Taşımacılık sektörünün vazgeçilmez ekipmanlarından olan konteynerler, pek çok farklı şekilde kullanılır. Kullanım amaçlarına göre şekillenebilen modellerden biri de Open Top konteyner modelidir.

Bu sistem aracılığıyla, taşınacak ürünlerin mevcut alanının verimli bir şekilde kullanılmasına katkı sağlanır. Aynı zamanda bu konteyner sistemi, diğer pek çok modele oranla, ekonomik olarak da oldukça verimlidir. Çünkü geniş iç yapısı ve açılır kapanır tavan sistemi sayesinde hem daha fazla ürün kapasitesine sahiptir hem de istenilen boyutta ürün taşınmasına elverişlidir.

Şimdilerde özellikle deniz taşımacılığında tercih edilen Open Top konteynerin ne işe yaradığı ve hangi alanlarda kullanıldığını Navlungo aracılığıyla tek tıkla öğrenmeniz mümkün. Gelin hep birlikte son zamanların en çok kullanılan konteyner sistemi olan Open Top Konteyneri  inceleyelim. 

Open Top Konteyner Nedir?

Üstü açık konteyner tiplerinden biri olan Open Top konteyner özellikle deniz taşımacılığında sık sık kullanılan bir sistemdir. Tamamen kullanıcı odaklı tasarlanan bu sistemler, oldukça verimli kullanılabilir. Bu sistemin kullanıcılara sunduğu en önemli özelliği, istenildiği gibi açılıp kapanmasıdır. Tavanında bulunan sökülebilir kasnaklar ve brandalar sayesinde taşınacak ürünler kontrol edilebilir.

Open Top Konteyner Nedir?

Bu sistemlerin ölçüleri, kullanıcılar tarafından istenen kapasitede pek çok farklı ölçüde üretilebilir. Bu durum aynı zamanda üretici firmaya göre de değişiklik gösterebilir. Genel olarak bakıldığında, ortalama bir konteynerde, iç yükseklik 2350 mm, iç uzunlukları 5900 mm ve iç genişlikleri ise 2350-2250 mm şeklindedir. Bu sistemlerin en önemli parçalarından biri olan kapıların yüksekliği ise 2279 mm, genişliği de 1950 mm’dir. 

Open Top Konteynerlerin Avantajları Nelerdir?

Taşıma maliyeti diğer konteyner sistemlerine göre düşük olan Open Top konteyner sistemi, kullanım açısından da oldukça avantajlıdır. Bu sistemin avantajları şu şekilde sıralanabilir;

  • Kapı kısmından ürün girişi yapılamayan durumlarda, üst kısmının açılıp kapanabilir olması, kullanım açısından sistemi daha uygun hale getirir.
  • Doldurma ve boşaltma işlemi vinç yardımıyla kolayca yapılabilir.
  • Standart konteynerlerde yükseklik sınırının bulunmasından dolayı yük taşımacılığında bazı sorunlar yaşanabilir.
  • Open Top Konteyner sisteminin önemli bir diğer avantajı ise standart konteynerlerde taşınamayan ürünlerin taşınmasına olanak sağlamasıdır. Bu sayede hem ürün yerleştirme hem de taşıma işlemi kolayca yapılabilir.
  • Tavanda bulunan branda, yüklerin konteyner içine istenildiği gibi yerleştirilmesini sağlar. Bu sayede yolculuk süresince istenildiği zaman kontrol edilebilir. Bu da diğer sistemlere göre çok daha güvenli bir yöntem olduğunu gösterir.
Open Top Konteynerlerin Kullanım Alanları Nelerdir?

Open Top Konteynerlerin Kullanım Alanları Nelerdir?

Bu konteyner sistemi genellikle ağır yüklerin taşınması için tercih edilir. Burada yükleme ve taşıma işlemleri için kepçe ya da vinç gibi araçlar kullanılabilir. Daha çok inşaat malzemeleri gibi ağır malzemelerin taşınmasında kullanılan bu sistem, taşımacılık sektörünün hızlı ve güvenli tercihi olarak bilinir.

Sadece inşaat malzeme ya da makinalarında değil aynı zamanda taşıması ve yerleştirilmesi oldukça zahmetli olan boru ya da kaba odun gibi malzemelerin taşınmasını da kolaylaştırır. Marka ya da firmaların isteklerine/ihtiyaçlarına göre farklı boyutlarda kullanılabilen bu sistemlerde ölçüler değişiklik gösterebilir. 

Open Top Konteynerlerin Yükleme ve Boşaltma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Open Top konteyner sistemi, taşıma işlemleri açısından en sık kullanılan sistemlerden biridir. Bunun en önemli nedenlerinden biri de yükleme ve boşaltma işlemlerinin, diğer sistemlere oranla çok daha kontrollü ve kolay yapılabiliyor olmasıdır. Özellikle de boyut olarak standart konteynerlerde yer bulamayan ürünler, üstü açılabilen bu sisteme vinç ya da kepçe yardımıyla kolayca yerleştirilebilir. Boşaltma işlemi de yine bu yöntemler kullanılarak güvenli bir şekilde yapılabilir.

