Her geçen gün e-ticarete giren kişi sayısı Türkiye’de de dünyada da artıyor. Yeni çevrimiçi satıcılar, konu bir platform seçmeye geldiğinde pek çok seçenek ile karşı karşıya kalır. 

Burada Shopify’ın modeli olan aylık abonelik sistemi ve Magento ile WooCommerce gibi açık kaynaklı altyapılar bulunur. Bunların arasından mümkün olan en basit çözümü mü yoksa gelecekte ölçeklendirmesi mümkün olan yöntem mi?

Dünyada 2,3 milyondan fazla e-ticaret sitesi WooCommerce’den güç alıyor. Bunun en büyük sebebi e-ticaret yapmaya yeni başlayan kullanıcılar için uygun seçenekler sunmasıdır. Uzun vadeli planlar için ise gelecekte bir dezavantaj yaratabilir. Peki WooCommerce sizin için de yeterli mi? Öğrenmek için okumaya devam edin.

WooCommerce Nedir?

WooCommerce Nedir?

WooCommerce, WordPress için açık kaynaklı bir e-ticaret eklentisidir. Küçük ve orta ölçekli çevrimiçi satıcıların ürünlerini ve hizmetlerini web sitelerinde satmalarını kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. 

WooCommerce ile sanal bir mağaza kurabilir, yönetebilir, ödemeleri işleyebilir ve kargo süreçlerini takip edebilirsiniz. Kullanıcı dostu olması ile yaygın olarak kullanılan bir içerik yönetim sistemi (CMS) olan WordPress ile kolayca entegre olması nedeniyle çevrimiçi mağaza oluşturmak için popüler bir seçimdir. 

Artık WooCommerce’in ne olduğunu bildiğinize göre, kökenlerine bir göz atalım. 2011’de iki geliştirici olan Mike Jolley ve James Koster, e-ticaret eklentisi Jigoshop’un bir benzeri üzerine çalıştıktan sonra WooCommerce’i piyasaya sürdü. 

2015 yılında ise WooCommerce ve kardeş eklentisi WooThemes, WordPress’in ana şirketi olan Automattic tarafından satın alındı. WordPress ve WooCommerce güçlerini birleştirdiğinde, WooCommerce’in büyümesi ve yayılması daha da hızlandı. Bugün Automattic, WooCommerce için aktif geliştirici olmaya devam ediyor ve eklentiyi her geçen gün daha da geliştirerek pazardaki rakipleri ile yarışmaya devam ediyor.

WooCommerce Ne İşe Yarar?

WooCommerce Ne İşe Yarar?

WooCommerce online bir işletme için gerekli olan tüm ihtiyaçları içerisinde barındırır ve entegre eder. Sipariş almadan ürünü kargolamaya ve iade sürecine kadar tüm ihtiyaçlarınıza uygun seçenekler sunar. 

Şimdiye dek kullanıcılar tarafından 30 milyondan fazla indirilen WooCommerce, internetteki milyonlarca mağazaya güç sağlıyor. Bu kadar tercih edilmesinin ana sebebi ise WoCommerce’in kolay kurulum ve kullanıma sahip olmasıdır. Bu sebeple e-ticarete yeni başlayanlar için ilk tercihlerden biridir.

WooCommerce, bir WordPress web sitesini e-ticaret mağazasına dakikalar içerisinde dönüştürmenize olanak tanır. E-ticaret için gerekli olan tüm bileşenlerle uyumlu olarak çalıştığı için alışveriş sepeti, ödeme yöntemleri gibi pek çok soru işaretini otomatik bir şekilde halledebilir.

WooCommerce Kurulum Maliyeti Ne Kadar?

WooCommerce’in herhangi bir kurulum maliyeti yoktur. WordPress içerisinde tamamen ücretsiz bir uygulama olduğu için yalnızca WordPress kurulumuna ihtiyacınız var. Özünde WordPress de ücretsiz bir CMS’dir fakat sunucu ve özel alan adı için bir ücret ödemeniz gerekir. Bu fiyatlar sunucu paketlerine ve satın almak istediğiniz alan adı türüne göre değişkenlik gösterir.

