Emeğinin peşinde yılmadan koşan, erkek egemenliğin, her türlü şiddetin ve haksızlığın karşısında duran, dünyayı daha yaşanabilir kılacak her türlü girişimde bulunan tüm kadınlara. 

Başlamadan Önce

8 Mart, dünyada kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemleri dile getirdikleri gündür.

Tarihçesini bugünlerde sık sık duyacağımız bu önemli gün, elbette her özgürlük hikayesinde olduğu gibi kopan bir “yaygara” sonucu diğer günlerden ayrılmış ve bir mücadeleyi temsil eder hale gelmiştir. 1857 yılında New York’ta bir dokuma fabrikasında haksızlığın karşısında duran, eşit hak ve insani çalışma koşulları talep eden bu emekçi kadınlar, dünyadaki diğer tüm kadınlara ilham kaynağı olmuş, koparılan ve hiç de yersiz olmayan bu yaygaranın aslında domino etkisinin ilk taşı olduğunu bize göstermiştir. Birçoğumuzun hikayesini bildiği ve duygusal bağ kurabildiği bu kadınlar, 165 yıl sonra kendilerinden söz edeceğimizi biliyorlar mıydı emin değiliz, ancak attıkları adımın farklı olduğunu hissettiklerine inancımız tam.

Bu hissiyatın aynı zamanda günümüzde başka bir kesim tarafından da hissedildiğini söylemek mümkün. Bu “gelecekte ne olacağını kesin olarak ön göremese de farklı bir şey yapıyor olma” inancı, günümüz girişimcilerini harekete geçiren önemli bir nokta. Girişimi girişim yapan; farklı olan bir düşüncenin yanında, sonrasından emin olmadan o ilk cesur adımı atmak aslında. 

Tam da bu noktadan yola çıkarak bugün andığımız dokuma fabrikasındaki emekçi kadınlar, birçok kadın girişimciye de ilham olmuş girişimci kadınlardır aynı zamanda. Yıllar geçtikçe modern toplumların nezdinde -aslında çok da geç kalarak- uygulanmaya başlanan eşitlikçi hak ve özgürlüklerle, emekçi kadınlara artık girişimci kadınlar da eşlik etmeye başlamıştır. Hali hazırda son 2 yüzyılın yükselen bir konsepti haline gelmiş girişimcilik kavramı, tarihi serüvene bakınca kadın komünitesinde çok daha duygusal bir temaya bürünmüştür. Onca engele rağmen kadınların toplumda ve iş hayatında başka bir etikete gerek duymadan sergilediği bu tavır, başlı başına bir girişimcilik örneği.

Türkiye’deki Başarılı Kadın Girişimciler ve Girişim Örnekleri

Bu ekosistemde Türkiye’deki fırsatları hızlıca değerlendiren, girişimleriyle birçok kadına ilham veren yüzlerce kadın girişimciden bazılarına yazımızda yer vermek istedik:

Demet Mutlu – Trendyol

Çoğumuzun hikayesine aşina olduğu, 2010 yılında evinin salonunda hayata geçirilen ve 12 yılda Türkiye’de e-ticaret sektörünün lokomotif firmalarından biri haline gelmiş Trendyol’un kuruluş hikayesinin arkasındaki kadın girişimcimiz Demet Mutlu! New York Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu olan Mutlu, Harvard Üniversitesindeki eğitimini yarıda bırakarak Trendyol’u kurdu ve kısa zamanda doğru adımlarla önemli başarılara imza attı. 

Hande Çilingir – Insider

Listemize dahil etmek istediğimiz bir diğer isim yakın zamanda önemli bir yatırım alarak Türk unicorn girişimler arasına giren Insider’ın Kurucu Ortağı ve CEO’su Hande Çilingir. Çilingir, Londra Ekonomi Okulundaki eğitimini tamamladıktan sonra yapay zeka destekli çok kanallı büyüme yönetimi hizmeti veren Insider’ı kurdu. Türk girişimcilik ekosistemi adına güzel bir adım olan bu gelişme için Insider ekibini ve Çilingir’i bu vesileyle tebrik etmiş olalım, başarınız daim olsun!

Filiz Akkaş & Pelin Özkal – Mapsis Metal

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışmasında “2021 Yılı Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” seçilen Filiz Akkaş ve Pelin Özkal, KOSGEB’den aldıkları eğitimlerle Mapsis Metal’i kurdu. Erkek egemenliğin belirgin olduğu başka bir sektörde üretim eksikliğini gözlemleyerek attıkları bu adımda yıldızı parlayan mühendis girişimcilerimizi daha güzel noktalarda görmek dileğiyle!

