Sürdürülebilirlik, dünyanın geleceği için ciddi bir öneme sahip. Lojistik ve taşımacılık sektörlerinde ise son dönemde oldukça popüler hale gelen yeşil lojistik yani karbon nötr taşımacılık, işleyiş ve araçlar konusunda önemli bir söze sahip olacak.

Peki bunu nasıl anlıyoruz? Forbes’un araştırmasına göre, alışveriş yapanların %68’i gelecekteki satın alımlarını markaların sürdürülebilirliğe verdiği önem ve katkıya göre olacağı yönünde.

Peki yeşil lojistik nedir, karbon nötr taşımacılık nasıl yapılır? Tüm soruların cevapları için okumaya devam edin!

Yeşil Lojistik Nedir?

Yeşil lojistik, operasyonları daha sürdürülebilir hale getirmeyi hedefleyen herhangi bir iş uygulamasını kapsar. Ayrıca eko-lojistik olarak da adlandırılır.

Geleneksel lojistik temellerine dayalı olan yeşil lojistik, gelenekselin aksine başarılı lojistik operasyonlarının yanı sıra çevreyi de odak noktasına alır.

Yeşil lojistiğin amacı, organizasyonların ve lojistik operasyonların sürdürülebilirliğini iyileştirmek ve doğa ile uyumlu hale getirmektir.

Pek çok dünya devi olarak kabul edilen firma lojistik operasyonlarını buna uygun hale getirmeye başladı. Örneğin, Etsy karbon emisyonunu dengelemek için pek çok çalışma yapıyor. Bu çalışmalar sonucundaki amacı 2030 yılında karbon emisyonunu 0’a ulaştırmak.

Yeşil Lojistik

Yeşil Lojistik Uygulamaları Nelerdir?

Yeşil lojistik uygulamaları, operasyonel süreçlerde çevre uyumunu önemseme, verimli taşıma ve dağıtma sistemleri kurma, israfı ve atığı minimize etme, emisyonu optimize etme gibi pek çok uygulamayı içerir. Bu durum aynı zamanda maliyetleri de düşürerek işletmelerin giderlerini azaltır. Peki yeşil lojistik uygulamaları nelerdir?

  • Üretim, paketleme ve dağıtım süreçleri ekolojik önlemler ile yapılır.
  • Çevre faktörü lojistiğin tüm süreçlerinde göz önüne alınır.
  • Çevre dostu motorlu araçlar tercih edilir. (Elektrikli araçlar, EURO 4, 5 standartları)
  • Depo ve tesislerde enerji tasarrufunun yanı sıra yenilenebilir enerji kaynakları kullanılır.
  • Paketleme ve sevkiyatta geri dönüştürülebilir atıklar kullanılır.

Peki yeşil lojistik uygulamalarını hayata geçiren işletmeler hangi faydaları sağladı? Bunun için Yeşil lojistik örneklerini inceleyelim:

Kesim Maliyetini Azaltmak

Sürdürülebilir iş uygulamaları verimliliği artırmaya ve israfı azaltmaya odaklandığından, çevreci olmak ve paradan tasarruf etmek çoğu zaman birlikte hareket eder.

Örneğin, Google ve Amazon gibi şirketler yeşil enerji tedarik kaynaklarına geçerek enerji maliyetlerini %10’a varan oranlarda azalttı. Bu oranların böyle devasa organizasyonlar için ne kadar büyük ve önemli olduğunu tahmin edebilirsiniz.

Operasyon Süreçlerini İyileştirmek

Operasyonel süreçlerde çevreci bir tutum izlemek, hem süreçlerin daha iyi işlemesini hem de çevre dostu olmasını sağlayabilir. Örneğin, Walmart’ın yakıt maliyetlerinde 1 milyar dolarlık tasarruf sağlamasının yanı sıra, kuruluşun filo verimliliği programı, genel enerji verimliliğinin artmasına da yardımcı oldu.

Karbon Ayak İzini Azaltmak

Birçok işletme, karbon ayak izlerini azaltmak için yeşil lojistik stratejilerine yöneliyor. Örneğin karbon ayak izini azaltmak Walmart’ın filo verimliliğinin ana hedeflerinden biriydi. Walmart, teslimat rotalarını otomatikleştirmek gibi sürdürülebilir lojistik stratejileri kullanarak sonuçta karbondioksit emisyonlarını 650.000 metrik ton azalttı.

Karbon Nötr Taşımacılık

Karbon Nötr Taşımacılık Nedir?

Karbon nötr taşımacılık, bir şirketin karbon ayak izini azaltmak için tüm nakliye prosedürlerini ve stratejilerini içerir. Karbon nötr olan bir şirket, çevre dostu ve sürdürülebilir nakliye malzemeleri kullanır.