WooCommerce Avantajları Nelerdir?

WooCommerce Avantajları Nelerdir?

WooCommerce kullanmanın pek çok avantajı vardır. Bu avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:

Maliyet

WooCommerce tamamen ücretsiz bir eklentidir ve düzenli olarak güncellemeler almaya devam eder. Bu yüzden maliyet açısından düşünüldüğünde işletmelere ek bir harcama yapmadan, e-ticaret sitesi oluşturma imkânı sunar.

WooCommerce Eklenti ve Tema Çeşitliliği

WooCommerce, WordPress altyapısında çalıştığı için WordPress üzerinde çalışan binlerce ücretli veya ücretsiz eklentiyi kullanabilir, sitenizi özelleştirebilirsiniz. Örneğin, iyzico, payTR gibi ödeme alma eklentilerini kullanarak sorunsuz ve güvenli bir şekilde ödeme almaya başlayabilirsiniz. Buna ek olarak websitesi tasarımı için geliştirilmiş binlerce ücretli veya ücretsiz tema bulunmaktadır. Bunlar arasından size uygun olanı seçerek kolay bir şekilde düzenleyip sitenizi yayına alabilirsiniz.

Analitik Yapı

Müşterilerinizin hangi ürünlere ilgi duyduğunu elbette merak ediyorsunuzdur. WooCommerce ile Google Analytics, Yandex Metrica vb. eklentileri kullanarak, sitenizi detaylı bir şekilde analiz edebilir ve elde ettiğiniz verilere göre büyüme stratejisi oluşturabilirsiniz.

Kurulum Kolaylığı

WooCommerce kurulumu herhangi bir kod bilgisi içermez. Sadece belirli adımları takip ederek, kolayca kurulumu tamamlayabilirsiniz. Yazının devamında WordPress WooCommerce Kurulumu detaylı bir şekilde anlatıyor olacağım.

WooCommerce Topluluğu

WooCommerce, WooThemes tarafından yapılan ve Automattic tarafından geliştirilen özgür ve açık kaynak kodlu bir eklentidir. Özgür ve açık kaynak olan yapılar, topluluklar tarafından desteklenir. WooCommerce’de büyük bir uluslararası topluluğa sahiptir. Bu yüzden herhangi bir sorun yaşadığınızda size destek verebilecek binlerce kişi vardır. WooCommerce forumlarından ya da Facebook gruplarından binlerce kişi ile iletişime geçerek sorunlarınızı çözebilirsiniz.

WooCommerce Dezavantajları Nelerdir?

WooCommerce Dezavantajları Nelerdir?

WooCommerce bir dizi avantaj sunarken, bu popüler e-Ticaret platformunu kullanmanın bazı dezavantajları da vardır. Bu dezavantajlar arasında sınırlı özelleştirme seçenekleri, müşteri desteği olmaması ve ölçeklenebilirlik eksikliği sayılabilir. Detaylı olarak şöyle sıralayabiliriz:

Sınırlı özelleştirme seçenekleri

WooCommerce’in ana dezavantajlarından biri, sınırlı özelleştirme seçenekleridir. Mağazanızın görünümünü ve verdiği hissi değiştirmek için bir dizi eklenti ve tema bulabilseniz de yapabilecekleriniz konusunda hâlâ sınırlamalar bulunur. Ciddi inovasyonları bulunan rakipleriniz var ise bu noktada çeşitli eksiklikler yaşayabilirsiniz.

Müşteri desteği yok

WooCommerce’in bir başka dezavantajı, firma tarafından sunulan müşteri desteğinin bulunmamasıdır. Mağazanızla ilgili herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, topluluktan yardım almanız veya sorunu çözmenize yardımcı olması için birini tutmanız gerekir.

