ETGB, mikro ihracat yapan firmaların mutlaka doldurması gereken belgeler arasında yer alır. Peki ETGB nedir, nasıl hazırlanır ve ne işe yarar? Elektronik ticaret gümrük beyannamesi ile alakalı sorularınızın cevaplarını almak için okumaya devam edin.
ETGB Nedir?
ETGB, bir ülkeden diğer bir ülkeye yapılan ticaret işlemlerinin vergi ve diğer yükümlülüklerini belirlemek için doldurulan bir belgedir. Açılımı ise Elektronik ticaret gümrük beyannamesidir.
ETGB, uluslararası ticari işlemlerin gümrük süreçlerinin hızlandırılması ve kolaylaştırılması için kullanılır. ETGB belgesi bulunan ürünler gümrükte açılmadan yurt dışına sevk edilir.
ETGB Tescil Numarası Nedir?
ETGB tescil numarası, beyannamenin geçerliliğini ifade eden bir numaradır. Bu numara, gümrük yetkilileri tarafından beyannameye verilir. ETGB’nin geçerliliğini doğrulamak ve bu beyanname ile ilgili bilgi edinmek için kullanılır.
Eğer elektronik ticaret gümrük beyannamesi tescil numarasına sahip bir beyanname doldurulmuşsa, bu beyanname geçerlidir ve gümrük işlemleri için kullanılabilir. İhracat operasyon fişinde ihracat Bilgileri bölümünde GÇB/ETGB no. kısmında yer alır.
ETGB Nasıl Hazırlanır?
ETGB İhracat bilgi formu online ortamda doldurularak hazırlanır.
Beyanı, alıcı ve göndericiler adına yetkilendirilmiş taşıyıcı firmalar yapar. ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) uygulamasıyla birlikte mikro ölçekte ihracat yapan ihracatçıların gümrük beyan ve müşavirlik maliyetleri azaltılarak ihracat yapmaları ve vergi iadesi almaları sağlanır.
UPS, FedEx, TNT ve DHL gibi uluslararası kargo taşımacılığı yapan firmalar, ithalat ve ihracat işlemleri için ETGB verme yetkisine sahiptir. Navlungo panelinden hızlıca gönderi talimatı oluştururken ETGB İhracat Bilgi Formu ve Commercial Invoice (Proforma) arka planda otomatik olarak oluşur. Bu belgelerin çıktısını alınarak Mikro İhracat kapsamında kolaylıkla ürünlerin çıkışı gerçekleştirilir.
Aşağıda örnek ETGB belgesini inceleyebilirsiniz:
ETGB belgesini Navlungo da sizin yerinize taşıyıcı firmadan talep edebilir. Bunun için Navlungo paneli üzerinden gönderi türünü “mikro ihracat” olarak seçip teklifinizi oluşturduktan sonra e-arşiv faturanızı iletmeniz gerekir. Akabinde taşıyıcı firmadan istenen ETGB beyanı, Navlungo tarafından size iletir.
Proforma ve ETGB ihracat bilgi formu Navlungo sistemi üzerinde otomatik olarak hazırlanır. Yalnızca e-arşiv faturanızı sisteme sizin yüklemeniz gerekir. Proforma bedeli kadar KDV’siz, Türkçe şekilde hazırladığınız e-arşiv faturanızı kaşeli imzalı bir şekilde sisteme yükleyebilirsiniz.
Belgelerinizle birlikte ürünlerin depomuza gönderimini sağladığınızda depo personelimiz proforma, ETGB ihracat bilgi formu ve faturanızın çıktısını alır ve çıkış işlemini gerçekleştirir.
ETGB Kapsamı Nedir?
Elektronik ticaret gümrük beyannamesinin kapsamı, ihraç edilecek ürünlerin niteliğine göre değişebilir. Ancak genel olarak elektronik ticaret gümrük beyannamesi aşağıdaki işlemleri kapsar:
- Bir ülkeden diğer bir ülkeye elektronik ortamda yapılan ticaret işlemleri
- Bu işlemlerde kullanılan ürünlerin niteliği
- Ürünlerin fiyatı ve miktarı
- Ürünlerin ihracatçı ülke tarafından verilen belgeleri ve izinleri
- Ürünün detaylı bilgisi
ETGB İhracat ve İthalat Süreci Nasıl İşlemektedir?
ETGB ihracat süreci, ürün bedelinin 15000 Euro’yu, ağırlığının ise 300 kilogramı geçmediği durumlarda kullanır. ETGB ile gümrük işlemlerinden doğan masraf ve prosedürlerden kurtararak ihracat işlemlerini daha kolay gerçekleştirilmesini sağlar.
- İhracatçı/ithalatçı firma, ihraç edilecek ürünlerin fiyat ve miktarını belirler ve elektronik ticaret gümrük beyannamesini doldurur.
- ETGB gümrük yetkililerine gönderilir.
- Gümrük yetkilileri, ETGB’yi inceler ve geçerli ise işlemleri onaylar.
- İhracatçı/ithalatçı firma, onaylanan elektronik ticaret gümrük beyannamesine dayanarak ihraç edilecek ürünleri sevk eder.
ETGB Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
ETGB hakkında kullanıcıların sık sık sorduğu sorular aşağıdaki gibidir:
ETGB’li Gönderim Nedir?
ETGB’li gönderim, mikro ihracat kapsamına dahil olan ürünlerin daha düşük vergi ve belgeler ile gönderilmesine denir. Gönderim sırasında belgeyi entegratör firmalar hazırlar.
ETGB’yi Kimler Kullanabilir?
ETGB’yi ihraç edilen ürünlerin 5000 Euro’yu, ağırlığının ise 300 kilogramı geçmediği durumlarda ürünleri bulunan firmalar kullanabilir.