R2 yetki belgesi, ticari amaçlı taşıma işlemleri gerçekleştiren firma ya da kişilerde bulunması gereken bir belgedir. Özellikle de uluslararası işlemlerde sıkça tercih edilen bu belge, ticari faaliyetlerin olmazsa olmazıdır.
R belgeleri kapsamında yer alan R2 yetki belgesi, yurt dışına yapılan ticari faaliyetler için gerekli olan bir belgedir. R2 belgesinin kapsamı ve kullanım amacıyla ilgili detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz.
R2 Belgesi Nedir?
6 Temmuz 2018 yılında resmî gazetede yayınlanan ‘Taşıma İşleri Organizatörlüğü’ kapsamında düzenlenen R2 belgesinin asıl amacı, deniz, kara, hava ve demiryolları aracılığıyla yapılan ticari taşıma işlemlerinin kontrol edilmesine dayanır. Bu anlamda hem taşıma işini yapan kişilerin hem de kurumların koruma altına alınması hedeflenir.
R2 yetki belgesi, dünya genelinde yurt dışına yapılacak olan ticari taşıma işlemleri için kullanılan bir belgedir. Herkesin kolayca ulaşacağı bir belge olmakla birlikte, bazı önemli şartlara tabiidir. Bu belgenin edinilebilmesi için gerekli tüm şartların karşılanması oldukça önemlidir. Düzenli olarak yenilenmesi gereken bu belge hemen hemen her kullanıcıya süreli olarak verilir.
Bu belgenin var olması, her işlemde kullanılabileceği anlamına da gelmez. Çünkü hemen hemen her uluslararası taşıma işleminde, birbirinden farklı pek çok belgeye sahip olmak gerekir. Bu belge sadece kesin olarak bulundurulması gereken belgelerden biridir. Bu nedenle bu belgeyle birlikte diğer gerekli belgelerin de edinilmesinde fayda vardır.
Bu belgenin alınabilmesi için belirli bir konumda olma şartı aranır. Yani taşıma şartlarını tam anlamıyla karşılayan, tüzel ya da gerçek kişi olmak gerekir. Mevcut kuruluşta birden fazla kişi bu belgeye sahip olabilir. Aynı zamanda bu belge, alındığı günden itibaren toplamda 5 yıl geçerli sayılır.
R2 Belgesi Alma Şartları Nedir?
R2 yetki belgesi almak için kişi ya da kurumların belirli şartları yerine getirmiş olması gerekir. Bu şartların karşılanması durumunda, sorunsuz bir şekilde hizmet almak mümkündür. Bu tür gerekliliklerin olmasının en büyük nedeni, yapılan her ticari işlemin kayıt ve güvence altına alınmasıdır.
Bu belgeye sahip olmak isteyen herkesin öncelikli olarak T.C vatandaşı olması gerekir. Aynı zamanda tüzel kişi tarafından alınacak olan belgelerde, ticaret siciline kayıt olmak ve kurulumun Türkiye Cumhuriyeti kanunları çerçevesinde yapılmış olması şartı aranır. Bundan sonraki süreçte ise R2 yetki belgesi için 300.000 Türk Lirası sermayeye sahip olmak gerekir. Bu miktar alt sınırı oluşturur. Akabinde gereken ücretin ödendiğine dair, kanıt niteliğinde bir belgeye de sahip olunmalıdır. Bu belge sayesinde yetki belgesinin alınması için gereken en önemli durumlar sağlanır.
Bir diğer önemli kural ise doğru adresin belirtilmesidir. Başvuru aşamasında işyeri adresi veya varsa adreslerinin kesinlikle belirtilmesi gerekir. Kullanılacak olan araçlar ele alındığında, mevcut şirket ya da kişi adına olan hemen hemen her araç, R2 belgesine sahip olduğu sürece kullanılabilir. Söz konusu yetki belgesi hem araç kullanıcısı için hem de aracın kendisi için geçerlidir. Bu nedenle özellikle araç ayrımının yapılmasına gerek yoktur.
Yetki belgesine sahip kişiler, ilk belgenin alınmasından yaklaşık 6 ay sonra, meslekle ilgili bazı yükümlülükleri yerine getirmelidir. Bu kapsamda, bu belgeye sahip olan kişi ya da kurumların, en az bir üst düzey ve bir de orta düzey yönetici türünde mesleki yeterlilik belgesi bulundurmaları gerekir. Bu şartların mutlaka yerine getirilmesi ve gereken süre boyunca da muhafaza edilmesi şarttır.