Ölçeklenebilirlik eksikliği

WooCommerce, küçük ve orta ölçekli işletmeler için harika bir platform olabilir, ancak gelecekte büyüme hız kazandığında bazı sorunlar ortaya çıkar. İşletmeniz hızla büyümeye başlarsa, artan trafiği ve satışları kaldırabilecek daha sağlam bir e-ticaret platformu aramanız gerekebilir.

WooCommerce Nasıl Kurulur?

WooCommerce platformunda barındırılan 2.3 milyondan fazla e-ticaret mağazası var. Bunun anlamı, tüm dünyada WooCommerce şu anda web üzerindeki tüm e-ticaretin %7’sinden fazlasını ve ilk 1 milyon çevrimiçi mağazanın %22’sinden fazlasını oluşturuyor olması. Peki WooCommerce mağazası nasıl kurulur ? Bunun için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

1. WordPress Hesabı Oluşturun.

WooCommerce’ün aslında bir WordPress eklentisi olduğundan yazının başında bahsetmiştik. Bu sebeple önce bir WordPress hesabı oluşturmalısınız. Daha sonra eklentiyi oluşturduğunuz WordPress hesabına yükleyerek mağaza kurulumuna hemen başlayabilirsiniz.

2. WooCommerce’ü Yükleyin.

WordPress hesabını açıp cihazınıza kurulumu yaptıktan sonra panelinizin sol tarafındaki menüde “Eklentiler” sekmesini göreceksiniz. Tıkladığınızda WordPress sayfanıza kurabileceğiniz eklentilerin olduğu uygulama mağazasında WooCommerce’i bulmanız “Şimdi Kur” ve daha sonra “Şimdi Etkinleştir” adımlarını takip etmelisiniz.

3. Mağazanızı Oluşturun.

Kurulum sihirbazını çalıştırdıktan sonra ilk olarak mağaza bilgilerinizi gireceğiniz sayfayı doldurmalısınız. Akabinde WooCommerce sizden sektör, ürün ve işletme bilgilerini isteyerek mağazanızın görünüşü olacak temayı seçmeniz için ilgili sayfaya yönlendirecek. İşletmeniz için en uygun temayı seçtikten sonra tebrikler kurulumu tamamladınız!

4. Satışa Başlayın.

Son olarak mağazanızı tam anlamıyla çalışır hale getirebilmeniz için WooCommerce karşınıza bir yapılacaklar listesi çıkaracaktır. Gereken adımları takip ettiğinizde mağazanız müşterilerinizin ziyaret edip ürünlerinizi satın alması için tamamen hazır hale gelecektir.

5. Navlungo Yurt Dışı Kargo Entegrasyona Bağlanın

Ücretsiz olarak Navlungo yurt dışı kargo entegrasyonunun kurulumunu yapın ve ürünlerinizi dünya çapında en iyi kargo fy

Navlungo.com Banner

WooCommerce Navlungo Entegrasyonu Nasıl Yapılır?

Pazar yeri entegrasyon ailemizden WooCommerce ile yurt dışı kargo gönderilerinizi artık Navlungo platformundan kolayca yönetebilir, saniyeler içinde karşılaştırmalı teklifler alabilirsiniz. Siparişleriniz sistemimize otomatik olarak yüklenirken siz de kazandığınız zamanı ticaretinize ayırabilirsiniz!

WooCommerce mağazanızı Navlungo paneline entegre etmek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

  • Navlungo dijital lojistik platformuna girerek “Entegrasyonlarım” başlığına tıklayın.
  • WooCommerce pazar yerini bağlamak için ”Yeni Pazar Ekle” ve ardından karşına çıkan pazar yerlerinden biri olan WooCommerce’e tıklayarak aşağıda istenen Mağaza URL’i ve Mağaza Adını ekleyip mağazanızı hemen bağlayın.
  • WooCommerce’in istediği mağaza bağlama onayını kabul edin.
  • Fatura bilgilerini seçin ya da yenisini ekleyin, ardından ”Pazar Yeri Ekle”ye tıklayın.

