DDP teslim şekli, alıcı tarafından oldukça güvenli ve avantajlı olduğu için tercih sebebidir. Peki gönderici için DDP gönderim şekli mantıklı mı?

DDP teslim şekli nedir, neleri kapsar ve maliyeti ne kadar? Tüm soruların cevapları sayfanın devamında sizleri bekliyor!

DDP Teslim Şekli Nedir?

DDP teslim şekli, alıcı malları teslim alana kadar nakliye risklerini ve sorumluluklarını satıcıya yükleyen, alıcılar ve satıcılar arasında yapılan bir teslimat sözleşmesidir. DDP’nin açılımı Delivered Duty Paid yani gümrük vergisi ödenmiş teslimdir.

DDP teslim şekli ile alıcılar gerçek nakliye maliyetlerinden sorumlu değildir. Bu da dolandırılma veya yüksek vergiler ödeme korkusu olmadan ürünleri satın alma olasılıklarını artırır. DDP ödeme şekli, alıcıyı korumak ve müşteri ürünü alana kadar göndereni sorumlu tutmak için kullanılır.

Özetle DDP teslim şekli şunları içerir:

  • Gümrük vergisi ödenmiş olarak teslim (DDP), malların üzerinde anlaşılan bir varış noktasına ulaşana kadar taşınması için tüm sorumluluğu satıcının üstlendiği bir teslimat sözleşmesidir.
  • Uluslararası gönderiler için bir Incoterm veya standartlaştırılmış bir sözleşmedir.
  • DDP kapsamında, satıcı, varış limanına ulaşmak için gerekli olan ihracat gümrükleme ve gümrük belgeleri dahil olmak üzere tüm nakliye ve ilgili masrafları ayarlamalıdır.
  • Satıcıya yönelik riskler geniştir ve beklenmedik gecikmeler meydana gelirse KDV ücretlerini, rüşveti ve depolama maliyetlerini içerir.
  • DDP, nakliye sorumluluğunun ve masraflarının çoğunu satıcı üstlendiği için alıcıya fayda sağlar.
DDP Teslim Şekli Nedir

DDP Teslim Şekli Nasıl Çalışır?

DDP teslim şekli, azami sorumluluğu satıcıya yükleyen bir nakliye sözleşmesidir. Nakliye masraflarına ek olarak, satıcı ithalat izni, vergi ödemesi ve ithalat vergisini ayarlamakla yükümlüdür . Mallar varış limanında alıcının kullanımına sunulduğunda risk alıcıya geçer. Alıcı ve satıcı, işlemi tamamlamadan önce tüm ödeme detayları üzerinde anlaşmalı ve varış yerinin adını belirtmelidir.

DDP, deniz taşımacılığını küresel olarak standartlaştırmaya çalışan Uluslararası Ticaret Odası (ICC) tarafından geliştirilmiştir. Bu nedenle, DDP en çok uluslararası nakliye işlemlerinde kullanılır. DDP’nin faydaları, nakliye sürecinde daha az sorumluluk ve daha az maliyet üstlendikleri için alıcının lehinedir, bu nedenle satıcıya büyük bir yük bindirir.

DDP Teslim Şekli Neden Kullanılır?

DDP teslim şeklinin kullanım sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  1. Alıcıyı korumak için
  2. Uluslararası ticaret için varış yerine güvenli teslimatı sağlamak
  3. Deniz veya hava taşımacılığı ile güvenli teslimatı sağlamak
  4. Satıcıları uluslararası ücretlerden sorumlu tutmak

1. Alıcıyı korumak için

DDP gönderileri, alıcıların dolandırılmamasına yardımcı olur. Ürünlerin nakliyesinin tüm risk ve maliyeti satıcının sorumluluğunda olduğundan, müşterilerin sipariş ettiklerini gerçekten almalarını sağlamak satıcının çıkarınadır. DDP gönderimiyle ilişkili zaman ve maliyet, dolandırıcıların bunu kullanmayı düşünmesi için bile çok büyük bir yüktür. 

2. Uluslararası ticaret için varış yerine güvenli teslimatı sağlamak

İhracatçılar paketleri dünyanın diğer ucuna gönderdiklerinde çok şey ters gidebilir. Her ülkenin nakliye, ithalat vergileri ve nakliye ücretleri ile ilgili kendi yasaları vardır. DDP, satıcının paketleri yalnızca en iyi ve en güvenli yollardan gönderme konusunda gayretli olmasını sağlar.

3. Deniz veya hava taşımacılığı ile güvenli teslimatı sağlamak

Ürün tipine ve satıldığı yere bağlı olarak hava veya deniz yoluyla güvenli teslimat zor olabilir. DDP, özünde satıcıların parayı alıp kaçmamasını sağlayan bir nakliye sözleşmesidir.

