Günümüzde tüketicilerin alışveriş yapabileceği pek çok mağaza var. Bu da mağazalar arasındaki rekabetin artmasına neden oluyor. Dolayısıyla markaların müşterilerini elinde tutmak için çaba harcaması gerekiyor.
Örneğin, müşteriler bir mağazayı neden ziyaret ettiğini unutabiliyor. Aynı zamanda bir mağazaya alışveriş yapmak için girdiklerinde dikkatleri dağılabiliyor. Bu durum en iyi markaların bile başına gelebiliyor.
Yani markalar geçmişte ürünlerine ilgi gösteren müşterileri geri kazanmaya çalışmalı. Remarketing müşterilerinizi geri kazanmanıza yardımcı olur. Bu içeriğimizde remarketing hakkında bilmeniz gereken detayları aktaracağız. O zaman başlayalım!
Remarketing Nedir?
Remarketing nedir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından merak ediliyor. Herhangi bir işlem yapmadan bir web sitesini veya ürün sayfasını ziyaret eden müşterilere hedefli reklamlar göndermeye remarketing (yeniden pazarlama) deniyor.
Örneğin, müşteriniz mağazanızdan sepetine bir ürün ekledi diyelim. Fakat ödeme yapmadan sepetini terk etti. Bu durumda remarketing ile müşterinize sosyal medyada ve Google’da reklamlar sunarsınız. Aynı zamanda sepetinde unuttuğu ürünler için hatırlatma e-maili atarsınız.
Yani müşterinizi ürünlerinizi satın almaya teşvik etmek için çaba harcarsınız. Dolayısıyla markanızla önceden etkileşim kuran kişilerin ilgisini çekmeye çalışırsınız. Böylece sepet terk etme oranınızı düşürme şansı elde edersiniz. Google, Facebook, Instagram, E-posta ve SMS gibi kanallar aracılığıyla remarketing yapabiliyorsunuz.
Remarketing dönüşüm için müşterilerinize ikinci bir şans verir. Eski müşterilerle etkileşim kurmanıza olanak tanır. Bu nedenle remarketing ne demektir sorusunun yanıtını iyi bilmelisiniz.
Ayrıca müşterilerinizin neden markanızı tercih etmesi gerektiğini düzenli olarak hatırlatmalısınız. Özellikle müşterilerinizin e-posta bültenlerinize kaydolmasını sağlamalısınız.
Bu sayede hedeflerinize ulaşma fırsatı elde edersiniz. Elbette müşterilerinizi bunaltmayacak derecede stratejiler geliştirmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Remarketing Neden Önemlidir?
Remarketing, dijital pazarlamanın önemli parçalarından biri. Çünkü müşteri yolculuğu zaman alıyor. Pek çok müşteri, bir markadan alışveriş yapmaya karar vermeden önce başka markalara göz atar. Müşteri yorumlarına bakarak bir markayı veya ürünü değerlendirmek için zaman ayırır.
Bu süreçte potansiyel müşterilerin markanızı hatırlamasını sağlamalısınız. Remarketing ile alakalı görüntülü reklamlar, hedef kitlenizin vakit geçirdiği diğer platformlarda gösterilir. Böylece marka bilinirliğiniz artabilir.
Saygı ve sadakat kazanmanıza olanak tanır. Yani hedef kitlenizi genişletmek ve gelecekteki potansiyel müşterilere ulaşmak için oldukça önemlidir.
Remarketing ve Retargeting (Yeniden Hedefleme) Arasındaki Fark Nedir?
Remarketing ve retargeting kavramları birbirinin yerine kullanılır. Bu iki kavramın nihai hedefleri aynı. Ancak aralarında birkaç önemli fark var. Yeniden hedefleme genellikle ücretli reklamlara odaklanıyor.
