Lojistik, oldukça kapsamlı ve pek çok farklı işleme sahip bir süreçtir. Sektör fark etmeksizin taşımanın ve ticaretin olduğu her alanda ihtiyaç duyulduğu için zaman içinde ihtiyaçlarla birlikte gelişerek alanını genişletmiştir.

Peki lojistik nedir, ne iş yapar, hangi fonksiyonlara sahiptir? Lojistiğin kapsamına giren tüm süreçler ile birlikte sorularınızın en kapsamlı yanıtlarını sizin için hazırladık. Soru işaretlerinizi gidermek için aşağı doğru kaydırmaya devam edin!

Lojistik Nedir?

Lojistik, malların çıkışından teslimine kadar olan taşıma, depolama gibi süreçleri planlar ve yürütür.  Lojistiğin amacı, müşterilerin gereksinimlerini zamanında ve uygun maliyetlerle karşılamaktır.

Lojistik, başlangıçta askeri personel, ekipman ve malların taşınması konusunda hayati bir öneme sahipti. Gelişen dünya ve ticaret yolları ile birlikte günümüzde tedarik zinciri içerisinde ticari malların taşınması adına çok daha kapsamlı bir anlama sahip oldu.

Bu gelişmeler lojistik firmalarının doğuşuna sebep oldu. Zamanla uzmanlık kazanan lojistik firmaları, üreticilere, perakendecilere ve büyük ölçüde mal taşıma ihtiyacı olan diğer sektörlere hizmet vermektedir. Bazıları jet uçaklarından kamyonlara, depolara ve yazılımlara kadar tüm altyapıya sahipken, yalnızca birkaç alanda hizmet veren firmalar da bulunur.

Lojistik ile ilgili en önemli çıkarımları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Lojistik, ürünlerin bir şirket içinde ve dışında taşınması ve depolanması anlamına gelir.
  • Lojistik yönetimi, doğru zamanda doğru miktarda kaynak sağlamaya odaklanır.
  • Bir işletmedeki zayıf lojistik, kârlılığını etkileyebilir.
Lojistik Ne İş Yapar

Lojistik Ne İş Yapar?

Lojistikçiler, basit veya karmaşık düzeydeki operasyonları sorunsuz bir şekilde yürütmek ile sorumludurlar. Bu sorumluluklar müşterinin talebine ve firmanın olanaklarına göre değişkenlik gösterse de genel anlamda lojistikçiler müşterinin malları teslim noktasına ulaşana kadar tüm süreçleri güvenli bir şekilde yürütmekle mükelleftir.

Peki bu süreçler nelerdir ve neleri kapsar? Şimdi lojistik hizmetlerine dahil olan tüm faaliyetlere bir göz atalım.

Lojistik Faaliyetler Nelerdir?

Lojistik faaliyetler aşağıda listelenen öğelerin tamamını ya da bir kısmını içerebilir. Bu noktada lojistik firmalarının arasındaki farklar ortaya çıkar. Kapsamlı hizmet tüm süreçleri ele alırken konu bazlı hizmet veren firmalar da bulunur. Lojistik faaliyetleri şunları içerir:

  • Gelen nakliye
  • Giden nakliye
  • Depolama
  • Filo yönetimi
  • Sipariş karşılama
  • Envanter yönetimi
  • Malzeme elleçleme
  • Talep planlaması

Peki bu faaliyetler ne anlama geliyor? Herhangi birini satın aldığınızda nasıl bir hizmet alırsınız?

Lojistikte gelen nakliye

Gelen Nakliye

Gelen nakliye, mal ve malzemelerin bir tedarikçiden bir şirkete hareketidir. Üretimde kullanılan parçaların veya hammaddelerin sevkiyatı, depolanması ve dağıtımı gibi faaliyetleri içerir. Kimi durumlarda envanter takibi, malzeme tedariki ve malların tedarikçiden alınıp teslim edilmesini de kapsar.

