Etsy SEO kavramı, platformda ücretli reklam vermeden stratejik olarak öne çıkarak mağazaların organik satışlarını artırması için kullanılan bir yöntemdir. Sürdürebilir bir mağazaya sahip olmak isteyen satıcıların mutlaka izlemesi gereken Etsy SEO stratejileri, dinamik bir yapıya sahip olduğu için mağazanızı düzenli olarak optimize etmeniz gerektiği anlamına gelir.

Peki Etsy mağazanızı daha SEO dostu hale getirmek için ne yapacağınızı bilmiyor musunuz? O zaman iyi haber! Bu makalede, şu soruların cevaplarını alacaksınız:

  • Etsy arama sonuçlarının çalışma mantığı nedir?
  • Etsy arama sonuçlarında mağazanızı nasıl ön plana çıkarabilirsiniz?

Etsy SEO Nedir?

Etsy SEO, Etsy platformunda ürünlerinizin ve dükkanınızın arama sonuçlarında daha üst sıralarda görünmesini sağlayarak daha fazla trafik ve satış elde etmeyi amaçlayan bir optimizasyon sürecidir. Bu süreç, arama motorlarının ve Etsy’nin algoritmalarına uygun olarak ürünlerinizi, açıklamalarını, anahtar kelimeleri ve dükkanınızın genel yapısını optimize etmeyi kapsar.

Etsy SEO Nedir?

Etsy’de Arama Motoru Nasıl Çalışır?

Etsy arama sonuçları, ürün başlıklarınızdan etiketlerinize, açıklamalarınızdan ürün fotoğraflarınıza kadar pek çok kriteri değerlendirerek çalışır. Etsy SEO uzmanları bu algoritmayı genel olarak olarak iki aşamaya ayırmıştır:

  • Sorgu eşleştirme
  • Sıralama

Peki bu kavramlar ne anlama gelir?

  • Sorgu eşleştirme: Bir alıcı arama terimi girdiğinde, Etsy envanterindeki bu terime uygun listeleri kontrol eder.

Sıralama ise sorgu eşleştirmeye göre çok daha derin bir konu olarak kabul edilebilir. Sıralama için Etsy genel olarak 8 farklı faktör kullanır. Şimdi bu faktörlere kısaca göz atalım.

  • Alaka düzeyi: Etiketler, başlıklar, kategoriler ve özellikler kullanıcının arama ifadesiyle eşleşiyorsa, listeler arama sonuçlarında görünebilir. Tam eşleşen anahtar kelimeler, arama sonuçlarında daha yüksek sırada yer alır.
  • Ürün kalite puanı: Ürün kalite puanı, ürününüzün görüntülenme ve satın alma oranları ile belirlenir. Algoritmanın çalışma mantığı daha fazla satış elde etmeye yönelik olduğu için başarılı ürünler daha yüksek kalite puanına sahip olur.
  • Güncellik: Ürünlerin ne kadar yeni olduğu da değerlendirilen kriterler arasındadır. Yeni bir ürün girdiğinizde, Etsy bir süreliğine sizi arama sonuçlarında daha görünür hale getirir. Bu sayede ürününüz için bir kalite puanı belirler.
  • Müşteri ve pazar deneyimi puanı: İşletmelerin müşteri yorumları, mağazanızın “hakkında” bölümünü nasıl tamamladığınız ve olumsuz yorumlar temel alınarak yapay zeka size bir deneyim puanı verir.
  • Kargo fiyatı: Tahmin edersiniz ki kullanıcıların satın alma kararını etkileyen en önemli faktörlerden biri kargo fiyatıdır. Etsy, özellikle ABD’deki müşterilere ücretsiz kargo sunan veya ücretsiz kargo garantisi veren işletmeleri önceliklendirir.
  • Çeviri ve dil: Mağazanız için girdiğiniz tüm bilgiler oluşturma sürecinde seçtiğiniz dilde olmalıdır. Diğer diller için Etsy size çeviri konusunda zaten yardım edecektir.
  • Mağaza konumu: Avrupa Birliği, Avustralya ve Kanada’da satıcıların konumu göz önünde bulundurulur ve yerel ürünler arama sonuçlarında biraz daha yüksek sıralarda görünür. Diğer ülkelerde yapılan aramalarda ise konum faktörü göz ardı edilir.
  • Alışveriş alışkanlıkları: Arama sonuçları, her alıcı için de özellikle kişiselleştirilir. Etsy, müşterilerin geçmiş aramalarını ve davranışlarını analiz eder ve satın alma ihtimali daha yüksek ürünler gösterir.

