İhracata başlamanın en önemli adımlarından bir şüphesiz numune gönderim sürecidir. Bu süreci iyi yönetmek ve müşterinize numune gönderimini problemsiz yapabilmeniz için dikkat etmeniz gereken önemli konular vardır.
Numune Gönderim Sürecinde Proforma Hazırlamak
Yurtdışına yapacağınız numune gönderimleri için en önemli adım şüphesiz proforma hazırlamaktır. Göndereceğiniz ülkenin gümrüğü için esas beyan kabul edilir ve işlemleriniz bu döküman üzerinden gerçekleşir. Bu yüzden bu dökümanın kusursuz şekilde doldurulması gerekmektedir.
Göndereceğiniz şahıs ise; alıcı kontak bilgileri, telefon ve mail bilgisinin alınması, alıcı şirket ise; ek olarak alıcının vergi numarasının belirtilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda proforma üzerinde gönderilen ürüne ait bilgilere yer verilmesi gerekir.
Ürün açıklaması detaylı yazılmalıdır. Gönderim nedeni en önemli doldurulması gereken alanların başında gelir. Burada numune olduğunu belirtebilirsiniz. Kişisel bir eşya gönderimi ise proforma üzerine mutlaka kişisel etki “personal effect, no commercial value” yazması tavsiye edilir.
Aksi halde gümrükleme işleminde ücretlendirme çıkabilir. Bu bilgiler yazılsa dahi yükün gideceği ülke, mevzuat, gümrük memurunun ürünü değerlendirmesi sonucunda ticari değer olarak sınıflandırması ile ürün için vergi oluşabilir.
Avrupa Birliği ülkeleri için 22 Euro üzeri değerler vergiye tabidir. Bu rakam Amerika Birleşik Devletleri için 800 USD olarak belirlenmiştir. Gönderilecek malzeme için gümrük tarife pozisyonu varsa mutlaka belirtilmesi gereken bir parametredir. Yurtdışında HS kod, Türkiye’de GTIP olarak bilinmektedir.
Numune Gönderiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Numune gönderimi yaparken 2 hususa dikkat etmelisiniz. Bunları şu şekilde açıklayabiliriz:
Ürün Paketlemesi
Ürün paketlemeleri ürünün sağlıklı bir şekilde teslim edilebilmesi için uluslararası norm ve kurallara göre yapılmalıdır. Ürün paketlemesi yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus maliyet olmalıdır.
Kargo gönderim ücretlerinde dikkate alınacak değer ” chargeable weight” olarak adlandırılır. Volümetrik değer ile ürünün gerçek ağırlığı karşılaştırılarak hangi değer büyük ise işlemler onun üzerinden yapılır. Bu değer şu şekilde hesaplanmaktadır.
Volümetrik Hesap= En x Boy x Yükseklik / 5000 [cm]
Örnek vermek gerekirse 40 x 50 x 50 cm ölçülerinde 15 kg ağırlığında bir kolinin kargo ücreti hesaplamasında kullanılacak değer 50 x 50 x 50 / 5000 =20, hesaplama 15 kg değil 20 kg üzeriden yapılmaktadır. Bu yüzden uygun kolileme yaparak (ürün boyutları izin verdiği ölçüde) kargo ücretlerinden daha uygun fiyatlarla yararlanabilirsiniz.
Genel Kargo Harici Gönderiler
Genel kargo haricinde yapılacak numune gönderimleri için sadece proforma yeterli olmamaktadır. Tarım ürünü ise gerekli yerlerden alınmış gıda sertifikaları, tehlikeli madde sınıfı ise MSDS formu ve ürün özelinde oluşacak belgelerin hazırlanması gerekir.
Navlungo’nun anlık tekliflendirme modülü ile gerekli bilgileri girerek hızlıca teklif alabilir ve numune gönderim maliyetlerinizi hesaplayabilirsiniz.