Tebrikler, işte mağazanız bağlandı!

WooCommerce’in Öne Çıkan Özellikleri Nelerdir?

WordPress, özellikle ilk kurulduğu zamanlarda blog içeriği üretmek için ön plana çıkmış olsa da e-ticaret trendlerinin artması ile birçok girişimcinin online mağazaları için zamanla önemli bir hale geldi.

WooCommerce altyapısında e-ticaret için gerekli olan diğer hizmetleri entegre edebilir, ödeme, kargo, üye analizi gibi ticari sürecinizi daha kolay yönetebilirsiniz. Sayısız özelliği olan WooCommerce’in eklentileriyle web sitenizi istediğiniz gibi tasarlayabilir, istediğiniz ürünü, istediğiniz kadar satabilir, ödeme, kargo, dil seçenekleri ekleyebilirsiniz.

400’den fazla resmi eklentisi ve 2.000’den fazla yazılımcı tarafından geliştirilen WooCommerce özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

  • WordPress tarafından desteklenir: WooCommerce yazılımı, dünyanın en iyi içerik yönetim sistemlerinden biri olan WordPress üzerine inşa edilmiştir.
  • Üstün koruma: Güvenlikte endüstrinin en bilinen şirketlerinden olan Sucuri tarafından düzenli olarak kontrol edilmektedir.
  • Kullanıcı dostu panel: Sayısız özelliğe sahip olan WooCommerce üyelerinin kolayca kullanabileceği bir panele sahiptir.
  • Dilediğiniz ürünü satabilirsiniz: WooCommerce’te fiziksel ürünlerden, dijital ürünlere, yazılımlardan, eklentilere, aboneliklerden içeriklere kadar her şeyi satabilirsiniz. Ayrıca dropshipping gibi satış modelleri için de çeşitli eklentiler bulunur.
  • Sınırsız ürün ve varyant seçeneği: WooCommerce tabanlı e-ticaret sitenize sınırsız ürün ekleyebilir, bu ürünlerin farklı modelleri varsa sınırsız varyant seçeneği de ekleyebilirsiniz. Pek çok altyapı da ürün varyantı sınırlıdır.
  • Dil ve para birimi seçeneği: Konumunuza göre dil ve para birimi seçenekleri de mevcuttur. İstediğiniz dili, para ve ölçü birimlerini web sitenize ekleyebilirsiniz. Ayrıca ekstra eklentiler alarak birden çok para birimi ve dil seçeneklerini destekleyen bir websitesi haline gelebilirsiniz.
  • Sayısız tema: WooCommerce, WordPress temaları ve internetteki birçok popüler tema dahil olmak üzere bilinen ve sevilen temalarla sorunsuz bir şekilde çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bu sayısız temadan herhangi birini seçip kendinize göre düzenleyebilirsiniz.
  • Güvenilir ödeme sistemleri: WooCommerce birçok online ödeme sistemini desteklemektedir. Sanal POS ve banka anlaşmalarınızı yaparak birkaç saniye içerisinde online ödeme almaya başlayabilirsiniz.
  • Sipariş yönetimi: WooCommerce, e-ticaret sitenizin stok seviyelerini kontrol eder. İptal edilen siparişin stoğunu korur, azalan ve stokta olmayan ürünler için sizi bilgilendirir. Stokta kalmayan ürünleri satıştan kaldırır. Ayrıca sipariş yönetimi ve takibi de yapar.
  • Farklı e-posta şablonları: Müşterilere, örneğin bir satın alma işlemi gerçekleştirdikten sonra veya siparişleri tamamlandığında göndereceğiniz e-postalar için hazır şablonlar seçebilirsiniz.
  • Ücretsiz kargo seçeneği: WooCommerce’te satışlarınıza alacağınız eklentilerle belirlenen limit üzerindeki siparişlere ücretsiz kargo avantajı sunabilirsiniz. Ayrıca çoklu kargo seçeneği de eklentiler arasında bulunmaktadır. Bu noktada yurt dışına yönelen girişimciler için Navlungo WooCommerce eklentisi ile tüm dünyaya kargo gönderebilir ve süreci tek bir panel üzerinden yönetebilirsiniz.
  • Arama motoru optimizasyonu: WooCommerce, SEO uygulamaları için en iyi platformlardan biridir. SEO ile organik satışlarınızı artırabilirsiniz.
  • İndirim kuponları: Müşterileriniz için sabit bir miktar, belirli bir indirim oranı veya ücretsiz kargo gibi özel teklif ve kampanyalar için kuponlar oluşturabilirsiniz.
  • Mağaza performans raporlaması: Zaman içindeki yaptığınız satışları, geri ödemeleri ve kuponları görüntüleyebilir, mağazanızda en çok satan ürün ve kategorilerin analizini yapabilirsiniz.
  • Vergi seçenekleri: Vergileri bulunduğunuz ülke ve sattığınız ürün kategorisine göre otomatik olarak hesaplanmasını sağlar.
WooCommerce Teması Nedir?

