TİO belgesi güvenli şekilde taşımacılık hizmeti vermek isteyen şahıslara ve lojistik firmalara iş yapabilme yetkisi verir. Belge, T.C Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan başvurular incelenerek onay verildikten sonra alınır.
TİO belgesini, uluslararası lojistik ağı bulunan firmalar veya ihracat yapan şahıs şirketleri alabilir. Alınması yasal olarak zorunlu olan bu belgeyle ilgili merak ettiklerinizi yazının devamını okuyarak öğrenebilirsiniz.
TİO Belgesi Nedir?
TİO yetki belgesi nedir sorusuna cevap vermeden önce TİO’nun açılımından bahsetmek gerekir. TİO, Taşıma İşleri Organizatörlüğü’dür. TİO belgesi de 01.01.2019 tarihinden itibaren T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilen bir belgedir. Karayolu, havayolu, denizyolu ve demiryolu gibi lojistik alanlarda faaliyeti olan şirket veya şahısların haklarını ve sorumluluklarını belirler. Taşımacılık alanında organizasyon yapacak şahıs ya da tüzel lojistik firmalarının alma zorunluluğu olan bir belgedir.
TİO Belgesi Ne İşe Yarar?
TİO belgesinin en önemli unsuru, ihracat işlemleri sırasında ve yurt dışı ürün gönderimlerinde yaşanabilecek olumsuz durumların önüne geçmesidir. Diğer amaçları şu şekilde sıralanabilir:
- TİO belgesi şahıslara ve lojistik firmalara hizmet sunabilme yetkisi verir.
- Taşıma işleri organizatörlerinin hizmet şartlarını belirler.
- Gönderen ve alıcıların yükümlülükleriyle birlikte haklarını belirler.
- Taşıma şekillerinin denetimini sağlar.
- Etkin hizmet için denetim sistemini geliştirir.
- Taşıma işi organizatörlerinin uluslararası mevzuata uygun faaliyetler göstermesini sağlar.
TİO Belgesi Kim Tarafından Verilir?
TİO belgesi, taşıma faaliyeti sunacak tüzel veya gerçek kişilere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilir. Başvuruları bakanlık yaklaşık otuz gün içinde tamamlayarak onaylar. Verilen veya yenilenen belgelerin geçerlilik süresi 5 yıldır.
TİO Belgesi Almanın Şartları Nelerdir?
TİO yetki belgesi alabilmek için gerekli olan şartlar şu gibi sıralanabilir:
- Firmanın bir deposunun olmasına gerek yoktur.
- TİO belgesinin ücretinin ödenmiş olması gerekir.
- Hizmeti sağlayacak araçlar için yaş şartı yoktur.
- Sözleşme koşulu ya da dağıtım elemanı zorunluluğu yoktur.
- Açılması istenen şubeler için bakanlık onayı olması gerekir.
- TİO belgesi almak ya da yenilemek isteyen kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, ortakların ya da temsil edenlerin tutuklu ve hükümlü olmaması gerekir.
- Merkez adresine sahip olması gerekir.
- Yönetmelikte belirtilen mesleki anlamda yeterlilik şartlarını taşıması gerekir.
- Elektronik tebligat sistemine kayıtlı olması gerekir.
- Faal vergi mükellefi olması da şartlar arasındadır.
Kimler TİO Belgesi Alabilir?
Kombine taşımacılık veya deniz, kara, demir ve hava yolu taşımacılığı alanlarında çalışan gerçek ya da tüzel kişilere ait lojistik firmalarının, yük taşımak ve sözleşme oluşturmak amacıyla Taşıma İşleri Organizatörü Yetki Belgesi’ne sahip olması gerekir.TİO belgesi alma şartlarını sağlayan her firma bakanlık onayından sonra belgeyi alabilir.
TİO Belgesi Nasıl Alınır?
Taşıma işleri organizatörü belgesi alınması için T.C Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na başvuru yapılmalıdır. Bölge müdürlüklerinin TİO işlemi yapmak için yetkisi yoktur.
TİO belgesi için gerekli evraklar vardır. Öncelikle bakanlığın düzenlediği taşımacılık işleri organizatörlüğü yetki belgesi başvuru formu doldurulur. TİO belgesi için gerekli evraklar olan; ticaret sicili gazetesi, belge ücretinin ödendiğini gösteren makbuzu ve oda kayıt belgesi de dosyaya eklenerek başvuru yapılır.
TİO belgesinin geçerlilik süresi 5 yıldır. Belgeyi yenileme ücreti o yıla ait belgenin yüzde 5’idir. Yetki belgesi, geçerlilik süresinden sonra 540 günde yenilenmezse geçersiz kabul edilir ve yenileme hakkı kaybedilir.
Yetki belgesi işlemi tamamlandıktan sonra E-devletten TİO belgesi sorgulama ve doğrulama yaparak kesinliğinden emin olabilirsiniz. E-devlet üzerinden Yetki Belgesi ve Taşıt Kartı yazdırmak için;
- E-devlete giriş yapılır.
- Kurumlar bölümünden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfasına gidilir.
Taşıt Kartı için;
- Yetki Belgesi işlemlerine girilerek, ‘Taşıt Kartı Sorgulama/Düzenleme’ tıklanır.
- Yetki belgesine kayıtlı hangi araca taşıt kartı yazdırılmak isteniyorsa o aracın plakası girilir.
- Belge oluştur butonu tıklanarak taşıt kartı yazdırılır.
Yetki Belgesi yazdırmak için;
- Yetki Belgesi işlemlerine tıkladıktan sonra ‘Yetki Belgesi Sorgulama/Düzenleme’ sekmesine tıklanır.
- Yazdırmak istenilen yetki belgesi seçilerek ‘Belge Oluştur’ sekmesine tıklanır ve ‘Dosya İndir’e basılarak belge yazdırılır.
TİO Belgesi İhracat İşlemlerinde Hangi Amaçlarla Kullanılır?
TİO belgesi, Türkiye’de faaliyet gösteren lojistik ya da ticari işletmelerin, yurtdışına mal ihracatı yapabilmesi için gerekli olan bir belgedir ve yasal gerekliliği vardır.
TİO belgesi, ihracat işlemlerinde birden fazla amaçla kullanılabilir. Bunlar şu şekildedir:
- Belge gümrük işlemleri sırasında ihracatçının kimliğini doğrular.
- Yapılan iki taraflı anlaşmanın geçerli olduğunu kanıtlar ve yasal olarak korunmalarını sağlar.
- Müşteriyle yapılan anlaşma gereği ödeme koşullarını gösterir. Ödemenin güvenli şekilde gerçekleşmesini sağlar.
- Şirketin ya da tüzel kişilerin vergi mükellefiyetini gösterir. İhracat işlemi için vergiye ait belgelerin hazırlanmasında kullanılır.
TİO belgesinin eksiksiz ve tam olması ihracat işlemleri sırasında yaşanabilecek olumsuz durumların önüne geçer.
TİO Belgesi Gümrük İşlemlerinde Hangi Amaçlarla Kullanılır?
TİO belgesi, yapılan ihracatın gümrük işlemlerinde kullanılmasını sağlar. TİO belgesine sahip firmaların veya tüzel kişilerin araçlarının gümrükte sorun yaşamadan kontrole tabi tutulmasını sağlar. İhracat ürünleri diğer mallara göre gümrükten daha kolay ve hızlı geçebilir. Ayrıca bazı harçlardan muaf tutabilir. Böylelikle maliyeti azaltabilir. TİO belgesi ithalat ve ihracat işlemlerinde avantaj sağlayan bir belgedir.