

Amazon Pro FBM ücreti aylık 39,99 $’dır. Bireysel satıcı hesabı ise ücretsizdir fakat ürün başına 0,99 $ komisyon ödersiniz.

Amazon FBM Kargo Ücretini Kim Öder?

Amazon FBM kargo süreci tamamen satıcıya aittir. Kargo ücretini siz ödeyebilir ya da alıcı öder şeklinde gönderebilirsiniz.

Amazon FBM Satıcıları Ne Kadar Kazanıyor?

Amazon FBM satıcılarının neredeyse yarısı ayda 1.000 ila 2.500 $ arasında kazanıyor. Bazı satıcıların ise yılda 45.000 $ kazandığı biliniyor.

Yorum Yaz