WooCommerce Teması Nedir?

WooCommerce teması, WordPress temalarının e-ticaret odaklı olarak hazırlanmış olanlarına verilen genel bir addır. WooCommerce temaları, satış yapmak isteyenlerin kullandığı ürünlerdir.

Harici websitelerinde pek çok tema bulabileceğiniz gibi doğrudan WooCommerce üzerinden de inceleyebileceğiniz pek çok tema bulunur. WooCommerce temaların en iyi yanı ise kolay bir şekilde özelleştirilebilmesidir. Bu sebeple İşletmenize ve hayal gücünüze yakın olan temayı seçerek özelleştirebilirsiniz.

WooCommerce Teması Nasıl Seçilir?

WordPress panelinde ya da harici internet sitelerinde yüzlerce WooCommerce teması ile karşılaşmak mümkün. Peki WooCommerce teması nasıl seçilir? Tema seçimi yaparken şunlara dikkat etmelisiniz:

  1. Önceliği Belirleme

Doğru WooCommerce temasını seçmeye başlamadan önce web sitesinin amacı netleştirilmelidir. Burada hem sektörünüze uygun olan bir stili benimsemek kullanıcılarınız için kolaylık sağlayacaktır. Örneğin bir giyim mağazasında görsellerin ön plana olduğu temalar daha uygundur.

  1. Responsive

Responsive tasarıma sahip olmak önceden yalnızca bir seçenek iken şimdi bir zorunluluk haline geldi. Seçtiğiniz tema web, mobil ve tablet gibi farklı cihaz ve ekran boyutlarında kullanılabilir olmalıdır. Kullanıcılarınızın sizi hangi platformu seçerek kullanacağınızı kestirmek zordur bu sebeple hepsini hedeflemelisiniz.

Temanın duyarlı olup olmadığını görmek için Duyarlı Tasarım Denetleyicisini de kullanabilirsiniz

  1. Eklentilerle uyumluluk

Eklenti, sitenizle entegre olabilen bir yazılım parçasıdır. Sitenize yeni işlevler ekleyerek veya mevcut işlevleri genişleterek e-ticaretten portföylere ve dizin sitelerine kadar hemen hemen her tür web sitesi oluşturmanıza olanak tanır. Uzun vadeli bir oyun planlıyorsanız, tema seçimi yaparken mutlaka eklentilerle olan uyumluluğuna dikkat edin.