Nilsu Derici – Wiser Media

Son olarak yer vermek istediğimiz başka kadın girişimcimiz ise Sosyal Kürasyon Platformu Wiser Kurucu Ortaklarından Nilsu Derici! Dijital medyada nitelikli ve entelektüel içerikler üretebilmek amacıyla mobil aplikasyon olarak hayatımıza giren Wiser, kısa zamanda adını daha üst seviyelere taşıyacak gibi.

Kadın Girişimci Destekleri

Yukarıda sadece çok azını sıralayabildiğimiz girişimcilerimizin hikayeleri, kadınların toplumdaki konumlarını eşitlikçi ve özgürlükçü bir çizgide sağlamlaştırmak adına oldukça önemli. Bu bağlamda toplumsal ölçüde çalışmalar gerçekleştiren kurum ve kuruluşlar, kadın girişimci adaylarına sağladıkları programlarla fırsat eşitsizliğini hafifletmeye çalışmakta.

Fikrini hayata geçirmek isteyen, kendi markasını kurup ürünlerini satmak isteyen kadınların başlangıç noktasında maddi, teknik ve eğitim desteği almaları kendi girişim yolculuklarını daha başarılı ilerletmelerine olanak veriyor.

KOSGEB

Bu alanda araştırma yapan birçok kişinin aşina olduğu kurumların başında yer alan KOSGEB, kadın girişimcilere ayrıcalıklı olarak hibe vermektedir. KOSGEB bu kapsamla Halkbank tarafından sağlanan finans desteğiyle henüz işletmesini kurma aşamasındaki kadın girişimcilere 50.000 TL, kurulan işletmeler için ise 100.000 TL vermekte.

KAGİDER

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği KAGİDER, uyguladığı birçok projeyle kadınların hayallerini gerçekleştirmesi, kariyer hayatında yükselebilmeleri ve kendi sosyal ve ekonomik bağımsızlıklarını daha eşitlikçi bir şekilde kazanabilmelerini hedefliyor. Faaliyet kapsamını oldukça genişleten KAGİDER’in projelerine her yaştan ve birçok farklı alandan katılabilmek mümkün.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin kurduğu bu yapıda ise kadınların kariyer alanında kendilerini geliştirmeleri için birçok panel ve seminerler düzenlenmekte. Bunun yanında koçluk programları kapsamında eğitim alan katılımcıların, deneyimli girişimcilerin yanında staj yapma imkanı bulunuyor.

Trendyol Güçlü Kadınlar Programı

Bünyesinde birçok e-ticaret ve e-ihracatla uğraşan kadın girişimciler barındıran bir firma olarak Trendyol’un bu projesinden bahsetmesek olmaz! Yazımızın başlarında da bahsettiğimiz gibi bir kadın girişimci tarafından kurulan Trendyol da bünyesinde satış yapacak kadın girişimcilere çeşitli alanlarda maddi, teknik ve eğitim desteği sağlamakta. Yurt içi ticari faaliyetinde yükselip markasıyla yurt dışına açılmak isteyen tüm kadın girişimcilerimizi Navlungo bünyesine katmak için sabırsızlanıyoruz!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı

Bakanlığın sunduğu program kapsamında girişimci kadınlar projeleriyle birlikte başvurarak finansal destekten faydalanabiliyor. Proje kapsamında girişimci kadınlara faizsiz kredi desteğinin yanında ödeme kolaylığı sağlanıyor.

Bankalar

Yukarıda saydığımız örnekler dışında çeşitli kamu ve özel bankalar da sağladıkları finans hizmetini kadın girişimcilere özel fırsatlar sağlayarak sunabiliyor. Bu bankalardan bazıları:

  • Finansbank
  • Vakıfbank
  • TEB
  • İş Bankası 
  • Garanti Bankası 
  • Ziraat Bankası
  • Akbank
  • Denizbank 
  • Yapı Kredi Bankası 
  • Halkbank 

Kadın Çalışanlarıyla Sektörde Navlungo!

Bir lojistik ve teknoloji startup’ı olarak faaliyet gösteren Navlungo’da hem kendi ekibimizin hem de birlikte çalıştığımız kadın müşterilerimizin yükselişine şahit olmak gurur verici! Hizmet verdiğimiz kargo, lojistik, depolama ve yazılım sektörlerinde erkek egemenliği belirgin bir şekilde varlık gösterirken istihdam oranımızda eşitliği gözettiğimizi ve bu konuda sektörde öncü bir noktada olduğumuzu söylemek mümkün. Bu yazının yayınlandığı gün itibariyle Navlungo & ParkPalet olarak satış, operasyon, depo, yazılım ve diğer departmanlarımızda toplam ekibimiz 72 kişiye ulaşmışken 30’dan fazla kadın çalışanımız her departmanda başarıyla faaliyet gösteriyor!

