E-ticaretinizin kârlılığını artırmak için yılbaşı döneminin fırsatlarından nasıl yararlanırsınız? Yılbaşında yurt dışı satışlarınızı artırmak için ipuçlarını bu bloğumuzda derledik.

Pandemi ile birlikte online ticaret hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Evimizin konforundan çıkmadan yaptığımız alışverişler özel günlerde en yüksek noktaya ulaşıyor. İnsanların hem kendileri hem de yakınları için hediyeler baktığı, online alışverişin önemli oranda artış gösterdiği yılbaşı dönemi ise e-ticaret firmaları için büyük fırsatlar demek. Her e-ticaret satıcısı bu dönemde uyguladığı çeşitli yöntemlerle satışlarını maksimuma çekmek için çabalıyor. Yüksek rekabetin doğduğu bu ortamda e-ticaret sitenizi daha çok müşterinin önüne çıkarmanız ve yılbaşı döneminin nimetlerinden faydalanarak satışlarınızı katlamanız için size önerdiğimiz bazı stratejileri inceleyeceğiz.

Yılbaşı Sezonunun E-Ticaret Açısından Önemi

Her yılbaşı döneminde e-ticaret satışlarının bir önceki yıla göre artan bir grafikle ilerlediğini görüyoruz. Insider’ın yaptığı habere göre 2022 yılının genelinde e-ticarette trilyon doları bulan satış yapılacak. Bu satışların önemli bir kısmının ise yılın en renkli ve ışıltılı döneminde gerçekleşeceğine hiç kuşku yok. Yılbaşı sezonunda online alışverişi tercih eden potansiyel müşterilerinizin karşısına hazırlıklı çıkarak satışlarınızı artırabilirsiniz. Bunun yanında iyi bir marka algısı oluşturabilir, ileriye yönelik sadık müşteriler kazanabilirsiniz.

Yılbaşı İndirimleri Ne Zaman Başlar?

Online ticaretçilerin kampanya üstüne kampanya planlayarak müşteri çekmeye çalıştığı yılbaşı sezonunda indirimler en az bir ay öncesinden başlıyor. Birçok firma Kasım ayının son haftası olan Black Friday dönemi ile yılbaşı kampanyalarını birleştirerek en erken şekilde kendi bilinirlik algısını müşteride oluşturmaya çalışıyor.

Yılbaşında Satışları Artırmak için 8 Strateji

Bu yılbaşını en doğru şekilde karşılayarak satışlarınıza katkı sağlayabileceğiniz stratejilere birlikte bakalım:

Müşterilerinizi ve ihtiyaçlarını iyi anlayın

2022 yılbaşı sezonuna girerken müşterilerinizin online alışverişte neleri önemsediğini, hangi ürünleri satın almaya daha yoğun eğilimleri olduğunu iyi analiz etmeniz önemli. Onları iyi analiz ederseniz satış stratejilerinizi de ihtiyaçlarına göre kurgulayarak doğru tespitlerle karşılarına çıkabilirsiniz.

Google Analytics, Facebook Insights gibi araçları kullanarak müşterilerin ne zaman, ne satın aldığına dair davranışlarını çözmeye çalışın. Aynı zamanda sizin web sitenize nasıl yönlendiklerini ve hangi durumlarda sitenizi terk ettiklerini anlamak da müşteri ihtiyacına uygun şekilde sitenizi optimize etmenizi sağlar.

Müşteri hizmetleri deneyiminizi iyileştirin

Yılbaşı dönemleri yoğun satış ve kargo operasyonları sebebiyle müşterilerle etkileşimin en çok arttığı, zorlayıcı olabilen bir aralıktır. Müşterilerin şikayetlerini ve sorularını en iyi şekilde yönetebilmek için müşteri hizmetleri deneyiminizi optimize etmek gerekir. Sitenizde yer vereceğiniz Sıkça Sorulan Sorular alanları, chatbot otomasyonlarıyla müşterilerinizin sorularına kendi kendine ve daha hızlı cevaplar almasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda destek maili ve çağrı merkezi performansınızı üst düzeye çıkarmak vakit tasarrufu için verimli bir yol olur.

Güncel anahtar kelimelerinizi belirleyin bunlara özel varış sayfaları hazırlayın

Başarılı bir kullanıcı deneyimi sunabilmek sitenizin teknik anlamda tam performans göstermesi ile mümkün olur. Çalışmalarınızın Google tarafından mümkün olduğunca erken indexlenebilmesi için SEO çalışmalarınıza erkenden başlayın. SEO için ilk yapmanız gereken geçmişte kullandığınız anahtar kelimeleri gözden geçirmek, tatil ve yılbaşı sezonuna uygun yeni anahtar kelimeler belirlemek olmalı. Yılbaşı döneminde insanların en çok neleri aradığını tespit ederek bu anahtar kelimelere özel varış sayfaları çıkarmanız SEO çalışmalarınızın etkisini artıracaktır. Yılbaşı indirimlerine dair hazırladığınız bu sayfalara insanları yönlendirerek trafiğinizi artırabilirsiniz.