Etsy bu faktörleri, Context Specific Ranking (CSR) adını verdiği bir teknoloji kullanarak listeleri değerlendirir.

CSR, Etsy’deki alıcıların tercihlerine dayanarak, satın alınması daha muhtemel olan alakalı listeleri göstermeye yardımcı olur.

Şimdi Etsy SEO’nun nasıl çalıştığını bildiğinize göre, mağazanızı optimize etmek ve geliştirmek için ipuçlarına geçebiliriz!

Etsy Mağazanızın Görünürlüğünü Artırmak için En Faydalı 8 İpucu

Etsy Mağazanızın Görünürlüğünü SEO ile Artırmak için 7 İpucu

Mağazanızı 8 farklı faktörde doğru bir şekilde optimize ettiğinizde oldukça kısa sürede hem satışlarınızın hem de görünürlüğünüzün arttığını fark edeceksiniz. Şimdi başlayalım.

1. Ürünlerinizi Anlatan Bir Mağaza Adı Seçin

Mağaza adınız, işletmenizin aslında en kısa açıklamasıdır ve müşterilere neler sattığınızı kısaca anlatır. Bu sebeple ürünlerinizle en alakalı başlığı seçmeniz oldukça önemlidir.

Mağaza adınızı kullanıcıyı karşılayan ilk mesaj olacaktır. Bu sebeple ürün portföyüzüne uygun bir mağaza adı seçmelisiniz.

2. Ana ve En Önemli Anahtar Kelimeleri Belirleyin

Anahtar kelime konusu, Etsy SEO’nun en önemli faktörü olarak kabul edilir. Şimdi öncelikle Etsy’de anahtar kelimelerin ne işe yaradığı ve tam olarak nasıl çalıştığını anlamamız daha faydalı olacaktır.

2.1 Etsy aramalarında anahtar kelimeler nasıl çalışır?

Anahtar kelimeleri belirlemeden öne arama sonuçlarının kelimeler özelinde nasıl çalıştığını anlamanız önemlidir.

Ürünleriniz, bir kullanıcının yaptığı arama ifadeleriyle eşleşmelidir ve kullanıcın aramasına en yakın olan arama terimleri, arama sonuçlarında en üstte görünecektir.

Bir müşteri Etsy’de “otantik halı” kelimesini aradığında algoritma, ürün etiketlerinde veya başlıklarında hem “otantik” hem de “halı” içeren tüm öğeleri döndürür. Sonrasında ürünleri bu anahtar kelimeler özelinde en alakalı şekilde listeler.

Etsy bu algoritmayı çalıştırıp ürünleri arama terimlerine göre listelerken özellikle şu noktalara dikkat eder:

Tam sıralı eşleme: Tam sıralı eşleme, kullanıcının arama teriminin doğrudan ürününüzde geçmesidir. Otantik halı arama örneği üzerinden gidecek olursak “Osmanlı otantik halısı” bir tam sıralı eşlemeyken “Otantik osmanlı halısı” daha zayıf bir eşlemedir.

Başlık ve Etiket: Algoritma, kullanıcının arama sorgusunu başlık dışında ürün etiketlerinde de arayarak olabildiğince fazla alaka bulmaya çalışır. Bu yüzden ürününüzün kullanıcılar tarafından aranan kelimelerini etiketlerde de kullanmanız şansınızı artıracaktır.

