Günümüzün hızlı tempolu tedarik zinciri ortamında, geleceği şekillendirmesi en muhtemel trendleri bilmek ve anlamak önemlidir. DHL Supply Chain’in üç aylık raporu, günümüzün tedarik zincirini hareket ettiren sürekli ve dönüştürücü değişimlerde yolunuzu bulmanıza yardımcı olmak için her üç ayda bir nelere dikkat etmeniz gerektiğini vurgular. Kullanılan veriler DGF, Morgan Stanley, FTR, Sonar, Cleveland Research ve Xeneta’nın raporlarından alınmıştır.

Şimdi 2023’ün ilk çeyreğinde taşımacılıkta dünyada en popüler olan 3 trendi inceleyelim.

1. Spot Piyasa Oranları

Tatil sezonunda spot piyasa oranlarının biraz arttığını görmüş olsak da, şimdi ilk çeyrekte geçen yılın yüksek oranlarına karşı normalleşme görüyoruz, spot oranlar düşmeye devam ediyor ve kontrat oranlarının altında seyrediyor.

İhale redleri tarihsel olarak düşük kalıyor, bu da kapasitelerin gevşediği anlamına geliyor. Bu, bol miktarda ekonomik faaliyetin meydana geldiğini gösterdiği için iyi bir işarettir. Analistler, 2023’ün ilk yarısında spot oranlarla piyasa tabanına ulaşacağımızı tahmin ediyor.

trucks highway mountain sunset

2. Liman Sıkışıklığı

Liman sıkışıklığı COVID-19 seviyelerine kıyasla önemli ölçüde azalırken, Kuzeydoğu ve Körfez limanlarındaki sıkışıklık ve hizmet kesintileri pazarı zorlamaya devam ediyor. Güney Kaliforniya limanlarında konteyner bekleme süresi son 45 günde normalleşmeye devam etti. Liman tıkanıklığındaki önemli azalmanın iki ana sebebini görüyoruz.

İlk olarak, ABD’de yerleşik şirketler envanteri düşürmek için harekete geçiyor, bu da ithalat faaliyetinin miktarını azaltıyor ve sıkışıklığı hafifletiyor. İkincisi, daha fazla faaliyetin Körfez ve Doğu Kıyısı limanlarına kaymasıyla, Kuzey Amerika’ya giriş noktası çeşitleniyor. Gümrüklerde dalgalı ithalat rezervasyonları görüyoruz, bu da sıkışıklığın düşük kalmaya devam edeceğinin iyi bir göstergesi.

3. Navlun Hacmi

Navlun hacmi ilk çeyrekte düşmeye devam etti. Sektör tipik olarak her yılın Ocak ve Şubat aylarında kamyon yükü talebinde bir artış görse de, bu yıl bu iki aydaki artış son beş yılın en yavaş temposunda gerçekleşti. Bu, yılın bu zamanı için mevsimsel talebin önceki yıllarda tipik olarak görülenden daha düşük olabileceği anlamına gelir. Bunun bir nedeni, azalan imalat üretiminin son tarihi çıktının gerisinde kalmaya devam etmesidir, bu da envanterin aşağı çekildiğini gösteren bir göstergedir.

Hacimdeki düşüş göz önüne alındığında, şaşırtıcı bir şekilde kamyon sahibi/operatörleri ile ilgili yüksek sayıda iflas görmedik. Bunun nedeni muhtemelen birçoğunun düşük faiz oranlarına kilitlenmiş olmasıdır. Faiz oranları, büyük alımları daha da etkileyerek artmaya devam ederse, navlun hacimleri düşük kalmaya devam edecek ve sonunda iflaslarda artışa neden olabilir. Bu meydana gelirse, talep oranını yeniden kalibre edecektir.

Son Sözler

  • Ekonomi yavaşlarken piyasa koşulları istikrar kazanıyor gibi görünüyor.
  • Üçüncü çeyrekte ABD GSYİH’sı bir artış kaydetti, ancak bu, genel ekonominin yavaşladığına dair temel göstergelerden hiçbirini gizlemiyor.
  • Mevcut stok zorlukları ve OPEC+ petrol üretimi kesintisinin etkisiyle dizel fiyatları zorlanmaya devam ediyor.
  • Daha fazla faiz artışı olması kaçınılmaz ve muhtemelen beklenenden daha uzun süre yerinde kalacak, resesyon riskleri azaldı ama yine de büyük görünüyor.
  • Ekonominin gidişatı Amerikalı tüketicilere bağlı, ancak ipotek oranlarının artması ve enflasyonun tüketici tasarruflarını aşındırması nedeniyle özellikle konut sektöründe zayıflama belirtileri gösteriyor.

Yorum Yaz