  1. Tarayıcı uyumluluğu

Bir web sitesi geliştirdiğinizde, olabildiğince çok kişinin ziyaret etmesini istersiniz. Ziyaretçiler, Chrome, Firefox, Opera, Edge ve Safari gibi çeşitli tarayıcılar kullanıyor. Temanın bu tarayıcılarla uyumlu olup olmadığını kontrol edin. Belirtilmemişse, en iyi sonuçları almak için manuel bir test yapmayı deneyin. Farklı tarayıcı uyumluluğu türlerini kontrol etmek için PowerMapper’ı kullanabilirsiniz.

  1. SEO Dostu

Web sitenize gelen trafiği artırmanın anahtarı SEO’dur. Bu bölümde kodlama tekniklerinin toplamından yararlanılmaktadır. Kodu nasıl okuyacağınızı biliyorsanız, SEO için optimize edilmiş olup olmadığını görmek için kaynak koduna bakabilirsiniz. Gelecekte daha iyi optimize etmek için SEO dostu WordPress temalarını seçebilirsiniz.

  1. Sitenin Yüklenme Süresi

Bir sayfanın yüklenmesi üç saniyeden uzun sürerse, mobil site kullanıcılarının %53’ü sayfayı terk edecektir. Rakamlar, sitenin yüklenme hızına her zaman dikkat etmemiz gerektiğini gösteriyor. Bir tema seçerken bunu aklımızda tutmalıyız. Kullanıcıları meşgul etmek ve sürekli olarak sayfada kalmak için temanın yüklenme süresini değerlendirmeyi düşünebilirsiniz. Sitenizi hızlandırmak için optimize edilmiş olanlara yönelmelisiniz.

  1. Düzenli Güncelleme

WordPress sürekli güncellenir ve seçtiğiniz temanın da zaman zaman güncellenmesi önemlidir. Sürekli güncellenen bir tema olmadan, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayabilecek birçok yeni özelliği kaçırabilirsiniz.

image 35

WooCommerce ve Shopify Arasındaki Farklar Nelerdir?

Shopify fiyatlandırmayı belirlerken WooCommerce daha esnektir. Shopify’ın fiyatları aylık 29 ABD doları ile 299 ABD doları arasında değişmektedir. Yükseldikçe, profesyonel raporlar gibi daha gelişmiş özelliklerin kilidini açarsınız. WooCommerce ücretsizdir, ancak barındırma, alan adı ve güvenlik dahil olmak üzere ek maliyetlerle birlikte gelir.

Shopify’ın belirlenmiş fiyatlandırma planları, harcamalarınızı takip etmeyi kolaylaştırır. Öte yandan WooCommerce, kurulumu ücretsiz yapan açık kaynaklı bir yazılımdır. Ancak, aşağıdakiler için ödeme yapmanız gerekir:

  • Barındırma (35$ – 50$/ay)
  • Güvenlik (0 $ – 200 $/yıl)
  • Alan Adı (10$ – 20£/yıl)
  • Uzatma ücretleri (0$ – 100$/ay)

Yukarıdaki ücretlerin hepsinin Shopify planınıza dahil olduğunu belirtmekte fayda var.

Shopify’ı Kimler Kullanmalı?WooCommerce’i Kimler Kullanmalı?
Özelleştirmesi kolay, şık şablonlar isteyenlerÇok fazla kişiselleştirme gerektiren bir tutku projesi oluşturmak isteyenler
Bir web sitesine ihtiyaç duyan herkes, sınırlı teknik bilgi birikimi ile bir site kurmak kolaydırÇok sayıda bölgede satış yapan büyük ölçekli bir çevrimiçi mağaza oluşturmak isteyenler
7/24 müşteri desteği isteyenlerTeknik olarak yetkin olan ve sitenin tasarımı ve barındırılması üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak isteyenler

WooCommerce Ücretli mi?

WooCommerce eklentisi ücretsiz olmakla birlikte WordPress tabanlı web sitenizin kurulumu için gereken alan adı ve hosting belirli bir ücrete tabiidir. Bu ücret kullanacağınız servislerin detaylarına göre şekillenmektedir.

Yorum Yaz