Gerek gerçek gerekse de tüzel kişilerin, alınacak olan belgeyle ilgili detaylı mevzuat taraması yapmasında da fayda vardır. Mevzuat taraması aynı zamanda kullanıcıların yaşanabilecek pek çok olumsuz duruma karşı önlem almasına katkı sağlar.
R2 Belgesi Başvurusu ve Süreci Nasıl işler?
Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen bu belge, başvuru sürecine bağlı olarak kısa sürede elde edilebilir. Bu nedenle bakanlık tarafından belirlenen şartlar ve prosedürlerin dikkate alınması oldukça önemlidir.
R2 yetki belgesi başvuru sürecinde kişilerin bulundurması gereken belgeler aşağıdaki gibidir;
- Başvuru formu
- Başvuru formunda imzası bulunan kişilerin imza genelgeleri
- Başvuran kişi ya da kurumların, bağlı olduğu meslek odasına ilişkin kanıt niteliği taşıyan belge/evrak
- Ticaret sicili gazetesi
- Mevcut belgenin alınmasına yönelik gerekliliklerin eksiksiz olduğuna dair belgeler
Başvuru işlemlerin yapılmasından sonraki süreçte, inceleme aşaması başlar. Bu aşamada, verilen bilgilerin doğruluğu incelenir. Bu süreç ortalama 60 gün sürer. Yoğunluğa bağlı olarak bu sürenin uzama ihtimali de vardır. Bütün şartlara uyulduğu takdirde, kısa süre içerisinde olumlu geri dönüş almak mümkündür. Olumsuz sonuçlanması durumunda ise Bakanlık tarafından işlemlere dair bilgilendirme yapılır.
Daha önce yukarıda da belirtildiği gibi, belgenin geçerlilik süresi 5 yıldır. Fakat süreli bir belge olduğu için düzenli olarak yenilenmesi gerekir. Bu nedenle, bu 5 yıl dolmadan önceki birkaç ayda yenileme başvurusunun yapılması şarttır. Bu sayede ticari işlemlerin aksamasının da önüne geçilebilir.
R2 Belgesinin İşletmelere Faydaları Nelerdir?
Ticari taşıma işlemlerinin kolay ve güvenilir bir şekilde yapılmasına katkı sağlayan R2 yetki belgesi, kurum ya da kişilerin sorun yaşamaması açısından oldukça önemlidir.
Özellikle de yurt dışına yapılan taşıma işlemlerinde pek çok sorunla karşılaşmak mümkün. Bu tür sorunlar için bir güvence haline gelen bu belge, kayıt dışı işlemlerin yapılmasının da önüne geçer. Buna ek olarak, güvenliğin en üst seviyede olması hem kurumlar hem de çalışanlar için büyük bir avantajdır. Ticari taşıma işlemlerinin gerek yurt içi gerek yurt dışında güvenli bir şekilde yapılması, verimliliğin artmasına ve istihdama da katkı sağlar.
Taşıma işlemlerinde devamlılık hemen hemen her kişi ya da kurum için hayati öneme sahiptir. R’ belgesi sayesinde karşılıklı güvenliğin sağlanması tedarik zincirinin düzenli olarak işlemesini sağlar. Özellikle de Türkiye genelinde son yıllarda artan kayıt dışı işlemler, yurt dışına yapılan işlemlerde de oluşmaya başladı. Bu nedenle R2 belgesinin kullanıcılara ve markalara kazandırdığı önemli avantajlar vardır. Özellikle de tanınırlık ve güvenilirlik açısından bir adım önde olmaya katkı sağlar.
R2 Belgesi ile İlgili Son Sözlerimiz
R2 yetki belgesi, lojistik sektöründe sık sık yaşanan karmaşaların önüne geçmek amacıyla kullanılabilen bir belgedir. Lojistik sektörünün Türkiye genelinde son yıllarda kazandığı ivme, gözle görülür bir şekilde yükseliş göstermeye devam ediyor. Bu kapsamda gerek taşıyıcı gerekse de diğer taraflar açısından taşıma işleminin daha kolay hale getirilebilmesi açısından bu belge oldukça büyük bir öneme sahiptir.
Başarıya giden her yolun, güvenirlikten geçtiği bilinir. Bu nedenle başvurunun yapılabilmesi açısından gereken kriterlerin eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesine dikkat edilmelidir. Özellikle yurt dışı taşıma işlemlerinin olmazsa olmazlarından olan bu belge, kurumların geleceğe yönelik atabileceği adımları da belirler.