Navlungo’dan Kadın Girişimcilere Destek Projeleri

Navlungo olarak en hassas noktalarımızdan biri kadın girişimcilerimiz! Kurucu Ortağımız Ceren Tuna önderliğinde başlattığımız bu insiyatifimizde kısa zamanda yurt dışı pazar yerlerinde satış yapmak, hobisini işe dönüştürmek ve markasını globale taşımak isteyen müşteri ve takipçilerimiz için çeşitli programlar gerçekleştiriyoruz.

Projelerimizi sıralamadan önce sizlere kadın girişimcilerimizden Gül Ayan’ın bir mesajı var! Kendi hikayesini paylaşarak size yola çıkmanızı söyleyen girişimcimize bir kulak verin deriz!

Koçluk Programı

Etsy satıcılarına koçluk programı

Tecrübeli Etsy satıcıları sevgili Khrystyna Başalı ve Kerem Başalı önderliğinde Etsy mağaza sahibi 3 şanslı kadın girişimcimize 8 hafta boyunca birebir koçluk desteği sağlayarak satışlarının artmasını ve mağazalarının büyümesini sağladık. Aynı şekilde kargo süreçleri için de bir telefon kadar uzaklarındaydık!

Hikayemizi koçluk projemiz katılımcılarından sevgili Özen Öngören’den dinlemek isterseniz sosyal medya hesaplarımızdan ilgili içeriğe ulaşabilirsiniz.

Kadın Girişimciler Kol Kola Kampanyası

Kadın girişimcilere destek programı

19 Kasım Dünya Kadın Girişimciler gününe özel başlattığımız bu kampanyada ise kadın girişimciler kol kola yükselsin dedik. Arkadaşıyla kampanyaya başvuran 10 şanslı Navlungolu kadın girişimci, arkadaşlarıyla birebir eğitim alarak Etsy ticaretleri hakkında merak ettikleri noktaları öğrenme fırsatı buldu. 

Etsy Danışmanlık Programı

Sevgili Etsy Türkiye ekibiyle yaptığımız bu işbirliğinde ise markalarını global platforma taşımak isteyen Gaia Stil ile uzun dönem dirsek temasında çalışarak Etsy ile ihracat serüvenlerine eşlik ettik. Konu hakkında merak edenler YouTube kanalımıza yüklediğimiz videomuzu izleyebilirler.

Türk Eğitim Vakfı & Navlungo Kadın Mühendislere Destek Burs Fonu

Sizlere ilk kez buradan duyurmak istediğimiz içimizi ısıtan bir haberimiz var!

Türk Eğitim Vakfı ile birlikte gerçekleştirdiğimiz i şbirliğimizde TEV bursiyerleri artık Navlungo ve ParkPalet by Navlungo’nun sağladığı burs fonundan faydalanabilecek. Mühendislik fakültelerinde öğrenim gören kadın öğrencilere sağlayacağımız bu bursun yanında bursiyerlerle bir araya gelerek mentörlük sağlama ve onları daha yakından tanıma imkanı yakalayacağız. Bizler şimdiden gelecek bursiyerlerimiz için çok heyecanlıyız, siz de katkı yapmak isterseniz tıklayın! 

Son olarak

Sizlere ekibimiz adına içimizden geçenleri, ilham aldığımız kadın girişimcileri, projeleri ve Navlungo çatısı altında yaptıklarımızı paylaşmak istedik.

Bu yazıyı derlemenin bizlere çeşitli duyguları bir arada yaşattığını söylemek mümkün. Yazımızı günümüzde artık anlam vermekte zorlandığımız trajik hikayeler, haksızlık ve adaletsizliklerle bitirmek istemesek de bunları hayatımızın bir gerçeği olarak kabul edip hepinizi madalyonun öteki tarafıyla yüzleşmeye, güçlü yarınlar kurabilmemizin en temel adımı olarak görmeye davet ediyoruz. 

Navlungo ekibi olarak buradan tüm benlikleri dolayısıyla haksızlığa uğramış, temel hak ve özgürlükleri elinden alınmış kadınları tüm sevgimizle kucaklıyoruz!

İçimizdeki bu dayanışmanın katlanarak büyümesi ve bizi daha güzel yarınlara götürmesi dileğiyle!

#istanbulsözleşmesiyaşatır

Yorum Yaz