Başlıkta Anahtar Kelime Konumlandırma: Anahtar kelimenizi ürün başlığınızın olabildiğince ön tarafına yerleştirmeniz eşleştirme ve sıralamada sizi yine rakiplerinizin önüne atacaktır.

2.2 Ürünleriniz için doğru anahtar kelimeleri bulun

Öncelikle ürünleriniz için anahtar kelime belirlerken kendinizi bir alıcı olarak konumlandırmalısınız. Bu sayede en iyi performansı gösterecek kelimeleri keşfetmeniz daha mümkün hale gelir.

“Bu ürünü satın almak istesem arama kısmına ne yazardım?” gibi sorular size iyi bir başlangıç noktası verir. Daha sonra verdiğiniz cevapların doğru olup olmadığını anlamak için bulduğunuz anahtar kelimeleri Etsy’deki arama çubuğuna yazarak test edin.

Diğer bir konu ise uzun kuyruklu anahtar kelimelerdir. Bu tür anahtar kelimelerin hem rekabeti düşüktür hem de arayan kullanıcının satın alma olasılığı yüksektir.

Uzun kuyruklu anahtar kelimeye bir örnek olarak “mavi kare desenli otantik halı” kelimesi verilebilir.

image 40

Muhtemel anahtar kelimeleri düşünürken, ürününüzün boyutu veya rengi gibi niteleyicilerden yola çıkmak kolaylık sağlayacaktır.

Bir alıcının, ürününüzü ne olduğu açısından açıklamaya ek olarak kullanabileceği, aşağıdakiler gibi diğer arama terimlerini göz önünde bulundurabilirsiniz:

  • Etkinlik: Kullanıcılar, Etsy’de “bekarlığa veda partisi”, “düğün aksesuarları”, “ilk yıldönümü” ve “yılbaşı kazakları” gibi terimleri arayabilirler.
  • Tarz: Müşterilerinizin aklında genellikle bir estetik varken bunun liste kaydınızın bulunma şeklini nasıl etkilediğini düşünün. Örneğin, “rustik”, “minimalist”, “doğadan ilham alan”, “art deco” vb.
  • Çözüm : Müşterilerinize bir çözüm sunmalısınız. Bir kullanıcının “çekmece düzenleyici” veya “mikroçip evcil hayvan etiketi” vb. gibi sorunlarını çözmek için nasıl bir yol arayabileceğini düşünün.

Fakat bir ürün listesi hazırlarken her biri için bu kadar beyin fırtınası yapmak oldukça yorucu olacaktı bunun farkındayız. Bu yüzden geliştirilmiş özel araçlar bulunur.

Bu araçlar arasında globalde boy gösteren yerli bir girişim olan Roketfy, hem sizinle benzer ürünler satan rakiplerinizin listelendiği anahtar kelimeleri bulma konusunda hem de ürününüzle eşleştirmek istediğiniz kelimelerin Etsy sonuçlarında ne kadar gösterildiğini keşfetmek için oldukça etkileyici ve doğru sonuçlar sunar.

search research subject terms vocabulary

3. Aynı anahtar kelimeyi tekrar tekrar kullanmayın

Bir kullanıcı Etsy’de bir arama yaptığında çıkan sonuçlar arasında bir satıcıdan yalnızca bir veya iki ürün gösterilir. Burada maksimum seviyede ürün görünürlüğü kullanıcının aramasıyla ne kadar yakından eşleştiğine bağlıdır. 

Etsy bu faktöre “kümelenmeyi giderme” adını verir. Bu sayede Etsy tarafından arama sonuçlarında pek çok mağazanın görünmesini sağlar.

Daha spesifik olmak gerekirse, Etsy’de “bangles” için arama yaptığınızda, aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi pek çok sonuç karşınıza çıkacaktır.

image 41

Etsy’deki bu kümelenme algoritmasında dezavantaj yaşamamak adına ürünlerinizde bir anahtar kelimeyi birden fazla kez kullanmamaya özen göstermelisiniz.