Arama motorlarında ve sosyal medyada alakalı reklamlar sunmak için müşteri verilerini kullanıyor. Remarketing ise müşterilerin bilgilerini topluyor. Bunu listeler oluşturmak ve hedefli e-mailler göndermek için kullanır.
Bireysel pazarlamaya odaklanır. Yani daha spesifik mesajlaşmaya ve pazarlamaya olanak tanır. Ayrıca bu iki kavramın kombinasyonunu kullanarak dijital pazarlama etkinliğinizi arttırabiliyorsunuz. Aynı zamanda kârlılığınızı iyileştirebiliyorsunuz.
Remarketing Kampanyası Türleri
Hedefli reklamlar kullanan yeniden pazarlama kampanyaları, işletmelere ve pazarlamacılara web sayfalarından alışveriş yapmadan ayrılan ziyaretçilere ulaşmak için benzersiz fırsat sunar. Bu, ziyaretçilerin açılış sayfanıza dönüp işlem gerçekleştirme olasılığını arttırabiliyor. Yeniden pazarlama kampanyaları 5 türe ayrılabilir:
1. Standart remarketing
Standart yeniden pazarlama, Google Görüntülü Reklam Ağı uygulamalarını kullanan farklı web sitelerinde ve Facebook gibi sosyal medyalarda gezinirken geçmişteki ziyaretçilere görüntülü reklamları gösterir.
2. Dinamik remarketing
Dinamik yeniden pazarlama, bir web sayfasını nasıl gezdiklerine bağlı olarak özel reklam sunmayı içeriyor. Örneğin, e-ticaret web siteniz varsa dinamik remarketing ile ziyaretçinin terk ettiği sepetindeki öğeleri içerebilen reklam yapabiliyorsunuz.
3. Arama ağı reklamlarına yönelik remarketing listeleri
Arama ağı reklamlarına yönelik remarketing listeleri, geçmişte web sayfanızı ziyaret etmiş kişiler için arama ağı reklamı kampanyalarını özelleştirmenizi sağlıyor. Google AdWords tarafından sunuluyor.
4. Video remarketing
Video yeniden pazarlama, videolarınızı yakın zamanda gören ziyaretçilere veya web sitenizde bulunan kişilere yeniden pazarlama reklamları göstermeyi içerir. Bazı reklamlar, YouTube’da izlemek istediğiniz videonun başında gösterilir.
5. E-posta remarketing
E-posta yeniden pazarlama, işletmenizin gönderdiği bir e-maili açan kullanıcılara yeniden pazarlama reklam görüntüleri sunarsınız. Aynı zamanda web sitenizden alışveriş yapmadan ayrılan kullanıcılara web sitenize geri dönmeyi ikna eden hedefli e-postalarla ulaşmanıza yardımcı olur.
Remarketing Avantajları Nelerdir?
Tonlarca yeniden pazarlama avantajı var. Biz burada birkaç önemli faydasından bahsettik. İşte, bazı önemli yeniden pazarlama avantajları ve detaylar.
1. Marka bilinirliğinizi arttırıyor
Marka bilinirliğinizi arttırması yeniden pazarlama faydaları arasında yer alıyor. Çünkü potansiyel müşterilerinize markanızı hatırlatmanızı sağlıyor. Tüketicilerin dikkatinin çabuk dağılması çevrimiçi pazarlama zorlukları arasında bulunuyor.
Remarketing marka hedefleri vurgulandığında daha iyi çalışıyor. Ayrıca eski müşterilerle etkileşim kurmanıza ve marka sadakatini teşvik etmenize yardımcı oluyor.
2. Daha geniş bir kitleye ulaşmanızı sağlıyor
Remarketing kampanyaları ile daha geniş kitlelere ulaşma şansı elde edersiniz. Yani geleneksel pazarlama yöntemlerinden daha fazla kitleye ulaşırsınız. Böylece daha fazla potansiyel müşteriye ulaşma imkânı yakalıyorsunuz.
