Nakliye, bir ürünü veya ürünleri fiili olarak taşıma işidir. Bu açıdan bakıldığında nakliye, lojistiğin yalnızca bir parçasıdır. Çünkü lojistik; bir ürünün veya hizmetin varış noktasına ulaşıncaya kadarki bütün sürecini kapsar.

Ancak etkili bir lojistik süreci için nakliyenin iyi planlanması oldukça önemlidir. Farklı türlerinin olmasının yanı sıra sözleşmesi ve çeşitli sigortaları olan nakliye ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için siz de sayfayı aşağı doğru kaydırabilir, kafanızdaki soru işaretlerine hızlıca cevap bulabilirsiniz.

Nakliye Nedir?

Nakliye Nedir?

Nakliye, malların deniz, hava veya kara yoluyla taşınmasını ifade eder. Ürünlerin veya hammaddelerin gemiler, uçaklar, kamyonlar, trenler veya diğer ulaşım araçlarıyla bir yerden başka bir yere taşınarak işlem tamamlanır. Nakliye, küresel tedarik zincirinin önemli bir parçasıdır ve ülkeler ve bölgeler arasında mal ve malzemelerin taşınması için kritik öneme sahiptir.

Nakliye Türleri Nelerdir?

Nakliye türleri zamana ayak uydurarak gelişmiş ve teknolojinin gelişimiyle birlikte farklı taşıma alanlarında faaliyet göstermeye başlamıştır. Nakliye türlerini; havayolu, karayolu, denizyolu ve demiryolu şeklinde 4 gruba ayırabiliriz: 

Hava

Havayolu nakliyesi, ürünlerin havayolunun kullanılarak sevk edilmesi işlemine denir. Havayolu nakliyeciliği, en hızlı yöntem olduğu için avantajlıdır ancak en pahalı taşıma yöntemi olduğu için de dezavantajlıdır.

Kara

Karayolu nakliyesi, taşınması gereken yüklerin varış noktasına yalnızca karayolu kullanılarak ulaştırıldığı bir nakliye yöntemidir. Bu yöntem dünya üzerinde en çok kullanılan nakliye türüdür. 

Deniz

Ürünlerin limandan limana sevk edilmesi için denizaşırı seferlerin düzenlendiği nakliye türüdür. Gemilerin mevcut hızlarının artırılmış olması denizyolu nakliyesine olan talebi yükseltir. Ayrıca nakliye türleri arasında en uygun maliyetli olan yöntemdir. 

Demiryolu

Taşınması gereken yükler, tren istasyonlarından yüklenerek yurtiçi veya yurtdışındaki varış noktasına kadar yalnızca raylı sistemler kullanılarak alıcıya ulaştırılır. Denizyolu nakliyesinden sonra maliyet açısından en uygun olan nakliye türü demiryoludur. Ancak demiryolu ile yapılan taşıma işlemi karayoluna kıyasla daha uzun sürer. Bundan dolayı demiryolu nakliyesi çok sık tercih edilmez.

Nakliye Sözleşmesi Nedir?

Nakliye Sözleşmesi Nedir?

Nakliye sözleşmesi, ürünü veren ve ürünü taşıyan/taşıyanlar arasında yapılan, yapılması mecburi olan bir sözleşmedir. Bu sözleşme kapsamında; taşınacak olan mal ile ilgili bilgilerin yer alması, ürünün paket adedi, net olarak ağırlığı, yükü taşıyacak olan araç, yük yükleme ve boşaltma yerlerinin ve tarihlerinin bulundurulması zorunludur. Nakliye türlerine göre de nakliye sözleşmeleri farklılık göstermektedir.

  • Denizyolu Nakliyesinde: Deniz Konşimentosu
  • Havayolu Nakliyesinde: Havayolu Taşıma Senedi
  • Demiryolu Nakliyesinde: Demiryolu Taşıma Senedi
  • Karayolu Nakliyesinde: Karayolu Taşıma Senedi olarak adlandırılır.

Ürünü veren ile taşımak için teslim alan kişi arasında imzalanan bu sözleşme taşıyıcının yükü teslim aldığını gösterir. Evden eve nakliyat sürecinde bile yapılması gereken bir sözleşme olan nakliye sözleşmesi her iki tarafın da hukuki haklarını koruma altına alır. Olası bir mağduriyet durumunda nakliye sözleşmesinin yapılmış olması, bu mağduriyeti gidermede büyük bir rol oynar. 

Nakliye Sigortası Nedir?

Nakliye Sigortası Nedir?

Nakliye sigortası, taşımacılık işlemleri sırasında ürünün herhangi bir sorun veya kazaya uğramasına karşın korunması açısından yaptırılan bir sigortadır. Nakliyat sigortaları, taşınan ürünün türüne göre dört farklı kategoriye ayrılır:

Emtia Nakliyat Sigortası:

Türkçe karşılığı ‘mal’ olan Emtia, altın, gümüş, şeker, kahve, doğalgaz gibi malların taşınması sırasında yapılan bir sigorta türüdür. Emtia nakliyat sigortasıyla havayolunda, karayolunda, denizyolunda veya demiryolunda taşınan yüklerin sigortası gerçekleştirilerek mallar güvence altına alınır.

Navlun Sigortası:

Navlun sigortası ile taşınan eşyanız herhangi bir zarar gördüğü zaman bu zarar taşıma şirketi tarafından karşılanır. Ancak taşıma şirketinin zararı karşılaması için ihmal veya hataların kanıtlanmış olması gerekir.

Kıymet Nakliyatı Sigortası:

Bu sigorta türü genellikle mücevher, kağıt veya para taşımacılığında kullanılır. Kıymet nakliyat sigortası kapsamında, ürünün yüklendiği andan varış noktasına kadar ki zaman dilimi içerisinde eşyanın bütün sorumluluğu taşıyıcı firmaya aittir. Oluşan herhangi bir gasp, kaza ya da kayıp durumunda şirket tarafından mağduriyet giderilir.

Tekne ve Yat Sigortası:

Tekne ve yatların transferleri sırasında, denizde seyir halinde veya karaya bağlanmış şekildeyken fiziksel bir zarara uğraması ihtimaline karşı yapılan sigorta türüdür. 

Çeşitli türlere sahip olmasına rağmen lojistik sürecinin vazgeçilmez bir parçası olan nakliye için doğru karar vermek, gerekli sözleşmeleri ve sigortaları yaptırmak oldukça önemlidir. Böylece kendinizi ve ürünlerini garanti altına alarak karşılaşabileceğiniz sorunları minimuma indirebilirsiniz. Siz de yürüttüğünüz lojistik süreçlerinin nakliyesiyle ilgili daha güvenli ve sağlam adımlar atmak istiyorsanız Navlungo ile görüşebilir, ihtiyacınız olan desteğe hemen kavuşabilirsiniz.

Yorum Yaz