Grupaj taşımacılık; küçük ve orta ölçekli işletmelerin, perakendecilerin, e-ticaret şirketlerinin ve düşük hacimli yüklere sahip organizasyonların taşıma ihtiyaçlarını karşılar. Daha düşük maliyetle daha geniş hacimli müşteri kitlesine ulaşım imkânı sağlayan bu taşımacılık türü, eşyaların nakliye sırasında güvenli bir şekilde taşınmasına yardımcı olur. 

Bu blog yazısında, grupaj taşımacılığın ne olduğunu, avantajlarını ve yükün nasıl hesaplandığını detaylarıyla açıklayacağız. Grupaj taşımacılığının ne olduğunu ve bu taşıma modelinin işletmeler ve organizasyonlar için nasıl bir değer yaratabileceğini anladığınızda maliyetlerinizi optimize edebilirsiniz ve lojistik operasyonlarınızı daha etkili bir şekilde yönetebilirsiniz. O halde bu etkileyici taşıma metodunu daha yakından inceleyelim! 👇😍

Grupaj Taşımacılık Nedir?

Grupaj taşımacılık, bir taşıma aracında (genellikle bir kamyon veya konteyner) birden fazla alıcıya ait farklı yüklerin taşınmasını ifade eder. Bu taşıma şekli, özellikle yük miktarının bir taşıma aracını tamamen doldurmayacak kadar az olduğu durumlarda tercih ediliyor.

Grupaj taşımacılık genellikle daha küçük ölçekteki gönderiler için ideal bir çözümdür. Birçok farklı alıcıdan gelen küçük yükler, aynı hedefe veya aynı yöne giden bir araçta birleştiriliyor.

Grupaj taşımacılık ile her bir gönderi için ayrı ayrı taşıma aracı kiralamak yerine birden fazla gönderinin aynı araçta taşınmasını sağlanıyor. Böylece taşıma maliyetleri önemli ölçüde düşürülüyor.

Grupaj taşımacılığı hem iç hem de dış hatlarda kara yolu, deniz yolu ve hava yolu gibi çeşitli nakliye türlerinde kullanılabiliyor. Malların taşınma biçimi, lojistik hizmet sağlayıcıları veya taşımacılık şirketleri tarafından organize ve koordine ediliyor. ✈️🚘🛳️

Grupaj Taşımacılık Nedir?

Grupaj Taşımacılığının Avantajları Nelerdir?

Grupaj taşıma yöntemi, farklı müşterilerin talep ettiği küçük miktara sahip yükleri aynı rotada taşımak için lojistik firmalarının kullandığı bir taşıma yöntemidir. Lojistik sektöründe gerçekleşen taşıma uygulamalarının rekabet ortamına uygun olması esastır.

Bu noktada grupaj taşımacılık kendi içinde birçok avantaja sahiptir. Avantajlarının başında ise ekonomiklik gelir. Grupaj taşıma yönteminin sağladığı avantajlar hakkında bilgi sahibi olmak için aşağıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz. ⬇️

Maliyet

Grupaj taşımacılık küçük miktarda dahi yükünüz olduğunda gönderim yapmanızı sağlayan bir yöntemdir. Böylece daha az bütçeyle dahi ürün göndermeniz mümkün olur. Bu yöntem ile müşteriler, kendi yüklerinin maliyetinin yanı sıra diğerlerinin yük maliyetinin paylaşılmasını da sağlar. 👈

Çevre Dostu

Bu taşımacılık türü, diğer lojistik yöntemlerine göre daha çevre dostudur. Çünkü grupaj taşımacılıkta daha az taşıma aracı kullanılır. Bu, daha az karbon ayak izine neden olur ve çevreye daha az zarar verir.

Daha Küçük Depolama Alanları

Grupaj taşımacılık farklı müşterilere ait yüklerin bir araya getirilmesiyle daha az depolama alanı gerektiren bir taşımacılık türüdür. Bu da işletmelerin harcadığı depolama maliyetlerini minimuma indirmeye yardımcı olur.

Hızlı Teslimat

Bu taşımacılık türlerinde yüklerin bir araya getirilmesiyle beraber etkili bir planlama ve rotalama yapılabiliyor. Böylece müşterilere çok daha hızlı teslimat yapmak mümkün hâle gelebiliyor. 

Güvenilirlik

Parsiyel taşımacılık, şirketlerin nakliye ihtiyaçlarını karşılama noktasında en güvenilir yöntemlerden biridir. Müşteri yüklerinin zamanında yerine gitmek üzere güvenilir koşullarda taşınması, tüketici nezdinde olumlu bir işarettir. 