“Karbon nötr” terimi, düzgün bir şekilde yürütüldüğünde net sıfır miktarda karbondioksit üreten uygulamaları ifade eder. Karbondioksit, iklim değişikliğinin önde gelen nedenlerinden biridir. Karbon nötr nakliyeye geçmek, küresel karbon ayak izini azaltmaya ve çevreyi korumaya yönelik en önemli adımlardan biridir.

Karbon Nötr Taşımacılık İçin En İyi Çözümler Nelerdir?

Karbon nötr taşımacılık için bir dizi çözüm bulunur. Bu çözümleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Karbon ayak izinin hesaplanması
  • Paketleme
  • Karbonsuz nakliye stratejisi
  • Karbon ofset satın almak

Karbon Ayak İzinin Hesaplanması

Çevre dostu teslimat sunmanın ilk adımı, nakliye stratejinizin karbon ayak iziniz üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Örneğin, ambalaj malzemeleri kullanımınızı en aza indirmek veya geri dönüştürülebilir seçeneklere bakmak önemli uygulamalardır.

Paketleme

Ambalaj malzemeleri, müşterileriniz ürünlerini iyi durumda teslim almasını sağlamak için gereklidir. Nakliye kutuları için biyolojik olarak parçalanabilen ve geri dönüştürülebilir malzemeleri tercih edebilirsiniz. 

Bu çevre dostu kutular, atık azaltmayı ve plastik gibi sürdürülebilir olmayan malzemelerin maliyetlerini en aza indirmeyi garanti eder.

Karbonsuz Nakliye Stratejisi

Karbonsuz nakliye stratejisi, tedarik zincirinizle işbirliği yapmayı ve nakliyeyi daha hızlı ve karbonsuz hale getirme seçeneklerini gerektirir. Bu, nakliye sürelerini hızlandırarak veya envanterinizi müşterilerinize daha yakın dağıtım merkezlerine dağıtarak sağlanabilir.

Envanterinizi dağıtım merkezlerine müşterilerinize daha yakın olarak dağıtmak, kat edilen mesafenin daha kısa olması nedeniyle karbon ayak izini azaltır.

Karbon Ofset Satın Almak

Karbon ofset satın almak, şirketinizin karbon ayak izini azaltmanıza yardımcı olur. Bu fikir, nakliye çabalarınızda karbondioksitin etkisini azaltan bir karbon kredisi biçimindedir. Nakliye sırasında karbon emisyonlarını ortadan kaldırmak neredeyse imkansız olduğundan, karbon dengelemeleri karbon nötr kalmanın kanıtlanmış bir yoludur.

eco light

Karbon Nötr Nakliyenin Faydaları

Karbon nötr nakliye uygulamalarının pek çok faydası bulunur peki bu faydalar nelerdir?

  • Finansal tasarruflar ve rekabet avantajı
  • Potansiyel müşterileri çekmek için karbonsuz nakliye

Finansal Tasarruflar ve Rekabet Avantajı

Son zamanlarda, fosil yakıtlardan kaynaklanan sera gazı emisyonları için Avrupa genelinde bir karbon fiyatı uygulandı. CO2 salınımının maliyeti arttıkça, sera gazı emisyonlarını azaltan teknolojilere olan talep de artacaktır. Bu, lojistik, nakliye süreci ve nakliyeyi etkileyecektir. 

Potansiyel Müşterileri Çekmek için Karbon Nötr Nakliye

Karbon nötr nakliye, tüketiciler için çekici bir avantajdır ve yeni müşteriler çekerek, onları etrafta tutarak ve önerileri artırarak bunu kendi avantajınıza kullanabilirsiniz. 

Karbon nötr nakliyeyi kullanarak çevreye duyarlı yeni müşterilere ulaşabilirsiniz. Göndericiler ayrıca karbon nötr bir nakliye politikası benimseyerek müşteriyi elde tutma oranını artırabilir.

Navlungo ile Net Sıfır Emisyon Mümkün!

Navlungo, Ecofoni ile lojistik sürdürülebilirlik için önemli bir anlaşma gerçekleştirdi. Bu anlaşma ile birlikte Navlungo’dan gönderdiğiniz kargolarda Ecofoni, Kapsam-3 emisyonlarını ölçme, azaltma ve dengeleme işlemlerini gerçekleştirecek.

Buna ek olarak ihracatçılar müşterilerine en az karbon salınımlı lojistik teklifi yapabilecek ve müşteriler her rota için karbon salınım miktarını görüntüleyebilecek.

Siz de daha sürdürülebilir bir lojistik süreci için Navlungo ile iletişime geçebilirsiniz.

Karbon Nötr Nakliye ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Karbon Nötr Ne Demek?

Karbon nötrlüğü, karbon yutaklarında karbon salma ve atmosferden karbon emme arasında bir dengeye sahip olmak anlamına gelir.

Yeşil Lojistik Ne Demek?

Ekolojik lojistik veya yeşil lojistik, iş alanındaki faaliyetlerin neden olduğu çevresel etkiyi azaltmayı amaçlayan bir dizi sürdürülebilir politika ve önlemi ifade eder.

Yorum Yaz