Giden Nakliye

Giden nakliye, bitmiş ürünlerin bir şirketten müşterilerine veya son kullanıcılarına akışıdır. Bu faaliyetler, müşteri hizmetleri ve dağıtım kanallarını içerir. Örneğin, bir müşteriden sipariş geldiğinde, ürünün stok durumu envanterden kontrol edilir ve ardından siparişi paketleme ve müşteriye teslimat için depoya gönderilir.

Depolama

Depolama, bir alan ya da bina içerisinde malların, envanterin veya bilgilerin güvenli bir şekilde saklanması anlamına gelir. Küçük ya da büyük fark etmeksizin malı olan her türlü işletme için gereklidir.

Depolamada en önemli kavram sınıflandırmadır. Bu sayede bir aktarım ya da sipariş olduğunda kolay bir şekilde bulunup nakliyeye hazır hale getirilir. Buna ek olarak şirketler ellerindeki malları ve sürelerini görerek daha doğru stratejiler üretebilir.

Filo Yönetimi

Filo yönetimi, ticari ve özel taşıtların, havacılık makinelerinin, gemilerin ve vagonların yönetimini ifade eder. Araç finansmanı ve kiralama, ruhsatlandırma ve uygunluk, araç bakımı, kaza yönetimi ve tedarik zinciri yönetimi gibi çeşitli işlevleri içerebilir.

Verimli filo yönetimi, işinde ulaşıma güvenen şirketlerin araç yatırımıyla gelen riskleri azaltmasına veya ortadan kaldırmasına olanak tanır. Bu, verimliliği ve üretkenliği artırır, genel personel ve nakliye maliyetlerini azaltır.

Lojistikte sipariş karşılama

Sipariş Karşılama

Sipariş karşılama, malları depolama, siparişleri paketleme ve ürünleri müşterilere teslim etme sürecidir. Geniş anlamda, sipariş karşılama, bir müşteri sipariş verdikten sonra bu siparişi aldığı ana kadar gerçekleşen faaliyetleri içerir. Şirketler, sipariş karşılama işlemini şirket içinde gerçekleştirebilir veya bu işlem için harici hizmet satın alabilir.

Envanter Yönetimi

Envanter, bir işletmenin müşterilere kâr amacıyla satmayı planladığı mal veya malzemeleri ifade eder. Tedarik zincirinin kritik bir bileşeni olan envanter yönetimi, bir şirketin üretim tesisinden depoya ve bu tesislerden satış noktasına kadar olan süreçleri takip eder.

Envanter yönetiminin temel amacı , doğru mal veya malzemelere sahip olmaktır. Bu, ne zaman sipariş verileceğini, ne kadar sipariş verileceğini ve öğelerin nerede saklanacağını belirlemek de dahil olmak üzere bu süreci yönetmektir.

Malzeme Elleçleme

Malzeme elleçleme, bir depo veya depolama alanı içindeki mal veya malzemelerin hareketidir. Manuel, yarı otomatik ve otomatik sistem ve ekipmanların kullanımını içerir. Üretim, depolama ve dağıtım aşamaları boyunca malların depolanması, korunması ve kontrolünün dikkate alınması önemlidir.

Talep Planlaması

Talep planlaması , ürünlerin hızlı ve güvenilir bir şekilde teslim edilmesini sağlamak için talebi tahmin etme sürecidir. Etkili talep planlaması, bir şirketin gelir tahminlerinin doğruluğunu iyileştirebilir, belirli bir ürün veya kanal için karlılığı artırabilir ve envanteri talebe göre düzenleyebilir.

Talep planlayıcılar, haberler, hava durumu modelleri, doğal afetler ve işgücü sorunları gibi talebi etkileyebilecek iç ve dış faktörleri dikkatle inceler. Tüm olası kaynaklardan bilgi toplamak, müşteri talebinin doğru bir tahmine sahip olmasının etkili bir yoludur.

Lojistik neden önemlidir

Lojistik Neden Önemlidir?

