İçinde bulunduğumuz pandemi süreci her sektörü oldukça etkiledi. Bu süreçten en çok etkilenen sektörlerden biri de lojistik sektörü oldu. Salgının artmasıyla beraber deniz yolu taşımacılığında da birçok değişiklik meydana geldi. 

Bunlara örnek olarak:

  • Servislerin yaşamış oldukları yük kayıpları
  • Hacim yetersizliği
  • Alıcıların göndericilerin kapalı olması 
  • Halihazırdaki döngüye gemi sayısının yetmemesi verilebilir. 

Bu durum çok sık karşılaşmadığımız hatta olağanüstü diyebileceğimiz “Blank Sailing”( Void veya cancelled) durumunu çıkardı.

Blank Sailing Nedir?

Blank Sailing, bir deniz taşımacılığı hattının çeşitli nedenlerden dolayı (grev, salgın, force major) belirli bir limanda veya bölgede çalışmayı iptal etmesidir. Bu durumlarda liman tüm rotanın blank sailing’i ilan edilir. Böylece o hafta, iki hafta veya ay için o bölgede tahliye edilecek veya yükleme yapılacak bir gemi olmayacaktır. Bu durum hiçbir armatörün karşılaşmak istemeyeceği bir durumdur.

Blank Sailing Örneği

Çin’de ilk vakanın çıkması ve vaka sayılarının artması sonrasında ülkenin kendisini dış ticarete kapatması durumunu düşünelim. Çin’in kendini kapatması durumunda yük hacminin hızla düşüşe geçmesiyle birlikte bir gemi alabileceği mevcut kapasiteden çok daha az yük alabilir konuma geçiyor.

Gemilerin birçoğu bu şekilde boşa çıkınca da bahsetmiş olduğumuz gibi ‘Blank Sailing’ durumu ortaya çıkıyor. Bu durumda da mevcut bölgeye hizmet veren gemi o dönemde (hafta veya ay) servisten tamamen kaldırılıyor.

Başlangıç noktasından beş farklı limana uğrayacak bir gemi düşünelim. Gemilerin kapasitelerinin tam olarak dolmadığı bir durumla karşı karşıyayız. Bu durumda armatör o bölgedeki gemisini servisten o dönem için (hafta veya ay) kaldırır. Başka bir tarihe erteler.

Bununla birlikte de geminin uğrayacağı limanlardan birinde sizinde yükünüz olursa gönderinizin teslim süresi sekteye uğramış olur. Eğer uğrayacağı beş liman arasında temel aktarma limanı olan bir liman mevcut ise, o limandaki gönderilerde de gecikme yaşanır.

Yani servisten bir geminin çekilmesi birçok aksaklığa yol açar. Armatörler bu durumda bir sonraki blang sailing tarihini de açıklamaktadır. Bu yüzden yükleme planlarınızı açıklanan tarihlere göre yapmalısınız ki beklenmedik bir durumla karşılaşmayasınız.

Bir de yükünüzü gönderirken blank sailing’den farklı olarak Omit durumuyla da karşılaşmak mümkündür. Blank sailing beş farklı uğrak noktası olan geminin tamamen servisten kaldırılması durumudur.

Buradaki Omit ne demek diye soracak olursanız da beş farklı limandan rotanın daha aza indirilmesi yani üç farklı limana gidecek şekilde planlanmasıdır. Blank sailing’in çok fazla istenmeyen durum doğuracağı konularda armatörler bu durumu tercih edebilir.

Yorum Yaz