Yurt dışına ürün satmanın ya da almanın en güvenilir aracılarından biri olan Etsy, şahıs hesabı olarak da kullanılması açısından Türkiye genelinde oldukça yaygındır. Etsy ödeme alma işlemlerinin kolayca yapılabilmesini sağlıyor.
Aynı zamanda Etsy pazar yerinde mağazalar daha geniş kitlelere ulaşabiliyor. Yani kullanıcılara sağlanan avantajlardan ve yeniliklerden yararlanmak mümkündür.
Doğru mağaza tasarımı ve satış stratejisi konusunda kullanıcılarına büyük oranda destek sağlayan Etsy, uluslararası pazar yerlerinin keşfedilmesi açısından oldukça kullanışlıdır. Bu anlamda Türkiye genelinde son zamanlarda sıkça kullanılan Etsy Payments, Etsy kullanıcılarına sağlanan önemli avantajların başında gelir.
Etsy ile direkt bağlantı kurmaya yardımcı olan Etsy ödeme alma yöntemleri hakkında detaylı bilgiye Navlungo ile ulaşabilirsiniz.
Etsy Hangi Ödeme Kanallarını Kullanıyor?
Etsy ödeme alma kanalları arasından en sık kullanılanlar Etsy Payments, PayPal ve Other (Etsy Shopier) şeklinde sıralanabilir. Bu ödeme kanallarının kendi içinde farklı kullanım prosedürleri ve kuralları vardır.
Etsy, dünyanın pek çok yerindeki zanaatkarları ve üreticileri bir araya getiren, alıcılarla buluşturan bir pazar yeridir.
Bu platform aracılığıyla kendi ürünlerinizi satabilirsiniz. Aynı zamanda ikinci el, antika, vintage ürünleri ya da hobi malzemelerini satmak ya da satın alabilmek mümkündür.
Etsy aracılığı ile mağazanızı kurabilir ve hazırda var olan markanızın ürünlerini pek çok kullanıcıya kolayca ulaştırabilirsiniz.
Etsy Payments
Birbirinden farklı çeşitli ödeme kanallarından dilediğiniz zaman ödeme alabilmenizi sağlayan Etsy Payments, Etsy Credits, kredi-banka kartı, Etsy Gift Card, Sofort, iDeal, Android Pay ya da Apple Pay gibi kanallarla müşteri ödemelerini satıcılara aktarır.
Buraya aktarılan ödemeler belirli bir süre platformda kaldıktan sonra Finances ve Deposit kısımlarından ödemeyi karta almak mümkündür. Ancak satış teknikleri sonucu elde edilen gelirlerin bir kısmından komisyon tutarının kesildiğini söylemek gerekir. Bu kanal kısa bir süre önce Türkiye genelinde de kullanıma açık hale getirildi.
PayPal
Etsy Payments gibi PayPal’da oldukça sık kullanılan ödeme kanallarından biridir. Bu kanala tanımlanan kart, ödeme alınması açısından oldukça önemlidir. Neredeyse bütün işlemler tanımlanan kart üzerinden gerçekleşir.
Her ne kadar tek tıkla satıcılara ödeme alabilme imkânı sunulmasa da genel anlamda oldukça avantajlı bir kanal olarak bilinir. Ancak bu ödeme kanalı Türkiye’de kullanıma açık değildir.
Özellikle kullanmak isteyenler için farklı bir ülkeden açma imkânı sunulur fakat burada sadece geçerli ülkenin dili aktif olabiliyor. Aynı zamanda banka hesabının da tercih edilen ülkeye ait olması gerekiyor.
Etsy Shopier
Bu Etsy ödeme alma kanalı, en kullanışlı yöntemlerden biridir. Çünkü burada Etsy aradan çıkarak ödeme, satıcı ve alıcı arasında gerçekleşir. Bu durumun en büyük dezavantajı güvensizlik yaratmasıdır.
Aynı zamanda onay sürecinin gecikmesi, kontrolsüz limitler ve fazla komisyon istenmesi gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Fakat bu kanalda ödemeler sağlıklı bir şekilde alınabiliyor. Ayrıca kanalın pek çok kullanıcı tarafından tercih edildiğini söylemek mümkündür.