Potansiyel müşterilere ulaştıkça satışlarınız ve dönüşüm oranlarınız artabiliyor. Dolayısıyla müşterileri pazarlama dönüşüm huninizde tutabiliyorsunuz. Ayrıca tüketici güveni kazanma fırsatınız oluyor.
3. Sepet terk etme oranını azaltıyor
Alışveriş sepeti terk etme oranını önemli ölçüde azaltıyor. Çevrimiçi işletmelerde sepet terk etme oranının artması dönüşümleri düşürüyor. Remarketing ile sepet terk etme oranını azaltabiliyorsunuz.
Örneğin, alışveriş sepetini terk eden müşterinize e-mail attığınızda onların ürünlerinizi hatırlamasını sağlıyorsunuz. Böylece müşteriniz ürünlerinizi satın alabiliyor. Sonuç olarak daha fazla gelir elde edebiliyorsunuz.
4. İçeriklerinizin alakalı ve çekici olmasına imkân tanıyor
Yeniden pazarlama ile işletmeler içeriklerinin alakalı ve çekici görünmesini sağlıyor. Çünkü işletmeler mesajlarını ve kampanyalarını bireysel tüketicilere göre uyarlayabiliyor. Bu, içeriklerinizin daha alakalı ve çekici görünmesini sağlıyor.
Yani kişisel pazarlama stratejileri ile ilerlemiş oluyorsunuz. Ayrıca potansiyel müşterilerle etkileşim kurmanıza ve onları satın almaya teşvik etmenize olanak tanıyor.
5. Paradan ve zamandan tasarruf etmenize yardımcı oluyor
Remarketing kampanyaları işletmelerin körü körüne para harcamasına engel oluyor. Çünkü ürününüzle gerçekten ilgilenen tüketicileri hedeflemenizi sağlıyor. Bu nedenle diğer reklamcılık biçimlerinden daha ucuz.
Dolayısıyla paradan ve zamandan tasarruf etmenize yardımcı oluyor. Kampanyalarınızdan daha yüksek yatırım getirisi (ROI) elde etmenizi sağlıyor.
Remarketing Dezavantajları Nelerdir?
Dijital pazarlama stratejilerinin önemli bir parçası olan remarketing, potansiyel müşterilerin ilgisini çekmeye yönelik etkili bir yol sunar. Ancak bazı dezavantajları da beraberinde getirebilir. İşte, yeniden pazarlamanın dezavantajları.
1. Tüketicilerde rahatsızlık hissi yaratabiliyor
Remarketing, aynı reklamların sürekli olarak hedeflenen tüketicilere gösterilmesi prensibine dayanıyor. Fakat bu durum, zamanla tüketicilerde rahatsızlık hissi yaratabiliyor. Kullanıcılar aynı ürün veya hizmetle ilgili reklamları defalarca görebiliyor. Bu da marka itibarını olumsuz etkileyebiliyor.
2. Potansiyel müşterilerin dikkati dağılabiliyor
Markalar aynı reklamları sürekli olarak gösterdiğinde potansiyel müşterilerin dikkati dağılabiliyor. Reklam tıkanıklığı, kullanıcıların ilgisini çekmekte zorlanmalarına neden olabiliyor. Böylece marka mesajının iletilmesi güçleşebiliyor.
3. Kampanyalar zamanla maliyetli hale gelebiliyor
Başlangıçta düşük maliyetli olan remarketing kampanyaları, zamanla maliyetli hale gelebiliyor. Yükselen tıklama maliyetleri, markaların reklam bütçesini arttırmasını gerektirebiliyor.
4. Veri gizliliği endişeleri yaşanabiliyor
Kullanıcıların kişisel verilerinin toplanması ve kullanılması, veri gizliliği endişelerine sebep olabiliyor. Bu nedenle kullanıcıların kişisel bilgileri kullanılırken izin alınması gerekiyor.