Birçok küçük işletme, müşteri ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için ürün ve hizmetlerinin tasarımına ve üretimine odaklansa da, bu ürünler müşterilere ulaşamazsa iş başarısız olur. Lojistiğin oynadığı ana rol budur. Ancak lojistik, işin diğer yönlerini de etkiler.

Hammaddeler ne kadar verimli satın alınabiliyor, taşınabiliyor ve kullanılıncaya kadar saklanabiliyorsa, işletme o kadar karlı olabilir. Malzemelerin zamanında teslim edilmesini ve kullanılmasını sağlamak için kaynakları koordine etmek bir şirketi yapabilir veya bozabilir.

Müşteri tarafında ise, ürünler zamanında üretilip sevk edilemezse müşteri memnuniyeti düşebilir ve bu da şirketin karlılığını ve uzun vadeli sürdürülebilirliğini olumsuz etkileyebilir.

Bu yüzden lojistik her geçen gün değer kazanmaya devam ediyor. Dünyadaki ticaret küreselleştikçe ve satış kanalları genişledikçe lojistiğin alanı ve değeri de artmaya devam edecektir.

Lojistiğin fonksiyonları nelerdir

Lojistiğin Fonksiyonları Nelerdir?

Taşıma ve depolama, lojistiğin iki ana işlevidir.

Taşıma yönetimi, depolar, perakende satış yerleri ve müşteriler arasında mal taşımak için araçların kullanımını planlamaya, optimize etmeye ve yürütmeye odaklanır. Ulaşım çok modludur. Deniz, hava, kara ve demiryolunu içerebilir.

Depolama ise envanter yönetimi ve sipariş karşılama gibi işlevlerin yanı sıra depo altyapısının ve süreçlerinin yönetilmesini de içerir. Bunun yanı sıra gümrük yönetimi veya küresel ticaret yönetimi de genellikle lojistiğin bir parçası olarak kabul edilir.

Çünkü hükümet düzenlemelerine uygunluğu gösteren evraklar genellikle malların ulusal sınırları geçtiği veya nakliye limanlarına girdiği yerlerde işlenmelidir.

warehouse

Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Arasındaki Fark Nedir?

Lojistik ve tedarik zinciri yönetimi, sıklıkla birbirinin yerine kullanılan terimlerdir, ancak aslında sürecin iki farklı yönünü içerir.

Lojistik, örneğin hammaddelerin satın alınması ve teslimi, paketleme, sevkiyat ve malların distribütörlere taşınması dahil olmak üzere pek çok farklı süreci ifade eder. 

Tedarik zinciri yönetimi ise satıcılar, nakliye sağlayıcıları, çağrı merkezleri, depo sağlayıcıları ve diğerleri dahil olmak üzere müşterilere ürünler sunmak için birlikte çalışan daha geniş bir dış organizasyon ağını ifade eder.

Lojistik Süreçlerinizi Navlungo ile Yönetin

Navlungo, küçük ya da büyük fark etmeksizin tüm firmaların lojistik süreçlerini kolaylaştıracak bir lojistik teknoloji firmasıdır. Gönderme – alma, depolama, pazaryeri entegrasyonları gibi oldukça kapsamlı hizmetleri en uygun fiyatlarla sunarak lojistik maliyetlerinizi minimize eder. Detayları öğrenmek için şimdi Navlungo’yu ziyaret edin!

Lojistik ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Lojistik Neleri Kapsar?

Lojistik, gelen – giden malların taşıma sürecindeki tüm faaliyetleri kapsar. Bu faaliyetler arasında depolama, sipariş karşılama, tedarik yönetimi, filo yönetimi gibi oldukça önemli faaliyetler de yer alır.

Lojistik Firmaları Ne Taşır?

Lojistik firmaları, devletlerin yasaklı listelerinde bulunan ürünler haricinde yasal olan her türlü ürünü taşıyabilir.

Lojistiğin Temel Amacı Nedir?

Lojistiğin temel amacı malları ulaşması gereken yerlere sorunsuz ve güvenli bir şekilde ulaştırma ve süreç içerisinde depolamadır.

Yorum Yaz