Örneğin, mağazanızda birden çok kolye satıyorsanız, sattığınız her ürün için “kolye” terimini kullanmak iyi bir fikir değildir. Bunun yerine, “kolye” kelimesini birkaç kez kullandıktan sonra anahtar kelimelerinizi çeşitlendirin.

Örneğin “altın kolye” veya “italyan kesim gümüş kolye” gibi daha detaylı ve alakalı terimler ile ürünlerinizi farklı anahtar kelimelerin ekseninde konumlandırın. Böylece arama sonuçlarında birden fazla ürününüzü gösterme şansınız artar

4. Her Üründe Tüm Etiket Haklarınızı Kullanın

Ürün oluştururken başlık, kategori ve açıklama gibi doldurmanız gereken pek çok alan bulunur. Bu alanlar zaten (*) olarak panelde Etsy tarafından zorunlu olarak işaretlenmiştir. Özellikle yıldız ile işaretlenen alanlar algoritmanın doğrudan dikkat ettiği noktalardır.

image 42

Etiketler alanı iste bağlı şekilde gösterilir. Ürünlerinizi arama için optimize etmek üzere çeşitli etiketler sağlamak çok önemlidir. Etsy’de her ürün için maksimum 13 etiket kullanabilirsiniz. Bu noktada tüm haklarınızı kullanarak görünürlüğünüzü daha da iyi bir noktaya taşıyabilirsiniz.

Bu aşamada etiketleri girerken mutlaka ürününüzün eş anlamlarını da etiketleriniz arasına eklemeniz algoritma için iyi bir sinyal olacaktır.

Etiketleri girerken genel olarak şu noktalara dikkat etmeniz oldukça faydalı olacaktır:

  • Etiketler tekrarlanmamalıdır: 13 hakkınızı aynı kelimelerin ekseninde değil, olabildiğince çeşitli kelimelerle değerlendirmelisiniz.
  • Özelliklerde zaten bir etiket varsa, onu kullanmayın: Daha önce kırmızı ve altın rengi eski küpeler sattığınızı belirttiyseniz, “kırmızı ve altın rengi eski küpeler” için bir etiket eklemenize gerek yoktur.
  • Etiketler çoğul veya yazım hatası içermemelidir: Bir kullanıcı bir sorgu girdiğinde, Etsy kök kelimeleri tarar ve sık sık yazım hatası yapan kullanıcıları kelimenin doğru yazımına yönlendirir.
  • Birkaç dilde etiket eklemek iyi bir fikir değildir: Yalnızca mağazanızı oluştururken seçtiğiniz dili kullanın. Etsy, listelerinizi çevirmenize yardımcı olacaktır.

5. Ürünlerinize anahtar kelime ile başlayın

Yeni bir ürün oluştururken, mağazanız veya öğeniz hakkında en önemli bilgilerle, başka bir deyişle sıralamak istediğiniz anahtar kelimelerle başlayın. Bu durum hem kullanıcının dikkatini çekecek hem de alaka düzeyini artıracaktır.

Ürününüzün detaylarını ürün sayfasına koyarken, öğenizin en önemli özelliklerini ilk birkaç kelimeye ekleme konusunda şu konulara dikkat edebilirsiniz:

  • Öğe başlığı: Ürün başlığının en başında, ürünü açıkça tanımlayın ve bir alıcının aramak için kullanacağı en alakalı anahtar kelimeyi ekleyin.
  • Öğe açıklaması: Listeleme sayfanızın meta açıklamasını oluşturmak için öğe açıklamanızın ilk 160 karakterini kullanabilirsiniz. Bu, arama motoru sonuçlarında sayfa başlığınızın altında görünen metindir. Açıklamanız 160 karakterden uzun olsa da, ilk 40 karakter ürününüz için en önemli anahtar kelimeleri içermelidir.
  • Mağaza bölümleri: Mağazanızda en fazla 20 özel bölüm oluşturabilirsiniz ve her birinin kendi açılış sayfası vardır. Her açılış sayfası için bölüm adını temel alan bir sayfa başlığı kullanılacaktır.

