Bir marka inşa etmeyi düşünüyorsanız benzersizliğinizle öne çıkmanız gerekiyor. Çünkü güçlü ve başarılı bir marka yaratmak için çaba harcamalısınız. Ayrıca büyük markalar tesadüfen oluşmuyor. Sihirle başarılı bir marka yaratılmıyor. Aynı zamanda bir gecede başarıyı yakalamak mümkün olmuyor. İlk etapta marka stratejisi ile ilerlemek şart.
Her işletmenin marka stratejisi farklılık gösteriyor. Bununla birlikte marka stratejisi temel unsurları içermesi gerekiyor. Marka stratejisi bileşenleri ile hareket edildiğinde benzersiz ve başarılı bir marka yaratılabiliyor.
Böylece marka stratejisi ve konumlandırması çabalarınızda netlik elde ediyorsunuz. Bu içeriğimizde marka stratejisi ile ilgili bilmeniz gereken detaylara verdik. O halde başlayalım!
Marka Stratejisi Nedir?
Marka stratejisi, işletmelerin kendilerini kitlesine nasıl sunduğunu ve rakipler arasında nasıl öne çıktığını belirleyen çerçeveye denir. İşletmenizin markası; logosundan, adından, hikayesinden, sesinden ve renklerinden daha fazlasını kapsar. Yani markalaşma, görünüş, hissiyat, kişilik, felsefe, değer ve deneyiminin toplamıdır. Tutarlı ve değer odaklı marka oluşturma çabaları, tüketicilerde güven uyandırır.
Dolayısıyla marka oluşturma stratejileri ile ilerlemek ürünlerinizi veya hizmetlerinizi daha etkili bir şekilde sunmanıza olanak tanır. Marka stratejisi ile hedef kitlenize ve pazarınıza ulaşma şansı elde edersiniz. Pazardaki marka bilinirliğinizi arttırırsınız.
Marka Stratejisinin Önemi
Etkili marka stratejisi, güçlü bir şekilde ilerlemenize olanak tanır. Yani insanların bir işletme olarak kim olduğunuzu bilmelerini sağlarsınız. Marka yönetimi ve marka stratejileri birbirini tamamlar. Böylece rekabette öne çıkma şansı elde edersiniz. Stratejik marka yönetimi uzun vadeli hedeflerinize odaklanmanızı sağlar.
Marka stratejisi olmadan markanızın doğru yönde ilerleyip ilerlemediğini anlayamazsınız. Aynı zamanda daha güçlü finansal sonuçlar elde etmenize yardımcı oluyor.
Başarılı Bir Marka Stratejisinin Temel Unsuları Nelerdir?
Marka konumlandırma stratejileri bazı temel unsurlardan oluşur. Yani başarılı bir marka stratejisinin temel unsurları vardır. İşte, marka stratejisinin temel unsurlarından bazıları.
- Amaç
- Esneklik
- Tutarlılık
- Duygusallık
- Sadakat
- Rekabet bilinci
- Hedef kitle
1. Amaç
Marka stratejisi oluşturma adımında amacınızı bilerek ilerlemelisiniz. İlk başta neden bu işi yaptığınızın cevabını bilmelisiniz. Her gün neden tatlı uykunuzdan uyanıp işe gidiyorsunuz? Bu sorunun cevabını da verebilmelisiniz. Ayrıca amacınız, markanızı rakiplerinizden belirgin bir şekilde ayırmanızı sağlıyor.
Finansal sonuçlar elde etmek her işletmenin işlevsel amacı olarak karşımıza çıkıyor. Bir de kasıtlı amacınızın olması gerekiyor. Kasıtlı amacınız ise para kazanma ve dünyada iyilik yapma becerilerini içermeli.
Bu sebeple başarıya odaklanmalısınız. Örneğin, IKEA markası kârlılıktan daha fazlasını elde etmeye odaklanan bir amaç belirlemiş. Çünkü IKEA markasının vizyonu sadece mobilya satmak değil.
Daha iyi bir günlük yaşam yaratmak için çaba harcamak. Bu gibi marka stratejisi örnekleri üzerinden ilerleme şansınız var. Dolayısıyla işletmenizin amacını tanımlarken biraz daha derine inmenizi tavsiye ediyoruz.
İlham için hayran olduğunuz markalara göz atabilirsiniz. Bu markaların misyon ve vizyon beyanlarını nasıl oluşturduklarını incelemelisiniz. Etkili marka stratejisi yaratmak için amacınızı doğru bir şekilde belirlemelisiniz.
2. Esneklik
Marka stratejisi nasıl oluşturulur diyorsanız esnekliğe önem vermelisiniz. Çünkü müşterilerinizin ilgisini canlı tutmak ve hızla değişen dünyada öne çıkmak için esnek olmalısınız.