5. Dönüşüm oranlarının düşmesine neden olabiliyor
İlk ziyaretlerinde ilgi gösteren potansiyel müşteriler, sürekli aynı reklamla karşılaşınca ilgisini kaybedebiliyor. Bu durum, dönüşüm oranlarının düşmesine neden olabiliyor. Stratejinin etkinliğini olumsuz etkileyebiliyor.
Remarketing Nasıl Çalışır?
Yeniden pazarlama, müşterilerin sitenizde nerelerde gezindiklerini ve hangi işlemleri yaptıklarını görmenizi sağlar. Daha da önemlisi hangi işlemleri yapmadıklarını da görmenize yardımcı oluyor.
Bunun için müşteri verilerini izliyor. Kampanyalarınızı hedefli ve kişisel hale getirmenize olanak tanıyor. Tüketicilerin önceki göz atma işlemlerinden yola çıkarak reklam sunmanızı sağlıyor. Daha basit ifade ile yeniden pazarlama nasıl yapılır diyorsanız, şu şekilde ilerlenir:
- Bir müşteri web sitenizi veya mağazanızı ziyaret eder.
- Müşteri web sitenizden ayrıldığında çerezleri aracılığı ile takip edilir.
- Müşteri, yeniden pazarlama kampanyalarınızı sosyal medyada ve Google’da gezinirken görür.
- Böylece müşteri reklamlarınıza tıklar ve web sitenizi ziyaret eder.
- Sonuç olarak müşteri yapmasını istediğiniz eylemi gerçekleştirir.
Remarketing Nasıl Yapılır?
Dijital dünyada markalar için en değerli varlık, potansiyel müşterilerinizle kurduğunuz bağlantılardır. Ancak bazen müşteriler web sitenizi ziyaret edip ayrılabiliyor. Bağlantıyı sürdürmek ve müşterilerinizin ilgisini taze tutmak için çaba harcamanız gerekiyor. İşte bu noktada, remarketing stratejisinin gücü devreye giriyor.
Geçmişte web sitenizi ziyaret eden kullanıcılarla tekrar temas kurarak ilerlemelisiniz. Markanızın görünürlüğünü arttırmanın ve daha fazla dönüşüm elde etmenin yollarını bulmalısınız. Yani remarketing yapmalısınız. O zaman gelin, yeniden pazarlamanın nasıl yapıldığını adım adım inceleyelim!
1. Hedef kitleyi belirleyin
İlk başta hedef kitlenizi tanımlamakla başlamalısınız. Hedef kitlenizi belirledikten sonra segmentasyon yapmalısınız. Hangi ürün veya hizmetlerinizin beğenildiğini araştırmalısınız. Web sitenizi ziyaret eden kişileri bulmalısınız.
2. Veri toplama ve izleme mekanizmaları oluşturun
Yeniden pazarlama için etkili veri toplama ve izleme mekanizmaları oluşturmalısınız. Google Analytics gibi araçları kullanarak tüketici davranışlarını takip etmelisiniz. Aynı zamanda izlemeyi etkinleştirmelisiniz.
3. Kişiselleştirilmiş listeler yaratın
Yarattığınız veriye dayalı olarak özelleştirilmiş listeler oluşturmalısınız. Ziyaretçilerin hangi ürünlerinize ve hizmetlerinize ilgi duyduklarını not etmelisiniz.
4. Reklam içerikleri tasarlayın
İlgi çekici reklam içerikleri oluşturmalısınız. Görselleri ve metinleri bir araya getirerek hedef kitlenizin ilgisini çekecek reklamlar tasarlamalısınız. Aynı zamanda reklam içeriklerinizin marka kimliğinizle tutarlı olduğundan emin olmalısınız.
5. Reklamlarınızın zamanlamasını ayarlayın
Reklamlarınızın ne sıklıkta ve ne zaman gösterileceğini belirlemelisiniz. Aşırı tekrardan kaçınmalısınız. Aksi takdirde tüketiciler rahatsızlık hissedebiliyor. Doğru zamanda müşterilerinizi reklamlarınızı göstermeye çalışmalısınız.