Mağaza başlığınız gibi bu sayfa başlıkları, bir kullanıcının mağazanıza giden bir bağlantıya tıkladığında bir arama motorunda göreceği şeylerdir. Bir bölümün adı en fazla 24 karakter uzunluğunda olabilir.

cloud storage data concept

6. Ürünlerinizi düzenli olarak güncelleyin

Yenilik, yeni bir ürün oluşturduğunuzda Etsy’nin arama algoritmasında bir faktördür ve oldukça etkili bir şekilde çalışır. Etsy, müşterilerin mağaza ve ürünlerle nasıl etkileşim kurduğunu takip edip kaydeder.

Sonrasında bu bilgileri ürünlerin kalite puanını değerlendirmek için kullanır. Aynı zamanda güncellenen ürünler de benzer bir destek alır bir süreliğine doğrudan ürünlerinizi Etsy ön plana çıkararak test eder.

Uyarı: Ürünlerinizi düzenli olarak yenilemek veya yeniden listelemek, etkili bir Etsy SEO stratejisi değildir, belirli zamanlarda listeleri yenilemek faydalı olabilir.

Örneğin, ürününüz için bir ya da birden çok anahtar kelimeyi optimize ettiğiniz bir senaryoda ürününüzün SEO’sunu güçlendirmek için bu yöntemi kullanmak ek fayda sağlayacaktır. Fakat bu noktada kullanıcıların Etsy’de daha fazla aktif olduğu saatleri tercih etmeniz satışları artırmak adına daha etkili olacaktır.

7. Müşteri deneyimini maksimize edin

Etsy’nin amacı kullanıcılarına maksimum seviyede iyi bir alışveriş deneyimi yaşatmaktır. Bu nedenle bir mağazanın müşterileri ile etkileşimini ve kalitesini değerlendirir. İyi bir deneyim sunan mağazalar daha fazla ön plana çıkar.

Bu noktada hem mağazanızın hem rakip mağazaların müşteri deneyimini inceleyerek bir strateji oluşturmak sizi öne çıkaracaktır. Bunun için Roketfy yorum analizi modülünü kullanmak strateji belirleme konusunda size fayda sağlayacaktır.

Mağazanızın Etsy’nin belirlediği kalite standartlarına uygun olduğunu doğrulamak için istenilen tüm bilgilerin eksiksiz bir şekilde tamamlamanız gerekir. Hakkımda, kargo, ödeme seçenekleri, iade ve değişim, gizlilik bölümleri mağazanızda mutlaka olmalıdır.

Buna ek olarak müşterilerinizle olan ilişkiniz Etsy’deki SEO görünümlülüğünüzle yine doğrudan ilişkilidir. Örneğin Etsy kargo gönderilerinde kargo takip numarası sunmak, iade süreçlerini yönetmek ve kullanıcılardan gelen her türlü olumlu/olumsuz yorum ve sorulara hızlı yanıt sağlamak sizi Etsy gözünde daha kaliteli bir mağaza haline getirecektir.

Son Sözler – Etsy Mağazanızın SEO’sunu Düzenli Olarak Optimize Edin

Etsy mağazanızdaki ürün sayınız genişledikçe manuel kontrollerle düzenlemeler yapmak zorlayıcı hale gelebilir. Fakat mağazanızın organik satışlarını sürdürebilmek adına aktif olarak SEO’nuzu geliştirmeye de devam etmelisiniz.

Bunun için mağazanızı ve ürünlerinizi düzenli olarak Roketfy’dan kontrol ederek otomatik olarak optimize etmeye devam edebilirsiniz. Peki hangi konularda size yardımcı olacak?

  • Anahtar kelime analizi
  • Listeleme analizi
  • AI destekli ürün açıklaması yazarlığı
  • Yorum analizi
  • Ürün araştırması

Unutmayın ki organik satışlar veri analizinden geçer. Mağazanızı verilere göre düzenli olarak güncellediğiniz taktirde Etsy’de satışlarınızın zirveye çıkmaması mümkün değildir!

Yorum Yaz