4. Satıcıları uluslararası ücretlerden sorumlu tutmak

Bir alıcının gümrük ücretlerini ödemesi gerekiyorsa, bu ücretlerin maliyetini bilmedikleri için satışın gerçekleşmeme olasılığı vardır. Uluslararası ücretler ödeyen satıcılar ve nakliyeciler ile DDP, alıcının ücretleri ödeme konusunda endişelenmesine gerek kalmadığından daha sorunsuz bir satın alma deneyimi sağlar.

DDP Teslim Şeklinde Alıcı ve Satıcı Yükümlülükleri Nedir?

DDP Teslim Şeklinde Alıcı ve Satıcı Yükümlülükleri Nedir?

DDP, basit bir tedarik zinciri zaman çizelgesini takip eder. Satıcı, ürünler alıcıya ulaşana kadar yükümlülüklerin çoğunu elinde tutar. İlgili dört ana adım vardır.

1. Satıcı paketi bir taşıyıcıya bırakır — satıcı sorumluluğu

Satıcı, paketi güvenilir bir taşıyıcıya bırakacak veya taşıyıcı paketi teslim alabilir. Satıcılar, genel nakliye maliyetini düşürdüğü için güvenilir taşıyıcıları kullanmaya teşvik edilir .

2. Paket teslimat yerine sevk edilir — satıcı sorumluluğu

Paketler, gemiler, uçaklar ve araçlar dahil olmak üzere herhangi bir ulaşım yöntemiyle gönderilebilir. Satıcı, güvenilir bir nakliye ortağıyla daha az riske girer ve paketin gerçekten teslim edildiğinden emin olabilir. 

3. Paket varış yerine varır ve Katma Değer Vergisi (KDV) alınır — satıcı sorumluluğu

DDP gönderiminin faydalarından biri, alıcının KDV ödemek zorunda olmamasıdır. Sevkiyat için KDV’nin maliyetini üstlenir. 

4. Paket belirlenmiş bir varış noktasına bırakılır — yükümlülük alıcıya geçer

Paket geldiğinde, alıcı artık asıl üründen sorumludur. D2C şirketleri için bu, teslimatla ilgili herhangi bir sorun olup olmadığını müşteriden duymayı bekleyebilirsiniz. 

DDP Teslim Şekli Fiyatları Nasıl Hesaplanır?

DDP Teslim Şekli Fiyatları Nasıl Hesaplanır?

DDP, satıcılar için popüler bir seçenek olsa da, yüksek miktarda ücretle birlikte gelir. DDP gönderiminin işletmeniz için doğru olup olmadığını belirlemek için ödemeniz gereken ücretleri ve satışlarınızdan kar elde edip etmeyeceğinizi hesaplayın. 

Satıcılar, tüm bu ücretlerin sorumluluğunu üstlenir:

1. Nakliye ücretleri

Ürünleri deniz veya hava yoluyla göndermek pahalı olabilir. Ürünleri uluslararası olarak göndermenin ne kadara mal olacağını hesaplamak için zaman ayırmak isteyeceksiniz.

2. İthalat ve ihracat gümrük vergileri

DDP kötü bir şekilde ele alınırsa, gelen gönderilerin gümrük tarafından incelenmesi olasıdır ve bu da gecikmelere neden olur. En ucuz seçenek olduğu için daha az güvenilir bir nakliye hizmeti seçerseniz geç gönderiler de meydana gelebilir. 

3. Hasar ücretleri

Ürünlerde meydana gelen herhangi bir hasar, satıcı tarafından ödenen bir maliyettir. Satıcı olarak, ürünlerde meydana gelebilecek herhangi bir hasarı ödemek ve hatta onları tekrar varış noktasına göndermek zorunda kalacaksınız. 

4. Nakliye sigortası

Nakliye sigortası zorunlu olmasa da, çoğu satıcı riski azaltmak için sigorta satın almayı tercih eder. 

5. KDV

DDP, KDV’yi ödeme sorumluluğunu satıcıya atar. Ancak alıcı ve satıcının rızası ile değişiklik yapılabilir. KDV pahalı olabilir, bazen malların değerinin %15-20’si artı gümrük vergisi olabilir. 

Birçok durumda ve mallarla ne yaptıklarına bağlı olarak, alıcı KDV iadesi almaya hak kazanabilir. KDV iadeleri alıcıya tahakkuk ettirilir. Bu, en iyi ihtimalle KDV’yi karşılamanız gerektiği anlamına gelir; en kötü ihtimalle, müşteriniz KDV iadesi alırken siz KDV’yi çekersiniz.

6. Depolama ve Demuraj

DDP’ye göre, satıcı gümrükten çekme ile ilgili masrafları karşılamalıdır. Bu, gümrük makamları, diğer devlet kurumları, teslimat sürücüleri ve hava/denizyolu taşıyıcılarından kaynaklanan gecikmeler nedeniyle oluşan tüm depolama veya süryaj ücretlerini içerir. Bunlar beklenmedik maliyetler olduğundan, kârınızı hızla tüketebilir veya tamamen ortadan kaldırabilirler.

Yorum Yaz