6. A/B testleri yapın
Reklam başlıkları, görseller ve çağrılar için A/B testleri yapmalısınız. Hangi içeriğin en iyi performansı gösterdiğini belirlemelisiniz. Böylece stratejilerinizi optimize edebiliyorsunuz. Aynı zamanda daha iyi sonuçlarla ilerleyebiliyorsunuz.
7. Kampanyanızın dönüşümlerini izleyin
Yeniden pazarlama kampanyanızın dönüşümlerini izleyip analiz etmelisiniz. Hangi reklamların daha fazla dönüşüm getirdiğini araştırmalısınız. Ayrıca hangi segmentlerin etkili olduğunu belirlemelisiniz.
8. Düzenli olarak stratejinizi optimize edin
Kampanyanızı sürekli olarak gözden geçirmelisiniz ve iyileştirmeler yapmalısınız. Geri bildirimleri dikkate almalısınız. Yeni segmentler keşfedip içerikleri güncellemelisiniz. Stratejinizi düzenli olarak optimize etmelisiniz.
Remarketing Listesi Nedir ve Nasıl Oluşturulmalıdır?
Yeniden pazarlama kampanyaları için hedef kullanıcıların veri tabanlarını içerir. Potansiyel bir müşteri sitenize geldiğinde bir eylem gerçekleştirir. Çerezler bu kullanıcıyı işaretler ve listeye dahil eder.
Ana sayfanıza gelen ziyaretçiler de kaydedilebilir. Ziyaretçi ana sayfanıza geldiğinde çerezleri bu listeye eklenir. Ardından sadece ana sayfanızı ziyaret eden kişilerin listesine yeniden pazarlama yapabilirsiniz. Dolayısıyla birçok farklı liste oluşturulabiliyor. Bu listelere göre yeniden pazarlama yapma imkânı elde edebiliyorsunuz.
Remarketing Örnekleri
Yeniden pazarlama ile hemen dönüşüm sağlamayan site ziyaretçileri etkileşime geçebiliyorsunuz. Aynı zamanda site ziyaretçilerini işlemlerini tamamlamaya teşvik edebiliyorsunuz. Bu sebeple çoğu marka remarketing stratejileri ile ilerlemeyi tercih eder. Şimdi gelin, kampanyalarınıza ilham verecek bazı yeniden pazarlama örneklerini inceleyelim.
1. Nike
Nike markası, yeniden pazarlama yapan markalardan biri. Çünkü Nike markasının web sitesinde bir çift yeni koşu ayakkabısı aradıktan sonra diğer sitelere göz attığınızda Nike spor ayakkabı reklamları ile karşılaşabiliyorsunuz. Bu reklam kampanyası, öneri ve harekete geçirici mesaj içeriyordu.
2. Airbnb
Ev konforunda seyahat tutkusunu gerçekleştirmek için Airbnb tercih edilir. Seyahat aramalarınız için birkaç listelemeyi kontrol edersiniz. Ardından dolaştığınız sosyal medyada veya web sitesinde rezervasyonu kolaylaştıracak bir Airbnb reklamı görürsünüz. Bu, remarketing örnekleri arasındadır.
3. Spotify
Spotify, insanlara web sitelerde gezinirken ulaşmak için yeniden pazarlamayı kullanır. Örneğin, 3 aylık ücretsiz Spotify Premium reklamı yapar. Bu reklam tüketicilerin hoşuna gidebilir. Teklif, henüz premium sürümüne geçmemiş olan Spotify kullanıcılarına yöneliktir.
Markanızı tanıtmak için remarketing örnekleri ile ilerlemeyi unutmamalısınız. Remarketing yaparken kampanyaların etkili bir şekilde yürütülmesini sağlamalısınız. Bol Satışlar Diliyoruz!