Etsy’de Ödeme Nasıl Alınır?
Etsy ödeme alma işlemleri için öncelikli olarak söz konusu mağaza ya da dükkânın “Other” seçeneğinin açık hale getirilmesi gerekir. Bundan sonraki süreçte en az 5 adet ürün seçilerek Etsy dükkânı aktif hale getirilebilir.
İşlemlerin Etsy kısmının dışında ayrıca Shopier kısmı da vardır. Bu kapsamda shopier.com üyeliği oluşturulduktan sonra Etsy’den ödeme alabilmek amacıyla Etsy seçeneği tercih edilmelidir.
Buraya dükkân ya da mağaza ismi eklenir. En son süreçte ise ‘Etsy dükkanıma bağlan’ seçeneği işaretlenerek ‘Allow Access’a tıklamak yeterlidir.
Etsy’de Para Hesaba Nasıl Geçer?
Etsy üzerinden yapılan satışlarda, satılan ürünlerin ücretlerinin hesaba geçmesi bankaların durumuna bağlıdır. Bu kapsamda belirlenen ücret genellikle en geç 72 saat içerisinde tanımlı banka hesabına yatar.
Platformda satış yapmaya yeni başlayan mağazaların ilk 3 ay boyunca gelirleri 7 iş günü içinde hesaba geçer. Bunun yanında ilk 3 aylık süreci tamamlamış mağaza ve satıcıların ücretleri bir sonraki iş gününde hesaba yatar. Hesap durumunu mağazanın “Available for Deposit” bölümünden kontrol etmek mümkündür.
Etsy Banka Onayı Nasıl Yapılır?
Etsy banka onayı yapabilmek için aşağıda yer alan adımlar takip edilebilir:
- Etsy internet sitesinden ‘Shop Manager’ seçilmelidir.
- Ardından Finances ve Payments settings seçeneklerinin işaretlenmesi gerekir.
- Banka detaylarının yer aldığı kısımdan “Update” butonuna basıldıktan sonra banka bilgileri güncellenmelidir.
- Bundan sonraki süreçte hesabın kullanılacağı ülkenin hesap bilgileri eklenmelidir.
- Etsy hesabın gerçek bir kişiye ait olduğunu onaylayabilmek adına hesaba 1-2 adet mikro transfer gönderecektir. Bu transferin ulaşması 3-7 günü bulabilir.
- Transfer geldiğinde Etsy üzerinden alınan tutarların onaylanması gerekir. Bu şekilde doğru ve güvenli bir şekilde banka onayı yapmak mümkündür.
Etsy Ödeme İşlem Ücretleri Nedir?
Etsy ödeme alma işlem ücretleri, ülkeden ülkeye göre değişiklik gösteren bir durumdur. Bu nedenle Etsy Türkiye için farklı ücretler uygulanır. Yani hemen hemen her satışta KDV oranına rastlamak mümkündür.
Buna ek olarak platformda yer alan her bir ürün için 0,20 $ listeleme ücreti alınır. Her bir ürünün satış komisyonu ise %6.5 şeklindedir. Belirlenen bu fiyat sadece ürün için değil aynı zamanda paketleme ve kargolama işlemleri için de geçerlidir.
Etsy’de ödeme alma yolları arasından istediğiniz yöntemi seçebilir ve işlemlerinizi bu doğrultuda yapabilirsiniz. Etsy Payments, ödeme sürecini kolaylaştırmak için tasarlanmış bir sistem olup pek çok farklı ödeme yöntemini sunar.
Bununla birlikte alternatif ödeme yöntemlerini de göz önünde bulundurabilirsiniz. Hangi yöntemin size uygun olduğuna karar verirken ödeme sürecinin hem sizin hem de müşterinizin ihtiyaçlarını karşıladığından emin olmalısınız.
Sonuçta Etsy’de başarılı bir satıcı olmanın anahtarı, müşterilerinize kolay ve sorunsuz bir alışveriş deneyimi sunmaktan geçer. Bol satışlar dileriz!