Decentralization yani (tekelleşmeyen/merkezi olmayan), en yaygın akla gelen kullanımı nakit transferi olmasına karşın hayatın her alalında dillendirilmeye başlamış bir kavramdır.

Ailevi bilgilerden, sağlık kayıt geçmişimize kadar kendimize ait verilerin herhangi bir aracı olmaksızın tutulması konunun ne kadar geniş kapsamlı olduğunu açıklamaktadır.

Bunun bir çok uygulamasını tedarik zincirinden örnekler vererek sıralamak mümkündür. Gelin bu konuyu iki alt başlık altında “ödeme akışı ve takibi”, “izlenebilirlik ve belge takibi” olarak biraz daha detaylı inceleyelim.

Blockchain ile Ödeme Akışı ve Takibi

Lojistik sektöründeki en kilit konuların başında ödeme gerçekleştirme ve nakit akışı takibi gelmektedir. Tedarik zinciri, neredeyse her sektördeki uygulamaları gibi kendini ispat etmiş bankalar tarafından bu işlemlerini gerçekleştirir.

Bu kurumlar kendi aralarında ve kendi içlerinde bir hiyerarşiye sahiptirler. Bu akışta oluşturdukları yapıların herhangi birinde, kesinti yaşanır ve akış sağlanamaz ise işlem yapılamaz. Bankalar kurumlardan yapılan işlemlere göre komisyon alıp akabinde ödemeyi hareket ettirirler. Paranın hesaplara geçmesi belirli bir süreç alır.

Blockchain teknolojisinde ise kripto para transferleri decentralized yapıda olmasından dolayı böyle bir akışa gerek kalmadan işlemi gerçekleştirirler. Gerekli transaction (işlem) bilgileri şifrelenerek saklanır ve her biri işlem anında onaylanır.

Bu karmaşık ağ yapısı sayesinde güvenlidir ve komisyon oranları kurulu bir yapı olmadığı için düşüktür. Nakit transferi kullanılan kripto para ve altyapısına göre hızlıca transfer edilir. Günümüzde bu amaçla lojistik sektörü için çeşitli kripto paralar türemiştir. Örnek olarak *TEU token ve *Shipchain verilebilir.

parsel1

Blockchain ile İzlenebilirlik ve Belge Takibi

Tedarik zinciri yönetimindeki kanayan yaraların başında belge akışı ve takibi yer almaktadır. Blockchain teknolojisinin tedarik zincirine getirdiği en önemli konuların başında şeffaflık gelir. Smart contract (akıllı sözleşmeler) ile yapılacak ticari anlamdaki her hareket bir düğüm olarak algılanır ve akışa bağlanır.

Böylece bir malın taşınması esnasında konvansiyonel yöntemlerle oluşan kağıt transferleri ve onay transferleri hızlı, ve güvenli hale gelerek izlenebilirlik artar. Aynı zamanda firmalar sigorta işlemlerini blockchain altyapısı ile entegre hale getirerek bu alanda şeffaflaşabilirler. Buna Bittrust teknolojisi örnek olarak gösterilebilir.

Özet olarak günümüzde çokça dillendirilmeye başlanan blockchain teknolojisi tedarik zinciri alanında hızlıca yol almaya ve bu sektörün dönüşümüne öncülük etmeye başlamıştır. 

Navlungo olarak altyapımızı bu bağlamda yük takibi, belge takibi ve iş akışı işlemlerinin blockchain tabanlı yapıyla gerçekleştirilebilmesi için teknoloji çalışmalarına odaklanarak güçlendiriyoruz.

Yorum Yaz