İlk başta marka stratejisi nedir sorusunun yanıtını araştırmalısınız. Böylece kampanyalarınızda yaratıcı olma şansınız artıyor. Esneklik sayesinde hedef kitlenizin ihtiyaçlarına uyum sağlarsınız. Esneklik, ilgi uyandıran ayarlamalar yapmanızı sağlar. Dolayısıyla yeni neslin dikkatini çekmek için çaba harcamalısınız.
Eski pazarlama taktikleriniz işe yaramadığında değiştirmesini bilmelisiniz. Elbette bu taktikleriniz geçmişte işe yaramış olabilir. Ancak hep işe yarayacak diye bir kaide yok. Her zaman güncel ve yeni marka stratejisi ile ilerlemeye özen göstermelisiniz. Örneğin, sıra dışı ortaklıklara imza atabilmelisiniz.
Ürünlerinizin hiç vurgulamadığınız özelliklerine değinebilmelisiniz. Bunları mevcut müşterilerinizin markanızı neden sevmesi gerektiğini hatırlatmak için kullanmalısınız. Aynı zamanda yeni müşterilerinizle bağlantı kurmaya özen göstermelisiniz.
3. Tutarlılık
Markanızla ilgili olmayan ve markanızı geliştirmeyen detaylardan uzak durmalısınız. En basitinden şirketinizin sosyal medya hesabına fotoğraf eklerken bile dikkatli olmalısınız. Yani bu fotoğrafın markanız için ne ifade ettiğini enine boyuna düşünmelisiniz.
Tutarlı ve esnek kalmalısınız. Aynı anda tutarlı ve esnek kalmak zor biliyoruz. Ancak tutarlılık, markanız için standart belirlemeyi gerektiriyor. Her adımınızı marka mesajlarına ve stratejilerine göre atmalısınız. Ayrıca tutarlılık, müşteri sadakatini arttıran marka bilinirliğine katkıda bulunuyor.
Örneğin, Coca-Cola markasının tutarlılığını inceleyelim. Markanın pazarlamasının her unsuru birlikte çalışıyor. Bu da tanınmış markalar arasında yer almasını sağlıyor. Sosyal medya hesaplarında bile markasıyla tutarlı ilerliyor.
Dolayısıyla tutarlı olmak için stil rehberi oluşturmakla işe başlamalısınız. Marka sesiniz, renginiz, iletişim şekliniz ve yazı tipiniz için tutarlı bir rehber hazırlamalısınız.
4. Duygusallık
Müşterileriniz her zaman rasyonel bir şekilde hareket etmeyebiliyor. Bazen duygular devreye girebiliyor. Bu sebeple birçok şirket duygulara hitap ediyor. Örneğin, Harley Davidson markası etrafında bir topluluk oluşturmayı başardı.
Çünkü marka, bir grup Harley Davidson motosiklet sürücüsünü bir araya getiriyor. Böylece müşteriler büyük bir grubun parçası olduklarını hissedebiliyor. Yani müşterilerinizin aidiyet duygusunu hissetmesi gerekiyor. Çünkü insanlar başkalarıyla yakın bir bağ kurmak için yaşar.
Aidiyet, sevgi ve şefkat duygusunu hissettiren markalar, sadakati arttırıyor. Dolayısıyla müşterilerinizle derin ve duygusal bir bağ kurmanın yollarını bulmalısınız. Onları ailenizin bir parçası gibi hissettirmelisiniz. İlişkinizi güçlendirmek için duygusal tetikleyiciler kullanmalısınız.
5. Sadakat
Müşterileriniz markanızı seviyorsa onları ödüllendirmesini bilmelisiniz. Çünkü bu müşteriler ağızdan ağıza pazarlama ile markanız için elinden geleni yapmaya hazır. Örneğin, bu müşterilerinize kişiselleştirilmiş e-postalar atmalısınız.
Sadık müşterilerinize özel teklif, indirim ve hediye sunmalısınız. Ayrıca onlardan sık sık geri bildirim almalısınız. Yorum yapmalarını ve şikayetlerini dile getirmelerini sağlamalısınız.
Özellikle satış organizasyonunu desteklemek için sadakate önem vermelisiniz. Yani markanız ve müşterileriniz arasındaki olumlu bir ilişkiye yatırım yapmalısınız.
6. Rekabet bilinci
Günümüzde markalar arasındaki rekabet oldukça yüksek. İnternetin gelişmesiyle beraber insanlar dünyanın öbür ucundaki markalara ulaşma şansı elde etti. Yani çoğu marka ile aynı müşterilerin peşindesiniz.
Bu sebeple rekabet analizi yaparak ilerlemelisiniz. Rakiplerinizin başarılarını ve başarısızlıklarını araştırmalısınız. Dolayısıyla rakiplerinize meydan okumak için çaba harcamalısınız.