Geliştirilmiş Hizmet

Grupaj taşımacılık genellikle profesyonel lojistik sağlayıcıları tarafından yönetilir. Bu, düzenli gönderi programları, geliştirilmiş izleme ve takip seçenekleri ve genellikle daha yüksek hizmet kalitesi sunar. Böylece işletmeler, lojistik süreçlerini daha etkin bir şekilde yönetebiliyor ve müşteri memnuniyetini artırabiliyor. ✅

Grupaj Taşımacılıkta Hacim Nasıl Hesaplanır?

Grupaj taşımacılıkta yükün taşıma aracında ne kadar yer kapladığını belirlemek için hacim ağırlığı hesaplanır. Grupaj taşımacılıkta m3 şeklinde hesaplama yapılırken ADET x EN x BOY x YÜKSEKLİK formülü baz alınır. Buna göre:

  • 1 m3: 333 kg olacaktır.
  • 1 ton: 3 m3 olacaktır.
  • 1 ldm: 1750 kg’a tekabül edecektir.
Grupaj Taşımacılıkta Hacim Nasıl Hesaplanır?

Grupaj Yük Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?

Grupaj taşımacılık için yapılan hesaplamalardan biri de yük hesaplamasıdır. Hesaplama yapılırken taşıma sektörü maliyetleri baz alınır. Az maliyet ile daha fazla yük taşımak şirketlerin bu işten aldığı kârı yükseltir.

Hava yolu, deniz yolu ve kara yolu taşımacılığı için yük ücreti hesaplaması yaparken uluslararası ölçüler kullanılır. Bu uluslararası standart ölçüler ise aşağıda derlenmiştir: 👇

  • Kara yolu taşımacılığı: 1 m3 = 333 kg
  • Deniz yolu taşımacılığı: 1 m3 =1 ton
  • Hava yolu taşımacılığı: 1 m3 =167 kg

Tüm nakliye türlerinde genel geçer bir formül uygulanır. Bu formül ise aşağıdaki gibidir: 👇

Uzunluk x Genişlik x Yükseklik = Yükün 1 m3 cinsinden ağırlığı 

Kimler Grupaj Taşıma Yöntemini Tercih Etmelidir?

Grupaj taşımacılık genellikle taşıma ihtiyaçları belirli bir hacmi doldurmayan fakat düzenli veya periyodik gönderimleri olan işletmeler veya bireyler tarafından tercih edilir. Bu yöntem, belirli bir gönderi hacminin bir taşıma aracını doldurmaması durumunda başka müşterilerin gönderileri ile birleştirilerek maliyetin ve çevresel etkinin optimize edilmesini sağlar.

Küçük ve orta ölçekli işletmeler tam bir konteyner veya taşıma aracını dolduracak kadar büyük bir hacimde ürün gönderemez. Bu durumda grupaj taşımacılık ideal bir çözümdür. Çünkü bu işletmelerin gönderileri, taşıma maliyetlerini düşürmek için başka müşterilerin gönderileri ile birleştirilir.

E-ticaret şirketleri ve perakendeciler de genellikle grupaj taşımacılığı tercih eder. Çünkü bu şirketler genel olarak çok sayıda küçük paket gönderir. Küçük paketler ise bir taşıma aracını doldurmak için yeterli olmayabiliyor. Grupaj taşımacılık, bu tür şirketlerin taşıma maliyetlerini düşürmelerini ve daha küçük gönderimlerle daha esnek olmalarını sağlıyor.

Bunun yanı sıra grupaj taşımacılığı, belirli bir yükün taşıma maliyetini düşürmek için başka bir taşıma yöntemi arayan bireyler tarafından da kullanılabiliyor. Özellikle belirli bir zaman diliminde düzenli olarak küçük gönderimler yapılması gereken durumlarda grupaj taşımacılık mükemmel bir çözüm olabiliyor. 😍

Kimler Grupaj Taşıma Yöntemini Tercih Etmelidir?

Navlungo ile Yükleriniz Güvende

Grupaj taşımacılık hizmeti veren firmalar müşterilerinin gönderilerini taşıma ve toplama uygulamalarını organize etme konusunda son derece profesyoneldir. İlgili hizmeti veren şirketler, müşterilerinin teslim ettiği eşyaları belirli bir merkez noktasında toplar. Arkasından taşıma aracına büyük bir profesyonellikle yükleme yaparak müşterilerin belirttiği adrese teslim gerçekleştirirler. 

Grupaj taşımacılık yöntemi, maliyet tasarrufu sağlama ve yüklerin güvenilir bir şekilde belirtilen noktaya ulaşmasını mümkün kılma noktasında tercih edilebilir bir yöntemdir. Ancak yine de bu hizmetin profesyonel bir nakliye firmasından alınması gerekir. Bu noktada Navlungo’nun deneyimli kadrosuna güvenerek yüklerinizi profesyonel ellere teslim edebilirsiniz.

Yorum Yaz