Sayfalarınızın yüklenme hızını test edin

Sitenizin SEO anlamında tam performans göstermesi için sayfalarınızın yüklenme hızlarını test edip geliştirmelisiniz. İyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmek ve müşterilerin sayfanızın yüklenmesini beklemeden rakip sitelere yönelmesini önlemek için bu süreleri mümkün olduğunca kısaltmaya özen gösterin.

İlgi çekici yılbaşı ve indirim kampanyaları oluşturun

Rakiplerini geride bırakmak ve satışlarını artırmak için birçok e-ticaret firması indirim kuponları, belirli limit üstüne ekstra indirim, birden çok ürün alımında indirim ve hediye gibi kampanyalar planlar. Diğer firmaların sunduğu fırsatlardan sıyrılıp kullanıcıları sitenize yönlendirmek için iyi ve dikkat cezbedici kampanyalar kurgulayın.

Kampanyalarınızı e-posta ve sosyal medya üzerinden duyurmak da kampanyanın iyi planlanması kadar önemli. Duyurularınızı ve web sitenizi yılbaşı konseptine uygun şekilde tasarlayarak kampanya metinlerinizin dikkat çekiciliğini artırabilir, markanızın akılda kalmasını kolaylaştırabilirsiniz.

yilbasinda satis artirma stratejileri

E-posta pazarlaması ile kitlenizi kampanyalarınızdan haberdar edin

Yılbaşı döneminde e-posta pazarlamasından verim alabilmek için Eylül ayından itibaren düzenli aralıklarla hedef kitlenize mailler gönderiyor olmanız lazım. Yeni paylaştığınız içerikleri, düzenlediğiniz etkinlikleri ve kampanyalarınızı iyi kurgulanmış ve görsellerle desteklenmiş mail şablonları ile kitlenize gönderin.

E-posta gönderimini eski ve yeni müşterilere yönelik olarak özelleştirmek mantıklı olacaktır. Örneğin hali hazırda müşteriniz olan kesime isim ve soyisimle hitap edebilir, daha önceki alışverişlerinden hareketle onlara uygun ürün ve kampanya önerilerinde bulunabilirsiniz. Ayrıca mail otomasyon araçlarıyla müşterilerin maillere reaksiyonlarını, ilgili bağlantılara tıklama oranlarını izleyerek mail otomasyonları oluşturabilirsiniz.

Kargo yoğunluğu konusunda müşterilerinizi bilgilendirin

Yeni yıl sezonunun yaklaşması ile e-ticaret ve kargo operasyonlarında yoğunluk da kaçınılmaz. Bu dönemde ürünlerin kargoya verilme tarihlerini müşterilerinize açıkça belirtin. Yoğunluğunuzu ve kargo tarihlerini açıkladığınız bir varış sayfası oluşturabilir, e-posta yolu ile müşterileri bu doğrultuda bilgilendirebilirsiniz. Kargo organizasyonlarınız için mümkün olduğunca pratik çözümlere yönelin. Ayrıca kargo konusunda çözüm ortağınız oldukça önemli. Kolay ulaşılabilir, çözüm odaklı, uygun fiyatlı ve şeffaflığa önem veren bir firma ile çalışmanız elinizi kuvvetlendirecektir. Navlungo olarak pratik çözümlerimiz ve dijital altyapımız sayesinde sürecinizi en pürüzsüz şekilde ilerletmek için çalışıyoruz. Navlungo panelinden saniyeler içinde yurt dışı kargo teklifi satın alıp sürecinizi yönetebilirsiniz.

Sitenizin mobil uyumlu olmasına önem verin

Geçen sene yılbaşı döneminde yapılan bir araştırmaya göre yılbaşı alışverişleri için mobil cihazları tercih edenlerin oranı %80. Özellikle online satın alma alışkanlıkları en çok gelişmiş olan 18-34 yaş aralığında bulunan kişilere mobil uyumlu bir alışveriş deneyimi sunmak oldukça kritik. Bu sebeple e-ticaret sitenizin mobil üzerinden de potansiyel müşterilerinizin ihtiyaçlarına cevap vermesine özen göstermelisiniz.

Sosyal medyayı etkili kullanın

Mobil uyumlu bir web sitesinin öneminden bahsettikten sonra e-ticaret satışlarınıza sosyal medya pazarlamanızın sağlayacağı faydaya değinelim.

Günümüzde bireyler günde 3 saate yakın vaktini sosyal medyada gezinerek geçiriyor. Durum böyle olunca kampanyalarınız ve düzenlediğiniz etkinliklerle sosyal medyada görünür olmak hayli önemli. En çok kullanılan sosyal medya platformları olan Facebook, Instagram ve Youtube üzerinden hedef kitlenizle bağ kurabilirsiniz. İnsanların ilgisini yakalamak ve kitlenizi genişletmek için video içerikler paylaşarak ve canlı yayınlar düzenleyerek aktifliğinizi artırabilirsiniz. Böylelikle potansiyel müşterilerinizle daha yakın bir temas kurabilir, onları web sitenize daha kolay yönlendirebilirsiniz.

Yorum Yaz