Şirketinizi daha iyi hale getirmek için marka konumlandırmanızı deneyimlerinize göre uyarlamasını bilmelisiniz. Elbette pek çok şirketle aynı ürünü veya hizmeti satıyorsunuz. Ancak benzersizliğinizi müşterilerinize kanıtlamalısınız.
7. Hedef kitle
Hedef kitlenizi iyi anlamanız gerekiyor. Yani kitlenizin sorunlarını ve ihtiyaçlarını çözmesini bilmelisiniz. Onların yaşamlarına dair detayları ortaya çıkarmalısınız. Ayrıca müşterilerinizi segmentlere ayırmalısınız.
Böylece daha hedefli bir şekilde ilerleme fırsatınız oluyor. Özellikle demografik segmentasyon ile müşterilerinizi anlama şansınız artar. Müşterilerinizin karşılaştığı sorunları, duygusal eğilimleri ve davranış kalıplarını araştırmalısınız.
Ürününüzü veya hizmetinizi müşterilerinizin istediği gibi konumlandırmalısınız. Yani müşterilerinizin özlemlerini, umutlarını ve hedeflerini keşfetmelisiniz.
Marka Stratejisi Çerçevesi Nasıl Olmalı?
Günümüzün dinamik ve doymuş pazarında, kitlenizde yankı uyandıracak marka stratejisi geliştirmek her zamankinden önemli. Sağlam stratejiler, marka sadakatini arttırır. O halde marka stratejisi çerçevesi nasıl olmalı sorusunun yanıtını inceleyelim!
- Markanızın tam olarak temsil etmeli.
- Net ve tutarlı olmalı.
- Etik değerlere saygı duymalı.
- Farkındalığı ve görünürlüğü arttırmalı.
- Doğru kanalları kullanmalı.
Marka Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
Strateji oluşturmak için yaratıcı ve sistematik olmalısınız. Müşterilerinizin mantığına ve duygularına hitap etmelisiniz. Böylece hedefleriniz için çaba harcamış olacaksınız.
1. Hedef kitlenizi belirleyin
2. Pazardaki konumunuzu sağlamlaştırın
Böylece ürünlerinizin, hizmetlerinizin ve markanızın algısını değiştirmiş olursunuz. Yani rekabette öne çıkaran stratejilere odaklanmaya özen göstermelisiniz.
3. İlgi çekici ve açık bir mesaj oluşturun
4. Güçlü bir görsel kimlik yaratın
5. Kitlenize ulaşmak için teknolojiyi kullanın
6. Stratejinizi düzenli bir şekilde analiz edin ve iyileştirin
Ayrıca rakiplerinizin kendilerini nasıl konumlandırdıklarını da izlemelisiniz. Ardından gerekli iyileştirmeleri yapmalısınız.
Marka Stratejisi Örnekleri Nelerdir?
Marka stratejini başarılı bir şekilde oluşturan şirketler var. Şimdi gelin, bu şirketlere yakından bakalım!
1. Tesla
Tesla, amaç odaklı markalar arasında bulunuyor. Temiz ve sürdürülebilir enerjiye inanıyorlar. Yani markalarını daha büyük bir amaca bağlayarak ilerlemeyi başarıyorlar. Amaç bildiriminiz gelecekteki genişlemeye açık olmalıdır.
Tesla amaç bildiriminde sadece arabalara da odaklanmıyor. Daha büyük detaylara odaklanıyor. Dünya fosil yakıtlara bağımlı olmayı bırakırsa sıfır emisyonlu ilerleneceğine inanıyor. Bu, elektrikli araçlar yardımıyla mümkün olabilir.
2. Apple
Apple; erişilebilirlik, eğitim, çevre, katılım, çeşitlilik, tedarikçi sorumluluğu ve gizlilik gibi temel değerlere önem veriyor. Yani markanın değerleri, iş süreçlerine rehberlik ediyor. Bu da en iyi çalışanlarını elinde tutmasına ve yeni müşteriler çekmesine yardımcı oluyor.
3. Amazon
Amazon, hızlı teslimatı ve mükemmel müşteri hizmeti ile öne çıkıyor. Bu da marka stratejilerinde müşterinin ihtiyaçlarına ve sorunlarına çözüm odaklı yaklaşmasından kaynaklanıyor. Böylece müşterilerinde arzu edilen algıyı yaratabiliyor.
Her işletme, iyi bir markalaşmaya ihtiyaç duyar. Ayrıca aşırı doygunluğa sahip bir pazarda markanızı büyütmek için benzersizliğinizi vurgulamalısınız. Bunun için stratejik markalaşmanın temel unsurlarını iyi bilmelisiniz. Böylece geleceğe hazırlanma fırsatı elde edersiniz. Umarız bu içeriğimiz benzersizliğinizi müşterilerinize iletmenizi sağlar. Bol Şanslar Dileriz!