Ürünlerin konteynere yerleştirilmesi aşamasında kullanılan bu ağır araçlar, yanlış yönlendirmeler yapıldığı takdirde güvenlik açığı yaratabilir. Bu nedenle gerek alıcı gerekse de gönderici taraflar, ürünlerin yüklenmesi aşamasında oldukça dikkatli ve kontrollü olmalıdır. Bu sayede olası risk ve kaza ihtimalleri minimum seviyeye iner.

image 54

Open Top Konteynerlerin Seçimi ve Kiralama Süreçleri

Konteyner seçimi yapılırken taşınacak malların ölçülerine özellikle dikkat etmekte fayda vardır. Bu durum kiralama aşamasında sorun yaşamamak ve doğru seçim yapmak için oldukça önemlidir. Bu kapsamda, öncelikle ne tür ürünlerin taşınacağı belirlenmelidir. Ürünlerin uzunluk ve genişlik ölçüleri alınmalıdır. Bundan sonra da bu ölçüler doğrultusunda ihtiyaca yönelik konteyner seçimi yapılabilir.

Türkiye genelinde birbirinden farklı pek çok konteyner kiralama firması bulunur. Doğru ve güvenilir bir firmayla iletişime geçerek taşınacak ürünlerin bilgisi verilmelidir. Bu sayede yetkili firmalar mevcut ürünler için doğru konteyner modelini sunabilir. Devamlı olarak yapılan taşıma işlemleri için satın almak da mümkündür. Open Top Konteyner sistemi standart ölçülere sahip olmadığı için satın almak da doğru bir seçenek olabilir.

Hemen hemen her yetkili firma, kiralama ve satın alma aşamasında, ürünün ölçüleri, değeri ve kullanılacağı alanı dikkate alarak belirli sözleşmeler hazırlar. Bu sözleşmeye göre çeşitli şartlar belirlenir. Alıcı ve satıcı arasında geçerli olan bu şartlar özellikle kiralama işlemleri için büyük önem taşır. Çünkü kiralanan konteynerlerde oluşabilecek herhangi bir hasar, mal sahibi için oldukça olumsuz bir durumdur. Bu tarz durumların güvence altına alınabilmesi açısından kullanıcı sözleşmeleri büyük önem taşır. 

Open Top Konteynerle ilgili Sıkça Sorulan Sorular

Open Top Konteyner sisteminin kullanımı, güvenirliği ve seçimi konusunda merak edilen pek çok soru ve cevabı aşağıdaki gibidir.

Open Top Konteynerlerin Taşıma Kapasitesi ve Sınırlamaları Nelerdir?

Kullanıcıların ihtiyaçlarına hizmet etmeye yönelik tasarlanan Open Top Konteyner sistemlerinin, 20’, 40’ ve 40′ Open Top High Cube şeklinde pek çok farklı seçeneği vardır. Bu sistemlerin iç genişlik, iç yükseklik ya da kapı yüksekliği genellikle benzer olsa da genel uzunlukları farklılık gösterir. Buna göre; 20’ Open Top konteynerin iç uzunluğu 5900 mm, 40’ Open Top konteyner iç uzunluğu ise 12000 mm şeklindedir. 

Open Top Konteynerlerin Uluslararası Taşımacılıkta Kullanımı Nasıldır?

Open Top Konteyner sistemi, uluslararası taşımacılık faaliyetleri için oldukça kullanışlı ve pratik bir sistemdir. Bu konteynerlerin taşınması kara, deniz, hava ve demiryoluyla yapılabilir. Bu sistemde ise en sık tercih edilen uluslararası taşıma işlemi, deniz yoludur. 

Open Top Konteynerlerin Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Açık konteynerlerin bakımı ve temizliği, düzenli olarak yapılmalıdır. Kir ve atıklar temizlenmeli, konteyner yüzeyi su ve deterjanla yıkanmalıdır. Metal kısımlarda paslanmayı önlemek için kontrol edilmeli ve gerektiğinde boyanmalıdır.

Open Top Konteynerlerle ilgili Son Sözlerimiz

Gerek ulusal gerekse de uluslararası yapılan bütün taşıma işlemleri, konteyner kullanımına bağlı olarak gelişme göstermeye devam ediyor. Özellikle de değişen teknolojiler sayesinde farklı yükleme ve taşıma yöntemlerinin bulunması hemen hemen her ürünü taşınabilir hale getirdi. Bunun en büyük sonucu olarak geliştirilen Open Top konteyner sistemi, taşınan ürün ya da malların belli bir standarda bağlı kalmadan, bir arada, hızlı ve güvenli bir şekilde taşınmasına katkı sağlar. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, doğru konteyner seçimi yapmak olabilir. Özellikle de ürünlerin taşınacağı süre boyunca zarar görmemesi, güvenli bir şekilde adrese ulaşması açısından doğru konteyner seçimi yapmakta fayda vardır.

Yorum Yaz